Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně přijde, že se náš pes hodí víc domů, než ven
![]()
Jako co řešíš? O tom, jaká zvířata budou u vás snad nerozhodují děti. Naši i tchánovci měli vždy psy jen venku. A my si to zařídili zase tak, jak to vyhovuje nám. Tak dětem psa domů nepořizuj a jak si to v budoucnu udělají oni, je zase jen jejich věc.
Super, že mají možnost vidět rozdíl. Teď to třeba tolik nevnímají, ale časem sami uvidí, že se od tchánů vrací špinaví a chlupatí. Ono i špatný příklad je příklad.
Příspěvek upraven 13.08.21 v 10:44
Takže to chápu dobře, že psa nemáte, ty psa nechceš a řešíš to, co dělá tchánů pes?
Myslíš si, že cely život se každý člověk se kterým se děti potkají budou chovat dle tvých pravidel? To až budou chodit ke kamarádům a budou mít doma psa, tak jim kamaráda zakážeš? A o to hůř, zakážeš prarodicum, aby tam tvé děti byly?
To, že ty nejsi zvykla mít psa doma neznamená, že někdo na to zvykly není. Moji rodiče mají psa doma, v posteli, na gauci a vnoučata k nim jezdí - pritelovo rodina má psa venku. A co? Nikdo to neřeší, každý máme své hranice komfortu, a pokud já chci zvire vevnitř/venku, dětem to vysvětlím, ty jsi rodič.
Ale tady cítím jen nenávist k tchánovcům, kterou zakrýváš pod záminku psa:) Ten pes jim nijak neubližuje, aspoň mají kontakt se zvířetem.
Ty si hlavně uvědom, že děti přebírají tvé názory, tak jim neříkej že oni jsou hloupí a mají psa vevnitř, ale tvoji rodiče to dělají správně, ty ho mají venku. Byla bys hloupá. Pěstuješ jen nenávist v rodině.
Příspěvek upraven 13.08.21 v 11:16
Nes. r se do věcí, do kterých ti nic není. I kdyby měli doma labuť, může ti to být jedno.
Za další zjisti si jak často je hygienické psa koupat, aby neměl problémy se srstí a nesmrdel.
A bez se léčit…
@Anonymní píše:
Vím, že můžou mít doma třeba medvěda, ale prostě se mi opravdu nezamlouvá, že třeba v obývacím pokoji je všude špína od psa a chlupy, zabahněný jde třeba i na pohovku a ještě je za to pochválený, v kuchyni je neustále na zemi bláto, protože pes se někde vyválel. Jde mi prostě jen o to, jak své děti naučit, že to takhle není správně. Pokud si někdo myslí, že se mám jít léčit, jelikož se mi nelíbí, že se mé dítě má válet na gauči se zabahněným psem, tak bych chtěla vidět, jak by se to všem líbilo u vašich dětí. Nebo že pes sedí v kuchyni u židle a chce jídlo, co zrovna jíš… Prostě jen nechci, aby se mi jednou vrátili domů s tím, že takhle to klidně může být…
A rozhodně to není nenávist k tomu psovi… On nemůže za to, že má naučené, že toto může dělat. A také nechci řešit to jak si to dělají normálně, jen se mi prostě některé věci nelíbí z hlediska toho, že tam budou mít třeba na víkend mé děti… Toť vše.
Tchanovci totiž už teď dětem pořád vysvětlují, jaký je to mazlíček a že toto může a že takto je to správně. Zkoušela jsem si s nimi i promluvit, že doma to prostě máme jinak, tak ať to do nich pořád nehustí, ale bez výsledku. Jinak jsou to skvělí lidi, jen prostě toto je problém.
Ale to je jejich vec, jak to maji doma, chapes?
Vy to mate zase jinak.
Deti nejsou prvoci s inteligenci nula, ale predstav si, ze tohle vysvetleni v pohode poberou.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby mě někdo poznal. Každopádně potřebovala bych radu, jak děti od mala naučit, že pes patří ven. Tchanovci mají totiž doma velkého psa jako domácího mazlíčka. Jenže ten pes litá všude venku, nikdo mu nevyčesává chlupy, když pelichá a koupe se dvakrát za rok![]()
takovéhoto psa mají v obýváku i v kuchyni a já mám do budoucna obavu jak prostě své děti naučit, že pes domů nepatří.
jelikož rozhodně nechci, aby můj dům skončil jako bydliště obřího psa a vůbec ne aby kluci jednou od tchánovců přijeli s tím, že třeba chtějí psa na den na návštěvu. Tchanovci by to totiž klidně povolili
omlouvám se pokud někomu přijde stupidní toto řešit, ale tím, že se o toho psa starají jen tak, že ho vezmou ven a dávají mu hromady jídla, mimoto i čokoládu, tak se o něj nikdo nestará způsobem že by mu třeba stanovil nějaké hranice.
![]()
samozřejmě počítám s tím že když budou k tchánovců pak jezdit, tak je budou učit že pejsek patří domů a jaký je to domácí mazlíček a že by mu venku bylo smutno.
uvažuji o tom, že děti kvůli tomu nebudu u tchánovců nechávat samotné.
Jen pro milovníky psů… Nemám nic proti psům, pokud je pes „vychovaný“ a majitel se o něj patřičně stará se vším všudy.Mí rodiče také mají psa, ale je venku a je vycvičený, s tím žádný problém nemám.
Proč rovnou nenapíšeš „vadí mi tchánovci a jejich péče o psa“ (protože na to by ti každý napsal, že je to jeiich věc) a nezakrývej to pokryteckým „jak vysvětlit dětem, že u nás to tak nebude?“
Prostě to u vás tak nebude.
A neposílat tam děti kvůli tomu, že mají psa, to už je úplné ufo a citové vydírání, ubližování prarodičům i těm dětem.
@Danielss píše:
Nes. r se do věcí, do kterých ti nic není. I kdyby měli doma labuť, může ti to být jedno.
Za další zjisti si jak často je hygienické psa koupat, aby neměl problémy se srstí a nesmrdel.
A bez se léčit…
a zrovna labutě bych se bála víc, jak psa, to jsou takový mrchy agresivní ![]()
Náš pes patří domů a to má 40kg. Jasně, chce to vyčesávat, denně luxuju, obden vytírám, psa po každé vycházce utřeme, aby nebyl špinavý, občas koupeme. Do postele a na gauč nesmí. Chodíme s ním na cvičák.
Moje máma by taky doma nesnesla zvíře, měli jsme jen andulku. Ale toužila jsem po zvířeti a už máme za ta léta, co doma nebydlím, třetího psa. Že jsou tchánovci nepořádní je jiná věc.
Ale je to jejich domov. Tvoje děti to určitě přežijí. Ty si můžeš nastavit jaká chceš pravidla u sebe doma, ale ať si děti dělají v dospělosti co chtějí. Moji známí taky nejsou pro zvířata doma, ale jejich dcera, hned jak se odstěhovala, tak si pořídila dvě kočky. A proč ne? Je to její život, její domácnost.
Chápu tvůj přístup, mě by se zablácený pes taky nemohl válet v posteli nebo na gauči.
Co se týče dětí - jdi jim příkladem. Děti to nasávají jako houby. Pokud tráví 90% času s vámi a 10% s tchánovci, tak spíš pojedou podle vaší výchovy, vašeho přístupu k věci, než podle ostatních. Ale nelze děti úplně distancovat, tak jako jim jednou těžko zakážeš spolužáka s Minecraftem v mobilu… A to, jak to budou mít v dospělosti ony, to už je jejich věc.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby mě někdo poznal. Každopádně potřebovala bych radu, jak děti od mala naučit, že pes patří ven. Tchanovci mají totiž doma velkého psa jako domácího mazlíčka. Jenže ten pes litá všude venku, nikdo mu nevyčesává chlupy, když pelichá a koupe se dvakrát za rok![]()
takovéhoto psa mají v obýváku i v kuchyni a já mám do budoucna obavu jak prostě své děti naučit, že pes domů nepatří.
jelikož rozhodně nechci, aby můj dům skončil jako bydliště obřího psa a vůbec ne aby kluci jednou od tchánovců přijeli s tím, že třeba chtějí psa na den na návštěvu. Tchanovci by to totiž klidně povolili
omlouvám se pokud někomu přijde stupidní toto řešit, ale tím, že se o toho psa starají jen tak, že ho vezmou ven a dávají mu hromady jídla, mimoto i čokoládu, tak se o něj nikdo nestará způsobem že by mu třeba stanovil nějaké hranice.
![]()
samozřejmě počítám s tím že když budou k tchánovců pak jezdit, tak je budou učit že pejsek patří domů a jaký je to domácí mazlíček a že by mu venku bylo smutno.
uvažuji o tom, že děti kvůli tomu nebudu u tchánovců nechávat samotné.
Jen pro milovníky psů… Nemám nic proti psům, pokud je pes „vychovaný“ a majitel se o něj patřičně stará se vším všudy.Mí rodiče také mají psa, ale je venku a je vycvičený, s tím žádný problém nemám.
Jak si přišla na to, že pes patří ven? Nějak nechápu, proč bys to měla děti učit, ty prostě psa domů nechceš a hotovo. Neumíš říct ne? Řešíš blbiny ![]()
Tchánovci to mají, jak to mají, a ty opět řešíš že budou děti učit, že pes patří domů? Opět, jaký učení? Tak tam děti pro jistotu nepouštěj vůbec, co kdyby chytly nějakej špatnej návyk žejoo.
To je jejich pes tak at si to dělají jak chtějí. Ty si zase řeš svoji domácnost. Vždyt stačí říct že babi s dědou to mají takhle a Vy zase jinak. nějak bych to ani víc neřešila.
Taky nevím, co řešíš. Když budou mít tchánovci doma orangutana houpajícího se na lustru neznamená to, že ho musíte mít doma i vy
Děti nejsou blbé a velmi rychle pochopí, že to jinak chodí doma a jinak u babičky, úplně se vším. U našich babiček děti chodí spát pozdě, mohou si dát dvě zmrzliny za den a u večeře koukat na telku, a co jako? Doma vědí, že nemohou a nediskutují
Z tvého příspěvku spíš cítím nevraživost vůči tchánům a jejich psovi. A nechápu proč.
@Anonymní píše:
@fíkofka třeba nebrat jídlo z talíře, který zůstane dvě minuty na stole, neskakat po malých dětech…
Ale to psa přeci můžeš naučit. Nechápu, kde je problém. Když se rozhodnete koupit psa, tak ho naučíte všemu potřebnému. Pokud ti to nevadí - neřešíš a pokud ano, tak nechtěnému chování předcházíš výchovou
@fíkofka třeba nebrat jídlo z talíře, který zůstane dvě minuty na stole, neskakat po malých dětech…