Jak nejšetrněji říct dítěti, že je adoptované?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
19.9.14 20:08

Mela by to brat tak, ze kdyby ji nechteli tak si ji nevezmou. Oni si ji neudelali jen tak nahodou, ale fakt si ji prali. Moje mama zjistila, ze je adoptovana cca ve 33 letech. A urcity veci ji pak taky trapily. Ale vi, ze ty adoptivni sou prava rodina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
19.9.14 20:09
@Zandi píše:
Kamaradka ma brachu je mu 28 let a neví o tom, bojim se taky toho ze to dvakrat nevezme az to jednou zjisti rict mu to nehodlaji

Tohle mi prostě přijde hrozné a já to vnímám jako totální selhání rodičů. Všichni okolo to vědí (i ty jako „jen“ ségry kamarádka), jen ten kluk/chlap je za pitomce. Nedivím se, že Ti lidé jsou pak na své okolí naštvaní, když se to pak jednou provalí - mě by taky nebavilo dělat někomu vola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753

Ahoj zakladatelko,

tento rok jsme si s manželem prošli tzv. adopčním kolečkem (příprava na osvojení dítěte), kde probírání toho jak adopťátku oznámit, že je adoptované bylo jedno z nejčastějších témat.
Psycholožky jednoznačně - že ihned jakmile dítě začne vnímat, nejdříve v podobě pohádky či příběhu a vždy jednou za čas mu to zopakovat. Prý vezmou velmi dobře, že halt některé děti jsou vlastní a oni adoptované. Nejhorší je lhát a když se to dozví příliš pozdě - pozdě je prý už po cca 6 roce života, tak to berou jako ultrazradu od těch nejbližších. A praskne to prý 100%, vždycky se někdo prokecne.
Dokonce uvedli příklad, kdy to borec nevěděl a nějakou náhodou se to dozvěděl ve 35ti letech, už měl rodinu, normálně pracoval, pak se zhroutil, začal pít a nakonec se oběsil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Leeenilka píše:
Psycholog by byl určitě dobrý. Já jí pomoci nemohu. Neumím se vžít do její kůže, nezažila jsem to

Ja se vzít umím zazila jsem to cítí se sama a asi tak ze vlastně neví kdo je a nikam nepatří to si občas říkají všechny adoptivní deti protoze ono to tak je…

Proste se s tim musi smirit na me občas taky padne to ze me od mala nikdo nechtěl a mam trochu problémy s citovymi vazbami k lidem dlouho mi to trvá atd

• Citovat
  • Upravit
3474
@Šarlota4 píše:
Mela by to brat tak, ze kdyby ji nechteli tak si ji nevezmou. Oni si ji neudelali jen tak nahodou, ale fakt si ji prali. Moje mama zjistila, ze je adoptovana cca ve 33 letech. A urcity veci ji pak taky trapily. Ale vi, ze ty adoptivni sou prava rodina

Taky si myslím, že by to tak zakladatelčina kamarádka měla brát a osvobodit se od chmurných myšlenek. V podstatě měla štěstí - má rodinu. Někdo je v děcáku až do plnoletosti a rodinu nemá žádnou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
19.9.14 20:12

@Svistice problem je ten ze on je tip ktery by se hned zbalil a utekl a jeste by jim nadal do buchvi ceho, a to i presto ze ho miluji maji ho proste moc radi nechcou o nej prijit a bohuzel vhodnou dobu zmeskali a ted uz je pozde. V jeho pripade je lepsi ze to nevi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
19.9.14 20:13
@Manaja píše:
Taky si myslím, že by to tak zakladatelčina kamarádka měla brát a osvobodit se od chmurných myšlenek. V podstatě měla štěstí - má rodinu. Někdo je v děcáku až do plnoletosti a rodinu nemá žádnou…

presne tak. Je tezke se vcitit, kdyz zijeme s bio rodici. Ale pokud nema zajem hledat ty bio rodice tak se s tim bude muset poprat :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
19.9.14 20:14

@Zandi
Ale urcite se to jednou dozví a to si neumím predstavit co pak bude v jeho letech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
19.9.14 20:16

@Lana222 to je sice mozny ale vim to jen ja, jeho rodina a ta mlci kdyz to nerekli do ted myslim ze to nereknou, vrtat se jim do toho rozhodne nehodlam, jen vim ze by byl svhopnej spavhat sebevraždu a to si vezme na triko kdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leeenilka
19.9.14 20:17

@Conulka ptala jsem se jí v kolika jí to bylo řečeno… Říkala, že to na ní máma jednou vybalila asi v 7 letech. Žádné pohádky se prý nikdy nekonaly… To není zrovna nejšetrnější

• Citovat
  • Upravit
33005
19.9.14 20:20
@Zandi píše:
@Svistice problem je ten ze on je tip ktery by se hned zbalil a utekl a jeste by jim nadal do buchvi ceho, a to i presto ze ho miluji maji ho proste moc radi nechcou o nej prijit a bohuzel vhodnou dobu zmeskali a ted uz je pozde. V jeho pripade je lepsi ze to nevi

Ano, všechno v zájmu dítěte - aby je náhodou nepřestal mít rád, aby od nich neutekl, aby je nezavrhl… Myslím, že od těch rodičů, kteří to nehodlají dítěti od počátku říct, je to alibistické a sobecké. Nechrání to dítě, ale lžou kvůli své pohodlnosti mlivit a citlivém tématu, neschopnosti přijmout fakt, že třeba vlastní dítě mít nemohli a tomu, aby je náhodou to vytoužené dítě neodvrhlo. Fakt je mi těhle „dětí“ líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
19.9.14 20:23

@Svistice tak dobre a ty by jsi riskovala ze se treba zabije? Neprijde mi to sobecke je stasny a ma miluici rodice a kdybys je znala mluvis jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
19.9.14 20:26

Hm, v 7 letech bez pohádky, to muselo být celkem tvrdý, no :nevim:

já už piluju pohádku teď a to mimčo přijde nejdřív tak za 3roky vzhledem k pořadníků žadatelů a počtu miminek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8237
19.9.14 20:29
@Janik101 píše:
Taky jsem pro to dítěti říct. Vlastně už od malička mu to vyprávět jako pohádku (že si ho vybrali v dětském domově, protože se jim moc líbil a chtěli ho mít doma jako miminko atd.). Pokud v tom dítě vyrůstá, rodiče to neberou jako strašáka, tak je to pro to dítě naprostá běžnost, bere to jako fakt a ve většině případů s tím nemá problém.

ano přesne tak mi to mamka říkala před třicetilety :-D jako pohádku o holčicče..moc si jí nepamatuju, řekli mi to jako předškolákovi, při nástupu do školy jsem na to asi pozapomela vybalila to na me spolužačka, zřejme se o tom doma bavili a ona si to vyložila po svém takže mi to řekla tak že moji rodiče se zabili v letadle a já přišla domu cela špatná, mamka vysvetlila a bylo dobře, spolužačku přivedl její tata k nám domu a musela se omluvit. Nikdy jsem své rodiče hledat nechtela, teda bio matku. Otec byl prý neznámý :nevim: Bio matka mela víc děti s různými muži…
Další případ je moje kamarádka ktere to v 16-ti letech řekla sousedka, byla z toho mimo, sekla se delala půsery a doma si jí kupovali dárkama aby jí zavřeli hubu..s prominutím..
dva odlišné případy se stejnou podstatou..je na vás která se vám bude zdát lepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
19.9.14 20:29
@Zandi píše:
@Lana222 to je sice mozny ale vim to jen ja, jeho rodina a ta mlci kdyz to nerekli do ted myslim ze to nereknou, vrtat se jim do toho rozhodne nehodlam, jen vim ze by byl svhopnej spavhat sebevraždu a to si vezme na triko kdo?

Co kdy onemocní nebo někdo z rodiny nebo jeho deti a pritom se to provali myslím ze tohle by měl člověk vědět chudák zije celý život ve lzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí