Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janik101 píše:
Taky jsem pro to dítěti říct. Vlastně už od malička mu to vyprávět jako pohádku (že si ho vybrali v dětském domově, protože se jim moc líbil a chtěli ho mít doma jako miminko atd.). Pokud v tom dítě vyrůstá, rodiče to neberou jako strašáka, tak je to pro to dítě naprostá běžnost, bere to jako fakt a ve většině případů s tím nemá problém.
ano přesne tak mi to mamka říkala před třicetilety
jako pohádku o holčicče..moc si jí nepamatuju, řekli mi to jako předškolákovi, při nástupu do školy jsem na to asi pozapomela vybalila to na me spolužačka, zřejme se o tom doma bavili a ona si to vyložila po svém takže mi to řekla tak že moji rodiče se zabili v letadle a já přišla domu cela špatná, mamka vysvetlila a bylo dobře, spolužačku přivedl její tata k nám domu a musela se omluvit. Nikdy jsem své rodiče hledat nechtela, teda bio matku. Otec byl prý neznámý
Bio matka mela víc děti s různými muži…
Další případ je moje kamarádka ktere to v 16-ti letech řekla sousedka, byla z toho mimo, sekla se delala půsery a doma si jí kupovali dárkama aby jí zavřeli hubu..s prominutím..
dva odlišné případy se stejnou podstatou..je na vás která se vám bude zdát lepší
@Zandi píše:
@Lana222 to je sice mozny ale vim to jen ja, jeho rodina a ta mlci kdyz to nerekli do ted myslim ze to nereknou, vrtat se jim do toho rozhodne nehodlam, jen vim ze by byl svhopnej spavhat sebevraždu a to si vezme na triko kdo?
Co kdy onemocní nebo někdo z rodiny nebo jeho deti a pritom se to provali myslím ze tohle by měl člověk vědět chudák zije celý život ve lzi…
Tak my to doma řekli formou pohádky-že byl nejkrásnější dítě a stráááášně se nám líbil tak jsme si ho vzali domů. Zatím je menší moc to možná nechápe
.Ale bavíme se o tom normálně, ví že jsem ho neměla v bříšku a že jsme si ho přivezli. Bere to jako běžné.
@Zandi píše:
@Svistice tak dobre a ty by jsi riskovala ze se treba zabije? Neprijde mi to sobecke je stasny a ma miluici rodice a kdybys je znala mluvis jinak.
Myslela jsem to hlavně tak, že by Ti rodiče měli myslet dopředu a mluvit o tom s dítětem hned od začátku. Pak by se nemuseli řešit takovéhle hloupé situace. Plánovat od počátku zatajení takovéhohle faktu pro mě prostě sobecké je, nemůžu si pomoct.
Já to ale beru z pohledu člověka, který měl v širší rodině člověka adoptovaného jeho „strýcem a tetou“ (jeho bio matka se o něj nemohla starat z důvodu velmi vážného, navíc geneticky podmíněného onemocnění, velmi brzy na to zemřela). Otec nezvládl péči o něj a jeho sourozence a souhlasil, aby se ho ujal a oficiálně adoptoval jeho bezdětný bratr s manželkou. Adoptivní maminka byla tak protektivní, že dítěti prakticky úplně eliminovala styk s příbuznými (jeho biologickým otcem a sourozenci), aby se náhodou někdo neprokecl a ona o něj „nepřišla“. Celé dětství i dospělost měl nějaké tušení, že to s ním rodiče nehrají poctivě, vztahům to neprodspělo a navíc nikdo netušil o té genetické zátěži, která se dle mě na jeho zdravotním stavu během dospělosti promítala (jenže proč by to někdo řešil, když oficiálně žádná diagnóza v rodině nebyla, že). ![]()
Má se říci ihned. Ideální je slavit svátek, narozeniny a dovezeniny. Občas zajít do domečku.
@Capelucita píše:
Má se říci ihned. Ideální je slavit svátek, narozeniny a dovezeniny. Občas zajít do domečku.
Taťkova ex manželka si s jejím novým manželem osvojila holčičku, brali si ji hned od porodu, natočili si to jak ji vezou domů atd. a od malinka jí to pouštěli. Teď je jí tak 12, sice rozmazlený fracek, ale komplexy z toho, že je osvojená nemá.. ![]()
@Zandi mne teda přijde šílený, že pises, že to víš jen ty a jeho rodina, máš tady svoji fotku i fotku dítěte…internet není tak anonymní…ani bych se nedivila, kdyby si někdo dal jedna a jedna dohromady a je po tajemství
Moje babička byla adoptovaná už jako miminko. A dozvěděla se to v předškolním věku od dětí na písku. Ale její maminka jí to vysvětlila tak, že ty děti jenom závidí, protože ji si vybrali ze všech jiných dětí jako tu nejhezčí a nejšikovnější. Kdežto ostatní se rodičům jenom narodili.
Jinak babička svojí adoptivní maminku brala jako vlastní, i když bio poznala v dospělosti.
@Plomba píše:
Moje babička byla adoptovaná už jako miminko. A dozvěděla se to v předškolním věku od dětí na písku. Ale její maminka jí to vysvětlila tak, že ty děti jenom závidí, protože ji si vybrali ze všech jiných dětí jako tu nejhezčí a nejšikovnější. Kdežto ostatní se rodičům jenom narodili.
Jinak babička svojí adoptivní maminku brala jako vlastní, i když bio poznala v dospělosti.
to jí řekli pekne
já to taky říkám že si me naši mohli vybrat, kdeždoi když se vám narodí mimčo tak s tím nemužete nic delat
je to z nadsáskou ne aby se toho nekdo chytil
Ja slysela, ze je dobre slavit krome narozenin jeste „dovezeniny“ - vyroci dne, kdy se dite dostalo do rodiny. adoptovane deti pak maji vlastne vyhodu, o jednu oslavu vic.
rekla bych to co nejdrive, hned, jak se zacne ptat. nektera miminka jsou z briska, jina jsou z „domecku“. Kdyz jsme te poprve uvideli, meli jsme obrovskou radost, protoze presne takoveho kluka jsme si prali.
My budeme dovezeniny (prineseniny:-) slavit ted v nedeli druhe a vyrabime leporelo s pohadkou. Rikame mu ji ale uz od miminka, pak ho zacala nudit a chtel i jine, ale myslim, ze je to tak nejlepsi pro dite i rodice, protoze si na to vsichni zvyknou a pak to pro nikoho uz neni divne.
Ale i tak ma ado dite pravo se citit, ze nikam nepatri a nezapada. Ja se tak v detstvi citila, a to jsem adoptovana nebyla…
Jinak souhlasim, ze nerict, kdyz to vi cela rodina, je divne. Vi to vsichni, jen ten, koho se to týká, ne?
@Leeenilka Kamaradka ze asi trapi prave proto, ze se to dozvedela docela pozde. Kdyby ji to rodice rekli uz jako malinke, tak si myslim, ze by to brala uplne normalne.Asi to pro ni musel byt sok, kdyz se to dozvedela.Asi by to chtelo psychologa, aby to mohla s nekym probrat…
@luc31 a kdo pozna o koho se asi jedna ze? A navic jsem si 100% jista ze sem nechodi
Také sdílím názor, že se má říci dítěti pravda hned od začátku, úměrně jeho věku, pohádka o nejkrásnějším dítěti je
.
Holky, omlouvám se za OT, můžu mít otázku na ty z vás, které adoptovaly děti v nízkém věku? Nechaly jste dítěti jméno, které mělo, nebo jste ho přejmenovaly tak, jak jste chtěly? Jsem zvědavá, jen mě to zajímá
.