Jak nerozmazlit dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
20.6.11 13:46

Já to třeba dělám i s větším - když přijde a chce vzít a já třeba vařím, tak si umyju ruce, vezmu ho, vysvětlím, že ho teď nemůžu nosit, že musím udělat tohle a tohle a vrátím ho na zem, případně podle povahy věci nabídnu, že mi může pomáhat. Netvrdím, že neprotestuje, ale to už je pak zas o tom, že v jeho věku se musí naučit některé věci chápat.

Většinou rozlišuju, jestli to fakt musím udělat teď hned nebo jde o houby a můžu to udělat, až třeba postavíme puzzle. Bezdůvodná a nelogická nařízení a pravidla totiž nejsem schopná pochopit ani já sama, tak nevím, proč to chtít po malém dítěti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
20.6.11 13:54
Angua píše:
Bezdůvodná a nelogická nařízení a pravidla totiž nejsem schopná pochopit ani já sama, tak nevím, proč to chtít po malém dítěti :lol:

Souhlasím!!! Já mám z dětství zafixovanou takovou věc… Vždycky, když jsem si hrála, mamka na mě zavolala s nějakou prací, co je potřeba udělat. A to hned. I když to bylo třeba jenom vynesení koše, který by chvilku počkalo. Tehdy mě to štvalo, musela jsem OKAMŽITĚ přerušit činnost a jít. Přišlo mi to blbý, nelogický (dyť pro to dítě je ta hra ohromně důležitou činností).
Ona to brala, že to MUSÍ být hned (v rámci výchovy), protože když rodič řekne, dítě musí vyskočit a letět to splnit ještě než rodič tu větu vlastně dopoví. :roll:
Držím se heslem „láska, úcta, respekt jedince už od narození“. A není tím co zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.6.11 14:10
Davdan píše:
Angua píše:
Bezdůvodná a nelogická nařízení a pravidla totiž nejsem schopná pochopit ani já sama, tak nevím, proč to chtít po malém dítěti :lol:
Souhlasím!!! Já mám z dětství zafixovanou takovou věc… Vždycky, když jsem si hrála, mamka na mě zavolala s nějakou prací, co je potřeba udělat. A to hned. I když to bylo třeba jenom vynesení koše, který by chvilku počkalo. Tehdy mě to štvalo, musela jsem OKAMŽITĚ přerušit činnost a jít. Přišlo mi to blbý, nelogický (dyť pro to dítě je ta hra ohromně důležitou činností).
Ona to brala, že to MUSÍ být hned (v rámci výchovy), protože když rodič řekne, dítě musí vyskočit a letět to splnit ještě než rodič tu větu vlastně dopoví. :roll:
Držím se heslem „láska, úcta, respekt jedince už od narození“. A není tím co zkazit.

Jo, to je úplně přesné :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
20.6.11 16:03

Nečetla jsem celou diskuzi, ale podle mě není rozmazlování, když dítě pochovám, když má potřebu se pochovat. Podle mě je rozmazlování, že si dítě vyřve a vydupe např. jakoukoliv hračku nebo věc ve věku, kdy už mu jde vysvětlit, že to prostě nedostane nebo to nemůže mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.11 16:44

jj, chápu co tim chcete rict. On si taky driv hraval hodne sam a bylo to zlate mimi… ted ale zacina rvat a chce se chovat… ja pak nejsem schopna ani uvarit obed -ktery musim mit do urcite hodiny hotovy… protoze dite rve a rve a rve… pritom na neho mluvim, ze tam jsem a ze musim uvarit tatinkovi obed… no, snad ho to prejde a bude lip…

A jeste bych se zeptala - jak jste resily, aby vase ditka byla tak nejak „spolecenska“. ja vim, ze to musi mit „v genech“ ale nerada bych mela dite, ktere kdyz uvidi jineho cloveka - schova se mame „za sukni“ a rve… Kamosce to tak dela jeji skoro 2 lety syna a je to des. diky a hodne zdaru pri vychove…

• Citovat
  • Upravit
81479
20.6.11 16:54

Společenskost jsem neučila, ale mezi lidi chodíme často. Cizí, co na něj sahaj, chtěj chovat.. taky ořve.Musí si začít sám, když si lidi „ověří“.

Vaření- já vařila s autosedačkou na lince nebo s dítětem v šátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
20.6.11 17:26

ahojte, dítě nemám a nechystám se na něj, ale tohle téma mě zaujalo,neb už sem se o takových věcech s lidma hádala=) mám za to,že když se dítě narodí, vnímá především dotyk a pach..je to malinký bezbranný mládě, který nepotřebuje zas tolik věcí, ale co potřebuje,to by se mu prostě mělo dostat. Omlouvám se za přirovnání, zaobírám se v životě zvířatama,nemyslím to zle, ale když má fenka malinký, tak je s nima nonstop a první dny jsou štěnda neustále přitisknutý na ní,pořád pijou,nebo se k ní tulí..začnou řvát pouze v případě, že zmizí mámina vůně,jídlo a teplo. blíž k člověku jsou opičky,tam taky matka nosí mládě neustále na těle,v blízkosti zdroje mlíka.
to lidem přijde normální,jak zvířata pečují o svá mláďata…ale vůbec jim nepřijde divný, že miminka jsou o většinu věcí ochuzena! miminko je oblečené,má na svoje potřeby podle mě málo kontaktu kůže na kůže s matkou, s tím souvisí čichové vjemy,které lidi zatlačují do pozadí,ale kojící maminky určitě vědí,že v laktaci se aktivují žlázky kolem dvorců a produkují feromony,které dítě velice jasně vnímá.stejně tak obecně vůně maminky je zkreslovaná chemickýma vůněma.nám to nepřijde,ale miminka maj smysly ještě jinak nastavený. A hlavně,čeká se od něj,že bude ležet v postýlce a zabaví se..ono by se třeba i zabavilo,ale takhle malinký přece potřebuje ten kontakt,mazlení…
myslím, že než metody nechat ho vyřvat a podobně by se mělo třeba s miminkama,který jsou dráždivější a nervóznější víc pracovat na tomhle. nosit na nahým těle,přidat na kontaktu…ja vím,že v lidským světě to moc nejde, ale pokud to jen trošku jde..takhle malý budou jen chvilku. jestli budu mít dítě,určitě se budu snažit uspokojit jeho živočišný potřeby spíš než cokoli ostatní.myslím,že to může človíčka ovlivnit i na později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
20.6.11 17:28

Z vaření obědů manželům dostávám tady na emimnu psotník :cert: :mrgreen: ( kdo mě zná lépe ,chápe :lol: ) a nevím co je hrozného na tom ,když se dvouleté dítě stydí cizích nebo málo známých lidí..To je snad dobře ne??
Mě zase štvou děti, které se každému sápou až do ksichtu a říkají AHOJ TETO.. přestože ho na hřišti vidím poprvé.. :nevim:
Děti nejsou cvičené opice, aby se zavděčily návštěvám a kamarádům - chovájí se tak, jak jim velí instinkty..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brunifid
20.6.11 18:19
Lizbeth píše:
Z vaření obědů manželům dostávám tady na emimnu psotník :cert: :mrgreen: ( kdo mě zná lépe ,chápe :lol: )

Já Tě neznám, přiblížíš mi to? :mrgreen:
Moje dítě je společenské, cizím povypráví, ale běda, když chce někdo chovat, to je řev. :lol: Takže nepůjčuju a neřeším to 8-)

wifi: Přirovnání ke zvířatům taky často používám. Kdyby fena nechala malá štěňata vyřvat v boudě a šla se slunit ven, rozhodně se o ní nedá říct, že je to dobrá matka. Takže já dítě v posteli neřeším, přijde mi to naopak normální.

• Citovat
  • Upravit
50725
20.6.11 18:46

Zakladatelko, tak když už ten oběd vařit musíš a musí to být nutně na určitou hodinu, tak si to vař večer - zbytečně se nervuješ :roll: Jestli manžel snese ohřívané :mrgreen: Jestli ne, poslala bych ho s obědama do háje… Ono to není jenom tak, uvařit s dětma, ani s tím dvouleťákem to vždycky nejde, jak by si člověk představoval :roll:

A též teda nevidím nic špatného na tom, když se dvouleté dítě trochu stydí… Aspoň ti neodejde s nějakým úchylem :wink: Tohle zrovna moc neovlivníš, si myslím… Samík je třeba z představy dětí na hřišti nadšený, říká jako že jo jo, půjdeme za dětma, ale když tam přijdeme, tak ho zas tak moc neberou. Chvíli je pozoruje, pak od nich zkusí ukořístit nějakou tu hračku a pak nezájem.To je podle mě vrozené :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
20.6.11 19:14

Sorry, ale dítě minimálně do jednoho roku JE závislý na nejbližší osobě. S tím nic nenaděláš. A to, že nechce být přes den v postýlce, považuju za normál, naši kluci to taky nesnášeli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
20.6.11 20:40
wifi.. píše:
ahojte, dítě nemám a nechystám se na něj, ale tohle téma mě zaujalo,neb už sem se o takových věcech s lidma hádala=) mám za to,že když se dítě narodí, vnímá především dotyk a pach..je to malinký bezbranný mládě, který nepotřebuje zas tolik věcí, ale co potřebuje,to by se mu prostě mělo dostat. Omlouvám se za přirovnání, zaobírám se v životě zvířatama,nemyslím to zle, ale když má fenka malinký, tak je s nima nonstop a první dny jsou štěnda neustále přitisknutý na ní,pořád pijou,nebo se k ní tulí..začnou řvát pouze v případě, že zmizí mámina vůně,jídlo a teplo. blíž k člověku jsou opičky,tam taky matka nosí mládě neustále na těle,v blízkosti zdroje mlíka.
to lidem přijde normální,jak zvířata pečují o svá mláďata…ale vůbec jim nepřijde divný, že miminka jsou o většinu věcí ochuzena! miminko je oblečené,má na svoje potřeby podle mě málo kontaktu kůže na kůže s matkou, s tím souvisí čichové vjemy,které lidi zatlačují do pozadí,ale kojící maminky určitě vědí,že v laktaci se aktivují žlázky kolem dvorců a produkují feromony,které dítě velice jasně vnímá.stejně tak obecně vůně maminky je zkreslovaná chemickýma vůněma.nám to nepřijde,ale miminka maj smysly ještě jinak nastavený. A hlavně,čeká se od něj,že bude ležet v postýlce a zabaví se..ono by se třeba i zabavilo,ale takhle malinký přece potřebuje ten kontakt,mazlení…
myslím, že než metody nechat ho vyřvat a podobně by se mělo třeba s miminkama,který jsou dráždivější a nervóznější víc pracovat na tomhle. nosit na nahým těle,přidat na kontaktu…ja vím,že v lidským světě to moc nejde, ale pokud to jen trošku jde..takhle malý budou jen chvilku. jestli budu mít dítě,určitě se budu snažit uspokojit jeho živočišný potřeby spíš než cokoli ostatní.myslím,že to může človíčka ovlivnit i na později.

Souhlasanda! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.11 22:15

Lizbeth, tak to pribliz - co mas proti vareni obedu? ale ono je to vlastne jedno - nekdo je vari a nekdo ne. Je to kazdeho vec.

• Citovat
  • Upravit
12978
21.6.11 08:43

Nemám vůbec nic proti vaření obědů pro kohokoli…pokud u toho nemáme pocit, že nás otravuje dítě, pokud u toho nemáme pocit, že nás dítě zdržuje, pokud u toho nemáme pocit, že MUSÍME mít uvaříno, pokud u toho nemáme pocit, že dítě by mělo vydržet všechno, když VAŘÍME atd..
Tady nejde o vaření jako takové - nic proti teplé stravě..Ale - ženy vařme, když děti spí a budeme se mít fajn..
Ještě jednou pro jistotu napíšu, že nemám nic proti tomu, když někdo vaří..Prostě jen nechápu, že si postěžuje, že mu to někdo narušuje..Pro mě je to naopak - vaření narušuje péči o dítě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
21.6.11 08:51

Ve 4 měsících bych to vůbec neřešila… :-) Já teda za malým lítala (a lítám většinou i teď :-D ), jen když pípne… Prostě mi nejde přes hlavu nechat ho brečet, když mu něco očividně vadí (byť je to jen to, že je někde sám a chce mě mít u sebe)… Závislák z něj je a není… :-D Když odejdeme, aniž by si toho všimnul, nechá se pohlídat kdykoli, s kýkoli, venku klidně odejde xmetrů ode mě a neřeší, že jdu na druhou stranu, když je mu někdo (klidně i cizí) sympatickej, chytne ho za ruku a jde s ním kamkoliv maminka nemaminka… :mrgreen:

ALE co je pro mě důležitý, tak jsem to já, za kým přijde, když se mu něco stane, když je unavenej, není mu dobře, chce se pomazlit… Prostě že asi už v té své malé hlavince má srovnaný to, že v mámě má oporu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí