Jak odnaučit dítě sahat na to, na co nemá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
40270
30.3.14 15:11

@IvetJas
Dobře, ale vem si, že potom někam přijdete na návštěvu, on netuší, čí je to notebook a co teď? Ptám se, protože jsme tohle přesně řešili, že každýmu vadí něco jinýho. Mně bylo třeba úplně fuk, když si malej hrál s CD, zato náš známý šedivěl, na oplátku zase on nechápal, proč tak prožívám, že tahá kytky. :D a k tomu odvádět si hrát, nemám pořád čas tohle dělat, jsou chvíle, kdy prostě musí pochopit jasný ne (třeba v obchodě). Nevím, proč se tak brojí proti plácnutí přes ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 15:15

@Camael No když jsme u našich, tak jejich počítače si vůbec nevšímá, u kamarádek má taky jiné „starosti“ než počítač ani mobily, to je cizí, na to nesahá. Pokud se někdy stalo, tak spíš u hračky a to řeknu jen, že to není naše, je to cizí a respektuje to. A propos plácnutí po ručičce jsme párkrát zkusili, jen jemně a on začne plakat a bít se do hlavy, to fakt nemám zapotřebí ho tak trápit. Já ze svého dětství a to mě naši moc nebili, beru výprask i jen plácnutí jako křivdu a podle reakce našeho mladého myslím, že to bere stejně. U nás je prostě vysvětlování a vedení nějakým směrem rozhodně úspěšnější.

• Citovat
  • Upravit
7569
30.3.14 15:18
@Anonymní píše:
opravdu si ho sebou berete na záchod i když jdete na velkou?

Nechávám ho v obýváku, ale už tři roky sedím na WX s otevřenýma dveřma, abych všechno slyšela…

Nejlepší je, že pak jdu na návštěvě na WC a už ze zvyku si nezavřu dveře :oops: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
30.3.14 15:20

@IvetJas
Mně je jasný, že na tomhle serveru se i plácnutí bere jako tortura, ale jsem prostě jinýho názoru. Nás naši taky neřezali, ale sem tam nějaká přiletěla, starší puberťák taky nějakou sem tam slíznul a nevypadá, že by byl poznamenán. :) Plácnutí neberu jako křivdu, holt nepobere x krát NE, vyřeší se to takhle. Většinu to chápe jen tónem hlasu, ale někdy prostě ne. Takže proto jsem tu ani nereagovala na zakladatelku, protože by se na mě hned sesypaly prožívačky (tím nemyslím tebe) a možná by u nás přistála sociálka. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
30.3.14 15:22

@Lenka512
My měli kdysi WC proti vchodovým dveřím, dělala jsem to stejně jako ty, taky jsem si pak odvykla, ale opět zavírat mě naučil nečekaný příchod manžela domů s kamarádem po boku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
30.3.14 15:25
@Camael píše:
A jak rozlišuje, na který foťák jo, a na který ne? Protože vidina, že si hraje s nefunkčním foťákem, se kterým může, a pak se sápe po mým a já mu najednou říkám, že na tenhle ne, mi přijde stejně logický, jako že třeba na židli se sahá, ale na komp ne. A že se 1,5 roku starý dítě naučí šetrně zacházet s foťákem, tomu nevěřím, mám to doma. :)

on i kdyz mel ty vyrazene veci, tak jsme ho napominali, ze s tim musi setrne. Ze nesmi padat, mlatit apod. Pred tydnem zacal fotit s funkcnim fotakem, ale nemame zadny exkluzivni kousek. Dava na nej pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 15:26

@Camael No já taky ne, ale ne na každé dítě to sedí. U našeho vím prostě, že to nezabere, naopak začne se vztekat, bít sebe, házet věcmi, u nás je jakýkoliv fyzický trest kontraproduktivní a vede akorát ke vzteku a vzdoru. Jenže každé dítko je jiné, to si prostě každý musí najít svůj systém, ostatní můžou dát jen tipy…
Nám stačí slovní ne. V tom obchodě na věci to zabírá taky, občas ho necháme něco si prohlédnout, tlačit vozík, část nákupu jí rohlík, pije, dostane do ruky něco, co chceme koupit a je to vyřešený, ale je fakt, že nakupujeme tak dvakrát do týdne větší nákup a vyhrazený na něj i s cestou máme hodinu a půl, takže se s tím počítá. Malý nákup profrčíme tak rychle, že to bývá bez úhony nebo jen za rohlík :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
30.3.14 15:29

@AniNevim Náš mladý taky občas fotí a kousky jsou to teda vtipný, přes většinu fotek má prst nebo fotí svoje hračky, kus máminy nohy… ale pořád se u toho chechtá, tak ho to asi baví.

• Citovat
  • Upravit
7569
30.3.14 15:29
@Camael píše:
@Lenka512
My měli kdysi WC proti vchodovým dveřím, dělala jsem to stejně jako ty, taky jsem si pak odvykla, ale opět zavírat mě naučil nečekaný příchod manžela domů s kamarádem po boku. :D

Hele, tuhle tvojí příhodu znám… :mrgreen:
Už tady asi bude diskuse na podobné téma a tam jsi to psala… :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.3.14 15:39

Šmajrá, mě by tady nestačil ani deníček na výčet všeho, co mi děti provedly, jakmile jsem se jen otočila. Rozkousané bepanteny, záchod plný dvou rolí toaletního papíru, rozlepené papírovky po celé koupelně, těstoviny smíchané s moukou uprostřed kuchyně a zalité právě připravenou bebou pro mimino… Jo a včera jsem si uvědomila, že už tak nějak ze zvyku mám struhadlo ve vrchních dílech linky mezi hrnky. Dala jsem je tam v době, kdy se prostě začali štrachat v těch dolních. Jednu dobu opravdu v jejich dosahu byly jen věci, s kterými si nemohli ublížit, a vše ostatní bylo nahoře!!! Bylo sice poněkud pozoruhodné šahat pro nože ze židle nahoru na linku, ale… člověk byl v klidu, že.

Jojo. jediné, co se dalo dělat, bylo dělat vše spolu. Včeně ovládání sporáku. Bylo to teda pracnější a déletrvající, ale… měla jsem jistotu, že aspoň vím, co zrovna dělají. Navíc jak byli starší, má to i ten přínos, že leckteré věci umí a dělají automaticky a není nutné je to učit. Včetně toho, že jako předškoláky je můžu u tý plotny nechat míchat třeba cibulku nebo špagety, zatímco si (ale teda fofrem a ještě s otevřenýma dveřma) odskočím na záchod. Nejenže se nepopálí - ani to nepřipálí. :palec:

Doporučuju tedy v místech, kam dosáhne, nechat věci, se kterými si může hrát. Kdemůže kramařit. Totiž já taky přišla na to, že kam se pro děti hrabe plyšák na vařečku a hrnec s pokličkou. Nejlepší hračka. A víme že děti milují s ehrabat v zásuvkách a skříních. A co holt nejde, tak nekompromisně zamknout. Popřípadě holt ten zámek ny skříň dát. (Včetně léků a úklidových prostředků. Dokážou sníst i pěnu z čističe na trouby.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 15:46

@Emilie No to společné dělání je super. Mě se líbí, jak je syn vždycky pyšný, že nese taky nákup nebo pak v kuchyni dáme tašky na zem, všechno vytahujeme a přítel ukládá do ledničky a tak a malý mu to podává, on je vždycky tak nadšený, že to může dělat s námi… a to je u něj se vším stejný.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
30.3.14 15:48

@Emilie A s tím automatickým děláním máš taky pravdu, já našeho 20měsíčního naučila, že když něco vylije, vezme si hadr ze skříňky a sám to vytře, no boží…

• Citovat
  • Upravit
20518
30.3.14 15:52
@IvetJas píše:
@Emilie No to společné dělání je super. Mě se líbí, jak je syn vždycky pyšný, že nese taky nákup nebo pak v kuchyni dáme tašky na zem, všechno vytahujeme a přítel ukládá do ledničky a tak a malý mu to podává, on je vždycky tak nadšený, že to může dělat s námi… a to je u něj se vším stejný.

Víš co. Leckdo na naše kluky teď kouká, jak jsou vychovaní, jak chtějí a dokážou pomáhat a spolupracovat, jak trpělivě čekají na pokyny, jak to mají dělat a drží se jich… a kde to začalo. A hlavně tím, že jsme jim dovolili prakticky vše. (Vše ne ve smyslu vše. Vše s danými hranicemi.) Když chtěli pájet kabely - tak pájeli. Když chtěli kladívkem zatloukat hřebíky - tak zatloukali. Když chtěli míchat cibulku- tak míchali. Pravidla byla daná - když se porušila, bolelo to. :nevim: Kupodivu platilo, máma a táta měli pravdu, že to bude bolet.

Ale stálo to holt tunu trpělivosti být ve střehu, aby si OPRAVDU neublížili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
30.3.14 16:04

Já jsem to malou začla odnaučovat v roce a to tak, že jsem jí prostě plácla po ruce a přísně se na ni podívala nebo zvýšila hlas.. Teď jí je 19 měsíců a jakmile se blíží ke skleničce na stole, mobilu, ovladači nebo prostě k něčemu co nemůže, tak řeknu NE NE NE a ona se jen na mě podívá a už si toho nevšímá. Když nejsem zrovna ve stejné místnosti, tak mi to třeba i donese :mrgreen:.. V pohodě otevře skříň s povlečením, oblečením, dokladama. Ale jen to otevře a zavře a to ikdyž tam nejsem. Asi už ví co by následovalo..

Jinak to není zrovna Andílek. Venku je celkem neposlušná a dost vyvádí. V kočárku nevydrží a furt řve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 16:11

@Emilie Máme to stejně. Co chce dělat s námi, může a už teď to přináší ovoce…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML