Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, na úvod se musím pochlubit, že mám doma to nejúžasnější děťátko na světě. Máme skoro 8 měsíců, 7 zubů a je s námi velká sranda. Teď od září chodíme plavat na bazén, kde má voda teplotu od 26 do 28 stupnů. Dříve jsme chodily na plavání do van, kde byla voda podstatně teplejší a ještě se dala připustit teplá. Doma jsme zkoušeli při koupání snižovat teplotu, ale nedaří se. Od začátku jsme dávali vodu okolo 37 (jsem teplomilná). Vzhledem k tomu, že moje zlatíčko má zvýšené svalové napětí a abychom to dali dopořádku, musely jsme asi 3 měsíce poctivě cvičit. Neuroložka nám řekla, že koupat máme v teplejší vodě, protože tam se ty svalečky trochu uvolní. Takže jsme vůbec neotužovali. Teď už několik týdnů se snažím vodu při koupání dávat chladnější, ale malá mi začně plakat a snaží se dostat pryč. Zkoušela jsem ubírat po 1 stupni cca co 4 dny a při koupání jsem na závěr vždycky připustila trošičku studené vody, ale bez úspěchu. Do 34 je to celkem v pohodě, ale při 32 už je to šílený hysterický pláč. Takže nevím, jak na to. Zvýšené svalové napětí u nás bohužel přetrvává. Jaký postup mám zvolit. Moc prosím o radu. V bazénu sice moc nepláče, protože ji tam zabavím, ale celá se třese zimou. Chci svému koťátku pomoct, ale nechci ji trápit. Děkuji za každou radu.
Ahojky,
tak mám pocit, že jsi popsala přesně ten postup, jak by se mělo otužovat. Zkoušet ubírat stupně a vždy to nějaký den nechat na dané teplotě a poté opět.
Asi nechej delší dobu těch 34 stupňů a potom až si zvykne, tak zase. Jinej způsob asi není, nebo ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak nevím.
Vidíš, já mám přesně opačnýho človíčka. Napustím mu teplou a on si připouští ledovou a cáká ji na sebe. Takže bazén je pro něj teplá lázeň ![]()
Alča