Jak připravit miminko na ukončení kojení

175
30.5.13 18:32

Jak připravit miminko na ukončení kojení

Dobrý den,

ráda bych požádala o radu. Mám pětiměsíční miminko, které je plně kojeno. Bohužel to vypadá, že budeme muset kvůli opakujícím se zánětům (od ledna již po páté) kojení ukončit. Doktor už to vyžadoval před měsícem, ale úspěšně jsme odolali a kojili dál. Kdy dávat umělé mléko, přes den nebo spíš na noc. Mám strach, že když mi to zakáže, bude malý o hladu, jelikož není zvyklí na nic jiného a zásoba MM v mrazáku nevydrží na dlouho. Kojím 2-3 v noci a přes den po 2-3 hodinách, podle požadavku prcka. Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7576
30.5.13 18:35

Proc musis koncit s kojenim, kdyz kojis takhle krasne? Zajima me to :kytka:

S UM neporadim, nemela jsem ho vzivote v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
30.5.13 18:40

Tak já mám tříměsíčního, má 2× denně dokrm UM..
Já myslím, že by si měla začít postupně, jedno kojení nahradit UM, pak další..až postupně přejdete úplně na UM
Já se na to chystám v synově půl roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
30.5.13 18:46

Od narození malého se mi cca po měsíci vrací záněty. Od ledna mám již pátá antibiotika. Doktoři bohužel nemohou zjistit čím to je a už při minulém zánětu chtěl doktor (v mamografické poradně) kojení ukončit. Řekla jsem, že bych to ráda ještě zkusila. Dnes, když jsem znova přišla jeho první slova byla okamžité ukončení kojení, požádala jsem o poslední šanci, že bych chtěla kojit aspoň 6 měsíců. Dal mi další antibiotika. V sobotu jdu na kontrolu a možná prý bude nutné prso otevřít a vyčistit.

Takže hlavní důvod jsou pravidelně se opakující záněty.

Laktační poradkyně doporučuje abych kojila ještě alespoň měsíc, ale kdo ví co mi v sobotu řeknou. Napsal to i do zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
30.5.13 18:47
@Lo píše:
Tak já mám tříměsíčního, má 2× denně dokrm UM..
Já myslím, že by si měla začít postupně, jedno kojení nahradit UM, pak další..až postupně přejdete úplně na UM
Já se na to chystám v synově půl roce.

A je lepší začít s UM přes den nebo na noc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
30.5.13 18:47

Jak zakáže? To se opravdu nedá zánětům předejít? Co raději kontaktovat laktační poradkyni? Jinak neporadím, některé děti přijmou UM snadno, některé bohužel musí vyhladovět a hodně to opláčou. Na to se asi připravit nedá. Možná teda dávat svoje mlíko do obyčejné láhve a jestli se chytne, tak mu tam dát občas UM.. A postupně přejít jen na UM.
Edit. čtu další příspěvek, tak to je mi líto. Tak jak píšu, naučit na flašku s tvým mlíkem a postupně mu tam dávat UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
30.5.13 18:49

@lendiiisek to je asi jedno, až se ti bude zdát, že má prcek dobrou náladu a neřve přímo hlady, zkusila bych UM..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
30.5.13 18:55

Jj, tak to je chapu :kytka: taky delam LP a v tomhle pripade bych te v kojeni nepodporovala, jde o tvoje zdravi. Muzes mit i vzacnou autoimunitni reakci na vlastni mliko. Preju, at uz to dopadne jakkoli, at te to moc nemrzi a netrapi, tohle neovlivnis :hug:
Az prestanes kojit, nech si tak pul roku delat mesic co mesic test z krve na prolaktin, u zanetu a pripadnem podezrebi na autoimunitni reakci na MM, je jeste vetsi potreba, aby v rozumne dobe klesnul nebo tomu pomohly leky. Aby se ti to neopakovalo i po ukonceni kojeni a nemela jsi nasledne problemy, co se muzou projevit i mnohem pozdeji.

@lendiiisek píše:
Od narození malého se mi cca po měsíci vrací záněty. Od ledna mám již pátá antibiotika. Doktoři bohužel nemohou zjistit čím to je a už při minulém zánětu chtěl doktor (v mamografické poradně) kojení ukončit. Řekla jsem, že bych to ráda ještě zkusila. Dnes, když jsem znova přišla jeho první slova byla okamžité ukončení kojení, požádala jsem o poslední šanci, že bych chtěla kojit aspoň 6 měsíců. Dal mi další antibiotika. V sobotu jdu na kontrolu a možná prý bude nutné prso otevřít a vyčistit.

Takže hlavní důvod jsou pravidelně se opakující záněty.

Laktační poradkyně doporučuje abych kojila ještě alespoň měsíc, ale kdo ví co mi v sobotu řeknou. Napsal to i do zprávy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
30.5.13 19:09

@Háta_x

Zmínila jsi se, že jsi LP. Ráda bych tě tedy požádala o tvůj názor.

Doktor - chirurg mi zakázal kojit z toho nemocného prsa, to prý mám odsávat a kojit jen z toho zdravého.

LP říká, že kojit můžu z obou.

Tak já teď nevím, kojit nebo nekojit. Malý to prso vyžaduje, pravděpodobně z něj je více mléka, než z toho zdravého, jelikož na tom teď zdravém byly předchozí tři záněty.

Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
30.5.13 19:11

Já bych v 5 měsících zase s nekojením neviděla takovou vědu, ale musíš se s tím smířit, to musí každá která nemůže kojit, pro tebe o to těžší že mléko máš. Já bych zkusila dát flašku s tvým MM aby si mimčo zvyklo na flašku, někdy to bývá problém. Takže to třeba bude chítt dost trpělivosti. Pokud jí veme tak bych zkusila UM na jedno kojení, zkusila bych po nejdelší pauze takže někdy ráno, v noci? prostě když je mimčo dost hladové, doba je dle mého úplně jedno a uvidíš jak bude reagovat. Buď se chytne hned a nebo ne. Pokud ne zkusila bych mixovat s MM nejdřív většina MM a třeba 30 ml UM a postupně přidávat a ubírat MM a mělo by to jít. Je tam hodně ale, hodně záleží na dítěti. Já mám obě na UM téměř od porodnice a nikdy s tím problém neměly, ale pár kamarádkám tohle už pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
30.5.13 19:19

@gabriela82 @Panuška
Lahev nám nedělá problém, zatím z ní měl tedy jen MM, tak uvidíme jak se bude tvářit na UM.

Díky za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
30.5.13 19:19

@lendiiisek a při tom zánětu ti je opravdu hodně blbě? Já teď bohužel na záněty trpím taky, ale atb jsem měla jen poprvé, u zánětů, při kterých se necítím na umření mi stačí lupnout brufen a prso vykojovat a chladit, samozřejmě mi není do skoku a koza bolí jak ďas, ale atb nejsou potřeba na každý zánět.
Taky se teď rozhoupávám k ukončení kojení, protože té bolesti už mám plné zuby, záněty, velice bolestivé retence, fuj, ale já přikrmuju malýho od 4,5m a už má zavedenou ovocnou svačinku, oběd, jogurt a občas kaši nebo UM večer. Ve 4m flašku s UM nechtěl a teď když ji dostane, tak lemtá jak o život :lol:

Takže být tebou, tak začnu zavádět příkrmy, aby si dítě zvyklo i na jiné chutě, pak mi přijde, že flašku s UM přijme snáz. Problém je, že jakmile fakt poctivě baští a sní třeba 200g ovoce, 200g oběda, 150g jogurtu a ještě večer třeba 100g kaše, tak se nekojí a z toho se mi samozřejmě nalévají prsa a já se bojím dalších zánětů (ale stejně se mi vracejí :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
30.5.13 19:36

@lendiiisek
ja mela zanet jen jeden, ale skoncil rovnou tim chirurickym otevrenim prsa a cistenim. mela jsem dreny, cisteni rany kazdy den, kontroly co tyden, tahlo se to se mnou asi 2 mesice, 3ruzna antibiotika atd.
takze vim, ze proste neni zanet jako zanet.
nez aby ses trapila, tak jak ja, tak to fakt ukonci, 5 mesicu je krasna doba (ja koncila po 5 tydnech). muze uz prikrmy, bude v pohode uvidis. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
30.5.13 19:47

Vůbec bych z toho strach neměla, a klidně bych mu umělou výživu nasadila i přes den. Ona většinou mimčům i víc chutná, protože je sladší než mateřské mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
30.5.13 19:50

Já jsem řešila s mojí doktorkou, jak by to bylo, kdyby mlíka bylo málo, a ona mi doporučila, že pokud to bude po 4M, tak spíš zavádět příkrmy než UM.
Takže pokud nebudeš muset přestat kojit „ze dne na den“, tak bych stejnou radu aplikovala i u tebe, zavádět jednotlivé příkrmy a tím dítko pomalu odstavovat.
Pokud musíš odstavit naráz, tak asi moc rad nepomůže, než prostě dát flašku UM a doufat, že se chytí…

ještě mě napadlo, co zkusit problém zkonzultovat s jiným lékařem? víc hlav víc ví, třeba by se zjistilo, kde je problém a šel by odstranit i jinak než ukončením kojení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová