Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj, tak já mám 3 týdny od vyvolávaného porodu, jak tak čtu tak jste to měli všechny krásný, nechci nikoho strašit to ne, jen chci říct že to tak v pohodě u každé být nemusí, během dopoledne jsem dostala 3tablety na otvírání, (od půl osmé do jedné), ve dvě hodiny mi přišli prasknout vodu, a to už jsem měla docela šílené bolesti
a stále nic. v sedm večer mě poslali na porodní sál, už mě bolelo snad všechno. v devět jsem nebyla stále otevřená, tak mi píchli epidural (báááááječná věc) na hodinu a půl zabral, skákala jsem na míči, chodila, koupala se.. a otevřela jsem se na 5cm
stále málo, tak v jedenáct to bylo zase při starém, šílený bolesti, v jednu mi řekli že zkusíme jít tlačit, že jsem otevřená na 9cm, do půl třetí jsem myslela že vypustím duši, malej ven prostě nechtěl, a nakonec císař.. ale kdybych mohla podstoupím to znovu, stálo to za to
![]()
kikina2004 píše:
nene, dve staci![]()
Ja na bolesti zapomnela hned a snad hodinu po obou porodech tvrdila, ze bych si to dala repete. Moc ti preju ten nejhezci porod a to nejhodnejsi mimin ko
![]()
Ty jo, to budete mit krasny vanoce, uplne jsem se rozneznila
loni mi chlap pod stromeckem slibil ze za rok budeme tri a jak to vypada tak to s malym maji nacasovany opravdu tak akorat aby uz jsme na vanoce byli spolu doma, takze letos to bude asi opravdu ten nejlepsi vanocni darecek ![]()
je fakt ze at je porod jakykoliv tak clovek to zazije jen parkrat a pak na nej vzpomina celej zivot ![]()
fialka83 píše:
ahoj, tak já mám 3 týdny od vyvolávaného porodu, jak tak čtu tak jste to měli všechny krásný, nechci nikoho strašit to ne, jen chci říct že to tak v pohodě u každé být nemusí, během dopoledne jsem dostala 3tablety na otvírání, (od půl osmé do jedné), ve dvě hodiny mi přišli prasknout vodu, a to už jsem měla docela šílené bolestia stále nic. v sedm večer mě poslali na porodní sál, už mě bolelo snad všechno. v devět jsem nebyla stále otevřená, tak mi píchli epidural (báááááječná věc) na hodinu a půl zabral, skákala jsem na míči, chodila, koupala se.. a otevřela jsem se na 5cm
stále málo, tak v jedenáct to bylo zase při starém, šílený bolesti, v jednu mi řekli že zkusíme jít tlačit, že jsem otevřená na 9cm, do půl třetí jsem myslela že vypustím duši, malej ven prostě nechtěl, a nakonec císař.. ale kdybych mohla podstoupím to znovu, stálo to za to
![]()
na epidural jsem cetla zatim samou chvalu, je super ze je aspon neco co muze na chvili mamine ulevit. my jsme byli rozhodnuty ze chceme vsechno nechat na prirode, ze nechceme zadnej epi ani nic, ale zas kdyz uz tejne budou vyvolavat tak uz mi to bude asi jedno a treba za nej po celej dni trapeni budu i rada ![]()
kazdopadne stejne je hlavni aby bylo malicke zdrave, i kdyby to byl tyden bolesti a trapeni tak stejne to za tu malou prdelku stoji ![]()
Nic si nevyčítej, ta váha není nic strašnýho ![]()
Mě malýho vyvolávali v 37+3 a měl 2,5kg - naprosto zdravej, v pořádku a hned byl u mě:)
A porod - ráno mi dali tabletu, musela jsem půl hoďky ležet, téměř hned se mi rozjely kontrakce po 4 min., pak se mi to zkracovalo na dvě min, ke konci už to byla jedna dlouhá kontrakce..chvilku před samotným porodem mi na sále píchli vodu a v 18:27 byl Tobiášek na světe ![]()
jinak holky jaky jsou ty ruzny ,,babsky rady,,?
pit malinik, sexovat a co jeste? ze by jsme zkusili prckovi pomoct nejak doma at se pak v ty porodnici netrapime tak dlouho? ![]()
Vyvolávaly mi po termínu, rovnou oxytocin a píchnutí vody.. bylo to šílené.. dala jsem si epidurál, já blbá, pak to to byl horor…
Pak mi střídali oxytocin, glukozu a ATB na plodovku.. byla jsem zfetovaná, unavená.. Rodila jsem 38h, nakonec stejně CS..
Ale ty to budeš mít před termínem, takže u tebe budou něžnější ![]()
Držím palce a přeju hladký porod ![]()
Lilišák píše:
jinak holky jaky jsou ty ruzny ,,babsky rady,,?pit malinik, sexovat a co jeste? ze by jsme zkusili prckovi pomoct nejak doma at se pak v ty porodnici netrapime tak dlouho?
masírovat kotníky, bradavky, víno, svařák, teplá vana, granátové jablko, tonic ![]()
MonnyDee píše:Lilišák píše:masírovat kotníky, bradavky, víno, svařák, teplá vana, granátové jablko, tonic
jinak holky jaky jsou ty ruzny ,,babsky rady,,?pit malinik, sexovat a co jeste? ze by jsme zkusili prckovi pomoct nejak doma at se pak v ty porodnici netrapime tak dlouho?
A když není mimčo připravené, tak s ním žádná babská rada nehne
¨¨
Jinak vyvolávaný porod jsem měla poslední. V 10 hod první infuze oxytocinu + píchnutí vody, 13.26 byla Kačenka venku
Nebylo to zlý, blbé bylo, že jak mi píchli tu vodu, musela jsem ležet a malá měla při příjmu špatné ozvy, tak jsem toho hodně strávila na monitorech, ale tak dalo se to
Rodila jsem pošesté a rozhodně to nebyl nejhorší porod ![]()
Tak moc přeju, ať to jde hladce a máš to rychle za sebou
Neboj, to budo dobré ![]()
MonnyDee píše:Lilišák píše:masírovat kotníky, bradavky, víno, svařák, teplá vana, granátové jablko, tonic
na ty nozicky jsme prisli nedavno uplnou nahodou,je to fakt ze to asi nejaky spojeni ma. chlap me masiroval a ja mu po pul hodine utekla ze me strasne boli bricho a ze to jdu zkusit zaspat, takze to asi vazne nejak funguje. a po sexu mam bricho jak kamen a obcas takovy prazvlastni poslicci, tak snad malyho dostaneme ven sami aby nebyl vyvolavanej ale aby sel prirozenejsi cestou. ![]()
v noci jsem nemohla spat tak jsme noc prosexovali a dneska me pekelne tvrdne bricho a poslicci jsou takovy ze me posadej na zadek a uz si u nich obcas pekne zafunim
tak snad uz se neco deje..
Ahoj,
precitaj si moj dennicek, tam popisujem moj vyvolavany porod.
Mne dali prvy den dole gel na pripravu porodnych ciest a druhy den mi dali Prostin…to stacilo … potom ked som bola otvorena na 5 cm epiduralku a porod sa krasne rozbehol ![]()
Inak ja som bola posledny mesiac otvorena na 1.5cm…takze to nie je ukazovatel pripravenosti …teda aspon u mna nie ![]()
Porod mi vyvolavali, pretoze som prenasala … porodila som 11 dni po termine.
a Lilišáku, ty už nějaké náznaky máš? já byla na sto západů až do dne porodu, žádný poslíčci, prostě ticho po pěšině
tak přeju ať máš mimčo brzo u sebe, za to všechno to stojí a já se hrozně těším, až si to budu moct zase prožít ![]()
Ukulina píše:Lilišák píše:sterezie píše:
ahoj, špatná si nepřipadejmě se teda zdá odhad 2400 docela dobrý
malá měla v tom 37tt odhad 2OOOg
jinak u mě probíhalo vyvolání takto: 1.den nástup- zátěžový test (píchnou Ti oxytocinovou kapačku, aby se zjistilo, jak na oxytocin děloha reaguje) 2.den ráno zavedena tableta na vyvolání- po druhé hodině odpolední nástup kontrakcí 3. den ráno- kontrakce relativně pravidelné, avšak porod nepostupující, potom sprcha, chození, cca ve 14h odchod na sál, kde praskla voda, porodní cesty stále ne úplně připravené, dostala jsem dolsin, na pokročení porodu, v 7h dcera na světě
takže tak a neboj
a v kolikatem tydnu ti vyvolavaly?
jinak nam bylo uz pred 3 tydnama receno ze uz jsme na 2cm otevreny tak to by mohlo trochu tu dobu vyvolavani zkratit,nebo ne?
(a tu kapacku davaji kam? klasika do hrbetu ruky nebo do zily co je jakoby nad loktem? mam odmala nejakej blok vuci jehlam, mam z nich panickou hruzu, tak abych aspon mela tucha kam to bude
3dny jsou teda sileny, to se asi zblaznim ale je fakt ze to clovek asi nevnima jak se soustredi na mimi.)
Mně praskla voda, ale byla jsem bez kontrakcí (v 36. týdnu) a neotevřená. Zavedli mi tabletu, pak za čtyři hodiny další a za 3,5 hodiny se dcerka narodila. Vyvolávání jsem se bála, slyšela jsem o strašný bolestech, které přijdou najednou. Ale nebylo to tak, celý porod hodnotím jako málo bolestivý (teda nemám srovnání, rodila jsem poprvé).
Holky, proč někdy dávají tablety a někdy kapačku?
Mojí kamarádce vyvolávali porod ve 42. týdnu, stačila jedna tableta (druhorodička), malá se narodila za dvě hodiny po podání tablety. Bez problémů.
V minulosti davali iba kapacku…pretoze asi neexistovali tabletky. Mne povedali, ze kapacku oxytocin davaju ako poslednu moznost…kapacka je isto o dost silnejsia ako tablety a tak podla mna davaju kapacku az vtedy ked nezaberaju tablety. Tableta podla mna je taka „prirodzenejsia“.
Inak mne pichli injekciu na ruku zvrchu pri zatazovom teste…ale je to asi individualne, lebo sa ma sestricka pytala ci mi to nebude vadit, ked mi to tam pichne…inak ten zatazovy oxytocinovy test vobec neboli…ja som sa totiz toho trosku bala ![]()
Příspěvek upraven 04.12.11 v 13:41
Ahoj, já měla vyvolávaný první porod. Ve 36+3 kvůli velikosti mimča a mým zdravotním problémům - náznak přirozeného porodu jinak žádný. V 7 ráno nástup do porodky, vyplňovali se papíry, pak přesun na porodní pokoj. V 8 první tableta, absolutně nic se nedělo. V 10 druhá tableta. Někdy mezi tím klystýr. Po druhé tabletě už se něco málo dít začalo. Kolem 11 už kvalitní kontrakce, píchli mi vodu, tak pak docela děs běs. Řekla jsem si o epidurál, trvalo věčnost než přišel anesteziolog mi ho dát. Píchání trvalo taky dlouho, napoprvé to píchl blbě tak se to muselo opakovat, bylo to jak za trest, celou dobu bez hnutí na jednom boku což při kontrakcích po minutě byl nadlidskej výkon. V momentě kdy mi ho napíchli, řekli že po 5té kontrakci ucítím úlevu - no já po páté kontrakci cítila že chci tlačit, takže se šlo tlačit, na pár zatlačení byl malej venku. Takže epidurál jsem si ani neužila, způsobil to, že malýho rychleji vyhnal ven
Prcek se narodil 13:20, takže něco málo přes 3 hodiny bolestí.
Ještě teda byl opruz, že jsem celou dobu měla zavedenou sondu na hlavičku malýho kvůli špatným ozvům - tj mezi nohama, tak jsem musela celou dobu ležet ![]()
V porovnání s normálním porodem ty vyvolaný kontrakce opravdu bolí trochu víc, ale já vzpomínám velmi ráda na oba porody, byly i přes ty bolesti pozitivním zážitkem ![]()
sterezie píše:
a Lilišáku, ty už nějaké náznaky máš? já byla na sto západů až do dne porodu, žádný poslíčci, prostě ticho po pěšinětak přeju ať máš mimčo brzo u sebe, za to všechno to stojí a já se hrozně těším, až si to budu moct zase prožít
jsme na dva cm otevreny, brisko uplne dole, vecne tvrdy a poslicci aspon mesic, pricemz dneska jsou fakt zazivny a pomerne pravidelny tak nevim, snad uz se neco deje? ![]()
bud jsem nam prave pocurala sedacku (coz si myslim ze ne
) nebo nam praskla voda
![]()