Jak respektovat nerespekt? 3 roky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4621
21.1.24 21:34

Mam uplne stejne stare syny.. ublizovani jsme resili zejmena na zacatku, ted spis jen vyjimecne, ted jede casteji vytrhavani hracek z ruky, no. Ublizovani je proste jedno velky ne, od zacatku resime razne, pevne chytnu za ruku, reknu, ze nesmi ublizovat brachovi, pokud se snazil utok zopakovat, sebrala jsem okamzite mimino z dosahu a znova ho razne upozornila. Nejlip fungovalo ovladnout sve emoce, rict to razne, ale ne vztekle a nastvane a moc to nerozebirat (nedavat tomu az prilisnou pozornost, nevysvetlovat sahodlouze). Co nejvice predvidat a predchazet utokum. Snazit se pozorovat, co ty utoky spousti a predchazet danym situacim. Prvni mesice neexistovalo, abych je nechala v pokoji bez dozoru, ted uplne v pohode odbehnu, obcas je sleduju zpoza rohu a uplne bez problemu. A taky to chce travit cas sama se starsim, brat ho samotneho ven, na randicka, mit sve aktivity bez mladsiho.

Samozrejme ne vzdy se mi povedlo se chovat tak, jak bych chtela. Emoce litaly silene nez si vse sedlo. Ted uz je to daleko vic v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
21.1.24 21:34
@Anonymní píše:
Já ho ale nemám v plánu umlátit do „zmrzačení“, já nepotřebuji pomoci. Jsem srovnaná s tím, že mám 2 malé děti a že procházíme náročným obdobím… Že než začnou chápat oba, že to ještě potrvá…
Na soukromou školku bohužel ne každý má peníze… A nebo ne vždy je v dostupné vzdálenosti… Taky ne každý má ŘP, aby mohl starší dítě vozit X km, pokud je taková školka dál, než v odchozí vzdálenosti…

Reaguji na to, co jsi napsala. Nevim vic, nez zde napises.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
21.1.24 21:35
@Annonymní_007 píše:
Já to nechápu. Mám malé dítě, tak si ho užívám. Koukám jak roste, jak se učí… proč si hned v jeho roce dělat další?

Tezko rict, mozna chteli mit dve deti? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
21.1.24 21:41

Má to mimino nějaké hračky, které jsou jen jeho? Já se snažím děti do půjčování hraček nenutit.

Ještě mě napadlo- když starší ublíží, věnovala bych víc času utesovani menšího než hubovani staršímu, možná je to jeho volání o pozornost a takhle ví, že ji dostane.

Knihu Sourozenci bez rivality znáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
@Anonymní píše:
Ne nekoukam, pokud jste si přečetla, co píšu v příspěvku, tak nevím, podle čeho soudite, že se na vše koukám a nebojím se, že mimi zmrzačí…
Já jsem napsala, co se u nás doma děje, a že nechci zmrzačit já staršího.. :nevim:

Tady pises, ze nechces zmrzacit starsiho. Tak jak to bylo mysleny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
@Annonymní_007 píše:
Já to nechápu. Mám malé dítě, tak si ho užívám. Koukám jak roste, jak se učí… proč si hned v jeho roce dělat další?

A do babyboxu má dát to mladší nebo starší? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4621
21.1.24 21:43
@Annonymní_007 píše:

Neni dovoleno si uzivat dve deti nebo jak? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
21.1.24 21:51
@Anonymní píše:
Ne nekoukam, pokud jste si přečetla, co píšu v příspěvku, tak nevím, podle čeho soudite, že se na vše koukám a nebojím se, že mimi zmrzačí…
Já jsem napsala, co se u nás doma děje, a že nechci zmrzačit já staršího.. :nevim:

Tak jak to popisuješ, to zní prostě strašně. Reaguješ hrozně pozdě. Všechno tohle se nemá právo za přítomnosti mámy stát. V první řadě musíš tomu zabránit. Určitě ho nebij. Podle mě dvouleťákovi moc nevysvětlíš, na druhou stranu ho uhodit za přirozené chování je nesmysl. To prostě musíš ošéfovat organizačně. Takhle malé batole je pro miminko nebezpečné. Máš zavedené rázné NE? Nemusíš řvát, ale musí vědět, že něco myslíš vážně.
„Filipku nebouchej Toníka…“ než to jenom vyslovíš, přejde tolik času, že mimino klidně přizabije. Nejdřív jednej a pak v klidu můžeš vysvětlovat.

U nás - taky mám 2 letý rozdíl, je zásada, že kdo se neumí hrát hezky, hrá si sám. A pak zásada, že si hračky nesmí brát - a platí to symetricky. Vše platí pro všechny. Starší miminu nic nemusí dávat, když nechce a naopak, ani mimino. Ale může o hračku poprosit a nabídnout něco místo ní. Když na sebe křičí, usměrňuji. Když starší mimino uhodí, bez pardonu jde hned do pokojíčku - ale dveře má otevřený. Když řekne, že už nebude a vrátí se hned, může. Pak aktivně cvičíme dělení se s věcmi, jídlem - ne jenom s miminem, ale i s námi. Koncept dělení se lépe chápe až skoro ve 3,5 letech. Až někdy teď se chodí podělit sám od sebe. Že se druhé nesmí uhodit, chápal mnohem dřív. Teď ho začalo plácat odrostlé mimino, takže nás to čeká znovu.

• Citovat
  • Upravit
22894
21.1.24 21:52
@anavi13 píše:
@Oriseka to stoprocentně. Ale nemusí pomoci školka. Mě by zajímalo jak funguje chlap. To bych viděla jako zásadní. Ale je pravda, že já to vidím z jiné pozice. Pro mě je jednodušší mít doma všechny tři děti. Školku využívám, protože dětem mohou nabídnout jiné aktivity než já. Ale celkově je pro mě školka organizačně náročná.

Tak musi byt skolka pomoc. Jinak by to nemelo cenu. Mame jen 2 deti. U nas vozil starsiho do skolky manzel. Ja mela dopoledne pro mladsiho, uklid, vareni a ve 12 jsem si pro starsiho sla prochazkou. U toho zas uspala mladsiho. Mladsiho spiciho v kocarku pak zaparkovala doma a mela cas na starsiho. Celkem me to zachranilo. Potrebovala jsem s mladsim cvicit vojtovku a starsimu se to nelibilo. Ono to neni sranda cvicit ani bez dalsiho rvouciho ditete visiciho na noze. Takto jsem si 2krat vklidu odcvicila, uvarila obed, pohrala s mladsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
21.1.24 21:56

Vyclen mu policku, kam mimino nedosahne, a tam at si da tri hracky (pokud dostane neco noveho, neco si oblibi, muze hracku vymenit), u kterych naprosto nechce, aby se jich mimino dotykalo. Budou jen jeho. Zbytek bude „pujcovaci“, kdyz si s nima zrovna nehraje. Byla to rada pro kamosku od psycholozky a pry jim to hodne pomohlo. Ten pocit pro dite, ze je neco jen a jen jeho. Ale nesmi toho moc, musite se naucit s tim pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
21.1.24 21:59
@Annonymní_007 píše:

Dite neni na uzivani, dite je na vychovavani. Kupodivu ho muzes vychovavat i spolecne se sourozencem. A dokonce se muzes i ve slabe chvilce zeptat, kdyz si s necim nevis rady. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.1.24 22:00

Precti si knizku Sourozenci bez rivality, bez toho se fakt nehnes.

A prvni jsou vzdy ciny - zarazit, vzit, chytit ruku - a az pak to kratce (!!) jasne vysvetlit.

Nevim proc si vsichni mysli, ze zaklad je dalekosahle a opakovane vysvetlovat.
Fakt neni.

A pamatuj jedno - rodic je „vudce smecky“. Schopny, razny, dusledny, laskavy, spravedlivy, je na nej spoleh.
Male dite vi, ze samo neprezije - a presne takovy rodic mu dava tu uplne zakladni jistotu a pocit bezpeci, ktere nutne potrebuje (k tomu podvedomemu preziti).
Rodic mdly, nerozhodny, necitelny, sahodlouze vysvetlujici, neschopny zasahnout - to je cesta do zkazy. To dite to vnima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
21.1.24 22:09

Vsadila bych na to učit stašího, jak může reagovat, když chce něco řešit. Často to bývá i tak, že ten starší neví, jak to má dělat jinak - takže mimono třeba odtáhne za nohu, když mu vleze do jeho koberečku. Nemůžeš jim být pořád za zadkem, ale je dobré učit ty správné způsoby chování. Protože čím bude mimno pohyblivější, tím více konfliktů bude nastávat - bude mu brát hračky, poleze za ním…Takže bych se zaměřila tímhle směrem. Aby si poradil „neagresivně“ a nebo když bude v úzkých, tak požádal o pomoc, místo aby ho praštil :palec: Na hračky je dobrá rada s tou poličkou, kde má to, co půjčovat nechce. Ideální je, aby mohl mít svoje místo, kde ho mladší nemůže rušit - což se dost blbě dělá, ale může to být třeba na sedačce, kam malý nemůže, nebo třeba v ohrádce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
21.1.24 23:04

Chytla bych ho za flígr a s nějakým rázným komentářem vyrazila za dveře (do jiného pokoje), kde bych ho nechala chvíli brečet. Pak, až by se všechno uklidnilo, bych pohovorila na téma „viděla jsem, že jsi Matyska kopnul, co se stalo?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
21.1.24 23:31
@Annonymní_007 píše:

A když chci mít víc než jedno dítě, tak to starší dám pak na pár let do Klokánku, abych si mohla užívat, jak mladší roste a učí se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí