Jak se modlíte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1830
28.12.19 13:43

Znám dobrý vtip na toto téma. Paní se ptá dětí na ulici: děti, modlíte se doma před jídlem?” A děti odpoví:„Ne, maminka umí vařit”. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
949
28.12.19 17:33

Modlím se křesťanské modlitby a chodím pravidelně do kostela. Dává mi to smysl. Bůh je pro mě někdo jako blízká osoba. Je to těžko popsatelná zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
30.12.19 07:11

Jako u lidí

Je to jako když chceš mluvit s kýmkoliv z lidí. Můžeš být kdekoliv, (Matoušovo evangelium 6.k) a kdykoliv. Můžeš si to, co mu chceš říct, jenom myslet, můžeš to i vyslovit. Nemusíš se bát, že ti neporozumí, že tě neslyší. Pokud jde o to o co se modlit, musí to být něco dobrého, v souladu s jeho vůlí. To je taky v Bibli, a je tam toho víc. Rád ukážu i osobně, bez postranních úmyslu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
30.12.19 07:25
@Anonymní píše:
Zdravím, otázka je jasná. Jak se modlíte? A vyslyší vás Bůh?
Procházím teď krizí a stále víc mě to táhne k Bohu, k modlením a k tomu mít s ním “vztah”. Nicméně klasickému křesťanství tak uplně neholduji, existenci Boha však nepopírám.
Zajímají mě názory a zkušenosti věřících, jak k vám Bůh promlouvá, v co třeba věříte a jak to máte, jak s Bohem začít mluvit.Vzhledem k tomu, že teď procházím psychospirituální krizí a hledám smysl svého života a svoj víru, ráda bych se udržela v anonymitě, nechci aby si mě s tímto vláknem někdo spojoval.

Modlit se můžeš jak sama cítíš. Bůh tě slyší a ví o tobě. Nemusí na to být žádný návod, nemusí to mít striktně žádnou podobu. Boha nezajímají až tak slova, stejně se dívá do srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
30.12.19 07:26
@Božislava píše:
Bohužel v naší církvi se modlení nedoporučeje. Stejně tak se nedoporučuje s ním mluvit. Naše víra je totiž založená na tom, že Bůh není všemohoucný.

Prosím tě, to by mě fakt zajímalo, o jakou církev jde. Nerýpu, opravdu mám zájem se to dozvědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
30.12.19 08:32

Je to o hledání sebe sama, o hledání vztahu k lidem, o hledání svého místa mezi lidmi, o hledání smyslu života a o vděčnosti za všechno dobré a též o radosti z toho dobrého. Povídat si s Bohem je to stejné, jako povídat si s lidmi. V dialogu je nejprve vysvětlování druhým lidem - Bohu, co se mi stalo/děje, proč to tak mám. Pak se člověk dostává na cestu: dává sám sobě otázky a sám sobě si na ně odpovídá. To vše jde zvnitřku a přichází to napřed z bolesti, kterou člověk uvnitř má a pak z ticha, když už člověk bolest nemá. V křesťanství se tomu stavu říká „rozjímání“, něco podobného je dnes rozšířená „meditace“.
:srdce:

Toto je modlitba Karla Kryla:

DĚKUJI
https://www.youtube.com/watch?…

Stvořil Bůh, stvořil Bůh ratolest,
bych mohl věnce vázat.
Děkuji, děkuji za bolest,
jež učí mne se tázat.

Děkuji, děkuji za nezdar,
jenž naučí mne píli.
Bych mohl, bych mohl přinést dar,
byť nezbývalo síly.
Děkuji, děkuji, děkuji.

Děkuji, děkuji za slabost,
jež pokoře mne učí.
Pokoře, pokoře pro radost,
pokoře bez područí.

Děkuji, za slzy děkuji,
ty naučí mne citu,
K živým již, k živým již žalují,
a křičí po soucitu.
Děkuji, děkuji, děkuji.

Pro touhu, pro touhu po kráse,
děkuji za ošklivost.
Za to že, za to že utká se,
láska a nevraživost.

Pro sladkost, pro sladkost usnutí,
děkuji za únavu.
Děkuji za ohně vzplanutí,
i za šumění splavu.
Děkuji, děkuji, děkuji,

Děkuji, děkuji za žízeň,
jež slabost prozradila.
Děkuji, děkuji za trýzeň,
jež zdokonalí díla.

Za to že, za to že miluji,
byť strach mi srdce svíral.
Beránku, děkuji,
marně jsi neumíral.
Děkuji, děkuji, děkuji, děkuji, děkuji.

Toto je modlitba sv. Františka z Assisi - 12.-13. století - modlitba věčně živá, mne oslovila a vedla mne na cestě křesťanství:
Modlitba sv. Františka z Assisi (+1226)

Pane,
udělej ze mne nástroj svého pokoje,
abych přinášel lásku, kde je nenávist,
odpuštění, kde je urážka,
jednotu, kde je nesvornost,
víru, kde je pochybnost,
pravdu, kde je blud,
naději, kde je zoufalství,
radost, kde je smutek,
světlo, kde vládne tma.

Pomoz mi, abych netoužil po útěše, ale těšil,
po porozumění, ale rozuměl,
po lásce, ale miloval.

Vždyť, kdo dává, ten dostane,
kdo odpouští, tomu se odpustí,
kdo umírá, vstane k životu.

I toto je modlitba, původem od sv. Františka z Assisi, přebásněná, zpívají ji Ulrychovi:

MODLITBA

Pane, ať jsi stéblo trávy,
nebo obyčejný list,
prosím, dej ať aspoň trochu umím,
ve Tvých vzkazech číst.

Prosím, dej ať řeči stromů,
aspoň trochu rozumím,
ať vědí, že se učím,
a že nic neumím.

Dej ať zlomím svoji pýchu,
dej mi hledat pokoru.
Když se trápím zbytečnostmi,
ať pohlédnu nahoru.

Ať mi stačí dohlédnout na obzor,
který jsi mi dal,
ať se smířím se vším,
co jsi mi kdy vzal.

A dej mi sílu snášet pokojně,
co změnit nemám sil,
odvahu abych to nač stačím,
na tomhle světě pozměnil.

A také prostý rozum,
který vždycky správně rozezná,
co se změnit nedá,
a co se změnit dá.

Uzdravení nejde bez pokání.
Pokání člověka dovede k odpuštění, k úlevě od bolesti duše a pak k úplnému uzdravení duše.
Jan Nedvěd mne pokáním roky provázel s touto modlitbou:

POKÁNÍ:

Znavenej na dně a jako kůl sám,
už v koutě, kam dál, no řekněte kam,
před sebou utíkat těžko se kamkoliv dá,
nejtěžší noci jsou pod střechou hvězd,
když domů se nechce, když se necháš svést,
sám sebou a cosi si namlouváš a namluvit dáš.

I kámen se ustrne, ale musí mít proč,
i řeky proud obrátíš, když důvod je,
i sníh v slunci padá, když rozhodne na nebi Bůh,
jen příčina následkem věci má být,
a vědomí, že není víc nežli žít,
a že život je jen na chvílí půjčený milostný dar.

Ne hněv, nebo závist, ani jiné z těch slov,
ani touhy, co navíc chceš k životu mít,
ani láska, ta není důvodem odejít z cest.

Kdo v poledním žáru hledá hojivý stín,
ať vykřičí napřed řeku svých vlastních vin,
a pak obrátí ke hvězdám pokorně u dlaně dlaň.

Modlitba Matky Terezy:
je o hledání pokory, je to prosba Bohu, aby opět mohla v sobě najít pokoru. Protože bez upřímné pokory k Bohu se člověk Bohu ztrácí. Ztratit se Bohu je velmi bolestivé. Bez pravé, upřímné pokory vůči Bohu, člověk trpí. Člověk k ní dojde skrze pokání, tj. skrze upřímnost k sobě samotnému. To se mu povede s Boží pomocí, když se zbaví lží, které v sobě má, protože je potřebuje, ač je vůbec nepotřebuje.

Pane, když mám hlad, sešli mi někoho, kdo potřebuje nasytit.

Když mám žízeň, sešli mi někoho, kdo potřebuje utišit žízeň.

Když je mi zima, sešli mi někoho, kdo potřebuje zahřát.

Když jsem smutná, sešli mi někoho, kdo potřebuje potěšit.

Když jsem chudá, sešli mi někoho, kdo je chudší než-li já sama.

Když nemám čas, sešli mi někoho, kdo potřebuje vyslechnout.

Když jsem potupená, sešli mi někoho, koho bych mohla chválit.

Když ztrácím odvahu, sešli mi někoho, kdo potřebuje povzbudit.

Když cítím nepochopení, sešli mi někoho, kdo potřebuje obejmout.

Když se necítím milována, sešli mi někoho, kdo potřebuje lásku.
:srdce: :srdce: :srdce:

PŘEJI ŠŤASTNOU CESTU :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
30.12.19 13:47
@Proto02 píše:
Prosím tě, to by mě fakt zajímalo, o jakou církev jde. Nerýpu, opravdu mám zájem se to dozvědět.

Protestanti odmítají modlářství. Spíše než na modlení se soustřeďují na hudbu a literaturu. Tedy zpívají, hrají na hudební nástroje a nebo předčítají literaturu sepsanými protestantskými činiteli ( Hus, Komenský, Chelčický atd. ), úryvky z Bible. Protestanti jsou přesvědčeni, že lidé se nikdy nestanou něčím, co by se dalo nazvat Bohem. Protestanti nepovažují liturgii za něco posvátného. Protestanti se nemodlí k Marii, ani Svatým. Odmítají, že by Marie zůstala pannou, protože v Novém zákoně se píše, že měla další děti. Popírají rovněž její neposkvrněné početí. Protestanti se rozdělili do různých demoninací. Někteří se omezují na žehnací modlitby a jiní ani to ne. Jejich zkušenost, že mnoho lidí je otřeseno, když jejich modlitby nejsou vyslyšeny a často začnou o Bohu pochybovat, jim velí, nepříkladat modlitbám příliš velký význam. Podle nich víra založená na modlitbách je falešná. Ale to neznamená, že modlitby zakazujou. Ale nehrají v jejich víře takový význam jako v katolické či ortodoxní církvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
30.12.19 17:07

@Božislava Modlení není modlářství.
Protestanti, evangelíci jsou křesťané. Křesťané nejsou modláři.
Modlitba je o osobním vztahu s Bohem.

A jestli vy v kostele hrajete a zpíváte, možná jste si jenom ještě nestačila všimnout, že hrajete a zpíváte samé modlitby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
30.12.19 17:37

Písně, v nichž se zpívá o lásce, jsou modlitby. To jen, že si to lidé neuvědomují. I tato píseň je modlitba:

VÁNOČNÍ POHLEDNICE

Vánoční pohlednici kreslím
a hned ji hodím do schránky
Jen co dokreslím
slámu k jeslím
a tobě žlutý copánky
Jen co vyzlatím hvězdu krásnou
která se snesla nad Betlém
nakreslím ptáky kterak žasnou
na stromě právě rozkvetlém

Vánoční pohlednici kreslím
s jeruzalémskou krajinou
ke hvězdám
s nebe sem se sneslým
přikreslím jednu jedinou
a ta ti bude svítit stále
až jiný hvězdy pohasnou
a povede tě jak tři krále
za naší láskou úžasnou

Celý svět se modlí AVE MARIA:
https://www.youtube.com/watch?… .
Ave Maria,
gratia plena,
Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui,
Jesus.
Sancta Maria,
Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae.
Amen..
Zdrávas Maria,
milosti plná,
Pán s tebou;
požehnaná ty mezi ženami
a požehnaný plod života tvého,
Ježíš.
Svatá Maria,
Matko Boží,
pros za nás hříšné,
nyní i v hodinu smrti naší.
 Amen.

Zpívala jsem si v duchu s Celine Dion: Ave Maria. Byla to pro mne tenkrát, před 10 lety nesmírně těžká doba. Udělala jsem pak velmi významný krok, krok, který byl počátkem k mému vysvobození z domácího násilí. To, že Panna Maria mi pomohla, zásadně a významně, to jsem svým vnitřním pocitem si uvědomila o dost později. Ale byla to právě ona!!! To ona stála vždycky, velmi nenápadně, že jsem si to ani nepovšimla, stála při mně. A ono se pak, najednou, jakoby samo, změnilo, co změnit mi nešlo.

Amazing Grace

Byla to Milost, která naučila mé srdce bít.
A Milost mé obavy rozptýlila.

Tuto modlitbu zpívá Dianna Ross

Celý svět se modlí. Ještě před 10 lety jsem to moc nechápala. Ale nyní VÍM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
30.12.19 17:48
@Božislava píše:
Protestanti odmítají modlářství. Spíše než na modlení se soustřeďují na hudbu a literaturu. Tedy zpívají, hrají na hudební nástroje a nebo předčítají literaturu sepsanými protestantskými činiteli ( Hus, Komenský, Chelčický atd. ), úryvky z Bible. Protestanti jsou přesvědčeni, že lidé se nikdy nestanou něčím, co by se dalo nazvat Bohem. Protestanti nepovažují liturgii za něco posvátného. Protestanti se nemodlí k Marii, ani Svatým. Odmítají, že by Marie zůstala pannou, protože v Novém zákoně se píše, že měla další děti. Popírají rovněž její neposkvrněné početí. Protestanti se rozdělili do různých demoninací. Někteří se omezují na žehnací modlitby a jiní ani to ne. Jejich zkušenost, že mnoho lidí je otřeseno, když jejich modlitby nejsou vyslyšeny a často začnou o Bohu pochybovat, jim velí, nepříkladat modlitbám příliš velký význam. Podle nich víra založená na modlitbách je falešná. Ale to neznamená, že modlitby zakazujou. Ale nehrají v jejich víře takový význam jako v katolické či ortodoxní církvi.

Prosím?? 8o To, co tady píšeš o protestantech, se nezakládá na pravdě. Šíříš bludy. Můžeš napsat, z které církve jsi konkrétně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
30.12.19 18:29

@Božislava 8o taky mě to zajímá. Jakou církev že navstevujes a jak dlouho, mám dojem, že jsi to celé špatně pochopila

• Citovat
  • Upravit
3699
30.12.19 19:19
@Božislava píše:
@Arcanum píše:
Prosím?? 8o To, co tady píšeš o protestantech, se nezakládá na pravdě. Šíříš bludy. Můžeš napsat, z které církve jsi konkrétně?

No právě :-D, míchá hrušky s jabkama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
30.12.19 19:28
@Božislava
@Božislava píše:

Prosím tě, nechápu. Napiš jasně z které církve jsi, protože co píšeš jsou nesmysly. To nemá s tradiční vírou nic společného.
Co to píšeš - stát se Bohem? Jako že např. Katolíci si myslí, že se Bohem mohou stát? :nevim: A to, že protestanti se soustředí víc na hudbu než na modlení, hele, to jsou opravdu úsměvné názory. Byla jsi vůbec někdy na Bohoslužbě u protestantů? Pravdu máš leda v tom, že se nemodlí k Panně Marii, ale ani k ní nemají nijak negativní vztah - vždyť je to matka Ježíše :-). Kteří protestanti jsou otřeseni, že jejich modlitby nejsou vyslyšeny?
To by mě zajímalo, kde tohle bereš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
30.12.19 22:35

Heleďte moji milý katolíci a katoličky…Přece víte, že mezi církvemi existují rozdíly mezi pojetím víry a interpretací Bible. Ale dnes je jiná doba, nemůžete a snad ani nechcete nikoho upalovat na hranici, že si Bibli interpretuje jinak a víru rovněž chápe jiným způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
31.12.19 00:15
@Božislava píše:
Heleďte moji milý katolíci a katoličky…Přece víte, že mezi církvemi existují rozdíly mezi pojetím víry a interpretací Bible. Ale dnes je jiná doba, nemůžete a snad ani nechcete nikoho upalovat na hranici, že si Bibli interpretuje jinak a víru rovněž chápe jiným způsobem.

Modlitba mistra Jana Husa
„Ó nejsladší Kriste, táhni nás slabé za sebou, poněvadž když ty nás nepotáhneš, nemůžeme tě následovat. Dej statečného ducha, aby byl pohotový, a je-li tělo mdlé, ať předchází, prostředkuje i následuje tvá milost, protože bez tebe nemůžeme nic činit, a dokonce ne pro tebe jít na ukrutnou smrt. Dej ducha odhodlaného, srdce nebojácné, víru pravou, naději pevnou a lásku dokonalou, abychom za tebe nasadili nejtrpělivěji a s radostí svůj život.“
Jan Hus

Modlitba M. J. Husa k Panně Marii

Abychom mohli vybřednout z hříchu,
vzývejme pomoc Panny Marie a pozdravujme ji.

Já ubohý, jak budu schopen
chválit Svatou Pannu,
která je větší než všechna chvála?

Nikdo nemůže dostatečně pozdravit tu,
kterou pozdravil anděl,
kterou Syn uctivě poslouchal,
jíž se svěřil Duch svatý,
kterou obdivuje celý svět…

Máme k ní tedy přistupovat s bázní
a s úctou a chválit ji.

Jestliže spravedliví nejsou hodni,
jak budou hodni
hříšníci?

A přece by ani spravedliví ani hříšníci
neměli ustávat v její chvále.
Neboť v ní je všechna milost Otce,
Syna i Ducha svatého,
je v ní plnost milosti pro ni samu
i milost, která se vylévá na nás.

Mistr Jan Hus
(Fol. 69b n)

Modlitba J. A. Komenského

Vzdálený jsem byl od tebe, bože, sladkosti věčná,
ale ty smilovav se, přiblížil ses ke mně,
bloudil jsem, ale tys mě upamatoval,
motal sem se, nevěda kam jít,
ale tys mě navedl na pravou cestu,
zašel jsem od tebe a ztratil jsem tebe i sebe,
ale tys mne navrátil mně i sobě.
Nebe a země od tebe jsou a dobré jsou
a krásné jsou a žádostivé jsou, protože od tebe jsou,
avšak nejsou ani tak dobré, ani tak krásné,
ani tak žádostivé
jako ty, Učinitel jejich,
proto duše hledající potěšení nemohou se nasytit.
Ty jsi, Pane, plnost plností,
srdce naše je neuspokojené, dokud nezakotví
v tobě.
Zdržuj mě, Pane, veď mne, nes mě,
abych od tebe nebloudil a neklesal.
Dej, ať tě miluji milováním věčným a vedle tebe
nemiluji žádné věci.
leč pro tebe a v tobě, lásko neskonalá.
Duch tvůj dobrý spravuj mě
a tvé milosrdenství mě sprovázej
po cestách mých.