Jak se modlíte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@poučená píše:
Modlitba mistra Jana Husa
„Ó nejsladší Kriste, táhni nás slabé za sebou, poněvadž když ty nás nepotáhneš, nemůžeme tě následovat. Dej statečného ducha, aby byl pohotový, a je-li tělo mdlé, ať předchází, prostředkuje i následuje tvá milost, protože bez tebe nemůžeme nic činit, a dokonce ne pro tebe jít na ukrutnou smrt. Dej ducha odhodlaného, srdce nebojácné, víru pravou, naději pevnou a lásku dokonalou, abychom za tebe nasadili nejtrpělivěji a s radostí svůj život.“
Jan Hus![]()
Modlitba M. J. Husa k Panně Marii
Abychom mohli vybřednout z hříchu,
vzývejme pomoc Panny Marie a pozdravujme ji.Já ubohý, jak budu schopen
chválit Svatou Pannu,
která je větší než všechna chvála?Nikdo nemůže dostatečně pozdravit tu,
kterou pozdravil anděl,
kterou Syn uctivě poslouchal,
jíž se svěřil Duch svatý,
kterou obdivuje celý svět…Máme k ní tedy přistupovat s bázní
a s úctou a chválit ji.Jestliže spravedliví nejsou hodni,
jak budou hodni
hříšníci?A přece by ani spravedliví ani hříšníci
Mistr Jan Hus
neměli ustávat v její chvále.
Neboť v ní je všechna milost Otce,
Syna i Ducha svatého,
je v ní plnost milosti pro ni samu
i milost, která se vylévá na nás.
(Fol. 69b n)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Reginaa Nedá se říct, že existuje jen jeden. Urážíte tím jiné věřící, kteří věří v polyteismus. Navíc nikdo z nás nebyl u zrození a ti co psali starý/nový zákon u toho též nebyli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Božislava protestanti se mi líbí.
Já jsem sice ateista a nikomu víru opravdu neberu, ale pokud by se někdy stalo, že bych zvolila jinou cestu, přidala bych se k protestantům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Božislava nikdo tě nezapaluje, ale to co tu zverejnujes je nejspíš tvoje vnitřní víra, ale žádná církev se takto neprezentuje.
- Citovat
- Upravit
@marrynka píše:
Já jsem sice ateista a nikomu víru opravdu neberu, ale pokud by se někdy stalo, že bych zvolila jinou cestu, přidala bych se k protestantům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrynka píše:
Pokud na základě toho, co píše @Božislava, tak by ses možná dost divila
Protestantských církví je hodně, o žádné nevím, že by měla takový přístup, jaký tu Božislava prezentuje. Možná by mohla fakt prozradit, o kterou se jedná - však se není za co stydět.
Edit: jedna denominace mě teda napadla… tak schválně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Božislava píše:
Heleďte moji milý katolíci a katoličky…Přece víte, že mezi církvemi existují rozdíly mezi pojetím víry a interpretací Bible. Ale dnes je jiná doba, nemůžete a snad ani nechcete nikoho upalovat na hranici, že si Bibli interpretuje jinak a víru rovněž chápe jiným způsobem.
Nejsem katolička, jsem protestant, jsem křesťan. Několik let jsem docházela do sboru Církve bratrské. Nestydím se za to a ani nemyslím, že by tě tady někdo chtěl upalovat. Jen to, že věci které uvádíš jsou podle mě i ostatních z cesty, tak bychom věděli, kteří protestanti (jestli tedy jsi protestant) to tak mají. Já se s těmi názory a tím co píšeš nikdy nesetkala a to jsem v kontaktu jak s katolíky, tak s lidmi z CB nebo jiných protestantských církví. Co je ale za mě důležité, je to, že Bůh a Ježíš je jen jeden, pro nás pro všechny. To jen my lidé si k Bohu tvoříme spoustu složitých cest.
Nic víc, nic míň. Je svoboda slova, náboženství. Jestli někdo někoho soudí, je to jeho problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Knihomyš ne podle toho ne… můj otčím je protestant. A říkal mi rozdíly.
Já se v tom moc nevyznám, jak říkám, jsem ateista. Ale kdybych opravdu zvolila jinou cestu, tak bych zvolila tu církev u které je můj otčím.
Já věřím v energii a víru v boha vůbec neodsuzuji, ale jen do určité míry.
Jakmile se najdou fanatici a lidi, kteří mi do hlavy cpou, že zem vytvořil bůh a abych nevěřila vědcům, tak z toho se mi už moc dobře nedělá
Ať si každý věří v co chce, ale nikdo by to neměl cpát druhým.
Můj bývalý učitel mne kvůli mému názoru dokonce nazval satanovým děckem.
A hlásal, že gayové jsou též zplozením zla a bůh je nechce a vůbec se mi toto nelíbí.
Navíc můj strýc je gay, tudíž se mne to dost dotklo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Božislava píše:
Heleďte moji milý katolíci a katoličky…Přece víte, že mezi církvemi existují rozdíly mezi pojetím víry a interpretací Bible. Ale dnes je jiná doba, nemůžete a snad ani nechcete nikoho upalovat na hranici, že si Bibli interpretuje jinak a víru rovněž chápe jiným způsobem.
Myslím, že ptat se Te na cirkev je zbytecna ztrata casu. Z jaké jsi sekty?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás."
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Docela hezky o modlitbě a vůbec o vnímání víry mluví Jiří strach
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím, otázka je jasná. Jak se modlíte? A vyslyší vás Bůh?
Procházím teď krizí a stále víc mě to táhne k Bohu, k modlením a k tomu mít s ním “vztah”. Nicméně klasickému křesťanství tak uplně neholduji, existenci Boha však nepopírám.
Zajímají mě názory a zkušenosti věřících, jak k vám Bůh promlouvá, v co třeba věříte a jak to máte, jak s Bohem začít mluvit.Vzhledem k tomu, že teď procházím psychospirituální krizí a hledám smysl svého života a svoj víru, ráda bych se udržela v anonymitě, nechci aby si mě s tímto vláknem někdo spojoval.
Za prvé kolem sebe dost sleduju, že se lidé neumí modlit. On to bude asi problém už staletí. Vymysleli si, jak by modlitba měla vypadat. Rádi se přitom poslouchají. Často poslouchám v kostele (protestantském), jaké eseje dokážou při modlitbách skládat a přemýšlím nad tím, komu to vlastně říkají. No většinou lidem okolo. Ale to je jedno. To jsme v kostele, ty asi myslíš modlení v soukromí.
Nejčastější lidský (především ateistický) omyl o modlitbě: Modlitba není zbůsob, jak si plnit přání. A Bůh není automat na přání. Není Jeho povinnost plnit všechno, co si navymýšlíme a potom poslouchat, jak je to od Něj sprostý, že jsem chtěl vyhrát sportku a On mi to nesplnil. A není ani Jeho povinnost bránit ve světě teroristickým útokům a hladu v Africe, ani když se „za to“ modlí celý Vatikán. Zlo a rovnováhu ve světě si dělají lidi sami a On do toho nebude vstupovat na naše přání. Že neplní naše přání, neznamená, že modlitba není vyslyšená. Já si taky poslechnu synka, když chce bonbón, ale často mu řeknu „ne“. Pokud Bůh opravdu naplní naše přání, je to velký zážitek a zpravidla se to stane těm, co to nejmíň očekávají.
Tvoje motivy jsou v podstatě správné. Hledáš způsob, jak se modlit, protože věříš, že Bůh existuje. To stačí. Nemusíš být členem žádné církve, aby ses mohla modlit. K modlitbě nepotřebuješ lidi ani duchovního, ale Boha. Naopak kdo nevěří v Boha, může si předříkávat co chce, ale nikdy to nebude modlitba. Těžko můžu mluvit s někým, u koho nevěřím, že aktivně existuje.
To, co hledáš, najdeš velmi lehko. Chceš mluvit s Bohem, tak s Ním mluv. Nemusí to být sumář přání a díků, jak si dnešní církve špatně zafixovaly. Mluv s Ním o čemkoliv. Osobně to dělám tak, že i hodně mlčím. Rozhovor je oboustranný, takže Bůh může taky mluvit ke mě, dokonce mi i odpovídat. Musím vypadnout někam, kde mě nikdo nebude rušit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bůh je všude, a slyší nás, i naše myšlenky. ![]()
https://www.cirkev.cz/…odlitba-pane
Příspěvek upraven 01.03.21 v 18:03
- načítám...
- Citovat
- Zmínit