Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, máme v rodině dvě téměr staré děti, kluky, zatímco syna mé sestřenice všichni chválí jak je bystrý, šikovný apod, našemu říkají, má na to čas, to ještě nemusí umět atd. Oběma je rok a půl a kromě řeči, kdy můj synek tedy moc nemluví se zase až tak (dle mého) neliší.
Co umí, umělo vaše dítě v roce a půl a co podle vás znamená „bystré“ dítě v tomto věku?
Jsi pobavila
Co by asi řekli naší Elině, která má na věci vlastní názor a to takový, že odmítá jakoukoli spoluprácí na běžných batolecích aktivitách typu: ukaž hlavičku, udělej paci paci…
Asi by mi říkali, ať se nebojím, že se určitě taky jednou vdá ![]()
Naše Eli umí pouze MAMÍ a NEEEE, obojí říkané značně nevrlým tónem. Jo, poslední dny začínám v jejím nesouhlasném řevu odhalovat ještě NECÍÍÍÍ (nechci)… Hned vypadá ten tvůj bobek vedle naší jeden a třičvrtěroční princezny bystřeji, ne?
Hlavně tyhle kecy pouštěj jedním uchem tam, druhým ven, nikdo ti v tomto věku neřekne, kdo bude nakonec ten bystřejší a šikovnější ![]()
L.
Ja bych to neresila ![]()
Chapu, ze te to musi mrzet, kdyz to porad vsichni opakuji, ale (opakuju se vim) kazde dite je jine a vsechny (teda temer) vsechny se nakonec nauci mluvit, jist, behat, skakat…
Co tak pozoruju kolem, tak Marianka je nadprumerna v mluveni (mluvi opravdu dobre, ve vetach a je ji dobre rozumet, dokonce uz rika i dost z tech problematickych pismen jako r, l…), zacina zpivat a rikat basnicky, pohybove je na tom dobre (skace snozmo, vyleze na zebrik…), no ted me toho moc nenapada ![]()
podprumerna je urcite v jemne motorice, jist sama ani omylem, nocnik nam taky jeste nehrozi…
Tak jen par prikladu, ale vazne bych se na kecy okoli vyprdla ![]()
a ad autorka:
urcite si NEDELEJ HLAVU,moje holcicka vuubec jeste nechodi sama,jen za ruku a ja jsem odolna a NENECHAM SE VMANIPULOVAT DO POZICE,ABYCH JI POTAJI POUSTELA A NUTILA selat neco,na co jeste zkratka ‚neuzrala jeji doba‘ ![]()
UVIDIS,ze Tve detatko bude zase umet spoustu veci a velice brzy a pak zustane to druhe treba i za nim.....:-)
joldis píše:Co umí, umělo vaše dítě v roce a půl a co podle vás znamená „bystré“ dítě v tomto věku?
.....
Maxiku dobry
neco mi to pripomina, ten mobil/fotak zvlada taky, dokonce i mazat ![]()
Jeste jsem tak nad tim v koupelne premyslela, a myslim si, ze to mluveni dela hodne… treba jsme ted byly s kamaradkama co maji stejne stare deti (tj. cca 19 mesicu) v obore podivat se na prasatka. V jednu chvili tam zadny prase nebylo a nase mala to hned komentovala „prasaka utekly!“ a zbyle deti jen cucely a mlcely. Ale to prece jeste neznamena, ze nase mala je „bystrejsi“ nez oni - oni proste jen neumeji vyjadrit, co se jim v makovicce honi.
Maxik zapomněla zmínit posílání MMS již v roce věku (moje dítě tamty věci neumí doteď a ještě dlouho nebude).
My to srovnávání známe a bývá to veselé. Obvykle se ocení víc to, s čím se dá exhibovat, takže my např. máme stejně starého bratránka, který je motoricky strašně šikovný, s naším synem se to nedá srovnávat, ale prostě je efektnější, že naše dítě pozná celou abecedu (kterou ho nevím kdo naučil
, akorát vládne zklamání, že neumí X a W
).
Když ses ptala, jak se to pozná - hm, tam myslím, že náš Štěpán úplně blbý nebude, ve dvou letech plynně mluvil, dávno recituje a zpívá řádově desítky básniček a písniček, ale když zavzpomínám na ten rok a půl, tak říct uměl mama, tata, baba, mimi, kotiťta, na odrážedle jezdil jak přiožralý, nočník pro něj byla podivná hračka, no fakt jako nevím, co extra v tom věku uměl.
Akorát jsme poslouchali, že ty pleny bude mít ještě na střední škole, zatímco Jáchymek… (samozřejmě se odplenkoval sám a dokonce dřív). Mě to opravdu netankuje, prostě moje děti jsou nejšikovnější, i kdyby byly úplně pitomé
.
Ahoj, takhle plosne to nejde asi rict.
Mam dve holky. Prvni byla v roce a pul samostatna jednotka, protoze v te dobe uz jsem mela dalsi mimino a taky mluvila ve vetach a krasne zpivala.
Druha byla jeste pred pul rokem totalne tabulkove zaostala, ale…od dvou let kresli krasne postavicky vcetne prstu na rukach a boticek na nohach, taky v te dobe kreslila letadla. No, ma proste jednostranny talent. Ted bude mit tri a pise pismena. V obdobi mezi jednim rokem a dvema rokama uz bylo videt, ze bude zvlastni, protoze cinnosti stridala po hodine. Hodinu cmarala na papir, pak hodinu stavela kostky, atd. Pro me to bylo na palici, neb se nenechala od cinnosti odvest a ja treba potrebovala do mesta.
Takze shrnuto - mam doma dva extremy a jsem vylecena z porovnavani deti.
Terik
Naše Anežka ve dvou letech skoro nemluvila a pak během pár týdnů začala mluvit ve větách, říkat básničky apod. Myslím, že bystré dítě se nepozná podle toho, kdy začne mluvit. Přeju pevné nervy. Já si zase užila s nočníkem a plínami, dcera známých je o 3 měsíce mladší, na nočník se naučila asi v 1,5 roce (možná i dřív) a naše Anežka o víc jak rok později. Řeči typu to je ostuda, podívej na Elišku, ta je mladší a už je bez plínek apod mě strašně štvaly, snažila jsem se to neřešit, ale moc to nešlo. No a teď Anežka krásně mluví, je bez plín, umí spoustu písniček, básniček, zná celou abecedu, umí počítat minimálně do pěti a holčička známých je sice dlouho bez plín, ale rozumět jí není téměř vůbec. Ale i ona se naučí mluvit a za pár let se jí nebude nikdo ptát, kdy začala chodit na nočník a odkdy mluví. Srovnávání je nesmysl, každé dítě je jiné a všechny se nakonec naučí na nočník, mluvit i chodit (mch Anežka začala chodit až dlouho po roce a taky jsem slyšela spoustu poznámek na toto téma, jenže ty mě nevadily, naopak jsem každému říkala, že mě šetří a dává ještě nějaký čas klidu, dokud chodit nezačne
).
Myslím, že to tu maminy shrnuly celkem všechno. Mám tři děti a každé bylo úplně jiné.
1 mluvila v roce , v roce a půl ve větách, od 13 měsíců byla bez plenek - a to jsem ji nijak netrápila.
2 nemluvil a o odplenkování a nočníku nechtěl slyšet ještě ve dvou letech
dnes oba mluví, chodí bez plen a celkem úspěšně navštěvují školy
3 Janinka je 16m, odplenkování nám dlouho nehrozí neboť nočník je super hračka, ale sedět se na něm nedá. S mluvením je taky potíž, umí jen máma, táta, bába, ham a nee a to jen když má sama náladu. Pokud nechce nedostanu z ní vůbec nic.
Ale věřím, že i ona se mluvit naučí a zrovna tak chodit na nočník a taky
ZÁSADNĚ NESROVNÁVÁM A NEŘEŠÍM, JEN SI JI UŽÍVÁM, puberta je nesrovnatelně horší.
sice mám holčičku o dost mladší, srovnávání známe ale snad od narození.
Zatímco děti ze strany mé rodiny jsou extrémně „čilé“ - „to ty už jsi seděla na 5 měsících“ a „a to si ještě nechce stoupat na nožičky?? To vy jste už…“ - z manželovy strany tomu bude zřejmě naopak - když se před 14 dny naše malá otočila při přebalování na bříško (což už dělá od 4 měsíců) dostala tchýně až hysterický záchvat „co to to dítě proboha dělá!“
.
My se prostě evidentně nezavděčíme nikomu, buď jsme moc „pomalý“, nebo moc „rychlý“ a já už na to dávno z vysoka kašlu. Až se jí bude chtít, tak to bude dělat, dřív nebo pozdějc, vždyť je to jedno
.
Tak já jen kontruktivní vložku, kup si knihu „bystré dítě batole“ a počti si. Zjistíš, že ne každé dítě je schopno a ochotno se vecpat do tabulek a co ty jako matka můžeš udělat pro svůj lepší pocit. Mají i „kojence“ a „předškoláka“ a občas se mrknu co už můžu s klukama zkusit a co je ještě brzy.
http://www.sevt.cz/…le-11509805/
Jéé, v roce a půl??? To už je tak dávno … no něco už nakecal (vím že v 18m pak rozvázal a už pusu nezastavil
), lítal jak drak, uměl na odrážedle, zajímalo ho (a zajímá) více méně všechno jen ne hračky … hodně si pamatoval., .. Prostě na mluvu a chození byl machr
.A to je do dneška … je moc šikovnej, sám si vymyslí nějaké „hry“, umí si hrát tak že si jako mezi sebou povídají auta ( to se vždy zaseknu a poslouchám ho, je to kouzelný
), skoro všechno ví a zná, skoro všude byl
… no ne až tolik … No prostě na plno věcí je na jednu stranu šikovnější (a byl) než jeho vrstevníci …
Ale třeba .. nenamaluje ani kolečko, to si jen čárá, z modelíny max kuličku a hada, básničky a písničky ho absolutně netankujou, i když si myslím že si z nich něco pamatuje, neříká a neříká (jen málokdy zaslechnem že si to někde v koutku kousek řekne pro sebe), nehraje si s legem, a nevím co ještě …
Já bych to tak nehrotila, moje dítě je takové jaké je, a ostatní ať si trhnou nohou
.
Já jsem třeba záviděla maminám kterým dítko třeba ještě v 9m jen leželo a přetočilo se, páč ten náš drak lítal sám od 8m a od 4 lezl … a fakt jsem jim záviděla že si užívaj toho miminka a já už musímmít oči i na zadku
.