Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kdochcekam píše:
@S.Berankinová Takže jako paní učitelka má mít seznam, ve kterém bude mít jmenovitě napsáno, které dítě si co nerado obléká, nerado jí, rádo jí, rádo obléká, pije, nepije, spí nespí, rádo se meje nebo nemeje, rádo si hraje s kostkou nebo má rádo modrou pastelku a nesnáší zelenou…a podle toho seznamu se řídit, aby dětem nezpůsobila fyzické nebo duševní trauma? Dítě přece pokud přijde do školky s punčochami a nákrčníkem, tak si MUSÍ obléknout punčochy a nákrčník. Myslím si, že problém je na tvé straně. Jak má učitelka sakra vědět, že on to nerad???![]()
![]()
Snad když jde s dítětem vem, tak musí dohlédnout na to, jestli je přměřeně oblečené. To jako když děcko půjde v pyžamu, tak ho nechá? Ani předškolák nedokáže sám zhodnotit, jestli je venku dost teplo nebo zima a jak by se asi měl oblíknout. Já jsem ráno dítě přivedla adekvátně oblečené. Pokud s ním chtějí jít ven, tak musí zkontrolovat (nikoli ho oblékout) zda venku nebude pobíhat ve slipech a tílku když mrzne. Je mi jedno co které dítě rádo a nerado. To je přeci vedlejší.
@kdochcekam píše:
Naše školka je zavedená tak, že tříleťáčkům se první půlrok asistuje, každému něčím jiným…potom se jede podle školního řádu. Pokud dítě pokulhává, upozorní se rodiče. Pokud dítě neví, že v mrazu si má vzít punčochy nebo je prostě líné si je obléci, potom je buď rozmazlené nebo nezralé pro školku. Není to rozhodně vina učitelky.
asi tak
@S.Berankinová píše:
Snad když jde s dítětem vem, tak musí dohlédnout na to, jestli je přměřeně oblečené. To jako když děcko půjde v pyžamu, tak ho nechá? Ani předškolák nedokáže sám zhodnotit, jestli je venku dost teplo nebo zima a jak by se asi měl oblíknout. Já jsem ráno dítě přivedla adekvátně oblečené. Pokud s ním chtějí jít ven, tak musí zkontrolovat (nikoli ho oblékout) zda venku nebude pobíhat ve slipech a tílku když mrzne. Je mi jedno co které dítě rádo a nerado. To je přeci vedlejší.
nemusi. kdyz je dite debi.lni a navlikne si na ven v zome natelnik, na co ve skolce delat
@kdochcekam píše:![]()
![]()
![]()
![]()
To je od tebe velkorysé, že paní učitelka nemusí ty tepláky zašívat a triko prát.![]()
![]()
![]()
Příspěvek upraven 24.04.17 v 14:25
Tím jsem reagovala na tu zapatlanou pusu v úvodním dotazu ![]()
@S.Berankinová Upřímně řečeno, co si pamatuju na letošní zimu, tak před vánoci fakt nebylo tak, že by nutným adekvátním oblečením byly punčocháče a nákrčník
to, že máš ten pocit ty ještě neznamená, že ho musí mít i ty učitelky…
Plus tedy mi není úplně jasné, jak dojde k sundání těch punčocháčů, protože děti přece chodí ven dopoledne a tedy když ho ráno přivedeš v nich, tak netřeba řešit to, že si je nerado oblíká, neb je má už oblečené, ne?
@kdochcekam píše:
Ale v dalším příspěvku píšeš, že nesmí připustit žádné psychické nátlaky. Jak teda mají dosáhnout toho, aby se tvůj syn, kterého jsi nenaučila si obléknout punčochy a nákrčník dobrovolně, to udělá aniž by museli působit nátlak zatímco další děti jsou obléknuté teple a potí se, když čekají na toho, kdo se oblékat nechce![]()
![]()
Mají si poslat písemnou žádost do Bruselu a zatím nechodit ven, protože na vyřízení je 60 dní?
Předpokládám, že se bavím s dospělými lidmi. Psychyckým nátlakem jsem myslela asi trochu jiný nátlak. Třeba duševní týrání atd. Bohužel i toto se ve školkách a školách stává, jak je vidno z televize. Nemyslela jsem, že je třeba takto přesně definovat používané pojmy. Ale potom rozumím tomu, že můj píspěvek byl nesprávně pochopen. Má vina.
Tak já třeba synovi každé ráno řeknu, co si má vzít ven, např. kalhoty na tepláčky nebo jiný den stačí jen kraťasy, a zda si to tak vezme je jen na něm, po učitelkách kvůli tomu šlapat určitě nebudu.
@S.Berankinová píše:
A ty máš zase zajistit, aby bylo oblékání co nejjednodušší. Moje děti jsou v zimě ve školce v punčocháčích/legínách/podvlíkačkách, takže si jen natáhnou kalhoty a nemusí se mořit s punčocháčema. Navíc jak má asi učitelka poznat, že je nevzal, to mám všem dětem koukat pod kalhoty?
@Temaho píše:
Navíc jak má asi učitelka poznat, že je nevzal, to mám všem dětem koukat pod kalhoty?
spíš jak má poznat, že je to dítě má mít - ne všechny děti nosí punčocháčky ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@S.Berankinová
Plus tedy mi není úplně jasné, jak dojde k sundání těch punčocháčů, protože děti přece chodí ven dopoledne a tedy když ho ráno přivedeš v nich, tak netřeba řešit to, že si je nerado oblíká, neb je má už oblečené, ne?
Někdy mu punčošky nechám a někdy převlékám do tepláků
.
@S.Berankinová píše:
Někdy mu punčošky nechám a někdy převlékám do tepláků.
Tak mu je nechávej vždy, když chceš, aby je měl ven, potom nebudeš mít problém.
Když odpovím jedno po druhém:
prolejzačka podle výšky. Pokud je to ve výšce dospělého, tak hlídat, menší spíš ne. Ty děti mívají už ve školkovém věku dostatečnou koordinaci (nebo by měly mít). Ale řekla bych že hodně vysoké prolejzačky učitelky hlídají vesměs samy od sebe (nechtějí mít starosti s případným úrazem).
Utírat pusu určitě ne.
Holá záda by asi byla fajn hlídat, ale podle mě je to neuhlídatelné…takže těžko můžou učitelky zastrkávat podolky 27 dětem od rána do večera. Je prostě potřeba to děti naučit a dávat jim adekvátní oblečení (můj malej to neumí dodnes, takže nosí bundy až pod zadek, kabátového střihu
)
Pitný režim - no učitelky to vesměs hlídat nezvládají, co vím, děti mají volný přístup k pití, většinou příkazem dostanou pití jen k jídlům. Pokud chceš, aby učitelky hlídaly pití, tak je o to slušně poprosit.
Takže souhrnem - pokud tohle učitelky nedělají a tobě to vadí, tak nauč dítko, ať se stará. Učitelka není maminka ani chůva - i mě ze začátku chvilku trvalo, než sem se přestala rozčilovat zrovna kvůli nedoupravenému oblečení venku, ale fakt to není v popisu práce ani v silách učitelek. Je to boj tvůj a tvýho prcka (a to neříkám z pozice nějaké hypermatky s dokonalým dítětem, právě naopak, já bych mohla psát romány ohledně umazaný pusy, holých zad a uší, nedopnutých bot a urousaných rukávů atd.)
![]()
Jediné, co by mi vadilo - ty prolezky, ale fakt záleží na výšce a typu konstrukce, každý si pod slovem „vysoká prolejzačka“ představuje něco jiného
Silně pochybuju o tom, že mají na školkové zahradě něco vysokého a nebezpečného.
@S.Berankinová píše:
Někdy mu punčošky nechám a někdy převlékám do tepláků.
No, tak pokud chci aby v nich šlo dítě ven, tak mu je nechám ne? A nestěžuju si na učitelky, že ho nedonutili si je oblíct…
@Mar__tanka1983 píše:
Pitný režim - no učitelky to vesměs hlídat nezvládají, co vím, děti mají volný přístup k pití, většinou příkazem dostanou pití jen k jídlům. Pokud chceš, aby učitelky hlídaly pití, tak je o to slušně poprosit.
Tak když vezmu, že mají za nějakých cca 9 hodin 3 jídla, tak mi příkazem pití k jídlu přijde s ohledem na pitný režim celkem dostatečné.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.