Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Maminky zajimalo by mě jak se u vasich dětí projevila lehčí forma autismu? Mam malé podezreni na nekoho blizsiho v okoli, tak by mě zajímala praktická stranka realneho života u vás. Dekuji
O jak velké dítě se jedná?
U našeho bylo podezření na autismus a nevypadalo to vůbec dobře - nemluvil, na nic nereagoval, nesdílel, neukazoval, vyžadoval rituály, vztekal se, ubližoval sobě i nám, nedíval se do očí…
Nakonec z toho vyrostl a autista není. Urcite problémy jsou pořád, ale na to, jak to vypadalo, to je ještě super.
Opravdu záleží na stáří dítěte.
Na mne to vubec nebylo videt, byla jsem velmi zvedava, upovidana, do oci jsem se podivala… a presto autista jsem. Takzvany high functioning.
Takovy autisti jsou nejvetsi chudaci, protoze nejsou na tom tak spatne, aby to okoli pochopilo a bralo ohledy. Ocekava se od nich, ze se budou chovat jako normalni jedinci a toto ocekavani je nerealisticke a autista trpi. Nechape, co se od nej chce a proc jsou vsichni na nej stale nasrani a proc je vecne veku trestany. Jo a dost casto to jde ruka v ruce s hyperaktivitou a s OCD. Super kombinace!
@loka a jak se projevuje? Ony děti kolem 2 let mohou mít ještě různé rysy, které připomínají autismums. Zdravé děti z toho vyrostou, autisté ne a ještě to bude postupně přibývat.
Hlavně jsou různé vady, které vypadají a projevují se podobně. Pokud se nejedná o tvoje dítě, tak to neřeš, pokud je to tvé dítě, tak se můžeš zmínit doktorce a zahájit kolečko neurolog, psycholog, foniatrie a další…
@warita jakékoliv dítě (i dospělý) s odlišností je chudák. Hlavně když to na něm není vidět. Bohužel lidé jsou pořád plní předsudků a někteří rodiče si dělají dg. sami - jak je dítě lehce akčnější, hned všude hlásí, že je hyperaktivní, a tak podobně, tak to někdy je dost náročné pro všechny strany.
No je to taková delikatni vec. Je to partneruv syn z byvaleho vztahu. Ale zda se mi tak o pul roku zpet v chovani.
A na otazku autismu me privedlo ze kdyz se vzbudi …s v normos posteli se zabranou jen…tak lezi skoro nehnute a kouka. A nevyleze proste i kdyz okolo pobihaji ostatni deti. Tak minule jsme zkoušeli jak dlouho tam vydrzi pokud mu nereknem pojd ven…tak tam lezel a koukal 3 hodiny. To se mi zda dost neobvykle ve veku dvou let.
Ale jak pisu i v nekterych jinych vecech se mi zda trochu pozadu
@loka a nemůže to být výchovou? Starší taky věděl, že má ráno smůlu a prostě má být v postýlce. On klidně vydržel přes hodinu v ohrádce a hrál si. Je to pořád takové hodné a klidné dítě, i když už půjde do školy.
Nevím, jak se projevuje jinak, ale děti jsou různé. Náš je pořád víc jak rok pozadu, ale je velká šance, že to dožene.
@warita píše:
Na mne to vubec nebylo videt, byla jsem velmi zvedava, upovidana, do oci jsem se podivala… a presto autista jsem. Takzvany high functioning.Takovy autisti jsou nejvetsi chudaci, protoze nejsou na tom tak spatne, aby to okoli pochopilo a bralo ohledy. Ocekava se od nich, ze se budou chovat jako normalni jedinci a toto ocekavani je nerealisticke a autista trpi. Nechape, co se od nej chce a proc jsou vsichni na nej stale nasrani a proc je vecne veku trestany. Jo a dost casto to jde ruka v ruce s hyperaktivitou a s OCD. Super kombinace!
Ahoj.Můžu se zeptat, jak se projevuje high functioning autismus? Aspoň pár konkrétních příklad"? Bylo to těžké tu vyšší formu autismu diagnostikovat? Nepletlo se to odborníkům s ADHD nebo VD? Viděla jsem film o Temple Grandinové, která je autistka, ale lékaři se různili v názorech a jednu dobu říkali, že autistka není. Proč je to tak těžké určit high functioning autism? Moc Ti děkuji za odpověď. ![]()
@Qwentin píše:
@waritaAhoj.Můžu se zeptat, jak se projevuje high functioning autismus? Aspoň pár konkrétních příklad"? Bylo to těžké tu vyšší formu autismu diagnostikovat? Nepletlo se to odborníkům s ADHD nebo VD? Viděla jsem film o Temple Grandinové, která je autistka, ale lékaři se různili v názorech a jednu dobu říkali, že autistka není. Proč je to tak těžké určit high functioning autism? Moc Ti děkuji za odpověď.
high functioning znamena, ze ten clovek je schopny fungovat relativne normalne. U mne se to mimo jine projevuje velmi zhorsenou schopnosti se vnimat do jinych lidi a neschopnosti navazovat mezilidske vztahy. Chovam se spolecensky obcas nevhodne, ale neni to naschval, proste to necitim. Lidi ale nevedi, ze jsem autista, takze mam kvuli tomu problemy. Vadi mi hlasite zvuky, vadi mi vetsi skupiny lidi, vadi mi zmeny, vadi mi hodne veci.
Ale vzhledem k tomu, ze u mne se to prolina s OCD a ADHD, tezko rict, co muze za co.
@warita A pokud se mohu ještě zeptat, v kolika letech se na to u Tebe přišlo? Jedna nejmenovaná primářka na neurologii říkala, že u dětí se to musí diagnostikovat do 4 let. Myslím,že řekla pěkný přehmat
.
@Qwentin píše:
@warita A pokud se mohu ještě zeptat, v kolika letech se na to u Tebe přišlo? Jedna nejmenovaná primářka na neurologii říkala, že u dětí se to musí diagnostikovat do 4 let. Myslím,že řekla pěkný přehmat.
ja jako dite diagnozovana nebyla. Jako dite jsem byla rezana jako prasivy pes za neposlusnost, neprizpusobivost a klackovite chovani, za ktere se moji rodice stydeli. A ja furt nechapala co se po mne chce a co jsem zase provedla.
To mne mrzí, bohužel lidé tuto diagnozu nechápou a pohoršují se…Můžu napsat SZ?
@warita a mužů se zeptat, jak ses to dozvěděla v dospělosti? Já mám v podstatě stejně problémy a chování jako tady popisuješ, spousta lidí si ze mě dělá srandu, že jsem autista. Já nevím, jestli je to povahou nebo čím, každopádně už párkrát mě napadlo, že bych se nechala někde prohlédnout, ať vím, na čem jsem. Jen nevím kde, asi přes obvodního?
@warita a mužů se zeptat, jak ses to dozvěděla v dospělosti? Já mám v podstatě stejně problémy a chování jako tady popisuješ, spousta lidí si ze mě dělá srandu, že jsem autista. Já nevím, jestli je to povahou nebo čím, každopádně už párkrát mě napadlo, že bych se nechala někde prohlédnout, ať vím, na čem jsem. Jen nevím kde, asi přes obvodního?