Jak si odpustit, že jsem nekojila?

2
29.6.24 23:22

Jak si odpustit, že jsem nekojila?

Jak si odpustit, že jsem své dítě nekojila?

Jsem 5 let po porodu a dosud si nemohu odpustit, ze jsem syna nebyla schopna kojit. Respektive syn se prostě nepřisál, a já mu x měsíců mléko alespoň odsávala. Každopádně pořád se nemohu smířit s tím, že jsme byli o tohle se synkem ochuzeni, že jsem to nezvládla, že jsem se měla snažit víc… co jsem mohla udělat jinak a zda by třeba měl syn ke mě pevnější vztah? Vztah máme mezi sebou úžasný, ale pořád si říkám, co by kdyby… Když někde vidím kojící maminku, nebo se někde mluví o kojení, bolí mě z toho srdce, že my tohle nezvládli a syna jsem o to připravila… syn nedávno viděl kojit kamarádku, pak se mě hodně vyptával, a pro mě je to tak moc bolestivé. Myslela jsem, že se tohle časem zlepší, ale zatím nic. Zažila jste některá něco podobné? jak se mám s tímhle vyrovnat? 😞

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6693
29.6.24 23:27

Holka, to je tak zbytečná bolest a trápení se. Kojím a no a co? Není to moje zásluha, stejně jako není tvá chyba, že to nešlo. Není to ani extatický pocit, extatická je láska k tomu prtousovi a to ty máš. Udělala jsi naprosto vše co jsi mohla a klobouk dolů, že jsi odsávala a krmila. Má milující mámu a vůbec nic by jinak nebylo :hug:

(Btw v porodnici jsem šla pro příkrm, aby neměl hlad - nehodlala jsem čekat zda se to rozjede či ne, když se tam kroutil hlady a doma jsem taky raději dokrmila. První cesta byla pro UM. Protože to bylo pro něj to nejlepší. Tzn nejsem někdo - nevíš jaké to je nemoci. To nakrmene dítě je za mě to úplně nejvíc, nakrmene jakkoliv)

Příspěvek upraven 29.06.24 v 23:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
29.6.24 23:41

Tohle je fakt zbytečný :hug:. Řekni si, že jsi odsávala, tudíž kolostrum a vše ostatní potřebné měl. Co ti vlastně vadí? Že mu mohla chybět fyzická blízkost? Toble lze naplnit i jinak než na prsu. Vždyť MM měl :nevim:. Několik měsíců je fakt hodně.

• Citovat
  • Upravit
435
29.6.24 23:54

Je to jenom v tvoji hlave…ja jsem nekojila vubec, a zadne trauma z toho ani jeden nemame. Syn byl vzdy zdravy jako ripa, prestoze poznal jen um, jsou dulezitejsi veci na svete a vztah se fakt nebuduje kojenim. Zajdi si k psychologovi, kdyz to resis i po peti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1851
30.6.24 00:08

Souhlasím s předešlými názory. Na mých dětech…jedno kojené pár týdnů a druhé dlouhé měsíce…vůbec nebyl rozdíl znát. Když to nejde, nedá se nic dělat. Kvalita matky se tím nepoměřuje. Jsou důležitější věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
30.6.24 00:10

Ty jo nejprve musím říct že skládám velký respekt za odsávání ❤️ Já jsem kojící maminka ale malej byl chvíli v inkubátoru proto jsem nemohla ze začátku kojit sama a musím říct že odsát mléko pak ho nějako ohřát atd je daleko víc pracný a časově náročnější než kojení samo o sobě. Člověk jen sedí na odsávačce jak se říká. Spoustu maminek by se vybodlo na odsávání a rovnou dalo umělé mléko (proti kterému nic nemám, každý musí podle sebe). Takže chci říct že tím že jste mléko odsávala a dávala ho svému malému aspoň takto jste udělala úplné maximum, malej má štěstí že má tak úžasnou maminku. Jinak věřte když říkám že ve svém okolí (kamarádky, ségra, švagrová) mám spousty maminek co nemohli nebo nechtěli kojit a všechny mají se svými dětmi krásné vztahy. Prosím hlavně si neberte k srdci kecy od těch šílených ženských který vám budou tvrdit že jste dělala málo a mohla udělat víc. Pro mě jste máma s velkým M. Je jasný že si říkáte co by kdyby ale to je další důvod proč jste úžasná maminka, protože taková maminka si vždy za vším bude říkat, měla jsem to udělat lépe a co kdybych udělala něco jinak. Navíc víte co se říká, miminko nechápe že mu mléko teče z flašky a ne z prsu, nebo že je mléko umělé, pro něj je důležitý že se napapá a může si vás u toho pozorovat, držet a cítit vás. Mějte se krásně a vám i malému přeji jen samé štěstí a lásku v životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
30.6.24 01:23

Takhle se zbytečně trápit… Asi jediné, kdy bych chápala, že to někoho trápí, by bylo rozhodnutí z vlastní vůle (nedávná diskuze o hezkých prsou), kdy by se ti to pak v hlavě po čase přeplo a bylo by ti to líto. Ale pokud jsi dělala, co jsi mohla, nic líp dělat nešlo, tak co - díky bohu za dnešní dobu, kdy takovéhle děti neumírají hladem, existuje nespočet kvalitních UM a vztah s dítětem se dá budovat i mnoha jinými způsoby. Ne, nemyslím si, že někdo, kdo dítě nekojí, ale miluje ho a věnuje se mu, mu jakkoliv ublíží jen proto, že ho nekojí. A to říkám z pozice někoho, kdo kojil snadno a dlouho, ale to samo o sobě skvělou matku nedělá. Hoď to za hlavu a užívej si zdravého dítěte, pestaň číst nesmysly, beztak to zpět nevrátíš, tak nač se trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2412
30.6.24 01:34

Napíšu to asi necitlivě, ale přijde mi, že jsi asi četla až moc článků z pera členek laktační sekty a tady vidíme následky… Mléko jsi odsávala, takže tvůj syn z mého pohledu kojený byl, tečka. Už tím, že jsi odsávala tak dlouho, jsi projevila snahy až až a o benefity mateřského mléka jsi ho nijak neochudila, což je hlavní. Bylo by úplně v pořádku krmit ho i umělým mlékem, ale ty jsi udělala ještě ten extra krok, to není samozřejmost.

A že by k tobě měl syn pevnější vztah jen díky tomu, že ti sál z prsa v době, kterou si nikdy v životě nebude pamatovat, je podle mě holý nesmysl. Ano, prso je pro novorozence přirozenější než nějaká savička, to bez debat, ale dělat z toho takové drama ještě pět let po porodu je extrémně přehnané. Vztah se synem sis vybudovala tím, že jsi byla u něj, když tě potřeboval, nějaké prso v tom opravdu nehraje roli. Neznám nikoho (a příslušníka mužského pohlaví už vůbec ne), kdo by svojí matce vyčítal, že ho nekojila. Ve vztahu matka-dítě jsou mnohem, ale mnohem důležitější věci, na které je potřeba se zaměřit, aby všechno fungovalo co nejlépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
30.6.24 06:32

Sežeň si psychologa a naúčtuj to těm laktačním psychotičkám.

Příspěvek upraven 30.06.24 v 08:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15590
30.6.24 07:52

Máš moc volného času, že řešíš takové zbytečné záležitosti? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.24 07:59
@Sassy855 píše: Více

Ono není čemu závidět. Zase taková dokonalost to teda fakt není. Jestli si myslíš, že se nad tím úplně každá rozplývá tak to teda ne. Si přečti některý diskuse.nkde se hroutí už jenom z toho, že by měly. Zaručeně jsou holky co dělají ramena jak to jako daly a ve výsledku je to akorad tak otravuje, jenom to neřeknou pac jsou hvězdy. Bys kolik jich to má zbytečně vybojovaný, výš jak se s tím člověk crca? Dokonalej vztah ti nezaručí kojení. To teda fakt ne :lol:.

• Citovat
  • Upravit
7662
30.6.24 08:04

@Sassy855 snažila jsem se. A nekojila ani jedno dítě. A nepřemýšlela jsem nad tím, že bych si měla něco odpouštět. Laktační poradkyně nebyly, nešlo to, tak to nešlo. Děti byly spokojené i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
30.6.24 08:04

Má tohle cenu vůbec komentovat? Zbytečné fňukání. Buď ráda že je syn zdravý… A sorry jestli tě bolí u srdce když vidíš někoho kojit, tak jsi strašně přecitlivělá osoba a koukej s tím něco dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3070
30.6.24 08:17

Naprosto souhlasim s @Barborak10, taky jsem se zacatku odsavala a teda to je ocistec, to ti fakt skladam poklonu, zes to dala delsi dobu, jsi borec :pankac: Udelalas, co slo, nejlip jak to slo :hug: Benefit materskeho mleka dite dostalo a vztah fakt na tom nestoji. Ja jsem prokojici, pokud to jde, ale nesajici dite je proste tezka prekazka, asi jedna z nejtezsich…i kdybys byla presla na UM, nemel by ti nikdo co vycitat, tak si to taky nevycitej. Nekdy proste veci nedopadnou podle predstav ani pri nejvetsi snaze, ale udelalas maximum :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
30.6.24 12:43

Podávání MM láhví je z definice také kojení, takže ti opravím tu první větu - Ty jsi své dítě kojila.
A dál bych to neřešila, Vždyť už jsi matkou dost dlouho na to, aby ti bylo jasné, že mateřství není jenom o tom, že ti dítě cucá z prsa. Těch výzev, radostných chvil je dost každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová