Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky zajímalo by mne jestli nemáte nějaké ověřené typy jak slušně odmítnout návštěvu.
Mám takový menší problém s mojí mamkou, která za mnou pořád automaticky jezdí na návštěvu zvlášť ted když jsem těhu..
Asi mi vadí ta automatičnost že já bych přece měla být doma když přijede a nezeptá se máš čas? Můžu zítra přijet? Prostě napíše zítra přijedu..a při odchodu tak zase zítra.. Nevím ani co si s ní mám povídat, jsme různé povahy a zájmů. Když jsem pryč tak má klíče, já od ní ne.. Mám pocit jako v nějaké pasti že já jsem v tomhle bytu navíc.
Chtěla bych mít klid tak jsem ji napsala zprávu at ještě přijde ale že jsme už odložili a rušíme všechny návštěvy do porodu a o tom jak bych chtěla mít klid a čas jen na sebe..
Automaticky přišla a jako by se jí to netýkalo…
Tak bych byla moc ráda za radu jak slušně odmítnout návštěvu..z rodiny.
dík moc za rady
@gaji Dokud má klíč, tak jí můžeš odmítat, jak chceš, stejně bude jezdit. Klíč je totiž, v tomto případě, jistota a pozvánka do bytu. Takže se postarej o ten klíč, pokud to půjde. A pak, když ti napíše, že přijede, tak jí jen napiš, že to by měla zbytečnou cestu, protože nebudete doma. Pokud s tím bude mít problém, tak jí popros, aby respektovala vaše plány a váš život. Nebude to snadné, když je takhle naučená, s tím počítej.
Tak je to blbý, ale nedokážu si představit že by za mnou mamka tak chodila
Vidíme se docela často, několikrát týdně, ale vždy se dopředu domluvíme telefonem. Já bych sem tam udělala že nejsem doma a pak jí řekla že ať příště zavolá že se domluvíte. Ale když má klíče tak je to blbý ![]()
Možná že až bude příště odcházet, tak jí řekni že si chceš zítra odpočinout a že na čtvrtek se domluvíte po telefonu, že si zavoláte. JE to tvoje máma, tak jí to nějak taktně řekni. Já jsem na svoji mamku musela být fakt dost tvrdá, až je mi to teď blbé když si na to vzpomenu, ale mamka si uvědomila že já mám svůj život a pokud bude chtít mě nebo malou vidět, tak bude muset respektovat naše pravidla. Je to asi 2 roky zpět a teď máme spolu suprovej vztah a mám ji moc ráda.
Čo takhle slušne a narovinu rict "mami, nezlob se, ale cítim se unavena, nechme ďalší návstevu až po porodu "… to by nešlo? Pokud ne, tak jestli má klice, budeš se s ni musel jedine pohadat ![]()
@gaji Evidentně neumíš komunikovat, když musíš své matce psát zprávu. Oznámí Ti, že žítra přijede - řeknu, že zítra nemám čas/nehodí se mi to. Přijedu pozítří - totéž a zainformuje, že nemusí jezdit tak často - že ji mám ráda, ale nemusím se s ní tak často vídat.
Ono totiž líná huba, holé neštěstí.
@gaji Stručně, slušně, jasně jí říct, co ti vadí. Měla by to pochopit…
Pokud by zase napsala, že přijede, tak bych ji napsala, že se ti to nehodí. Kdyby přijela i tak, tak bych neotevřela a asi bych jí vzala klíče ![]()
Já jsem pro upřímný rozhovor. Pozvi ji třeba na kafe a popovídej jí všechno hezky od srdce.
Pokud ji nedokazes narovinu rict, ze ti to nevyhovuje, tak mas bud smulu, anebo si vymysli nejake aktivity. Cviceni, plavani, kurz siti nebo psychoterapii
. Idealne vsechno, at mas „program“ kazdy den..
Neni nad to umet jednat rovne..
Zkusila bych mamce říct, že se fakt necítím na každodenní návštěvy, že si musí najít jinou aktivitu místo toho, aby se každý den stavovala, že bohatě bude stačit jednou do týdne. A přijde mně blbý jí vzít najednou klíče, to už bych radši vyměnila zámek a pak dělala, že se ji klíč asi nějak pochroumal
.
@KPKristy píše:
Neni nad to umet jednat rovne..
Přesně tak. Spousta tady založených diskusí by vůbec nemusela vzniknout, kdyby si dotyční uměli promluvit. Já byla vychovávaná k tomu, že když mám prolém, mám ho řešit a mluvit o tom. Ale i v mém okolí mám lidi, co prostě problémy řešit nebudou, radši budou nadávat, ale promluvit si, to ne, on by to ten dotyčný stejně nepochopil. A pak vznikají telenovely, kde se maličká pře řeší přes sto dílů.
Teď jde o to, jestli se tvoje maminka neurazí, pokud jí to řekneš na rovinu. Ale jiný řešení taky nevidím. Pokud ti to vadí, musíš jí prostě říct jak to cítíš. Až budeš mít miminko, bude u tebe pečená vařená ještě víc.
@majki.r píše:
Přesně tak. Spousta tady založených diskusí by vůbec nemusela vzniknout, kdyby si dotyční uměli promluvit. Já byla vychovávaná k tomu, že když mám prolém, mám ho řešit a mluvit o tom. Ale i v mém okolí mám lidi, co prostě problémy řešit nebudou, radši budou nadávat, ale promluvit si, to ne, on by to ten dotyčný stejně nepochopil. A pak vznikají telenovely, kde se maličká pře řeší přes sto dílů.
Jako s kym uz pak mluvit narovinu, kdyz ne s vlastni mamkou?
U nas se prave moc nikdy neresilo, spis se v koute nadavalo. A mne to tak vadi, ze to u sebe nedopustim..
@majki.r píše:
@KPKristy píše:
Jako s kym uz pak mluvit narovinu, kdyz ne s vlastni mamkou?U nas se prave moc nikdy neresilo, spis se v koute nadavalo. A mne to tak vadi, ze to u sebe nedopustim..
Zakladatelko, promiň, že ti skáču diskuze, ale mám podobnej problém, ale s tchanem…jezdí k nám furt…klíče teda nemá…a buďto nezavola a zvoní jestli jsme doma a nebo zavolá, že je na cestě…je to důchodce takže je pořád doma a kdy se mu zamane dojede…celkem mi to vadí o víkendu, kdy třeba chceme být sami doma nebo něco se synem podniknout..ale on si bez ohlaseni dojede a máme celej den někdy i vvíkend v pr…pokaždé přemýšlím jak mu to říct, ale tak aby se neurazil..pac je dost urazlivej…manžel rekl, že to s ním řešit nechce..nechce se s ním hádat…a já zas nejsem taková drzka abych mu to řekla na plnou hu.bu..promiňte za anonym…chodí sem tchýně