Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Jak si organizujete odpoledne se školkovými dětmi? Naše situace: Dojíždím za prací do krajského města, domů dorazím obyvkle mezi pátou a půl šestou a malá se na mě samozřejmě vrhne. Hned. Chce si hrát, pozornost maminky za všech okolností… I když si vymíním čtvrhodinku na umytí rukou, převlečení.. chodí se ptát, zda už jsem hotová a co budem dělat, často jdeme ven. A já si ani neodfouknu a rovnou na hřiště. Do toho vše stojí - nádobí z rána, večeře, prádlo, příprava oblečení na zítřek atd. Takže začínám v podstatě něco málo dělat pro domácnost až v devět, kdy usne. Takže teď tu vysypávám písek z bot, přede mnou kopec nádobí a žehlení aspoň pár triček na zítra. Prostě kalup od rána do večera. Tátu máme, ale chodí na odpolední, takže s pomocí přes týden nemohu počítat.
Ráda bych okoukla, jak to máte jinde. Díky!
Jsem doma s mladší, starší vyzvedávám po obědě, jdeme na procházku, hrajeme si, kolem páté večeříme. Od září jde do školky i mladší, nechala jsem si ještě rok neplaceného volna abych je mohla vyzvedávat po obědě a trávit s nimi čas, vůbec si nedovedu představit, jak to budeme praktikovat, až půjdu do práce.
S jedním dítětem jsem to měla podobné, nic jsem nestíhala. ted mám dvě a druhé půjde do MŠ a já do práce. nechci vidět ten kalup okolo dvou dětí. uz teď se toho hrozim.ale už teď to dělám někdy tak, že když je potřeba něco v domácnosti udělat, tak jsou holt děti se mnou doma a ven se nejde. abych se strhla a litala s nima po venku a dělala po nocích, tak to ne.holt se musí děti přizpůsobit. a to jsem z matek, které jsou s dětma venku hodně.
@krrrenka tohle ti nezavidim. Proto mi vyhovuji 12h smeny. Kdy mam dopoledne a cast odpoledne pro sebe. Je to narocnejsi na zkloubeni s hlidanim;ziji s ditetem „sama“. Ale pro mou psychiku lazne. ![]()
Kdyz vyzvedavam ditko ze skolky a nejdu na nocni tak hriste, zmrzlina,…prace delam bud dopo nebo kdyz jsme doma spolu. Ale zehlim vyjimecne, mam mycku… ![]()
A spani? Usinam pomalu driv jak on.
![]()
Děkuji za reakci. Právě tak jsem zoufalá. Ten čas chci s ní trávit, vždyť jsou to proboha jen pouhé tři hodiny denně, ale nemám prostě čas na to ostatní.. já vím, že se dají děti zapojovat do domácnosti. Ale okno ani kouplenu s nimi neumyjete. Prostě nemám čas ani na každodennost. Místo desetiminutovky ranního cvičení - které bych tak potřebovala na páteř atd. - zalívám kytky, myju podlahu nebo hlavu. Prostě pořád v poklusu a to vstávám v šest a chodím spát před půlnocí.
Na nadobi mam mycku, na pradlo pracku a susicku. Za praci dojizdim-jezdim brzy, z baraku odchazim v 6, musim z prace vyjizdet ve 3. Vyzvedavam kolem ctvrte (skolky u nas maji do 4), jdeme ze skolky rovnou na krouzky nebo na to hriste a prochazkou domu. Nakupuju maximalne skrz tyden nekde po ceste rohliky, jinak nakupuju pres iTesco a jednou za 2 tydny do lidlu, sama v sobotu hned rano (moje hodinka). Co se veceri tyce, do stredy jime, co si navarim do foroty o vikendu, pripadne rychlovky typu testoviny, maso z trouby, ryze-co neni pracny a je hotove do 20 minut. Uklid moc neresim-kazdy den neco, jeden den zachod, druhy den koupelnu, treti den prach, ctvrty den kuchyne, paty den luxovani a vytirani…atd. Jednou za 3 mesice si zvu firmu na velky uklid, kdy to vezmou z gruntu, jako i linku, uplne navrchu, dlazdicky v koupelne a v kuchyni se sparama do lesku, jednou za pul roku okna…
Deti musi byt vsechny 3 v 8 hodin v posteli, ctu pohadku cca 10-15 minut a hotovo. Pak obcas pecu treba buchtu, neco malo z uklidu, nekdy musim delat do prace, nekdy jdu na tah, nekdy se venuju manzelovi. ![]()
Holka zlatá, tak uber povinnosti, zmíněná myčka a trika přes léto také žehlit nemusíš… každý den jiné, však je to fuk. ![]()
Do školky chodím 15:10 nebo 15:30 když jdu cestou do obchodu. Pak domů, pojíst, kafe, děti něco zobnou a 16:30 ven. 18 h domů, večeře, chystání, koupání, po 20 h jdou spát. Já ve 22. Peru, uklízím, žehlím většinou v sobotu.
Nedavno se tady v diskuzich resilo ze nektere mamky prehnane resi jidlo pro sve deti. to by mne zajimalo kdyz ctu jak je narocne zvladat soubezne domacnost a praci jak to ty biomamky stihaji… asi maji doma bordel? ![]()
Zapojit dítě do praci
já tedy s deckem i tu koupelnu umyju, dostane přidělen napr bidet a nějak to osudla. Pak mi věci podává, utira atd, za 20 min máme hotovo. Pomáhá dávat prádlo do pračky, zapínat a vyndavat mycku. Podává prádlo při veseni. Když utirame prach, zas dostane přidělen napr stolek který umyje. Naštěstí ji to celkem baví a proste od mala vidí ze nelze si pořad jen hrát. Když pomáhat nechce, nenutim ale musí si hrát sama. Říkám ji - když na to budeme dvě, budeme to mít rychleji a můžeme si potom déle hrát.
A co dela chlap rano a dopoledne, kdyz chodi na odpodni? Odpoledni smeny jsou od 14 do 22 hod, ne?
@veria tento pristup se mi hodne libi. synek ma jen rok a pul a uz si vesi sam svoje miniponozky, a vyndava pracku
je to mile, a doufam, ze to tem detem co nejdyl vydrzi
@AliaAtreid píše:
@veria tento pristup se mi hodne libi. synek ma jen rok a pul a uz si vesi sam svoje miniponozky, a vyndava prackuje to mile, a doufam, ze to tem detem co nejdyl vydrzi
No, obavám se, ze tak nejpozději v 10 letech je to pomáhání bavit přestane ![]()
@Ter85 píše:
@krrrenkaA co dela chlap rano a dopoledne, kdyz chodi na odpodni? Odpoledni smeny jsou od 14 do 22 hod, ne?
Není to klasická odpolední. Chodí od šesti do půlnoci. Zbytek nadělává o víkendu, zaměstnavatel mu vyšel vystříc… Žijme na venkově, má na starosti dům, zahradu, nakupuje, občas uvaří. Má toho taky dost. Není žádný flákač.
Zatím chodím do práce jen občas brigádně, většinou na 5 hodin, ale i tak v ty dny stihnu sotva umýt nádobí. Z domu odcházíme ráno o půl 8, staršího dám do školky, mladšího odvedu ex, z práce přijedu o půl 4, rychle zase do školky (mladší většinou u ex zůstává přes noc), domů, rychle do sebe hodit oběd/svačinu (rohlík s něčím), jdeme ven, po návratu udělám večeři, umyju dítě, přečtu pohádku. Minimálně do 22:30 ho posílám zpátky do postele, chodím se tulit, nosím pití, pak konečně usíná. Mezitím uklidím v kuchyni. Pak konečně umyju sebe a můžu jít taky spát. ![]()