Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tulipán oživila jsem dotaz, zakladatelka snad má již vyřešeno
Holku zatím do šachového kroužku dávat nechci, chtěla si to jen vyzkoušet, protože starší si s babi zahraje rád. Ale ten se nikdy nepokusil krále rovnou vyhodit. Proto mě tato varianta ani nenapadla.
@Kakika Ja jsem rychle zalistovala a prehledla jsem datum. Odpoved na otazku neznam, kluk je vse skole a do vecera myslenku neudrzim, abych se ho zeptala.
Ale minule rikal, ze kdo ma sach mat, tak to musi rict, jinak ziskava vyhodu druha strana. Hrac si musi byt sveho triumfu vedem, jinak si ho neuzije.
Ohrozeni krale se musi hlasit “sach” kdyz ma moznost uniku, a on nasledne vyhozeni obvykle zabrani. Kdyz neni mozny unik - to se hlasi “mat”, krale si jeho hrac poklada, a hra konci. K nejakemu “kopani” pesaka do krale by dochazet nemelo. ![]()
Ano musí se nahlásit Šach, když se dostane do pozice kde v příštím tahu ho může vyhodit… tj král ten co prohrává musí s králem pohnout aby nebyl v ohrožení… ale taky jsem laik ![]()
A nechtějí raději hrát dámu? Je to rychlé, snadnější a v případě žravé dámy nesmírně zábavné.
Možná je lepší učit dítě hrát šachy, pokud to ten kdo ho to učí umí. Mat - tedy konec hry, nastává v okamžiku, kdy král nemá žádnou únikovou cestu a je potřeba oznámit šach - tedy tah, který přímo ohrožuje krále.
jinak dobrá učebnice pro začátečníky je tohle
Rika se, ze historicky nebylo mozne krale „vykopnout“ nebo „odpravit“, protoze by to bylo brano jako politicke gesto proti skutecnemu panovnikovi.
V republice vam za to nic nehrozi, a az bude holka hrat s jinymi sachysty nez je babicka, tak se jiste zvladne rychle prizpusobit. Tekze za me ted zalezi hlavne na tom, jestli jste s manzelem zapaleni monarchisti - jestli ne, tak bych to holku nechala si uzit podle babicinych pravidel, pripadne bych ji taktne upozornila, ze s babickou jo, ale s ostatnimi se do krale obvykle nekope.