Jak učit 5letého hrát šachy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16694
29.4.19 11:06

@tulipán oživila jsem dotaz, zakladatelka snad má již vyřešeno :lol: Holku zatím do šachového kroužku dávat nechci, chtěla si to jen vyzkoušet, protože starší si s babi zahraje rád. Ale ten se nikdy nepokusil krále rovnou vyhodit. Proto mě tato varianta ani nenapadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16474
29.4.19 11:19

@Kakika Ja jsem rychle zalistovala a prehledla jsem datum. Odpoved na otazku neznam, kluk je vse skole a do vecera myslenku neudrzim, abych se ho zeptala. :lol: Ale minule rikal, ze kdo ma sach mat, tak to musi rict, jinak ziskava vyhodu druha strana. Hrac si musi byt sveho triumfu vedem, jinak si ho neuzije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
29.4.19 11:31

Ohrozeni krale se musi hlasit “sach” kdyz ma moznost uniku, a on nasledne vyhozeni obvykle zabrani. Kdyz neni mozny unik - to se hlasi “mat”, krale si jeho hrac poklada, a hra konci. K nejakemu “kopani” pesaka do krale by dochazet nemelo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1577
29.4.19 12:18

Ano musí se nahlásit Šach, když se dostane do pozice kde v příštím tahu ho může vyhodit… tj král ten co prohrává musí s králem pohnout aby nebyl v ohrožení… ale taky jsem laik :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
29.4.19 12:24

A nechtějí raději hrát dámu? Je to rychlé, snadnější a v případě žravé dámy nesmírně zábavné.

Možná je lepší učit dítě hrát šachy, pokud to ten kdo ho to učí umí. Mat - tedy konec hry, nastává v okamžiku, kdy král nemá žádnou únikovou cestu a je potřeba oznámit šach - tedy tah, který přímo ohrožuje krále.

jinak dobrá učebnice pro začátečníky je tohle

https://www.kosmas.cz/…pro-kazdeho/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.19 12:53

Rika se, ze historicky nebylo mozne krale „vykopnout“ nebo „odpravit“, protoze by to bylo brano jako politicke gesto proti skutecnemu panovnikovi. :nevim: V republice vam za to nic nehrozi, a az bude holka hrat s jinymi sachysty nez je babicka, tak se jiste zvladne rychle prizpusobit. Tekze za me ted zalezi hlavne na tom, jestli jste s manzelem zapaleni monarchisti - jestli ne, tak bych to holku nechala si uzit podle babicinych pravidel, pripadne bych ji taktne upozornila, ze s babickou jo, ale s ostatnimi se do krale obvykle nekope.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí