Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Anais Brno Do kaše kmín neeeee!
Edit: a hlavně kaši nezkoušet z nových brambor. Mají vysoky obsah škrobu a bude z toho táhnoucí se kejda a ne kaše.
@Dollorres pak mě napadá ještě takový poměrně jednoduchý recept.
Vepřové maso s bramborem v alobalu.
Zase naklepes kotletu, nalozis dopředu, je fajn třeba ta červená paprika, koření na steaky. Ten plátek rozkrok na půl, bude se to líp balit.
Cca 400 g anglické slaniny na plátky.
Oloupané brambory nakrajis na plátky.
Pak si nachystas alobal, pruhy na šířku kuch linky ( plus mínus), na každou porcí dva pláty alobalu, takže při třech porcich máš 6 platů alobalu. Vezmeš ty dva, potres trošku olejem ( to maso a brambory se ti pak na ten alobal nepřilepí) a postupně naskladas porci brambor a porci masa prolozis dvěma plátky anglické a zabalis každou porci do jednoho balíčku.
Naskladas na plech, ideální s tím rantlikem dokola, na plech dáš vodu ( maso se ti nepřipálí) a dáš do horké trouby na 150-160. Hlídas jen abys měla tu bídu na plechu, tak po čas pečení přilijes. Cca za 45 minut vypnes a můžeš ještě chvíli nechat dojít v troubě.
Já toho peču vždy víc porcí, je to moc dobré i druhý den.
Ideální jídlo, když ještě něco doma musíš dělat.
@Svistice píše:
@Anais Brno Do kaše kmín neeeee!Edit: a hlavně kaši nezkoušet z nových brambor. Mají vysoky obsah škrobu a bude z toho táhnoucí se kejda a ne kaše.
Tak do brambor dávám kmínu stopové množství a hlavně používám drcený kmín ![]()
@Lucy75 píše:
@Anais Brnose ho přežral, no
rady kuchařů nemusím, mají najeté receptury a ok, respekt, ale stejně každému chutná trochu něco jiného a poučování nad kastroly, to teda neeeo to se jeden kuchař snažil včetně x dalších pouček a fobií z hadů, vody, moře, lítání… už je z něj ex..
kuchaře respektuji, ale pokud hodlá prudit, nechť se laskavě předvede sám a uvaří on, že dík..
Tak ono je to asi o přístupu, manžel vaří dobře a rád i doma, tak proč se od něj něco nenaučit. Pokud chci radu, poradí, jinak ctíme heslo, že tomu druhému do vaření nekecame a tomu druhému do kuchyně nejdeme, když vaří…
Jediný kdo mě kaučuje je syn, mámí, neděláš to jako táta ![]()
@Anais Brno píše:
Bramborová kaše není věda. Brambory oskrabes, umyjes, nakrajis na menší kousky ( budeš to mít rychleji uvařené), vodu osolis, dáš trochu kmínu, dobrý je používat drcený.
Zalijes vodou aby ty brambory v tom plavaly a dáš vařit, já btreba zalivam vodou z rychlovarky, abych to měla rychleji, vařím s pokličkou, jakmile mi to začne vařit, snížím na dvojku nebo trojku a nechám vařit tak 15 až 20 minut. Na kaši hlavně kup přílohové brambory, nebo rovnou na pyré, hlavně ne na salát.
Jak jsou brambory úplně měkké ( vydas, vyzkoušís, zda je fakt uvařená, časem už poznáš když píchnes vidličkou). Brambory scedis. Dáš tam kousek másla cca 15/20 g promíchas, aby se rozpustilo. Nachystas si cca 2 dcl mlíka, je dobrý to ohřát, aby nebylo ledové z lednice. Vezmeš si takový tě mixér s metlama a normálně ty brambory rozmixuj, postupně prilivej mlíko až do té konzistence kaše. Ochutnej, pokud to bude málo slané, tak ještě dosol.
A zase promichej.
Rýží můžeš vařit stejně jako těstoviny ve vodě a pak scedit
Kmín do kaše nedávám.
@Anais Brno píše:
Tak do brambor dávám kmínu stopové množství a hlavně používám drcený kmín
I tak je to v kaši hnusný. Ale má to si musí každý přijít sám
@Pitaya1 no vidíš, tak mi zas přijde divná kombinace rozmarýn, kukuřice a smetana…
Příspěvek upraven 30.07.23 v 08:38
Nebo oloupej brambory, nakrájej. Nakrájej kuřecí prsa. Dej do pekáčku, osol, opepři. Zalej smetanou na šlehání, aby jí bylo tak do poloviny obsahu pekáčku. Znovu promíchej. Dej péct na 180. Hotovo je, když je ze šlehačky taková hodně hustá „zdrcnutá“ omáčka a brambory jsou na povrchu zlatavé. Jde to promíchat ještě jednou v průběhu pečení, mě pak přijdou ty brambory dobřejší. Ke konci to jde i posypat sýrem. Někdo dává na začátku i nakrájenou cibuli, tu tam ale nemám ráda.
@Anais Brno píše:
Tak do brambor dávám kmínu stopové množství a hlavně používám drcený kmín
Taky jsem naučená dávat mletý kmín i do brambor na kaši, kdysi jsem četla, že vytáhne z brambor solanin, prostě k nim patří. Nikomu to nevadí, ani to tam nepoznají.
Co se týče jídel z jednoho hrnce, tam máme rádi originální recepty, na šunkofleky a francouzské brambory rozhodně. Takže bez zeleniny a nejlépe z uzeného nebo kvalitní šunky, žádné párky nebo domácí zbytky. Stejně tak rizoto, originální srbské se sladkou paprikou a hráškem, ne mišmaš se zbytky. Jíme to rádi se sterilovanou červenou řepou nebo salátem z bílého zelí, případně s kyselou okurkou, kvašákem.
@Havlova @Svistice já právě používám kminu fakt málo, používám drcený nebo mletý a ty uvařený brambory slivam přes cedník, takže ten kmín tam vlastně v těch uvařených bramborech není
odpluje s tou vodou pryč
Ale pokud používáš celý kmín, tak bych ho do brambor na kaši nedávala.
@Lucy75 píše:
@Anais Brno jj, dělám to stejně.. děcka mají tahle jídla obvykle ráda… jen tam nesmí být pro ně nestravitelné potraviny jako třeba brokolice, to hodně dětí nesnáší, i se špenátem bývá problémzas jak kdo… ale co jsem vypozorovala na táborech a školních jídelnách, tak na řízku s kaší se ještě žádnému děcku nechuť nedostavila
i libová masa na kostičky, třeba kuřecí-krůtí prsa jsou u nich sázka na jistotu… špagety, často i obyčejný bramborový guláš je pro ně OKjelikož párkem holt taky nepohrdnou
horší je pak puberta, u nás je v kurzu teď sushi a kebaby a pizza
Moje děti třeba brokolici od malička milovaly. Jak je hypoalergenní, tak to byla po mrkvi a bramborách třetí potravina, se kterou se seznámily. Ale chápu, nemají většinové chutě.
Souhlasím, že maso na kostičky/nudličky je dost sázka na jistotu. Spolehlivě se to rychle prodělá i uvnitř a je to dobrý základ pro omáčkomilce.
Ještě jsem si vzpomněla na Seriál o základech vaření (opět Kuchařka pro dceru). To by taky mohlo pomoct. Tady např. kapitola o dušení:
https://www.kucharkaprodceru.cz/…elna-uprava/
Ono je opravdu nejlepší, když si člověk zkusí něco „na ostro“ pod dozorem, než podle kuchařky.
Když není babi, tak existují i kuchařské kurzy, třeba na jeden den, ale jsou celkem drahé.
Co já pamatuju, tak levnější měli třeba v Národním Zemědělském Muzeu v Praze (NZM.cz, kurzyvareni@nzm.cz )…Jo, pořád mají: Teď zvěřina, houby, zelenina.
Podražili na 2900,– včetně surovin. ![]()
Točily se tam i nějaké televizní pořady, trénovala tam i česká reprezentace.
![]()
Pod čarou: Lze i někomu pořídit jako zážitek. ![]()
@M_Vladim píše:
Ono je opravdu nejlepší, když si člověk zkusí něco „na ostro“ pod dozorem, než podle kuchařky.
Když není babi, tak existují i kuchařské kurzy, třeba na jeden den, ale jsou celkem drahé.
Co já pamatuju, tak levnější měli třeba v Národním Zemědělském Muzeu v Praze (NZM.cz, kurzyvareni@nzm.cz )…Jo, pořád mají: Teď zvěřina, houby, zelenina.Podražili na 2900,– včetně surovin.
Točily se tam i nějaké televizní pořady, trénovala tam i česká reprezentace.
Pod čarou: Lze i někomu pořídit jako zážitek.
Akorát, že na těhle kurzech specializovaných na nějaké suroviny/typ kuchyně (asijská, středomořský) se počítá s tím, že tam jdou lidi, co je baví vařit. Ne někdo, kdo momentálně nezvládá ani brambory.
A to jsem rozhodně pro nácvik pod dozorem. Možná dokonce lepší babička u zakladatelky než naopak. Odzkoušet to ve vlastní kuchyni a s vybavením, co má k dispozici.
@Dollorres -vaření se neboj, je snadné, jen začátky jsou těžké, protože to člověk nemá zažité. Kuchařka pro dceru (aspoň ta na internetu) je hodně podrobná, takže tam toho dost najdeš. Na internetu je také spousta videí s recepty a určitě je lepší vařit podle videa než jen podle nějakého napsaného receptu, protože vidíš, jakého cíle máš dosáhnout (jak má začátečník vědět, co je to zesklovatět cibulku, že…), z českých videí je výborný již zmiňovaný Paulus z Kuchyně Lidlu. Než začneš něco vařit podle receptu na internetu, podívej se do komentářů, dost často tam zjistíš, jestli je ten recept dobrý nebo není.
Níže přidávám souhrn praktických informací, za které bych byla ráda, kdyby mi je někdo v počátcích předal:
Čerstvost – nekupuj maso blízko data spotřeby (hlavně kuřecí maso kupuj s co nejdelší dobou spotřeby, protože před koncem už smrdí), kuřecí maso je lepší sníst hned v den úpravy, pokud ho dáš do ledničky, tak druhý den už nemusí být dobré, ryby kupuj z pultu a zpracuj v den nákupu, maximálně druhý den, krevety ideálně živé, jinak co nejčerstvější a ihned zpracovat (pokud smrdí, vyhodit), pokud maso zmáčkneš a nevrací se nahoru, je už staršího data a zázrak z něj nečekej, divně smrdící maso radši vyhoď, pokud je balené hovězí nazelenalé, ale nesmrdí, tak je v pořádku, nech ho chvíli na vzduchu, ono zase zčervená.
Maso před úpravou omyj, losova odšupinkuj (jde to snadno nožem proti šupinkám), umyj a peč i s kůží. Ocas lososa je úplně bez kostí, takže ideální pro malé děti. To samé je i u pstruha - v ocase nemá kosti.
Losos v troubě – nemá rád dlouhé pečení a má se prý péct na vyšší teplotě, mně se osvědčilo osolit, dát rozmarýn, zakápnout olivovým olejem a péct na 215 stupňů 12 nebo 13 minut.
Když děláš kuřecí maso na pánvi, tak ty kostičky peč z jedné strany až do okamžiku, kdy začnou mít medovou barvu, pak až je obracej (je to pak chutnější). Kuřecí prsní řízky (ať už na pánvi nebo v troubě) potřebují kratší dobu úpravy, jinak je vysušíš, stehenní řízky potřebují delší čas.
Lilek může být hořký, proto je potřeba ho nejdříve nakrájet, nasolit a nechat 20 minut „vypotit“, pak umýt a až potom péct. Ještě doplňuji, že lilek musí projít tepelnou úpravou, jinak je jedovatý kvůli vysokému obsahu solaninu (jako brambory).
Muškátový oříšek – dávat opravdu jen maličko, ve vyšších dávkách je toxický, hlavně pro děti.
Výborná věc je papiňák, ušetří hodně času při vaření masových omáček nebo polévek. Ale dost lidí se ho bojí.
@Svistice Ty rane brambory maji prave skrobu malo, ne? Stare jsou skrobovite a tak kase dobre drzi.