Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Ernais píše:
Proc? Kapr nemusi smrdet. Jen to teda nesmi byt takovy ten klasicky rybnicni, co se vali v bahne, to je fakt hnus. Ale kapr z reky nebo prehrady, to je uplne jina parada, vyborny maso a vubec nesmrdi. Candat pokud je cerstve zabity, tak taky neni citit
No jo, ale už to musí mít člověk fakt dobře vyzkoušené, vědět, kde takovou dobrou rybu koupit. S tím lososem, pokud člověk dodrží pár základních věcí, tak podle mě není skoro co zkazit.
Já mám rádá sumečka afrického, pstruha a lososa. Sumečka peču jen tak, lehce osoleného, na grilu je vynikající. Lososa máme nejraději úplně jednoduše a blbuvzdorně - nejprve očistim brambory a nakrájím na kousky, osolím, okořením (většinou Sbohem soli od Sonentoru, místo soli se to nedá, ale jako doplněk k soli super
), zakapu oliváčem, promíchám, nasypu na plech a strčim do trouby. Až jsou brambory tak v půlce pečení, tak přímo na ně plácnu filety lososa, pokapu směsí sojovky (kvalitní!!!) medu a trochy soli, strčim do trouby tak na cca 10 min (při 200-220 stupních), vyndám a jíme, ještě k tomu dělávám zeleninovej salát (kupovaný dresinky nebrat, já miluju salát, pokrájená cherry rajčata, ředkvičky, slunečnicová semínka a zálivka jen oliváč, citronová šťáva a sůl).
@klamonožka nejlepsi je rozhodit site po znamych, co chodi na ryby, at ti sem tam takovyho kapra donesou. ![]()
Losos a tuňák sou zrovna jedny z mála ryb, co tou rybinou téměř nesmrdí. Kupuj je jinde.
Co se týče vaření ryb, tak to už je celkem disciplína k lazeni. Chybka a máš z toho vysušené gumove maso
. Co to zkusit spis v troubě?
Já dělám lososa v troubě. Potřu ho olejem s bylinkovou solí a citronem a dám ho na 180 do trouby cca na 10-15 minut, podle velikosti. Ryba se nesmí dělat dlouho, pak není vysušená.
@Ernais píše:
Proc? Kapr nemusi smrdet. Jen to teda nesmi byt takovy ten klasicky rybnicni, co se vali v bahne, to je fakt hnus. Ale kapr z reky nebo prehrady, to je uplne jina parada, vyborny maso a vubec nesmrdi. Candat pokud je cerstve zabity, tak taky neni citit
To je zvláštní, ale my dostáváme kapra od syna rybáře, jíme ho čerstvého hned a bahnitou chuť prostě nemá. Už jsme se tu na emiminu o tom bavili, ale je to prostě fakt.
@Dollorres píše:
Jen upřesním, že teprve nedávno jsem se rozhodla, že budu doma vařit, ať nejsme jen na donášce a mcdrive. Jinak jsem celý život vařením nepolíbená.Vím, že je dobré dělat hodně ryby, tak jsem začala kupovat takové ty filety bez kostí. Losos, tuňák zatím. Obě ryby jsou nechutně nasmrádlý rybinou. I v puse je to cítít. Ještě je to takový vysušený a tvrdý. Je to rozdíl oproti restauraci. Tu rybu vařím na pánvi, zkoušela jsem i dávat citron, protože jsem četla, že se to tím zmírní. Ale nepomohlo to.
PS: Jaká ryba je dobrá, chutná dětem a nemá kosti?
No ja jim ryby v praci v jidelne. Doma delam klukovi candata a sama jim se salatem nakladaneho tunaka. Obcas tresci jatra nebo pomazanka ze sardinek..
@Dollorres Lososa oplachnu (kupuju normale toho baleného v atmosfere v Albertu, občas Lidl. Osolit, pokapat citronem, posypu trochou sušeného kopru. Dám ho kůži dolů do keramického nebo skleněného pekacku. Strčím do rozehřáté trouby na 180 a nechám 20 minut péct. Můžeš zakrýt alobalem, ale v kvalitní troubě netřeba.
Tuto upravu zvládnou připravit i naše děti.
Jako příloha vařený brambor, pečený brambor, br. kaše, manžel to rád s rýží.
Můžeš podávat třeba s mrezenou zeleninovou směsí mrkev, kukuřice, hrách udělanou s troskou, masla, soli a pepře.
A doporučení: pokud se učíš vařit, tak zvlášť s dětmi vol jídla tak, aby alespoň část toho jídla (obvykle příloha) byla známá a jedla, pokud by se něco nepovedlo či by děti na nové jídlo zrovna nadšeně nekoukaly. Protože pořád lepší vysušený losos s bramborem (na který si v nejhirsim kydnou trochu luciny či tvarohu nebo snědí jen omasteny), než mít vysušeného lososa s nějakým pokusem o salat, kdy děti nebudou chtít ani jedno a budou hladove. ![]()
Z ryb se u dětí teda nechytl tuňák (toho dělá muž na kontaktním grilu, já minutkiva masa moc neumím), ale moc dobrý je třeba platýs, halibut, klasická světla treska.
Nám nevadí ani celé ryby s kostmi typu pstruh, mořský vlk, pražma. Když se vytáhne po upečení šikovne páteř, zbytek si i děti v klidu dovykosti při jidlem
@Dollorres píše:
Jen upřesním, že teprve nedávno jsem se rozhodla, že budu doma vařit, ať nejsme jen na donášce a mcdrive. Jinak jsem celý život vařením nepolíbená.Vím, že je dobré dělat hodně ryby, tak jsem začala kupovat takové ty filety bez kostí. Losos, tuňák zatím. Obě ryby jsou nechutně nasmrádlý rybinou. I v puse je to cítít. Ještě je to takový vysušený a tvrdý. Je to rozdíl oproti restauraci. Tu rybu vařím na pánvi, zkoušela jsem i dávat citron, protože jsem četla, že se to tím zmírní. Ale nepomohlo to.
To je divný, že zrovna losos smrdí rybinou. Zásada je, aby byl čerstvý. Určitě chlazený.
Já dělám na pánvi na přepuštěném másle. Jen osolím a pokapu citrónem, smažím nejdřív kůží dolů, pak na chvilku z druhé strany. (přelévám v pánvi tím máslem). Žádné dlouhé dušení. Můžeš do másla přidat nějakou bylinku. Úplně stejně dělám tresku, s kůží nebo bez, mají čerstvé filety třeba v lidlu.
Na tresky přidávám trochu pepře a kmínu.
Čerstvá ryba nikdy nesmrdí tou zatuchlou rybinou, losos na másle s citronem, čerstvé nové brambůrky s pažitkou a dip s česnekem a koprem
mám na to chuť.
Super je tunakovy selsky salat -upečený steak z tunaka, vařené brambory, zelenina, zalivka (stačí olivac, citronova stava). Tunak nemá moc rybi konzistenci ani chuť. Často peču sumečka v jednom pekaci s přílohou-brambory, mrkev, celer..sumečka stačí jen osolit a ocitronovat (filet).
Nebo potrit směsi olivového oleje, protlaku, s česnekem a mrkví. K tomu potom kuskus.
Ale nej je čerstvý pstruh na grilu nebo v troubě. Případně prazma.
Moznosti je spousta, ryby jsou super.
A pokud člověk chce mit 100% jistotu, že děti něco z moře pozrou, udělám špagety s rajcatovou omackou a krevetami (kupuju mražené syrove, stejně je mrazi hned na rybářských lodich).
@Dollorres píše:
Základem je samozřejmě vybrat čerstvou rybu, která má ještě „rezervu“ do data spotřeby, ale stejně důležité je tu rybu pak dobře připravit. Nevím, kolik je ti let, ale je fajn, že se chceš naučit vařit, byť začneš od píky. Určitě by ale bylo by dobré si o vaření aspoň něco málo nastudovat. Zkus třeba Kuchařku pro dceru , je tam všechno pěkně vysvětlené i pro začátečníky, aby bylo jasné, proč věci dělat tak a nejinak.
A můžeš se mrknout klidně rovnou na ty ryby.
Jinak za sebe doporučím spíš mořské ryby, zpravidla jsou méně „rybovité“ než ty naše. Kosti ale mají vesměs všechny, takže je potřeba buď se naučit filetovat, nebo si připlatit za hotové filety (ani těm bych ale 100% nevěřila, většinou je ještě kontroluju hmatem a dotahávám úlomky pinzetkou). Pozor, je důležité neplést si filety (plátky masa bez kostí zpravidla z boku ryby) a filé (zmražená kostka slepená z odpadních kousků klidně i různých ryb).
Vsechny ryby delam cerstve filety, potru olivovym olejem se soli z obou stran, nekdy pridam i bylinky, dam na rost a do trouby, neobracim.
Jen lososa nechavam prirodne, nepotiram olejem. Vsechny ryby jsou mekkoucke a chutne po upeceni.
Rekla bych, ze takove neutralni a dobre jsou filety z tresky, ty potiram olejem se soli a oreganem, nekdy pridam kmin.
Jo a kuzi davam dolu na tom rostu
@Svistice píše:
@Dollorres Lososa oplachnu (kupuju normale toho baleného v atmosfere v Albertu, občas Lidl. Osolit, pokapat citronem, posypu trochou sušeného kopru. Dám ho kůži dolů do keramického nebo skleněného pekacku. Strčím do rozehřáté trouby na 180 a nechám 20 minut péct. Můžeš zakrýt alobalem, ale v kvalitní troubě netřeba.
Tuto upravu zvládnou připravit i naše děti.Jako příloha vařený brambor, pečený brambor, br. kaše, manžel to rád s rýží.
Můžeš podávat třeba s mrezenou zeleninovou směsí mrkev, kukuřice, hrách udělanou s troskou, masla, soli a pepře.A doporučení: pokud se učíš vařit, tak zvlášť s dětmi vol jídla tak, aby alespoň část toho jídla (obvykle příloha) byla známá a jedla, pokud by se něco nepovedlo či by děti na nové jídlo zrovna nadšeně nekoukaly. Protože pořád lepší vysušený losos s bramborem (na který si v nejhirsim kydnou trochu luciny či tvarohu nebo snědí jen omasteny), než mít vysušeného lososa s nějakým pokusem o salat, kdy děti nebudou chtít ani jedno a budou hladove.
Z ryb se u dětí teda nechytl tuňák (toho dělá muž na kontaktním grilu, já minutkiva masa moc neumím), ale moc dobrý je třeba platýs, halibut, klasická světla treska.
Nám nevadí ani celé ryby s kostmi typu pstruh, mořský vlk, pražma. Když se vytáhne po upečení šikovne páteř, zbytek si i děti v klidu dovykosti při jidlem
Děkuju moc, budu to dělat tedy v troubě. Na to nejsem moc zvyklá. Zatím jsem v troubě dělala jen mraženou pizzu, rybí prsty, kuřecí nugety, krokety a hranolky. Ale pekáček tu mám, tak to snad půjde.
já mám problémy i s těma přílohama, abych pravdu řekla. V podstatě zvládám dobře jen těstoviny. Z rýže mám černý hrnec, nějak se mi v něm odpařila voda, brambory byly tvrdý, o kaši jsem se ještě nepokoušela. Hranolky jsou buď změklý nebo připálený, stejně tak krokety. Proto jsem volila ten salát, ale přesně to dopadlo, tak že to ani jeden nechtěl. K obědu měli nakonec donuty, jogurt a křupky. A takhle to bohužel končívá často. Jediný štěstí, že je 5× do týdne kvalitně nakrmí babička.
Platýse, halibuta a tresku koupím příště. S kostmi v rybě bojuju i já sama, a taky nejsem zrovna moc šikovná, takže to určitě ne.
@aiwwa píše:
To je divný, že zrovna losos smrdí rybinou. Zásada je, aby byl čerstvý. Určitě chlazený.
Já dělám na pánvi na přepuštěném másle. Jen osolím a pokapu citrónem, smažím nejdřív kůží dolů, pak na chvilku z druhé strany. (přelévám v pánvi tím máslem). Žádné dlouhé dušení. Můžeš do másla přidat nějakou bylinku. Úplně stejně dělám tresku, s kůží nebo bez, mají čerstvé filety třeba v lidlu.
Na tresky přidávám trochu pepře a kmínu.
Mě to taky překvapilo, ale stalo se to jak u mraženénkostičky od Nowaco, tak od chlazené z Alberta. Čerstvé to asi moc nebylo, nenapadlo mě, že bych to měla uvařit hned po donešení.