Jak udělat rybu, aby nechutnala jako rybina?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6381
29.7.23 20:33
@Betty MacDonald píše: Čerstvá ryba nikdy nesmrdí tou zatuchlou rybinou, losos na másle s citronem, čerstvé nové brambůrky s pažitkou a dip s česnekem a koprem :srdce: :srdce: :srdce: mám na to chuť.

Určitě, takže už budu kupovat jen ryby z pultu a ne z chlaďáku a mrazáku. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116837
29.7.23 20:33
@Dollorres píše:
Mě to taky překvapilo, ale stalo se to jak u mraženénkostičky od Nowaco, tak od chlazené z Alberta. Čerstvé to asi moc nebylo, nenapadlo mě, že bych to měla uvařit hned po donešení.

Jo, já rybu vařím ten den co jí koupím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116837
29.7.23 20:34
@Dollorres píše:
Určitě, takže už budu kupovat jen ryby z pultu a ne z chlaďáku a mrazáku. :think:

Já kupuju chlazené z Lidlu a nikdy žádný problém. Jej koukám, aby bylo hodně dní před expiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.7.23 20:44
@Paja-Maya píše:
Základem je samozřejmě vybrat čerstvou rybu, která má ještě „rezervu“ do data spotřeby, ale stejně důležité je tu rybu pak dobře připravit. Nevím, kolik je ti let, ale je fajn, že se chceš naučit vařit, byť začneš od píky. Určitě by ale bylo by dobré si o vaření aspoň něco málo nastudovat. Zkus třeba Kuchařku pro dceru , je tam všechno pěkně vysvětlené i pro začátečníky, aby bylo jasné, proč věci dělat tak a nejinak. :palec: A můžeš se mrknout klidně rovnou na ty ryby.Jinak za sebe doporučím spíš mořské ryby, zpravidla jsou méně „rybovité“ než ty naše. Kosti ale mají vesměs všechny, takže je potřeba buď se naučit filetovat, nebo si připlatit za hotové filety (ani těm bych ale 100% nevěřila, většinou je ještě kontroluju hmatem a dotahávám úlomky pinzetkou). Pozor, je důležité neplést si filety (plátky masa bez kostí zpravidla z boku ryby) a filé (zmražená kostka slepená z odpadních kousků klidně i různých ryb).

Je mi skoro 47. Ale nikdy jsem vařit nepotřebovala, to totiž obstaral ex. Rozvádíme se a já jsem jak v Jiříkově vidění. A hlavně mi to vaření opravdu nevychází i přes vaření přes recepty. :roll:
Tu kuchařku si koupím, za to děkuju. Myslím, že tohle přesně potřebuju. Uvažovala jsem i nad nějakým tréninkem nebo kurzem, ale na ro zas není ten čas. A filé a filety jsem koupila vlastně oboje. A myslela jsem si jak dělám dobře. Každopádně z těch kostí mám respekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.7.23 20:45
@aiwwa píše:
Já kupuju chlazené z Lidlu a nikdy žádný problém. Jej koukám, aby bylo hodně dní před expiraci.

Tak na to si dám pozor, tohle zrovna nekontroluju vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42621
29.7.23 20:47
@Dollorres píše:
Je mi skoro 47. Ale nikdy jsem vařit nepotřebovala, to totiž obstaral ex. Rozvádíme se a já jsem jak v Jiříkově vidění. A hlavně mi to vaření opravdu nevychází i přes vaření přes recepty. :roll:
Tu kuchařku si koupím, za to děkuju. Myslím, že tohle přesně potřebuju. Uvažovala jsem i nad nějakým tréninkem nebo kurzem, ale na ro zas není ten čas. A filé a filety jsem koupila vlastně oboje. A myslela jsem si jak dělám dobře. Každopádně z těch kostí mám respekt.

Je na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37835
29.7.23 20:48

Záložka. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.7.23 20:52
@Havlova píše:
Je na internetu.

Už jsem ji objednala na Alze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42621
29.7.23 20:53

A na rýži můžeš zkusit rýžovar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.7.23 20:53
@Dollorres píše:
Děkuju moc, budu to dělat tedy v troubě. Na to nejsem moc zvyklá. Zatím jsem v troubě dělala jen mraženou pizzu, rybí prsty, kuřecí nugety, krokety a hranolky. Ale pekáček tu mám, tak to snad půjde. :oops: já mám problémy i s těma přílohama, abych pravdu řekla. V podstatě zvládám dobře jen těstoviny. Z rýže mám černý hrnec, nějak se mi v něm odpařila voda, brambory byly tvrdý, o kaši jsem se ještě nepokoušela. Hranolky jsou buď změklý nebo připálený, stejně tak krokety. Proto jsem volila ten salát, ale přesně to dopadlo, tak že to ani jeden nechtěl. K obědu měli nakonec donuty, jogurt a křupky. A takhle to bohužel končívá často. Jediný štěstí, že je 5× do týdne kvalitně nakrmí babička.Platýse, halibuta a tresku koupím příště. S kostmi v rybě bojuju i já sama, a taky nejsem zrovna moc šikovná, takže to určitě ne.

Jestliže máš elektrický sporák/indukci, tak používej časovač.
Rýže: 2× tolik vody co rýže, sůl, případně 3 kousky hřebíčku, vařit 20 min od doby, nez se začne vařit.
Brambory: nakrájet, vodu osolit, trochu kmin, varit 20 min od doby, kdy začne vida vřít. Případně do nich ještě píchnout vidličkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.7.23 20:59
@Havlova píše:
A na rýži můžeš zkusit rýžovar.

Tak ten nemám, ale koupím ho. To zní dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.7.23 21:00

@Dollorres A troubau použivej na pecení masa. Maso (kuře, kruta, plátky krkovice…) osolit, nakorenis dle chuti, strcic do nějakého pekáče/kastroly vhodného do trouby, podlejes vodou, priklopis a strcis péct na cca 200 stupnu. Pak už jen max. kontroluješ, aby se Ti nevypekla voda. Dodelas přílohu a máš uvarino.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42776
29.7.23 21:01

Když koupíš rybu úplně čerstvou a upečeš ji či uvaříš, usmažíš či podusíš do 24 hodin, sama poznáš ten rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.7.23 21:03
@Svistice píše:
Jestliže máš elektrický sporák/indukci, tak používej časovač.
Rýže: 2× tolik vody co rýže, sůl, případně 3 kousky hřebíčku, vařit 20 min od doby, nez se začne vařit.
Brambory: nakrájet, vodu osolit, trochu kmin, varit 20 min od doby, kdy začne vida vřít. Případně do nich ještě píchnout vidličkou.

Myslím, že je to elektrický sporák. Je to Electrolux, nějaké hodiny to má. Občas s tím bojuju. Díky, té vody jsem dala málo, jenže ono to bublalo i přes pokličku, tak jsem si myslela, že jsem ji dala nakonec moc a pak už to bylo jen připálene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2142
29.7.23 21:03
@Dollorres píše:
Děkuju moc, budu to dělat tedy v troubě. Na to nejsem moc zvyklá. Zatím jsem v troubě dělala jen mraženou pizzu, rybí prsty, kuřecí nugety, krokety a hranolky. Ale pekáček tu mám, tak to snad půjde. :oops: já mám problémy i s těma přílohama, abych pravdu řekla. V podstatě zvládám dobře jen těstoviny. Z rýže mám černý hrnec, nějak se mi v něm odpařila voda, brambory byly tvrdý, o kaši jsem se ještě nepokoušela. Hranolky jsou buď změklý nebo připálený, stejně tak krokety. Proto jsem volila ten salát, ale přesně to dopadlo, tak že to ani jeden nechtěl. K obědu měli nakonec donuty, jogurt a křupky. A takhle to bohužel končívá často. Jediný štěstí, že je 5× do týdne kvalitně nakrmí babička.Platýse, halibuta a tresku koupím příště. S kostmi v rybě bojuju i já sama, a taky nejsem zrovna moc šikovná, takže to určitě ne.

Tak běž k babičce do učení, ne? Babičky mají většinou výborné jednoduché recepty, bude ti koukat na prsty, poradí, na co si dávat pozor. Lepší než nějaká kniha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí