Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nakrájená čerstvá zelenina, prošpikované maso a domácí knedlíček je samozřejmě lepší, já to jen radila holce, která je zřejmě začátečník. Já ve svých 19-ti letech tohle brala jako jednoduché a myslím, že se tak začít dá a pilovat můžeme věkem ![]()
@oholola tož já přidám taky svou troškou do mlýna… dělám mámin recept:
1.) Na jemno nakrájím cibuli + hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (vždy čerstvou! - petržel, celer, mrkev), přidám bobkový list, nové koření, celý pepř.
2.) Nechám zesklovatět (lehce osmahneš na troše oleje), podleji trochou vody.
3.) Maso vcelku prošpikuji slaninou, vložím k zelenině a zaleju vodou do plného tlakového hrnce (většinou dělám 3l). Nechám zavřít, poté tlakový hrnec uzavírám a na nízkém stupni sporáku nechám maso dlouho dusit (cca 1,5h).
4.) Jakmile je maso měkké, přiliji vody pokud je potřeba, do požadovaného množství omáčky.
5.) Zahustím hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, krátce povařím (cca 5min)
6.) Přecedím zeleninu do jiného hrnce - nepasíruji, ani nemixuji!! Omáčky bude už tak dost a zeleniny v ní také!
7.) Ochutím - masox + sůl podle chuti - drobit! Trocha cukru, okyselím citrónem, zaliji smetanou ke šlehání
8.) Uvedu do varu a odstavím.
9.) Pro správnou chuť přidávám do omáčky trochu nastrouhaného muškátového oříšku, a dva plátky citrónu i s kůrou.
Jo a je to brnkačka, vždy sem si myslela jak je svíčková složitá, ale ono ne.. hlavně se s tím nepárat a bude to výborné!
Každý dělá svíčkovou jinak…ale třeba pro mne je to svátek, když ji dělám, a nikdy nechutná stejně:-)
Nakládám 3 dny předem hovězí zadní, nebo falešnou svíčkovou. Prošpikuji anglickou slaninou
Nakrájím cibuli, sesklovatím na másle, přidám nakrájenou mrkev, petržel, celer- všeho hodně, podusím, zaleju vodou, octem, přidám sůl, bobk. list, celé nové i černé koření a chvilku povařím.
Když je vychlazené, ponořím maso a dám do lednice na ty minimálně 2 dny.
V den D, maso vytáhnu, nechám okapat, na pánvi zprudka nechám zatáhnout, na špeku, nebo másle a pak vrátím zpátky do hrnce k zelenině tak, aby čouhalo cca 2 cm na hladině.
Dám do vyhráté trouby a peču do změknutí masa…cca 2,5 hodiny.
Pak vyndám maso z hrnce, vyndám koření a rozmixuji opravdu dohladka…když se mi chce, tak pasíruji.
Takhle omáčku dám zpátky na sporák, a dochutím trošku cukru a pak leju šlehačky a smetanu.. mouku nepřidávám, pokud se zdá málo kyselá přidám citrón.
Maso nakrájím na plátky, přidám do omáčky.
Udělám knedlíky a podávám s brusinkami a šlehačkou.
Recept mám od tchýně, je skvělý.
Jo a poměřy surovin jsou na každém, já ji peču v 8mi litrovém hrnci… a z 2,5 až 3 kg masa
Chcete vedet, jak to dela diletant, co setri kazdou minutu?
Do papinaku mrazena smes na svickovou z pytliku, trochu vody, maso, posolit, uvarit, vyndat maso, rozmixovat zbytek, pridat smetanu a zahustit.
kdyz mam casu vic, tak zeleninu i maso nejprv orestuju.
a kdyz jsem ecxht hospodynka, tam mam to maso predem nasoleny ![]()
k tomu knedlik, co vykyne v silikonovym korejtku a udela se v mikrovlnce
jako Polreich by si asi nepochutnal, ale my jo
a nevadi mi to delat kazdej tejden
@Pudloslava píše:
Chcete vedet, jak to dela diletant, co setri kazdou minutu?Do papinaku mrazena smes na svickovou z pytliku, trochu vody, maso, posolit, uvarit, vyndat maso, rozmixovat zbytek, pridat smetanu a zahustit.
kdyz mam casu vic, tak zeleninu i maso nejprv orestuju.
a kdyz jsem ecxht hospodynka, tam mam to maso predem nasolenyk tomu knedlik, co vykyne v silikonovym korejtku a udela se v mikrovlnce
jako Polreich by si asi nepochutnal, ale my jo
a nevadi mi to delat kazdej tejden
tak hlavně že chutná já teda mám recept po mojí babičce a to byla špičková kuchařka takže jí dělám poctivě ![]()
@Pudloslava Tak všecko jde když se chce
Já to teda restuju ale knedlík kupuju hotový. Ale u nás v sámošce mají dobrý, z malovýroby. Ne to co vydávají za knedlík v hyper super.
Dělám podle receptu z baby-cafe.cz je tam pod názvem kuřecí svíčková. Maso lze použít jakékoliv i originál ![]()
můj muž tvrdí, že moje svíčková je moc svíčková a má radši ten vývar od jeho matky
Co rodina, to jiný recept… musíš vyzkoušet. Naše rodina by třeba svíčkovou z Halali nesnědla. Buď si nakrájím na nudličky mrkev a petržel, nebo ji kupuju zmraženou. Pokrájím cibuli, osmahnu na heře, přidám zeleninu a obdělávám ji, až je měkká. Pak maso nechám zatáhnout a dám i se zeleninou do pečící misky + koření bobkový list, černý pepř celý a nové koření celé - cca 5-6ks. Zaleju vodou a dám víko. Dělám v troubě dokud není maso měkké. Maso vyndám i s kořením a zahustím moukou. Nakonec tam přidám smetanu a PŘECEDÍM (nemixuji, protože to pak má jinou chuť). Nakonec dokyselím citronem
Já ji dělám zas úplně jinak ![]()
Nejdřív si udělám nálev, dám do hrnce cibuli na kolečka, bobkový list, nové koření, pepř celý, trochu octu, sůl a nechám projít varem. Nakrájím si hovězí zadní na plátky a dám osmažit na pánev aby se zatáhlo. Poté maso přendám do papiňáku. Do výpeku na pánvi dám smažit nastrouhanou kořenovou zeleninu ( mrkev, petržel, celer ) když je hotová přihodím k masu, dám půl skleničky halali, zaleju přecezelím nálevem, přihodím kousíček špeku, trošku timiánu. Zaklopím a dám vařit cca 45 - 60 minut. Pak vytáhnu maso, špek ( ten vyhodím ) a omáčku rozmixuji. Vezmu 30% smetanu v ní si rozkvedlám asi 2 lžíce mouky a naleju do omáčky, povařím. Dochucuji karamelem, citrónem podle chuti.
@soanpe píše:
Z halali jsem zkoušela a je to silně presoleny. Nechutná mi torestuju korenovou zeleninu, dělám v tlak. hrnci a kořením těmi pyramidkami s kořením na svíčkovou.
Taky dělám z Halali a přesolený to neni ani náhodou… Já normálně nesolim prakticky vůbec, nic přesolenýho nepozřu ![]()