Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, nejspíš už tohle téma tady bylo, ale teď znovu pro mě prosím..
Naší malé je 6 měsíců a stále se po 2 hodinách budí v noci na kojení. 🤷♀️ Nemyslím si, že mě má jako dudlík. Prostě fakt pije! Kašičku teď začínám zkoušet, ale je to prsomil, obyč jídla moc nesní. 🤦♀️
Nemáte prosím nějakou radu jak se toho zbavit nebo alespoň jak to omezit? Může to souviset s uspáváním?
Děkuji moc za každou radu i názor 🙂!
6 měsíční má na noční kojení nárok. Kaši zkus, ale nemusí se to projevit. Může to naopak být horší.
Každé dítě je jiné. Nejstarší začal spát líp po 8 měsíci. Od 10 měsíce jsem v noci nekojila, jen před spaním, nad ránem a ráno. Pak už jen večer a ráno. Prostřední se v noci budil a kojil do 14 měsíců. No a nejmladší má 20 měsíců a v noci kojím pořád, tak 2-3×. Ale toho vyloženě kojením přes den i večer uspávám. To budí muset vymyslet jak vyřeším. Ale 6 měsíců je miminko ještě malé a noční kojení je úplně normální. Kaši bych ještě odsunula, na 8-9 měsíc klidně. A má se dávat spíše dopoledne, ne večer.
@andelka83 uuf, to vás obdivuji. Chápu, že se třetím už to tak nehrotíte. Já mám první a všude píšou něco jiného, je to hrůza se v tom vyznat. Děkuji za rady.
@andelka83 všimla sis, že píše, že se budí co 2 hodiny v noci? To já bych se z toho teda zbláznila nemít dlouhodobě alespoň 4 hodiny spánku v kuse… to snad ani u kojených není normální ne?
Radu ale nemám, moje děti už byly v té době na UM
Zakladatelko, no, dítě je ještě malé, v teprve půlroce halt zkuste vydržet
já řešila to samé, jednže dítěti byl rok a půl, kvůli neudržitelnému nevyspání jsem musela ukončit kojení
je ještě malé, nedá se svítit, zkuste pomalu večerní příkrm, nicméně… ![]()
Je to normální. Ideální je mít děcko vedle sebe v posteli - dám prso a spím dál a je mi úplně jedno, kolikrát za noc to je. Taky jsem teď omezovala kojení v noci (resp. rušila), ale malá má skoro 3.
Mne se budila dcera do roka na kojeni co.2 h, ted ma 2,5 a budi se porad, rostou ji zuby. Zvxknes si
A to cekam treti.
Pulrocni je moc malinke a ma na nocni kojeni narok i po dvou hodinach. Delej to podle sebe, jak to citis, ne co kde pisou. ![]()
@rominka97 píše:
@andelka83 uuf, to vás obdivuji. Chápu, že se třetím už to tak nehrotíte. Já mám první a všude píšou něco jiného, je to hrůza se v tom vyznat. Děkuji za rady.
Nehrotim. Je to naposledy. Ale dýl jak do 2 let kojit nebudu. To noční už chci zrušit. Čekám jen až vymyslíme pokoj, jde bude malý už ve své posteli. Teď spí s námi, od narození, a to se blbě odnaučuje noční kojení. On samozřejmě už jí a pije všechno, láhev nikdy nechtěl, dudlík taky ne, kaši taky ne. U půlročního miminka které teprve s příkrmy začíná je to jiné.
@welovefashion píše:
@andelka83 všimla sis, že píše, že se budí co 2 hodiny v noci? To já bych se z toho teda zbláznila nemít dlouhodobě alespoň 4 hodiny spánku v kuse… to snad ani u kojených není normální ne?Radu ale nemám, moje děti už byly v té době na UM
Je to naprosto normální. V 6 měsících kojit co 2-3h ve dne i v noci. I později, klidně do roka. A někomu se děti budí stejně i na um.
nebo vodu, nebo jen tak.
@fenny můžu se zeptat jak to šlo? Já jsem první dvě nekojila tak dlouho, jen 13 a 15 měsíců. U posledního mi to nějak zkomplikoval koronavir, a taky bydlení, takže z různých důvodů kojím pořád, přes den i v noci. Ale už bych chtěla směřovat k odstavení. Ještě musím vymyslet, jestli zruším denní nebo noční. Denní se ruší blbě, když je člověk s dítětem pořád doma a nemá skafandr, kam se dítě nedostane. Navíc kojením po obědě uspávám. Tak přemýšlím o strategii.
@paandatko @andelka83 tak to Vás teda teď nevím jestli obdivuju, nebo lituju, já mám taky 3, ale ani jeden to nedělal, pokud mu nerostly zuby a u poslední jsem už byla naštvaná, že se ještě v 10 měsících budila 1× za noc… ale všechny teda měly dudlík a UM celkem brzo…vím jak jsem vypadala po 3, 4 nocích takto probděných jako zombík, vůbec mi to nemyslelo a nic jsem neudělala, protože jsem byla totálně vyčerpaná…
Asi se tu dřív nebo později najde názor prostě prso nedat, dát dítě na noc manželovi, nechat vyplakat. Nic proti tomu, já to zkusila někdy v 10m, nechtělo se mi furt vstávat 4× za noc, ale neměla jsem na to nakonec nervy. Moje dítě navíc fakt mělo hlad
dudlík měl a nepomáhal. Kaše žádný efekt, občas ho spíš bolelo bříško. Přechod na UM také beze změny (v roce, dále se budil 2-3× za noc), prostě to přešlo s věkem no. Asi když se odhodláš a prso pár nocí nedáš, dítě pochopí, ale u 6m bych si přeci jen řekla, zda nezatnout zuby… vím, je to na palici.
@andelka83 No jelikož už všemu rozumí a dá se s ní normálně domluvit, tak jsem jí prostě vysvětlila co potřebuju a proč. Když se v noci probudila, zopakovala jsem, že prsa spinkají a dostane až ráno. Chvilku zaplakala, tak jsem ji pohladila, potulila, a spala dál. Druhou noc taky zaplakala, pak se ještě párkrát vzbudila, ale už bez pláče. Ale byla už připravená to pochopit, u malého miminka je to náročnější.
@welovefashion co 2 hodiny je ještě dobrý
mám druhou dceru 11m a rostou ji snad všechny zuby naráz, je velmi rychlá ve vývoji… to a další věci ji asi narušují spánek. Když je zlá noc, kojim (nebo prsem uspim) i 15-20×.
@fenny píše:
Je to normální. Ideální je mít děcko vedle sebe v posteli - dám prso a spím dál a je mi úplně jedno, kolikrát za noc to je. Taky jsem teď omezovala kojení v noci (resp. rušila), ale malá má skoro 3.
Přesně. Pokud to stačí, ta haleluja ![]()
Půlroční miminko je ještě maličké. Vždy když v noci dceru prilozim, pritulime se, zachumlam nás do peřiny a je v bezpečí
co je víc?:)
První dcera spala lépe, ale ta měla dudlika. Každopádně kase nepomohly, naopak! UM taky ne, a tak dále.
Poradím jen vydržet, být tu pro ni, když potřebuje. Vyroste z toho. Někdo dříve, a jak je vidět u nás, někdo později ![]()
@welovefashion píše:
@paandatko @andelka83 tak to Vás teda teď nevím jestli obdivuju, nebo lituju, já mám taky 3, ale ani jeden to nedělal, pokud mu nerostly zuby a u poslední jsem už byla naštvaná, že se ještě v 10 měsících budila 1× za noc… ale všechny teda měly dudlík a UM celkem brzo…vím jak jsem vypadala po 3, 4 nocích takto probděných jako zombík, vůbec mi to nemyslelo a nic jsem neudělala, protože jsem byla totálně vyčerpaná…
Prostě si zvyknes, člověku nic jiného nezbyde
nikdy bych nevěřila, jak dlouhou dobu, jak dlouho můžu nespat a zároveň pořád dost fungovat.
Dle mě co dve hodiny se snad nebudi ani uplne nejmensi novorozene. Teda budí, kdyz mleko neni dostacujici. Zalezi na matce, zdali je ochotna takhle vstavat a kojit nebo pridat k MM na noc UM nebo kasi. Normalni jako normalni to neni.