Jak ušetřit za vodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Bydlíme v obecním bytě, takže vodu máme v nájmu, ale vodu používám když potřebuju, a v tu chvíli nepřemýšlím kolik mě to stojí. Prasátko by u nás určitě neuspělo, pořád by ho chodil někdo,,vyžírat,, ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme dva dospělí a jedna dvouleťačka, já se sprchuju ráno a večer, když jsou óbr vedra tak někdy i třikrát, polovička se koupe s mládětem večer, a máme v průměru 10 kubíků za měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme pri poslednim vyuctovani doplaceli cca 1500,– pac jsme meli dost male zalohy, takovy kdyz jsme byli s manzelem jeste samy dva, ale ted uz jsme tri, vic se pere apod. a manzel vzdycky rika, ze se nestydi, za to, kdyz doplacime za vodu, ze je aspon videt, ze nejsme cunata
ale samozrejme vodou nejak zbytecne neplejtvame…
ale zase se taky nejak neomezujem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak abych taky přispěla. U nás žádné prasátko nemáme, jsme dva dospěláci a malá slečna a šarpej
a mejeme se kdy potřebujeme, nádobí meju normálně po jídle, splachujeme i po malý i po ho*nech a fungujeme tak, jak to mám naučené od mala
Žádný boháči nejsme, českej průměr, ale abych řešila jestli si umeju ruce, nebo jestli opláchnu hrneček?? To mi přijde už hodně na budku..
Jen technickej a zvědavej dotaz - návštěvě řekneš taky ať nesplachuje?? Nebo rodičům, nebo tak??
Protože běžně si u nás píchne kámoška mobil na nabíječku nebo se jde vyčůrat
tak o tom tak přemýšlím…
![]()
- Citovat
- Upravit
Tak já si teda jen hlídám spotřebu vody. Ano snažím se i šetřit
, tím že máme myčku a na zalévání kytek máme deštovku. ale pračka u nás jede skoro nonstop. takže to nehrozí. a na hygieně nešetřím a šetřit nebudu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Tak abych taky přispěla. U nás žádné prasátko nemáme, jsme dva dospěláci a malá slečna a šarpeja mejeme se kdy potřebujeme, nádobí meju normálně po jídle, splachujeme i po malý i po ho*nech a fungujeme tak, jak to mám naučené od mala
Žádný boháči nejsme, českej průměr, ale abych řešila jestli si umeju ruce, nebo jestli opláchnu hrneček?? To mi přijde už hodně na budku..Jen technickej a zvědavej dotaz - návštěvě řekneš taky ať nesplachuje?? Nebo rodičům, nebo tak??
Protože běžně si u nás píchne kámoška mobil na nabíječku nebo se jde vyčůrat
tak o tom tak přemýšlím…
![]()
- Citovat
- Upravit
@zanza píše:
Absolutně nechápu jak někdo, kdo ještě navíc vychovává děti, může je učit tomuhle, takovéhle hygieně ![]()
Jako každého věc, dohadovat se tu nebudu, ale fakt…
humus..
- Citovat
- Upravit
@šetřilka píše:
Ahoj, jsem na diskuzi nováček, inspiraci na šetření tu ale hledám už delší dobu. Píšete tu bezva nápady, které jsem už doma zavedla - např. za protočenou vodu platíme jako rodina do kasičky. Máme rozepsané kolik co stojí: nádobí 2 Kč, koupání 5 Kč, vaření 2 Kč, záchod 1 Kč, kafíčko (uvaření vody v konvici) 1 Kč, praní 10 Kč. Ráda bych sem přispěla další nápadem, co jsme doma také zavedly. Voda je dnes drahá a na doplatky za vodu nemáme. Za záchod jsme spočítali, že se spotřebuje spousta vody a za mytí rukou rovněž. A tak se myjeme tak, že dáme do umyvadla škopík a vodou, kterou nastřádáme, zaléváme záchod. Když dost vody nemáme, normálně spláchneme, když vodu máme, zaléváme kyblíkem. Věříme, že se tím dá také hodně ušetřit.
hele nechci být rejpalka, nečetla jsem odpovědi ostatních holek, ale tohle už se mi zdá moc. nejsem milionářka, ale tohle bych fakt nedělala. toť můj názor…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Téda, klobouk dolů, když tu čtu že některé spotřebujete 4 kubíky za měsíc, jak to děláte? ![]()
U nás (2 dospělí, 1 dítě) to dělá cca. 12 kubíků měsíčně (7 studený a 5 teplý). Je fakt že manžel hodně plácá vodou, pouští si horkou a silnej proud a sprchuje se dlouho, ruce si taky meje dlouho pod horkou vodou a tak, ale i kdyby neplýtval, nedovedu si představit jak bychom se dostali na 4 kubíky měsíčně…
Máme myčku, splachujeme sice pokaždé a vodou z nádržky, ale dlouho se napouští, takže když jde třeba syn nebo manžel a mně se chce, tak jdu hned po nich a pak spláchnu. Ve sprše jsme denně, ale já a syn to provozujeme stylem přiměřeně teplá voda, osprchnout, namydlit, spláchnout. Zuby si čistíme s kelímkem, pračku zapínám až když je přiměřeně plná (zas ne přeplněná). Takže si myslím že až na to manželovo cachtání a pouštění horký vody neplýtváme zbytečně, ale na 4 kubíky měsíčně nemáme šanci se dostat i kdybysme se na hlavu stavěli. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Toť můj názor také. Před třemi roky mě to napadlo - vodárny budou mít méně spotřeby - a tak budou chtít dohnat zisky.
@Hančíí píše:
A čím víc budeme vodou šetřit, tím dražší bude…
- Citovat
- Upravit
Ale na druhou stranu - vyúčtování mám dříve - než zdražení - takže se z přeplatku chvíli radovat budu.
@nepřihlášená jruz píše:
Naprostý souhlas. toto říkala již má nebožka prateta za komunistů - nemá cenu šetřit vodou, čím více lidé budou šetřit, tím menší zisky z toho pro podnik vodárenský plynou, tudíž cena vody půjde úměrně nahoru, aby se zisky nesnižovaly. Viz níže citace z článku pana Přibíka z Agrowebu.
Takže pokud člověk nemá vlastní studnu, tak to moc nevytrhne![]()
Za posledních 15 let klesla spotřeba vody v našich domácnostech téměř o 70 litrů na osobu a den. Zatímco v roce 1989 dosahovala průměrná spotřeba v domácnostech 171 litrů na jednoho člena, na konci roku 2003 to bylo 103 litrů.
Celkově jsme tedy v roce 2003 v domácnostech spotřebovali 343 milionů metrů krychlových vody, což odpovídá zhruba polovině nejobjemnější české nádrže - Orlíku. Ve spotřebě se v uplynulých letech odrazila cena vody. Před 15 lety stál metr krychlový 80 haléřů, před rokem zaplatili Češi za krychlový metr vody průměrně padesátinásobek.
- Citovat
- Upravit
Ja nevim, neni to zbytecny, resit zrovna vodu? kdyz porovnam cenu a vysi mesicnich zaloh na plyn a elektrinu, tak voda je proti tomu dost malo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Plyn a elektřina jsou také drahé. Snažíme se zbytečně nesvítit, ale jak ušetřit na plynu, to netuším. Když si budeme kupovat hotovky, jistě ušetříme na plynu, když nebudeme vařit, ale zase utratíme šílené peníze za ty hotovky. Takže se mi zdá podstatně výhodnější nakupovat potraviny a vařit. Ale je jasné, že pak spotřebujeme hodně plynu - máme plynový sporák.
Někdy si říkám, že nejlepší by bylo žít v chaloupce se studnou a vařit na kamnech a dříví si shánět v lese.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@šetřilka píše:
Plyn a elektřina jsou také drahé. Snažíme se zbytečně nesvítit, ale jak ušetřit na plynu, to netuším. Když si budeme kupovat hotovky, jistě ušetříme na plynu, když nebudeme vařit, ale zase utratíme šílené peníze za ty hotovky. Takže se mi zdá podstatně výhodnější nakupovat potraviny a vařit. Ale je jasné, že pak spotřebujeme hodně plynu - máme plynový sporák.
Někdy si říkám, že nejlepší by bylo žít v chaloupce se studnou a vařit na kamnech a dříví si shánět v lese.
raději nic už nekomentuju… víš že je rok 2013??
- Citovat
- Upravit
@šetřilka píše:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit