Jak ušetřit za vodu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9989
10.6.13 07:17

@kate02 No tak někdo třeba zjistí, že to tak má taky ani to nevyužívá :) My tuhle možnost máme v RD ale přímotopy nemáme. Máme nějaký běžný tarif - ani neplatíme moc (1700) - kdyby jsme měli vyšší spotřebu, třeba přímotopy, tak pak je třeba 20 hodin nízkého tarifu denně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
10.6.13 09:04
@Almira-Alm píše:
@kate02 No tak někdo třeba zjistí, že to tak má taky ani to nevyužívá :) My tuhle možnost máme v RD ale přímotopy nemáme. Máme nějaký běžný tarif - ani neplatíme moc (1700) - kdyby jsme měli vyšší spotřebu, třeba přímotopy, tak pak je třeba 20 hodin nízkého tarifu denně..

ale máte bojler na vodu, ne? :think: ono to je o tom, že když člověk má uź tenhle tarif, platí třeba stejně jak někdo jinej, kdo má menší spotřebu, ale bydlí v paneláku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
10.6.13 09:25

@kate02 Jojo máme a ten to dělá určitě.. No v paneláku to fungovat nebude ale v domech určitě jo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
10.6.13 10:20

@šetřilka A víš o tom, že ty lesy někomu patří? A že ti nebude stačit pár polínek na vaření, ale budeš muse v zimě i topit? 8o

• Citovat
  • Upravit
Ve-ru
10.6.13 10:25

Ach jo, zase se nestačím divit, kam až sahá lidská blbost :roll: Nemejte se vůbec, ta špína se časem oloupe :palec: :zed:

Zkuste šetřit třeba na elektrice - míň svítit, vypínat PC a televizi, když u toho nejste, omezit provoz varné konvice a mikrovlnky, apod. Ale šetřit na hygieně? :poblion:

• Citovat
  • Upravit
4476
10.6.13 12:03

Ja bych videla setreni spis v kreditech na telefon, telefony a supermoderni spotrebice vubec, ktere rozhodne „musim“ aspon podle reklamy zarucene mit, protoze jinak nepreziju v dnesni dobe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
10.6.13 12:37
@Ve-ru píše:
Ach jo, zase se nestačím divit, kam až sahá lidská blbost :roll: Nemejte se vůbec, ta špína se časem oloupe :palec: :zed:Zkuste šetřit třeba na elektrice - míň svítit, vypínat PC a televizi, když u toho nejste, omezit provoz varné konvice a mikrovlnky, apod. Ale šetřit na hygieně? :poblion:
:mrgreen: :palec:
Teď jsi mi připomněla mojí prababču, když ještě žila, ta by si nechala vrtat koleno ne pro korunu, ale pro každej halíř a myla se stylem, že si ráno napustila trochu vody do umyvadla, vzala žínku a umyla se tím od hlavy přes zadek až po paty. A ještě si pak v tom umyvadle přemáchla spoďáry. Jak byla cejtit, raději nebudu komentovat. :poblion:
Já pro šetření vodou jsem, už kvůli tomu, že pitný vody je na světě málo a ubývá, ale šetřit tím stylem, že si nenechám při čištění zubů téct celou dobu vodu z kohoutku nebo že se nebudu cachtat půl hodiny ve sprše, ovšem šetření stylem "celá rodina se umyje v jedný napuštěný vaně a ještě v tom pak přemáchneme prádlo nebo tou vodou vytřeme, to je pro mě prostě prasárna. :?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
10.6.13 16:12
@šetřilka píše:
Ahoj, jsem na diskuzi nováček, inspiraci na šetření tu ale hledám už delší dobu. Píšete tu bezva nápady, které jsem už doma zavedla - např. za protočenou vodu platíme jako rodina do kasičky. Máme rozepsané kolik co stojí: nádobí 2 Kč, koupání 5 Kč, vaření 2 Kč, záchod 1 Kč, kafíčko (uvaření vody v konvici) 1 Kč, praní 10 Kč. Ráda bych sem přispěla další nápadem, co jsme doma také zavedly. Voda je dnes drahá a na doplatky za vodu nemáme. Za záchod jsme spočítali, že se spotřebuje spousta vody a za mytí rukou rovněž. A tak se myjeme tak, že dáme do umyvadla škopík a vodou, kterou nastřádáme, zaléváme záchod. Když dost vody nemáme, normálně spláchneme, když vodu máme, zaléváme kyblíkem. Věříme, že se tím dá také hodně ušetřit.

Proboha to je mazec. Nepřežila bych bez dlouhých horkých koupelí, když se sprchuju, tak dlouho. Ruce si umývám často, nejsem prase. Záchod splachujeme pokaždé. Nádobí umývám pod tekoucí vodou ( nesnáším to babrání ve špinavém dřezu ). Přítel si čistí zuby a voda valí celou dobu… Vodou teda nešetříme… nevím přesně kolik je záloha, ale doplatky máme minimální… A bydlíme ve městě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
10.6.13 17:55

@MiskaKosa No jo, to já bych také ráda vodou plýtvala, ale živím rodinu. Přítelkyně a pejsek jsou nemocní. Pejsek důchod nedostane, přítelkyně bude žádat, ale to je běh na dlouhou trať. Tak musíme šetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
10.6.13 17:57

@MiskaKosa A jinak to umyvadlo je na mytí rukou, sprchujeme se normálně. Neboj, není to tak, že ze sebe jednou měsíčně loupeme špínu :mrgreen: Obě jsme čistotné, sprchujeme se každý den - ale rychle a krátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
10.6.13 18:14
@šetřilka píše:
@MiskaKosa A jinak to umyvadlo je na mytí rukou, sprchujeme se normálně. Neboj, není to tak, že ze sebe jednou měsíčně loupeme špínu :mrgreen: Obě jsme čistotné, sprchujeme se každý den - ale rychle a krátce.

No já jen se divím tomu počítání… Říkám my vodou nešetříme vůbec, ale doplatky máme minimální. A to jsme jak lachtani. I náš pes. Ten je prase a pravidelně se v něčem vyválí nebo se rád koupe v Moravě a pak smrdí jak rybník :-D takže ten se sprchuje třeba i 2× týdně :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
11.6.13 10:34
@Larr
@Larr píše:
Kdo chce ušetřit vodu - měl by vyzkoušet, jak mu fungují baterie s teplou a studenou vodou - my jsme si doma všimli, že pákové protáčí teplou už při menším otočení páky z prostředka směrem k teplé. Takže vy ještě teplou necítíte, ani nemáte, ale hodiny už natáčí teplou. Vyzkoušeli jsme teplou vodu vypínat celý rok a pouštět jen v době potřeby a opravdu se nám potvrdilo, že ke snížení výdajů za (teplou) vodu došlo. Takže - kdo chce ušetřit - za mě - jsou lepší baterie, kde máte zvlášť kohoutek na teplou a zvlášť na studenou vodu.

To zní zajímavě :think: Je skutečně pravda, že s pákovkou člověk „nevědomky“ furt připouští teplou, i když oplachuje něco, na co by stačila i jen studená voda (prostě za ní čapnu někde uprostřed a neotáčim na doraz ke studenému pólu)… Jen to zapínání a vypínání teplý by asi bylo nešikovný - malej tak 2× denně meju prdýznu pod vodou v umyvadle, ruce se maj taky kvůli hygieně mejt v teplejší vodě (prej - takovýto pravidlo 20 sekund mydlit)… občas něco z nádobí spláchnu hned, přestože máme myčku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
11.6.13 13:23

@šetřilka A jak probiha to splachovani zachodu vodou z kybliku pod umyvadlem? Ty jdes na zachod, umyjes si ruce, pak tu vodou z pod umyvadla vezmes a spachuejs zachod. Predpokladam, ze pritom musis sahat na zachodovy prkynko… takze si pak zase umejes ruce? To procindas vic vody, nez kdybys normalne splachla ne? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
12.6.13 19:15

Jak jsem psala - pak vyhodit pákový a nasadit dva kohoutky - zvlášť teplou a zvlášť na studenou - tam člověk alespoň ví, že jak otočí studený kohoutek - neplatí už za teplou.

@Rampepurna píše:
@LarrTo zní zajímavě :think: Je skutečně pravda, že s pákovkou člověk „nevědomky“ furt připouští teplou, i když oplachuje něco, na co by stačila i jen studená voda (prostě za ní čapnu někde uprostřed a neotáčim na doraz ke studenému pólu)… Jen to zapínání a vypínání teplý by asi bylo nešikovný - malej tak 2× denně meju prdýznu pod vodou v umyvadle, ruce se maj taky kvůli hygieně mejt v teplejší vodě (prej - takovýto pravidlo 20 sekund mydlit)… občas něco z nádobí spláchnu hned, přestože máme myčku…
  • Citovat
  • Upravit
Šetříme ne
13.6.13 13:19

Taky šetříme, ten nápad v dotazu jsme rozšířili, když už je kbelík plný a nikdo na záchod nepotřebuje, tak si z přebytku vody uvaříme čaj a kávu. A navíc už máme plné kasičky z placení, takže dnes už nemohu na záchod už mám vyčerpáno, snad mi to dá ještě na zuby 1Kč. No a večer do hospody na jedno pětipívo a cigárko…:)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat