Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malému budou čtyři měsíce a uspávám v ruce
Každé spaní, i ve dne, ale mě to nevadí. Do dvou měsíců spal u mě v posteli a pak to najednou přestalo a už spinká v postýlce-tedy mohu ho do ní přenést ![]()
Každopádně mě napadla taková věc, pokud musí říhat, udělat to uprostřed kojení a pak ho dokojit a nechat spát a nebudit ho a pak ho přenést.
Trochu mě zarazilo to spaní přes den v autosedačce-to asi nebude to nejlepší ![]()
@Gladys píše:
jako třeba společné sdílení manželského lože? já vim, pěkně blbej zvyk, já bych jim to zatrhla, chtít spát velde člověka, kterého miluju
(ale jinak moje děti spějí ve svých postýlkách, usínají sami a spí krom nějakých nemocí, zubů atd celou noc. Tak kde jsou ty špatné návyky?)
Nemyslím, že by moje dítě trpělo tím, že se mnou nikdy nespalo…jestli Ti děti pak bez problémů přešly do své postýlky, tak to gratuluju, asi jsi dobře vystihla ten okamžim, kdy na to byly zralé a nedělalo jim to problém. Já zase chápu, že jsou páry, kterým dítě v posteli prostě vadí. Já bych se nevyspala, dokud jsem spala s dítětem v ložnici, tak se budilo každou chvíli. Když jsem se odstěhovala, tak spí mnohem lépe a já o 100% lépe. Holt každý to má jinak, někomu svědčí to a jinému ono…A ano, děti mohou mít zvyky z uspávání celý život. Já spala od narození s rodiči, protože jsme přestavovali, táta chrápal a já bděla celé hodiny…dodnes špatně usínám, vybavuji si, jak jsem si, už jako starší, vymýšlela pohádky, abych se uspala a to je mi 30…
U nás nějakou dobu fungoval fén (klasický bílý šum) a i toho už jsme se zbavili ![]()
Teď večer kojím vleže v ložnici v tichu a tmě, ale ne až do usnutí, když už cítím, že si s prsem jen hraje a nesaje, tak jim ho vezmu, popusinkuju a uložím do jejich postýlky (odříhnout na noc nenechávám, v bříšku je to netrápí a když si trochu blinknou, tak jim to obetřu až jdeme my spát a to jsou oni už úplně tuzí).
Naučili se tak usínat sami, po kojení jsou dost uklidnění a rozespalí, že usnou, ale zároveň při ukládání do postýlky ještě nespí, takže když se náhodou v noci vzbudí, tak ví, že jsou na stejném místě jako usínali a moje přítomnost jim nechybí (samozřejmě jsem doma, vedle v obýváku nebo pak v posteli blízko nich)
Pak to najednou přestalo? To jako z ničeho nic už začalo Vaše dítě spát samo?
Odříhávat uprostřed kojení jsem už zkoušela mockrát. Je to k ničemu. On pak potřebuje po dalším dokojení znovu říhat. Dřív to tak nebylo, až te´d v posledních asi 2týdnech.
A co se týká té autosedačky. Souhlasím. Taky už to delší dobu doma říkám, že autosedačka na spaní není vhodná. Mám v plánu to brzy přenaučit. Ale jsem ráda, že zatím funguje alespoň to denní spaní, tak to stále odkládám.
@mari1912 píše:
Malému budou čtyři měsíce a uspávám v ruceKaždé spaní, i ve dne, ale mě to nevadí. Do dvou měsíců spal u mě v posteli a pak to najednou přestalo a už spinká v postýlce-tedy mohu ho do ní přenést
Každopádně mě napadla taková věc, pokud musí říhat, udělat to uprostřed kojení a pak ho dokojit a nechat spát a nebudit ho a pak ho přenést.
Trochu mě zarazilo to spaní přes den v autosedačce-to asi nebude to nejlepší
Dokonce včera jsem malého ukojila u nás v posteli a nechtěla jsem ho přenést, jsem si ho tam chtěla nechat.Jsem trochu závisláček ![]()
Jinak u nás je zvláštní, že on neusne jinak než v náručí a jen večer ho dokážu ukojit do komatu, ale v noci, když se vzbudí, dostane napapat a je pořád vzhůru i když ho dám do postýlky tak usne
Nechápu proč to tak nejde i jindy ![]()
@aničkakytička píše:
nezklamala.))))
@Betty1981 jasně, pokud to dítě nevyžaduje, není to potřeba, a le pokud to miminko vyžaduje, asi to není luxus, a le potřeba… to je ale nehoráznost chtít ve třech měsících maminku, co? jinak, moje dítka také všechna vyrostla v posteli a dneska jen položím do postýlek, přečtu pohádkua chrupou celou noc.. jen jsem, jim dopřála, jak ty říkáš luxus, aby dostali, co potřebují…
Já říkám luxus? Hm…Já říkám, že to není nezbytně nutné a jde to jinak…taky znám pár, který si nemohl pořídit tři roky druhé dítě, protože měli prvorozenou pořád mezi sebou…
@RennieRennie nám v ní spí malej taky úplně nejlíp, ne, že bcyh ho tm teda dávala, a le když odněkud přijedu a je tuhej, nechávám s vajcem v takový chladnější chodbě a to spí úplně nejdýl..
@Betty1981 tak to už je jinej problém zase, zřejmě jim to tak vyhovovalo. tříleté dítě už si umí vym, ejšlet, miminečko ne..
@Betty1981 a taky znám pár, kerému děti řvaly do půl roku v postýlce, pak to vzdaly…
Příspěvek upraven 05.02.13 v 22:48
@RennieRennie
Jo, najednou se nechal přenést a já z toho byla snad i špatná
Najednou jsem měla pocit, že je strašně daleko ode mě a to je ode mě jen přes noční stolek ![]()
Možná má jen období, kdy to dělá.
Ten můj cvrček nepotřebuje říhat-o to to mám snadnější
A co zvednout polohu? V té kolíbce ![]()
TO už jsem taky samozřejmě zkoušela. Nechce tam být sáma, aji když ho hladím, zpívám, držím za ruku, dudlíkuju, prostě cokoliv…
Kolébka není houpací. je to taková ta tzv. Belinka, ještě po mně.@suik píše:
Kdyz ho das do te kolibky a jsi s nim a hladis ho, tak dela co? rve jak tur? nebo mruci?
Jojo, náš taky dříve nepotřeboval říhat a tajk usnul, dala jsem ho do kolíbky a bylo to. Snad máte pravdu, snad je to jen období.
Polohu jsem mu už změnila a trošku se to zlepšilo. Má hlavičku výš. Praktikuji to však asi jen pár dní.
@mari1912 píše:
@RennieRennie
Jo, najednou se nechal přenést a já z toho byla snad i špatnáNajednou jsem měla pocit, že je strašně daleko ode mě a to je ode mě jen přes noční stolek
Možná má jen období, kdy to dělá.
Ten můj cvrček nepotřebuje říhat-o to to mám snadnější
A co zvednout polohu? V té kolíbce
@aničkakytička píše:
@Betty1981 a taky znám pár, kerému děti řvaly do půl roku v postýlce, pak to vzdaly…Příspěvek upraven 05.02.13 v 22:48
To jsou dost extrémy, ne?
Já jsem prostě přesvědčená, že má být spokojené dítě a zároveň matka/rodiče. Pokud se někdo nevyspí s dítětem vedle sebe - a já mezi ně patřím - tak je lepší naučit dítě spát samo
Zakladatelka psala, že jim vadí spát s dítětem, což já chápu, kvůli přesvědčení jiných jim lépe nebude, jen se budou cítit provinileji, když jim to nebude vyhovovat…A já holt kašlu na postele jiných, ctím tu svou…
JEště se zeptám, kde spí vaše děti přes den? Já tady píši že v autosedačce a už to chci delší dobu změnit, ale bojím se, abych tím nepokazila i denní spaní. A tak když už si nechávám radit s večerním spaním, tak se rovnou pozeptám i na to denní.
My teď máme doma novou ohrádku. Malej je v ní strašně moc rád. Užívá si doslova svobodu pohybu! Jsem však toho názoru, že by měl mít oddělený prostor hraní a spaní, proto ho v ní nenechávám spát. Hm?