Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@radkka v tomhle duchu jedeme neustále, spíš už jsem zoufalá z toho vaření a vyhazování jídla
, dřív u nás dojídal manžel, ale má omezené stravování kvůli lékům, takže nemůže vše nebo jen velice omezeně
Hele, dcera má 13 let. Do 3 let jedla absolutně všechno, sekla se ve školce. Z ovoce doposud jí jen jablka, banány a vodní meloun, jinak nedá z ovoce do pusy nic (jahody, maliny, broskve, meruňky, švestky, borůvky - NIC). Ale pije mulťák a ledový čaj broskev (nedá do pusy nic, co má bublinky), jí jahodový pudink a zmrzlinu. Ze zeleniny jí jen ředkvičky a salátovou okurku na kolečka. Papriky, rajčata, mrkev - zase nic. Nejí sýry, vůbec.
Měla období, kdy z vařeného jídla jedla jen kuřecí řízky, hovězí guláš, svíčkovou a boloňské špagety, jo a ještě hrachovou polévku. Nevařím ji zvlášť, prostě jez, nebo si namaž chleba - vím, že něco jiného je u mladších dětí, než u puberťáka, kupodivu, když byla menší, přece jen něco ve školce nebo ve školní jídelně snědla - asi příklad ostatních dětí. A snažila jsem se o víkendu zařadit něco z jídel, které jedla - teď na to prdím.
AVŠAK, protože začala narážet, že babičky s ní nechtěly na dovolenou (protože lítat na dovče a shánět restauraci, kde vaří jedno ze 3-4 jídel, které slečinka jí, je opruz, kór, když je 35 ve stínu a hledat, kde mají svíčkovou s knedlíkem
), problém s víkendovými pobyty, my s ní taky měli problém - více méně to byla oběť a ne dovolená. Takže jsme měli dovču nadvakrát - jednou povinně s ní a jednou hurá bez ní…Dostala se do věku, kdy se začala zajímat o tajemno a moc by chtěla cestovat po tajemných místech ČR, navštívit svou pratetu, kterou nikdy neviděla, naše kamarády, kteří žijí v pivovaru…
Nu, od loňska začala jíst a ochutnávat všechno možné: oblíbila si několik druhů pizz (ta se dá sehnat kdekoliv), vyžaduje pórkovou polívku, miluje kuskus - no strašně rozšířila repertoár. V restauraci se snaží i objednávat jiná jídla, než obvykle. Prostě za rok se to zlomilo úplně do pohody. Jo, ovoce a zeleninu má pořád stejně, ale to mě až tak nepálí (i když mám fotky, jak má jako batole umazanou pusu od borůvek, třešní…a te´d nic). Ale nyní se na dovolenou s ní těšíme, víme, že de facto jí všechno a má naopak jen pár jídel, která nejí (předtím to bylo naopak) a budeme si moct dovču užít, bez opruzu - protože ono to člověka pokaždé rozčílilo a zkazilo mu náladu.
Chci tím říct, že je možné, zakladatelko, že ani vyvařováním, zdobením, nabízením, (kolikrát jsem ji nechala, když se mnou vařila, aby si očichala a ochutnala koření, mohla si to ochutit podle sebe, mohla si vyzkoušet vaření jako motivaci, že to pak bude jíst) nedocílíš, aby dítě normálně jedlo. POkud to nastane, chtěla jsem nabídnout útěchu, že je možné, že se to zlomí i později, jako u nás.
P. S. taky první ve školce moc nejedla, učitelky jí nutily…Ve škole to začalo být lepší, tam dokonce jedla to, co doma ne, protože ve školní jídelně to mají lepší
Ale to má asi po mně, například mi hrozně chutnal vysušený karbanátek ze školní jídelny, oproti tučnému, mastnému karboši od mamky ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
Ahoj holkyNěkdy si říkám, že se na to vyprdnu, budou mít špagety, suchý brambory nebo rýži se zeleninou, rajskou a nazdar!
Ano, udělej to tak. V jednoduchosti je síla, pokud jim to bude chutnat, třeba se rozjedí natolik, že postupně přijmou i něco jiného. U nás často byla k večeři rýže/těstoviny/brambory s orestovanou zeleninou, nastrouhat sýr
@Kazimíra Olejovka píše:
@radkka v tomhle duchu jedeme neustále, spíš už jsem zoufalá z toho vaření a vyhazování jídla, dřív u nás dojídal manžel, ale má omezené stravování kvůli lékům, takže nemůže vše nebo jen velice omezeně
Já chápu, že jsi z toho na bednu… Zvlášť s manželovým omezením, ale já bych prostě vytrvala. ![]()
@Apaji u nás taky společné vaření nepomohlo, naopak starší zjistil, že jako základ do omáček používám cibuli a nechtěl mi jíst omáčky, které jinak miluje.
A že do svíčkové dávám mrkev, do zapečených těstovin sýr. ![]()
@Kazimíra Olejovka
Myslím že s tím nic stejně moc neduěláš…U synovce to bylo to samé co s tvým synem. Teď je mu 11 a hodně se to zlepšilo až tak od těch 8 let. Teď už i více jí maso, má chuť zkoušet a poznávat potraviny. Trvalo to déle ale je zdravý kluk a věřím že v dospělosti si třeba ten steak dá
A když ne tak i tak se svět nezboří.
Tělo si samo řekne na co má chuť. Neudělala jsi žádnou chybu, prostě jsou takoví a nutit je na sílu by bylo horší.
Dcera mi taky nijak extra nejí a dřív sem to řešila hodně. Teď už se nehroutím, vařím co vím že má ráda, ve školce jí celkem dobře…syrovou zeleninu neměla snad od roku nikdy a myslím že přežije do dospělosti v pohodě
Vař co víte že máte rádi všichni…oni si k tomu jídlu cestu najdou, jen to bude třeba později než bys ty chtěla ![]()
@dedrichov píše:
Ano, udělej to tak. V jednoduchosti je síla, pokud jim to bude chutnat, třeba se rozjedí natolik, že postupně přijmou i něco jiného. U nás často byla k večeři rýže/těstoviny/brambory s orestovanou zeleninou, nastrouhat sýr
Souhlasím. Když jsem uvařila omáčku, kterou mi holka nejedla (což byla kromě svíčkové a guláše každá), tak jedla suché knedlíky a strašně si to pochvalovala. Prostě žádné dítě neumře dobrovolně hladem před plným talířem a lednicí.
@Adelka951 píše:
Mám také 2 nejedlíky, jsou kost a kůže a když se nenají, tak jsou hrozně protivní, takže vyhladovění opravdu nefunguje. Jediný, kdo to potom totiž odnese jsem já. Jim je to jedno, oni nemají hlad a jídlo nepotřebují. Kdo má doma normální dítě tě opravdu nepochopí. Jinak oni nejedli už od narození. Problémy už s u kojení nebo UM. O příkrmech radší nemluvím. Jinak moje děti mají tedy širší repertoár. Jedí veškerou zeleninu a ovoce (nejradši by nejedli nic jiného - třeba okurka k večeři je nej) i maso. Ale oblíbených jídel je jen pár (gnochi se špenátem, rajská a řízek). Chce to hlavně vydržet a když to nejde, tak zkoušíme i drastické metody, jako když to nesní, než se přesypou hodiny, tak jedou do ozdravovny. Jinak oni hlavně mají problém sníst i ty oblíbená jídla.
ta ozdravovna nevím nevím, snědí to pak nebo jste už byli v ozdravovně? - říká se, že rodič má vyhrožovat tím, co je schopen dodržet
Mě se nucení do jídla příčí. Jako malá jsem milovala mlíko, ze dne na den jsem ho začala odmítat a otec to nevydržel a narval mi trychtýř do pusy a lil to do mě - v dospělosti jsem se snažila začít mlíko zas pít, ale napiju se a zvracím, to samé bílé jogurty a kefíry. Nesnášela jsme tlusté maso, táta hodně udil a vždy mi nakrájel špek na kostičky a musela jsem to sníst, seděl nade mnou a řval. Škvarkovou pomazánku k snídani i ke sváče do školy, tak to pak dopadlo tak, že po roce našel v kůlně za dřevem hromadu plesnivých chlebů se škvarkama. ![]()
Moje dítka taky zkouší, mala je úplný nejedlik, ale vařím podle sebe a manžela, protože jinak bychom mohli jíst jen pizzu a těstoviny (a to jen s červenou omackou) ![]()
Když neji, jejich problém pečivo, ovoce, zelenina jsou stále dostupné takže hlady neumrou nebo si treba otevrou rybicky ????
Já sama jsem v jídla dost vybirava a náročná a čím víc mě někdo nutil tím horší, alespoň mě to donutilo si brzo vařit sama
@Tamtama píše:
@Apaji u nás taky společné vaření nepomohlo, naopak starší zjistil, že jako základ do omáček používám cibuli a nechtěl mi jíst omáčky, které jinak miluje.A že do svíčkové dávám mrkev, do zapečených těstovin sýr.
Jo, z toho jsem měla také strach. Ale holka od mala miluje guláš, a vzala na vědomí, že smažená cibule neštípe, v guláši se rozvaří, de facto o ní neví a bez cibule by nebyl guláš. Prostě tohle vysvětlení vzala a naopak mi cibuli hlídala. Mrkev nejí, ale ví, že ve svíčkové je (ale nedávám jí tam hodně, nemáme moc rádi sladkou svíčkovou). Ale je pravda, že toto jsem si dovolila až ve školním věku. Když byla mladší, tak se mnou „vařila“ kuře a jiné bezpečné potraviny ![]()
@Apaji Děkuju, tohle mi „dodalo sílu dál žít“
, s těma dovolenýma je to fakt, manžel by rád all inclusive, já raději vařit - trpět v restauraci, nabízet repertoár jídel a odejít hladový, není nic pro mě.
Dodala jsi mi naděj, děkuju. ![]()
Není zač
Jéjej, jak si vzpomínám, kolik jsem měla různých receptů na pomazánky, polívečky, lívance…Úplně jsi mi to období připomněla, jak jsem byla natěšená, jak to všechno budu dítěti vyvařovat, jaké pochoutky budu dávat na stůl - a prd
Jako batole to moc neocenila (a to jsem dělala z jednohubek medvídky, motýlky atd.), prostě to zdlabala a pak šla do školky a utrum.
Já zase odmítám na dovče vařit, chci restaurace. A sedět proti děcku, které si sice nedovolí protestovat, ale má zkroucenou tlamu, že tam nemají svíčkovou, člověku zkazilo náladu z příjemného oběda na dovolené. Pak cestou na ubytování honem najít nějaké bistro, stánek, kde mají aspoň kuřecí řízek, nebo ji na pokoji namazat chleba se šunkou
Já jsem normálně nadšená, že budeme mít konečně normální dovču…A moc ti přeju, aby to u vás taky skončilo dobře, klidně i dříve, než u nás
![]()
Zbláznila bych se. Děckám toleruji tak dvě jídla, o kterých vím, že jim nechutnají a buď je nenabízím nebo málo. Toto je příšerné. Nebazíruju na dojídání. Můžou být sytí dřív, než mají snědeno, ale abych vařila a nikdo to nejedl…vařím dobře a chutně. Je to zvláštní nastavení dneska a je to docela časté. Pro mě je to plýtvání jídlem a to je nepřijatelné. to bych nesnesla. Jakmile dítě pozná, že se mu nabízí alternativa, začne o tom přemýšlet a začne vybádat a otravovat a matka chce aby aspoň něco snědlo, tak nabízí a vymýšlí…proč? Uvařila jsi dobré jídlo a děcka ho snědí. Nemáš hlad? talíř tady zůstane a přijdeš si to sníst za chvíli. Dokud nebude snědeno, nebude nic jiného. Podle mě jsou jen „vymršení“
@Tamtama
jeeee cibule…kazde jídlo začíná slovy, mami že tam není cibule?
To víš že není miláčku… ![]()
@kontramatka protože nemáš děti nejedliky, první mi snědl i lžičku (začal vyhnout až ve skolce)
Ale druhá proste ne
A není to dnešní doba, každý jsme jinak nastavený…já nejedla maso, nutili mi ho a já se často pozvracela - super přístup ![]()