Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kazimíra Olejovka píše:
ta ozdravovna nevím nevím, snědí to pak nebo jste už byli v ozdravovně? - říká se, že rodič má vyhrožovat tím, co je schopen dodržetMě se nucení do jídla příčí. Jako malá jsem milovala mlíko, ze dne na den jsem ho začala odmítat a otec to nevydržel a narval mi trychtýř do pusy a lil to do mě - v dospělosti jsem se snažila začít mlíko zas pít, ale napiju se a zvracím, to samé bílé jogurty a kefíry. Nesnášela jsme tlusté maso, táta hodně udil a vždy mi nakrájel špek na kostičky a musela jsem to sníst, seděl nade mnou a řval. Škvarkovou pomazánku k snídani i ke sváče do školy, tak to pak dopadlo tak, že po roce našel v kůlně za dřevem hromadu plesnivých chlebů se škvarkama.
Tak já je nutím jen do věcí, co mají rády. Jsou ještě malí (5 a 3), tak věří všemu, je mi jasné že vyhrožování není dobré. Ale já mám nervy taky jen jedny a když syn sedí n ad polévkou půl hodiny, tak začínám pomalu bublat a bojím se, že pak bouchnu a to nechci. Nikdy bych jim nenutila něco přímo na sílu, nebo abych je tím nějak ponížila.
@kontramatka nesnáším plýtvání jídlem, ale když máš nejedlíka, nic jiného ti nezbývá. Prostě to nesní a radši bude hlady. ![]()
@catherine100 píše:
@kontramatka protože nemáš děti nejedliky, první mi snědl i lžičku (začal vyhnout až ve skolce)
Ale druhá proste ne
A není to dnešní doba, každý jsme jinak nastavený…já nejedla maso, nutili mi ho a já se často pozvracela - super přístup
Jo, to si vzpomínám. Takhle mi nutili vařené kysané zelí - „budeš tady sedět tak dlouho dokud to nesníš“. A já seděla, dokud rodiče už nechtěli jít spát. Pak jsem tedy mohla od toho zelí odejít. TRvalo pár let, než to vzdali a k masům a bramborům mi už zelí nedávali. Dneska ho normálně jím.
Já třeba nevyvařovala holce zvlášť. Jídlo se u nás nevyhazuje. Buď to máme tedy na 2 dny, nebo zamrazím (hlavně omáčky, guláše apod.). Dcera měla de facto na výběr: buď normální oběd, nebo si namazej chleba. Je fakt, že jsem neměla nervy na dotírání, nucení, řvaní u stolu, že to teda bude jíst, zamknout lednici, aby si nevzala chleba se šunkou a nakonec „vyhrát“ s tím, že sní pár soust od oběda s očima v sloup, zkřivenou pusou, aby mi dala najevo, jak je to hnusné (za což bych ji asi jednu liskla
). Ale ani mě nenapadlo vyvařovat nějaká její jídla jen pro ni. Jo, snažila jsem se o víkendu občas zařadit něco z toho, co jí, ale to máme rádi všichni a navíc tyhle jídla typu řízky, guláš, svíčková je na více dní a to mám o víkendu ráda ![]()
Pridam moji zkusenost. Mam dceru (2roky) do ted jedla uplne vse co jsme pred ni postavili. A najednou bum. A nechce mi jist obedy. Ale u nas teda neexistuje, ze by pak jedla nejaky tvarohacky nebo kubiky. Dalsi jidlo je az svacina (ovoce). A mezitim ji nabizim ten nedojedeny obed.
Děti se samozřejmě snažily sníst jen to, co jim nejvíce vyhovovalo.
U mě nikdy neuspěly, člověku může nechutnat sem tam něco, ale nikdy jsem netolerovala omezený repertoár. Natož aby nejedly téměř veškerou zeleninu.
Nesnědly nic? Dostaly to samé na další jídlo. A další a další.
@Sany80s píše:
Děti se samozřejmě snažily sníst jen to, co jim nejvíce vyhovovalo.
U mě nikdy neuspěly, člověku může nechutnat sem tam něco, ale nikdy jsem netolerovala omezený repertoár. Natož aby nejedly téměř veškerou zeleninu.
Nesnědly nic? Dostaly to samé na další jídlo. A další a další.
přesně tak.
A ohledně toho nucení…sama jsem jako děcko u talíře seděla několik hodin. Ale naprosto bezdůvodně. To jídlo mi nevadilo. Ani nevím proč jsem ho nechtěla jíst. Byl to jen vzdor nic víc. Máma nás nikdy nebila. Ale kdyby mi dala prostě po čuni, vím, že bych to snědla natotata. Na naše děti platí to, že vědí, že tak to prostě je a že to jídlo se prostě sní. Proto nemají prostor pro nějaké vymýšlení. Včera jsem koupila vaničku jahod. Když přijdu domů, a budou snědené svačiny (chleba, žervé, šunka, paprika, cheri rajčata, okurka, cizrna), potom udělám pohár s jahodama. Vsadím, se, že svačinky budou dávno zblajznuté.
Proč by ty vaše děcka jedli, co jim uvaříte, když jste si je naučili na vymejšlení dalších a dalších jídel. Další jídlo se dělá, až se sní to uvařené. ![]()
U nás je taková snad zlatá střední cesta. Mlsný syn se rád rýpe v obědech. Jednak teda zakazuju předem komentáře, ještě než dostanou jídlo na talíř, že to neni dobre, protože to mě „uráží“. Když to nesni, nechám mu ten talíř a dám mu to dojíst pak. Někdy použiju mírný nátlak, někdy ne. Nekdy mu z toho něco vyndám z talíře pryc. Vyjimecne, že dostane něco úplně jiného. Prostě tak nějak v klidu. Většinou
protože… je to jen jídlo. Nežijeme, abychom jedli. Jíme, abychom žili.
Včera byly kuřecí kousky na kari, se sojovkou, s kokosovým mlékem, příloha bulgur s rýží. Toto vařím tak 1× za tři měsíce, neni to tedy časté jídlo, není to úplně detske jídlo a bylo s otazníkem, jestli to sni. Tak na to koukal, pipnul, že to jíst nebude. Já popřála vsem dobrou chut. Kouká na ségry, jak jedí, já taky jim. Prezvykal dvě lžičky, zjistil, že mu to chutná a snědl to celé.
Není to až tak o chuťových pohárcích, je to v hlavě. Prostřední dcera z toho v 5-6letech vyrostla, on to urcite taky přestane časem tak řešit.
Obecně bych poradila dostatek pohybu a nesvacinkovat moc vydatne.
@radkka píše: Že je super máma a vůbec si děti nerozmazlila.
to s rozmazlenim nesouvisi. Ja rozhode rozmalzlena nebyla, rodice me nutili hodiny sedet nad nesnezenym jidlem a vysledek byl nula nula prd.
Tak já jsem to tak nehrotila.. Kluk mi okolo 4 roku pomalu nejedl žádnou zeleninu, měla vybrané jídla.. ty jsem vařila..
Vývar, zelennovou polévku, měl rád filé s bram kaší, sekanou s kaší, sladké jídla, jako lívance, a krupici… rýži, kuře… tak nějak jsem to točila a nenutila…
Okolo 6-7 roku začal přidávat a ted má 9 let a někdy nestíhám dávát na talíř..
Už si i sám přidává mrkev do polévky, a něco si sám nakrájí okurek.. začal jíst čočku, miluje pohankovou polévku, začal jíst pomazánky
Já si naopoak myslím, že tkaové to státí nad cěckem a nucení a dávání dokola vyvová odpor k jídlu..
Jako jo.. určitě neodnášet a nedávat nic jiného, ale vařila jsem to, co kluk jedl.. a pomalu přidávala a zkoušeli
Jo, taky mam vybirave deti, nastesti ne tak moc jako zakladatelka. Nejhorsi na tom je, ze se vubec neprotinaji v tom, co ji.
To se potom dost blbe vari, jidel, ktera sni oba neni mnoho.
Ovsem na zaklade tehle diskuse jsem zjisitila, ze jsem asi mekka. Protoze jsem je nikdy nad jidlem netrapila, natoz abych je treba bila. To mi nedava smysl. Nemyslim si, ze kdyz by syn po dvou dnech hladoveni, nervu a place tu syrovou zeleninu snedl, ze by to v nem nejak zlepsilo vztah k ni a k jidlu obecne. ![]()
@kontramatka No tak jestli jsi si mé příspěvky opravdu přečetla, tak jsi si jistě všimla toho, že jim nic jiného než normální jídlo nenabízím. Dostanou co je, když nejedí, mají smůlu. Ničím se nedojídají. Tak nechápu tvůj příspěvek.
@Sany80s jenže je rozdíl, když dítě nejí skoro žádnu zeleninu, nebo jí jen tepelně upravenou - dcera prostě nic mokrýho a studenýho do ruky nevezme
@kontramatka koukám že ty furt jedeš v tom, že děti co nesní normální jídlo se dojídají bůhví čím…
No právě! Kdyby to tak bylo, tak nezaložím diskuzi a je mi jasné, kde byla chyba. Jenže to je přesně to „nechápu“ mezi maminkama jedlíků a nejedlíků. Jsou prostě děti, který nežerou nebo konzervativní děti obzvlášť v mladším věku…
Kolem mě jsou děti, co snědí víceméně vše. Ani si nedovedeš předtavit, v jakém stresu jsem byla, když syn přestal ve 2 letech normálně jíst. Někdo mi řekl, že to bylo tím vedrem (začalo to na dovče), nevím. Dostal těstoviny s masem a zeleninku, snědl jen zeleninku…prostě měl takové období. Teď spíš mám obavy z jeho nechuti k ovoci a masu - a není to proto, že bych mu dávala jen co chce. Na talíři má vše a je na něm, co sní a co ne. Když nesní, tak holt bude mít hlad.
@Janasas píše:
Tak já jsem to tak nehrotila.. Kluk mi okolo 4 roku pomalu nejedl žádnou zeleninu, měla vybrané jídla.. ty jsem vařila..
Vývar, zelennovou polévku, měl rád filé s bram kaší, sekanou s kaší, sladké jídla, jako lívance, a krupici… rýži, kuře… tak nějak jsem to točila a nenutila…
Okolo 6-7 roku začal přidávat a ted má 9 let a někdy nestíhám dávát na talíř..
Už si i sám přidává mrkev do polévky, a něco si sám nakrájí okurek.. začal jíst čočku, miluje pohankovou polévku, začal jíst pomazánky
Já si naopoak myslím, že tkaové to státí nad cěckem a nucení a dávání dokola vyvová odpor k jídlu..
Jako jo.. určitě neodnášet a nedávat nic jiného, ale vařila jsem to, co kluk jedl.. a pomalu přidávala a zkoušeli
to zní nadějně, děkuju ![]()