Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Poustim oblibene youtube videa. Predtim to byl taky boj jak u vas, ted cuci, u toho cistim nejdriv ja dukladne a pak si docisti sama, delame to tak par mesicu a uz se na to tesi, rano si uz cisti zuby sama bez videa dokonce
po vecernim cisteni taky nesmi jidlo a slazeny caj, jenom vodu.
U zubare pochvala za perfektne vycistene zoubky. Ale teda nevim jak moc jste to musely zanedbat aby v necelych dvou letech mela pusinu ve stavu jak pises ![]()
@Lily Evans videa nepomáhají, ani mobilu nic. Do roka si nechala zuby čistit úplně v pohodě, a od roka zlom a dělá tohle…třeba mi skousne kartáček a to jí pak nevyčistím nic. Má tedy ráda sladké, ale pití jí dávám jen neslazený čaj nebo vodu. Večer už nic nejí, čistím jí přes spaním.
Jinak když jsme byli něco po roce na kontrole tak taky chvála a teď bohužel ne…
Příspěvek upraven 14.02.19 v 09:34
Připravíš si kartáček, kelímek s vodou vedle sebe. Položíš dítě na koberec/gauč, přiskočíš za hlavu dítěte a klekneš si tak že kolena na ramena dítěte a mezi stisklými stehny budeš držet hlavu dítěte a máš obě ruce volné.
Vrestling no, dítě celkem brzo pochopí že je lepší když vydrží ležet samo. Já jsem třeba zpívala písničku a tak věděl kdy už bude konec.
@kacenka16 zkusila bych také tv, písničky, cokoliv ![]()
u ní to bude asi i dispozice nějaká…
My dostali pochvalu,ze ma zuby moc hezké, pekne vycistene, ale i tak ma na jedny stolicce začínající kaz, takze to ted musime vyřešit. Coz pujde spatne (2,5 roku). Sladkosti davame minimalne,a kdyz uz,tak ne lepivy (bonbony, lizazka) a po sladkym v rychlosti jeste cistime zuby. Pije pouze vodu. A stejne kaz. Ale pry to bude nejspis tim,ze pil dlouho v noci mliko ![]()
Cisteni je boj kazdy den, bez tech pohadek na youtube bych to nedala. Kdyz se sprajcne, tak zadna pohadka, takze pak vetsinou prijde sam.
@kacenka16 nase dcera nesnasi kdyz je spinava,takze kdyz si nechtela cistit zuby tak jsem se na ni vzdy podivala,zasklebila jsem se a rikala jsem fuj ty mas strasne spinavy zuby.Tak si je nechala vycisti bez rvani,za par dni uz to bylo uplne bez problemu.
Já to udělala formou hry, že sme si zuby šli čistit spolu, malej si je čistil sám a já to pak zkoukla a rychle dodělala na konci. Třeba sme závodili kdo vydrží dyl si čistit zuby atak
nikdy u toho nejecel ani se nevzpiral, kdybych ho někde zalehla a čistila tak se zaprvé akorát udusí pastou a zadruhé mu to tak zprotivim, že si je nebude chtít čistit už nikdy ![]()
Moje dcera má pravidelně takové záseky, že si zoubky čistit nechce a vypadá to stejně, jak to popisujes. Nicméně má smůlu, zoubky ji vyčistím holt násilím…pak jí to zase přejde a relativně drží, ale ráda si zuby nečistí. Nicméně největší podíl na kazu v takhle časném věku mají špatné stravovací návyky - sladké pití, mléko na noc, „uzobavani“ v průběhu dne.
@kacenka16 já su v tomto dost nekompromisní, takže se malá rychle naučila že buď to bude v klidu a u videí, nebo bez videí, s „násilím“ výše popsaným a řevem (nás obou), ale zuby prostě vyčištěný budou a nejede přes to vlak. V tomto neustoupím ani o milimetr.
Hele, je to těžký. Ještě před rokem bych machrovala, že je to v pohodě, stačí říct básničku a čistíme. Tak jsme to totiž měli u prvni dcery. Druhá mě ovšem vyvedla z omylu. Takže na tu pomáhá, jen ji opravdu natvrdo zalehnout a čistit co to jde. A jo, někdy ju opravdu musíme držet s manželem oba dva. Ve dvou letech bych ji to už zkusila vysvětlit. Ze starší u toho vždycky lovíme červíky, tak aby v puse žádný nezůstal.
Jo nechá, kartáček měla dávno před tím, než ji začaly růst zuby takže je to pro ni zcela samozřejmá věc. Tohle teda moc nechápu
asi bych ji kartáček dala ať si zoubky vyčistí sama a pak zahrála nějaký divadýlko s hračkama, aby pusu otevřela a nechala si zoubky dočistit. Nebo si čisti zuby s ní, mě dcera dodnes napodobuje když se sejdeme v koupelně. Koupila jsem ji elektrický kartáček, před tím jsem to konzultovala s její zubařkou a ta mi to posvětila. Při každé kontrole dostane pochvalu za vyčištěné zoubky tak třeba by to dcerku bavilo. Prostě musíš zkoušet co na ní zabere.
@Anna85 nevim jestli to ma opravdu souvislost nebo ne,ale dcera pije um jeste ted ve 3 letech a taky ma kaz i pres peclivy cisteni
Nevim jestli predtim byl malickej a nevsimla jsem si,ale poprve jsem si ho vsimla po mesici uzivani atb.Nekteri doktori mi tvrdi ze to muze byt kvuli atb,nekteri tvrdi ze ne.
Mlíčko už nepije cca od roka. Doma sladký pití nepije, ale když je na hlídání u tchýně, tak tam vždycky dostane nějakýho kubíka či jiný sladký hnus…a cpou ji croissantama (jednou jsem ho po ní dojídala a ten byl sladkej až fuj a to já mám sladké ráda…) nicméně už mají zákaz jí to dávat, ale myslím si že ho nedodržují, ale dokázat to nemůžu když u toho nejsem…a občas tam i spí a myslím že jí zoubky vůbec nečistí protože kartáček byl vždy suchý.
Jinak s tím užďobováním to dcera dělá protože jak vidí někoho jíst, tak musí dostat taky, je na jídlo jak pes.
@kacenka16
Holky mají so nicky kartáček od Phillips a k tomu tu aplikaci. Od ty doby není problém se zubama. Dokud jsme cistily normálním kartáčkem tak to bylo spíš z donucení,ted je to baví.
Ja jsem take reckorimsky zapas nekompromisne. Pak stacilo rict, jak budeme cistit, at si vybere, ze cistit se musi. Ale neni to prijemne ani pro dite ani pro rodice. Ted maji sonicke kartacky od Philips Sonicare for kids HX6322 s aplikacemi na telefon nebo tablet a muzou ses cistenim prethnout. Kdyz zacali jako mali s cistenim blbnout, probirala jsem to se zubarkou a ta mi rikala, ze je to bezne, nic se diteti nestane, proste zlom a odpor a musi se trvat na cisteni treba i nasilim. Ze to akorat ona sama zazivas vnoucaty.