Rodiče mě nechtějí pouštět ven...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30303
29.7.11 13:38
Brunet66 píše:
Jura007 píše:
Pod příspěvek Kačky se naprosto podepisuju. Zakladatelko, nějaká vysoká škola daleko od rodičů by byla řešením. Zvlášť když se dobře učíš. A rodiče ti to zakázat nemůžou - pokud se soustavně připravuješ na budoucí povolání, jejich vyživovací povinnost k tobě trvá.
už dřív mi řekli, že jestli chci, aby mi zaplatili VŠ tak musím jít na tu co je od nás cca 15 km, s tím že bych bydlela doma, že jinou mi platit nebudou a včera mi mama řekla, že mi nebude platit žádnou VŠ :-(

Podle mě na tohle rodiče nemají právo. Pokud nebudeš flákač a budeš pořádně chodit do školy. Skládat zkoušky atd. tak oni mají povinnost tě živit. Je otázka jakou finanční pomoc by ti rodiče nabídli, ale pokud by ti začali házet klacky pod nohy, jako že ti nebudou platit nic atd. tak přes soud si vyžádat alimenty. Musíš zvážit co je pro tebe výhodnější. Zda to aby tě živili nebo to že by ti museli posílat určitou částku a ty by sis s ní hospodařila, ale domů bys asi už nemohla.
Znám pár lidí co studovali VŠ aniž by je rodiče podporovali. Bylo to pro ně těžké, ale zvládli to. Holt neužívali až tolik studenského života, ale chodili si různě přivydělávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.7.11 20:26
Brunet66 píše:
Jura007 píše:
Pod příspěvek Kačky se naprosto podepisuju. Zakladatelko, nějaká vysoká škola daleko od rodičů by byla řešením. Zvlášť když se dobře učíš. A rodiče ti to zakázat nemůžou - pokud se soustavně připravuješ na budoucí povolání, jejich vyživovací povinnost k tobě trvá.
už dřív mi řekli, že jestli chci, aby mi zaplatili VŠ tak musím jít na tu co je od nás cca 15 km, s tím že bych bydlela doma, že jinou mi platit nebudou a včera mi mama řekla, že mi nebude platit žádnou VŠ :-(

Na tohle rodiče určitě nemají právo, ale nehádal bych se s nima. Evidentně s tebou chtějí manipulovat. Takže si vytvoř podmínky pro osamostatnění - dostatečná finanční rezerva na účtu, pečlivě udržuj a ošetřuj kontakty s lidma, které v budoucnu navážeš, vyber si školu podle své představy (napřed podrobně prozkoumej, jakou práci bys chtěla dělat a jaké vzdělání je k tomu potřeba…) Vím, že to bude těžké, ale nemůžeš před začátkem produktivního života uhýbat, ani když by to bylo tisíckrát přání rodičů.

Koneckonců, navázala jsi tady kontakt s námi. Pokud jsi v něčem nerozhodná nebo nejistá, případně nemáš dostatek informací, tak se prostě ptej. Dřív nebo později se najde někdo, kdo ti odpoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
freeworld
23.7.13 14:13

Tak se jim prostě vzepři!!!

• Citovat
  • Upravit
2
13.10.13 22:40

nechodit ven

Já si myslím, že ue to tak napprosto správné, že ji rodiče nepouštěji ven dokud ji nebude 18,protože búhví co by zní pak vyrostlo, kdyby měla možnost chodit ven před 18 rokem věku, tak by kradla, vraždila apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
13.10.13 22:54
@pasinka píše:
Já si myslím, že ue to tak napprosto správné, že ji rodiče nepouštěji ven dokud ji nebude 18,protože búhví co by zní pak vyrostlo, kdyby měla možnost chodit ven před 18 rokem věku, tak by kradla, vraždila apod.

8o 8o co hulíš prosimtě? :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.10.13 23:00
@Brunet66 píše:
Mí rodiče jsou velmi upjatí a konzervativní, chtějí po mě abych se od rána do večera učila a přitom mám ve škole samé jedničky. Nemohu ani chodit ven, protože podle matky je to ztráta času a mnohem lepší je se učit. O víkendu měla naše stará třída sraz po několika letech a já tam chtěla jít. Avšak bylo mi jasné, že mi to rodiče nedovolí, protože večer mi už vůbec ven nedovolí chodit. Proto jsem se rozhodla, že půjdu tajně a šla jsem oknem. Bohužel když jsem se vracela zanechala jsem na zahradě stopy a jim to došlo. Ještě jim vadí že jsem tam měla pár panáků (to jsem jim řekla, když se mě na to ptali).
Prosím poraďte mi jak se jim omluvit a přesvědčit je, že mě to mrzí.
Ještě bych chtěla dodat, že je mi 17,5 a za celý život jsem mohla jít ven asi jen 2×, jinak musím být stále doma a ven se dostanu jen když jdu do školy.
Děkuji moc za rady.

Vydrž, za půl roku vězení skončí ;) Hlavně si na to ale vzpomeň, až budeš jednou vychovávat vlastní děti - jak nepříjemné to je, když nemají důvěru rodičů a není jim umožněno učit se vlastní zodpovědnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.10.13 23:01
@pasinka píše:
Já si myslím, že ue to tak napprosto správné, že ji rodiče nepouštěji ven dokud ji nebude 18,protože búhví co by zní pak vyrostlo, kdyby měla možnost chodit ven před 18 rokem věku, tak by kradla, vraždila apod.

Tento humor se mi líbí :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.10.13 23:03
@Brunet66 píše:

S tímhle ti pomohou na OSSZ (lidově řečeno sociálka) - tam ti poradí a pomohou - promluví po dobrém s rodiči, protože pokud by se takto k tobě zachovali, bylo by to opravdu trestné, ono už teď se pohybují na tenkém ledě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
13.10.13 23:04

Teda takhle ji izolovat od vrstevníků, to je síla, co to je za rodiče, zajímalo by mě jak tohle dopadlo když diskuse je starší, co zakladatelka podnikla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
13.10.13 23:06

Prijde mi, jako by to byla asijska rodina :nevim:..ti maji takhle vyhranene nazory

• Citovat
  • Upravit
6536
13.10.13 23:09

@1.zizi nebo maj rodiče zvláštní zaměstnání - bachaři, a berou si práci i domů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
16.4.18 19:43

@Brunet66 Zkus jim ukázat že jsi dost zodpovědná: uklízení
A rupzné pomoci