Jak vysvětlit jinou víru 3letému

487
4.7.14 15:31

Jak vysvetlt jinou viru

Jak byste svemu 3 letemu diteti vysvetlili, ze nekdo známý jinak věří a že to co třeba říká nemusí být nutně pravdivé?
Podle me tohle deti moc pochopit nedokazou? Vyhýbali byste se nekomu, kdo je trochu fanaticky a klidne si neco z jeho věrouky prohlási před vaším dítětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27265
4.7.14 15:34

@žabinka a jak víš, že to čemu věří známý není pravdivé?
Já bych se asi s 3. lterým dítětem do nějakých náboženských debat nepouštěla. Pokud jste věřící, tak mu řekni, že lidé věřé v kde koho a je na každým, jak se rozhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.7.14 15:38

Já věřím v moc podvědomí, že v podstatě naše podvědomí dělá to, co mu řekneme, že má dělat. Něco jako věř a víra tvá tě uzdraví. V podtatě jsem našemu dítěti řekla, že si může na nebi vybrat jednu hvězdičku, jakou chce, a že ta hvězdička ho chrání, když má tajné sny a přání, může to večer říct té hvězdičce, když je smutná, může říct té hvězdičce, že chce být veselá a ráno je veselá. Tak nějak zjednodušeně. A když se dostane do kontaktu s odlišnou vírou, neodstala se, ale kdyby, řekla bych jí, že je to stejné, jen někdo nevěří té hvězdičce, ale věří v to, že existuje nějaký bůh, nebo nevím co je odlišná víra, ale v podstatě je to to stejné, jen tu svou hvězdičku nazývá bohem.
I když netuším, jestli je potřeba tříleté dítě zatěžovat diskuzemi o víře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
4.7.14 15:41

@žabinka a pokud by ten člověk nenutil moje dítě například modlit se před jídlem nebo před spaním, tak bych se mu nevyhýbala. Popřípadě, pokud to není nějaký extrémistický muslim, který moje dítě učí, jak si k tělu přivázat bombu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.7.14 15:43

@žabinka asi bych dítěti řekla, že si známý myslí, že je to tak a tak, a já si myslím, že je to zas jinak.
On ventiluje nějaké představy, co by mohly dítě děsit? Nebo to to dítě nějak řeší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
4.7.14 15:43

@žabinka
Odpovím jen na část Tvojí otázky. Nevím, jak si představuješ konkrétně náboženského fanatika, každý máme tu hranici fanatismu někde jinde, ale já osobně se těm, které považuji za fanatiky, snažím vyhnout. A tím pádem se snažím, aby se jim vyhnulo i moje dítě.

• Citovat
  • Upravit
8780
4.7.14 15:44

@žabinka Otázka je co dotyčný prohlašuje a jak už moc tvoje dítě v tomhle věku chápe. Moje dítě ve 2,5 letech rozumí máločemu. Většímu dítěti bych prostě řekla, že stejně jako má každý jiné politické přesvědčení (a volí jinou politickou stranu), tak lidi mají i různá vyznání. Pak bych mu řekla, že maminka a tatínek věří tomuhle, nebo onomu, ale že není špatně, když někdo věří něčemu jinému (pokud nehlásá nesnášenlivost a nenávist). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.7.14 16:01

Tahle diskuse mě taky zajímá…
@žabinka Taky se chci zeptat, co je na víře tvého známého „nesprávně“. Ono mnohdy nepochopení myšlenek druhého člověka pramení z toho, že si sami vytváříme určité představy a myšlenkové modely - a snažíme se do nich druhé lidi „nacpat“. A ejhle, oni se tomu někdy brání…
A ta definice fanatismu by mě taky zajímala. I já budu rád, když to budeš trochu konkretizovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
4.7.14 16:11

@žabinka tříletému dítěti bych řekla, že lidé věří v různé bohy a že ten známý má jiného boha než my… víc bych to neřešila, myslím, že ani to dítě by to nějak extra víc nezajímalo… tříletou dceru mám, ale kdybych jí něco podobného ohledně víry a náboženství chtěla začít vysvětlovat, asi by vydržela tak dvě tři věty a pak by si šla hrát…
S nějakým fanatikem, který to přehání, bych se ani nestýkala a nevyhledávala jeho blízkost, takže myslím, že by ani nehrozilo, že bude dítěti valit klíny do hlavy… a bacha, abys stejný fanatik nebyla třeba i ty pro něho… :mrgreen: ;)
A co se týká toho, co dítě uslyší, tak si neumím představit, co tak strašného by mohlo slyšet od člověka s jinou vírou, aby ho to nějak poznamenalo… jestli máš nějaký příklad, tak ho sem napiš, já si fakt nic takového neumím představit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
4.7.14 16:57

No mluveni s neživými věcmi, a přisuzování lidských vlastností k neživým věcem…
Jakoze voda je naštvana, protože. A podobne. Ale je fakt ze to asi zase neni az tak děsivé, spis matoucí.
Nechcei tady vest nejake diskuze na tema fanatismus…
spíš je to pro dite neobvykle. Ale uznavam ze to neni zase tak hrozne :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
4.7.14 17:11
@žabinka píše:
No mluveni s neživými věcmi, a přisuzování lidských vlastností k neživým věcem...
Jakoze voda je naštvana, protože. A podobne. Ale je fakt ze to asi zase neni az tak děsivé, spis matoucí.
spíš je to pro dite neobvykle. Ale uznavam ze to neni zase tak hrozne :-D

personifikace? Ta se děje i v pohádkách pro děti… a neříkej, že neznáš nikoho, kdo by něco takového občas neudělal nebo neřekl… a co děti samotné teprve! Jak ty dovedou mluvit i s kamínky, hračkami, kusem dřeva, s čímkoliv… co je na tom špatného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
4.7.14 17:12
@žabinka píše:
No mluveni s neživými věcmi, a přisuzování lidských vlastností k neživým věcem…
spíš je to pro dite neobvykle. Ale uznavam ze to neni zase tak hrozne :-D

Tady jsem asi nepochopila souvislost s vírou :think:

• Citovat
  • Upravit
487
4.7.14 17:15

Nechci tu rikat vic info, souvisí to prave s tou virou :-D kdo by asi jen tak mluvil s vodou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
6.7.14 08:42
@Regina Hero píše:
personifikace? Ta se děje i v pohádkách pro děti… a neříkej, že neznáš nikoho, kdo by něco takového občas neudělal nebo neřekl… a co děti samotné teprve! Jak ty dovedou mluvit i s kamínky, hračkami, kusem dřeva, s čímkoliv… co je na tom špatného?

To jo, to je pravda, taky sem si to pak uvedomila, ale ze je jako voda nastvana… no ono se ta moje obava tyka jeste neceho jinyho, proste dotyčný obcas hleda rady od duchovnich bytosti, a to bych nerada aby se treba zminil omylem treba v rozhovoru i s nekym jinym, protoze to muze hned. Aby se pak dite nebalo. Spis mi jde o to aby pak dite nemelo naky zbytecny obavy, ja jinak tohle vim, me treba taky babicka kdyz sem byla mala strasila at nesaham na boty za zaclonou ze se budou zlobit.
Ale proc by si pak male dite melo myslet ze je voda nastvana nebo podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí