Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Doufam, ze to bude dost srozumitelne. Manzel ma dceru z prvniho manzelstvi, ktere je 7let. Spolu mame syna, kteremu jsou 2roky…Ted ma dceru na prazdninach a jde mi o to, ze se synem si VUBEC nehraje, kdyz je tady jeho dcera, tak si s ni hraje porad na pocitaci, mobilu, nebo treba clovece. Jeho dcera sla s mobilem, kolem meho syna a on ji na ten mobil sahl, potom ho zduchla tak, ze spadl na stul a ma na ruce modrinu. Manzel ji rekl jen ze to nesmi delat a dal to neresil. Ale jde o to, ze kdyz ji syn placne nebo neco podobneho, manzel hned pribehne a zbije ho za to. 2lete dite prece nema rozum a jestli chce takto resit tyhle situace, mel by to tedy delat stejne ne? jak k prvnimu tak k druhemu, navic 7mi lete dite snad rozum ma a udelala to umyslne. Co si o tom myslite? resi to dobre a ja jsem zaujata? Dale bych chtela synovi koupit koloodrazelo, ale nemame na neho penize. Ale jeho dcera za vysvedceni, (3 dvojky v prvni tride) byla v dinoparku a jezdi s ni na bazen a do parku, na prulezky. Jde mi o to, ze s nasim synem tohle vubec nedela a jemu se pry kupuji veci pres rok, to ano, ale obleceni potrebuje kazde dite…zajimal by me vas nazor na tuto vec, dekuji
Ty na ní žárlíš, on je rád, že má dceru na prázdninách tak se jí věnuje a snaží se jí to vynahradit když s ní není, je to jeho dítě a buď ráda, že se o ní stará
Takze myslite, ze kdyby jsme spolu nebyli, staral by se i o maleho, kdyz se o neho tedka nestara a nehraje si s nim? malemu to je urcite lito, kdyz to vidi. a kdyby jste byla v me situaci a naschval by zduchla vase dite, to by vam taky nevadilo?
No promiň, ale chování tvého manžela je divné, co popisuješ tak syna moc rád nemá, měli byste si o tom promluvim
@renda81 píše:
Ty na ní žárlíš, on je rád, že má dceru na prázdninách tak se jí věnuje a snaží se jí to vynahradit když s ní není, je to jeho dítě a buď ráda, že se o ní stará
Může být, ale i přes tu žárlivost, která většinou u žen v těhle vztazích panuje (a holt je jedno, že jedna z nich je dítě, smutné, ale je to tak),může být základ jejích obav reálný
Stává se to, že otec upřednostnuje dítě, protože se mu snaží vynahradit, že s ním nežije a tím vlastně způsobuje problémy všem ![]()
@Lasotka Situaci nezávidím, nemám jinou radu než si s manželem pořádně promluvit.
@Lasotka
Určitě má rád obě děti stejně, jen prostě s dcerou není každý den a tak se jí třeba více věnuje i s ohledem na její věk. Neříkám, že by si neměl hrát i s dvouletým, ale tak určitě až bude mít on 7 vyhraje si s ním také více. A vysvědčení je vysvědčení, výlet mi připadá jako adekvátní odměna
. Koloodrážedlo můžeš koupit i z druhé ruky, dítěti je to jedno a svůj účel to splní. Jinak dětem by měl samozřejmě měřit stejným metrem, s tím souhlasím. Výlet si nemůžete udělat všichni společně, nebo třeba na ty průlezky a bazén by mohl vzít i malého ne?
@Lasotka píše:
Takze myslite, ze kdyby jsme spolu nebyli, staral by se i o maleho, kdyz se o neho tedka nestara a nehraje si s nim? malemu to je urcite lito, kdyz to vidi. a kdyby jste byla v me situaci a naschval by zduchla vase dite, to by vam taky nevadilo?
Mě by to vadilo taky
ROzhodně bych řekla, že si bude hrát s oběma dětmi, stejně jako se budou kupovat věci spravedlivě (když máme na dárek za vysvědčení, tak máme i na koloodrážedlo, oběma dávám podonou důležitost).
Manzel se chova trochu nefer, ac chapu, ze si chce dcery uzit. Na druhou stranu vidim i u sveho manzela, ze chape dvoulete jako mimino, co nic moc nepotrebuje, domluvit se s nim neda… Meli byste si ujasnit vychovu deti.
1/ Na nevlastní dceru trochu žárlíš
2/ Hodně tatínků tíhne k dcerám.
3/ S dcerou se už může pobavit, syn je ještě malý
4/Snaží se dceři nahradit to, že s ní není stále (tj. pořádá výlety, atrakce a nelituje peněz)
5/ S tím bitím bych si to s ním teda vyřídila
6/ Jinak si lze maximálně promluvit, třeba se to zlepší až bude syn trochu větší (je to hold riziko ex-dětí)
To je těžký, jestli se máš možnost někam se synem zdekovat, tak to udělej. Mezitím tě třeba přejde vztek na manžela a budeš se synovi plně věnovat, když to chlap nedokáže. Asi to bude lepší, nebudeš za žárlivku, a chlapovi se třeba začne po vás trošku stýskat. Je to určitě těžká situace, mít chlapa s dítětem. Svoji roli může hrát i to, že většina lidí neví, jak se chová dvouleté dítě a chtějí po těch prccích nemožné - aby měli „rozum“ jako větší děti, aby se uměly „chovat“ aby pochopily to a to… A to je nemožný. Možná, že si chlap najde k synovi cestu, až bude větší. A teď chce nejspíš dceři nahradit o prázdninách všechno možné. Být tebou, nebyla bych u toho, když je ti to líto a jitří to rány. Neradím mizet pokaždý, když má u sebe dceru, ale prostě si pročistit hlavu, když už je toho na tebe dost.
Ja beru to, ze ji vidi malo a chce si ji uzit, ale na druhou stranu mi u ni vadi i to, ze z neho dela „blbecka“ nevim jak jinak to napsat. Svemu novemu otci rika tati a o svem pravem otci, tedy manzelovi se vyjadruje jeho jmenem kdyz je doma a taky mi rikala, ze se tesi az bude vetsi a bude moct rozhodovat o tom, jestli tady bude jezdit nebo ne. No to je ale jejich vec, me jde jen o to, aby pravdu tedy meril stejnym metrem, treba malemu jsme na jeho prvni narozeniny nemohli nic koupit, jelikoz jsme na to opravdu nemeli, ale jeho dceri se koupilo vzdycky i kdyz nebyly penize tak si pujcil. Je mi tohle proste lito. Maly ho miluje a chce si s nim hrat, ale to je porad Davidku potom, bez za maminkou a podobne…Jinak to odrazedlo bych koupila z druhe ruky, ale manzel rekne, ze na tohle proste nemame…
A taky mi „vadi“, ze cela jeho rodina ma rada predevsim ji, na maleho uplne kaslou. Jinak ted tady treba spala a maly triskal do steny, ja jsem ho rozhodne nenavadela, ale co mu mam rict. Manzel se rozbrecrel, ze to delam naschval a neneacham ji vyspat, ale zato maleho jsem musela pred mesicem budit o pul jedne v noci abychom pro neho zajeli do hospody, to mi taky neprijde normalni, nebo kdyz maly spi, my se hadame, tak to ho taky netizi ze rve, ale kdyz spi jeho dcera musi byt uplne ticho…nechapu to…pisu asi zmatene
A rikalas mu to? Někdy si to ani neuvedomi. Zalezi jak je na tom s kominikaci a jak prijme vytku a jak uzna pravdu. Me by to teda nejen mrzelo ale i stvalo…a ve finale bych ho asi s dcerkou posolala ma randicka pryc nebo bych odjela s prckem abych se vyhla temhle konfliltum
Ja jsem mu to rikala, ale me prijde, ze to proste nechce slyset a na to biti mi rekl, ze ji to vysvetlil a ona ma rozum a pochopi to, maly rozum nema, tak proste dostane.