Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem co řeší kapesné u středoškoláka. Mám 18 leté dítko a pořad nějak bojuje s penězi. Kolik dáváte svým dětem ve středoškolském věku kapesné? Zaplaceno má vše - dopravu, obědy. Telefon - paušál 400,– si platí měsíčně sám. Bohužel mu paušal často nestačí, takže neustále dohady, že nemá na zaplacení FA.
Takže prostě jediné jeho výdaje jsou za telefon.
Kolik vy dáváte svým puberťákům měsíčně kapesné?
Já neměla žádné a když jsem chtěla prachy, musela jsem potupně škemrat
většinou to nevyšlo a já letěla na nějakou brigádu nebo jsem objížděla babičky a těšila se na narozeniny, až dostanu litra ![]()
@mejdylko - no jasně, přeci jen dříve to bylo jíné. Brigadu si chce nějakou od září najít, bude muset, aby pokryl své potřeby. Ale já se spíše ptám, kolik je rozumné kapesné. Nedávat mu nic, mi zas nepříjde uplně ok. Do te´d se jelo podle znamek, ale to mi nepřišlo moc dobré. prostě mu chci dát na měsíc určitý obnos (poslat na učet) a ať se snaží sám vyjít. ![]()
Jsem měsíčně dostávala 500,–Kč jako kapesné na střední škole. Pokud jsem vše utratila, musela jsem si počkat na další měsíc.
Ahoj, taky jsem dostavala 500. Ale ja teda od 15 chodila po brigadach…
Dle mého bych dala 500 kč..přeci jen je to středoškolák, ale zas neznáme jeho potřeby..kouření apod. 500 mi přijde akorat to ma tak cca 120 kč tydne..
Já dostávala 2000, ale platila jsem si z toho vše - největší výdaj dojíždění do školy, zbylo mi 700 na telefon, zábavu, oblečení pro radost, kafe, jídlo jiné než z domu, dárky atd. Nikdy jsem si o peníze navíc neřekla. On puberťák se potřebuje učit hospodařit, ne že je za něj všechno placeno a když to nestačí, tak se dodají další peníze (viz. paušál).
Být tebou, tak synovi vysvětlím, že pokud mu příště zase nebude stačit na paušál, ať si na to vydělá sám nebo přejde na kredit. Ušetříš si tím možná do budoucna tisícové faktury, jak to vidím rodiče platit za švagrovou.
Od první třídy do dostudovani sš dostavala dcera 300 kč měsíčně + to co si vydělala pomoci s mou prací (dorucovani letáků). Mladší jde v září na střední a má to stejně. Já platím legitku na mhd, obědy, vydání se školou, cenu výletu - kapesné si už bere své.
@karfice - díky za příspěvek. Ale spíše mě zajímá kapesné z dnešní doby. Nevím tedy kolik Ti je, ale 500,– třeba před 10 lety a nyní je rozdíl. Snad se ozve nějaká mamina, která již puberťáka má a řeší to. Ale mooooc díky za přispěvek. ![]()
Já dostávala 200 Kč + dle potřeby, ale to jsem musela vysvětlovat. Měsíčně jsem mohla vysomrovat asi tak další tisícovku, přeci jenom na střední jsem začínala kouřit a chodit do hospod
A partnera jsem měla v jiném městě, jezdila jsem tam obvíkend ![]()
A nejsem z jiné doby, maturovala jsem 2010 ![]()
@lola74 já zas tak dlouho pryč nejsem ze školy a kapesné jsem neměla měla jsem brigády a i spolužaci měli povětšinou brigády jinak ty co dostavali tak okolo 300kč
Holky přemýšlela jsem o 1500 na měsíc… má slečnu, nepije, jestli kouří? no ruku do ohně bych za něj nedala. ![]()
Telefon by si platil sam a pokud nevystačí, bude si muset najít brigádu. Mám strach, aby si nepujčoval od kamošu a nedostal se do nějakého začarovaného finančního kruhu.
@lola74 píše:
@karfice - díky za příspěvek. Ale spíše mě zajímá kapesné z dnešní doby. Nevím tedy kolik Ti je, ale 500,– třeba před 10 lety a nyní je rozdíl. Snad se ozve nějaká mamina, která již puberťáka má a řeší to. Ale mooooc díky za přispěvek.
Nejhorší je, že já těch 500 dostávala, ikdyž jsem dělala výšku a tu jsem ukončila před 3 lety. (ale na výšce jsem si i přivydělávala, takže jsem tu pětistovku od mamky nebrala).
@lola74 píše:
Holky přemýšlela jsem o 1500 na měsíc… má slečnu, nepije, jestli kouří? no ruku do ohně bych za něj nedala.
Telefon by si platil sam a pokud nevystačí, bude si muset najít brigádu. Mám strach, aby si nepujčoval od kamošu a nedostal se do nějakého začarovaného finančního kruhu.
1500 je moc. Dej mu cca 7 stovek. A jestli si nevystačí, tak musí o víkendu jít makat a né chlastat na Stodolní.
@karfice - ty jo, tak to jsi se musela otáčet.
NO TAK SE JEŠTĚ ZEPTÁM, KOLIK KAPESNÉ U STŘEDOŠKOLÁKA, KDYŽ NENÍ BRIGÁDA? ![]()