Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Virginia píše:
@lola74Syn půjde do třeťáku. Dostává 400,–. Platíme mu mobil, cestu, svačiny, obědy, školní pomůcky, hokejbal.
Má to vyloženě na své potřeby - diskotéka, zábavy, výlety, kino.
Stačí mu to a většinu utratí za potřeby na ten hokejbal, když chce mít něco hezčího a lepšího.
Na brigádu ve školním roce nechodí, dojíždí daleko do školy, k tomu tréninky, zápasy, když dojede domů, je pozdní večer a je rád, že je rád.
Virgi -
tak telefon si synator platí sám, protože neustale překračoval paušál. Děsný. Jinak vše má také zaplaceno. Oblečení, boty a tak si kupuje většinou z peněz z narozenin a svátků. Do školy jezdí do Prahy a také brzy v 5:30 už sedí ve vlaku. Šíleny jsou i ty lákadla Prahy a pražští spolužáci. Od příštího roku si našel nějakou brigadu na hokejovém stadionu, takže si nějaké koruny přivydělá, ale jsem zvědavá jak to bude zvládat, protože si ještě bude dělat řidičák. Do toho škola, ve které tedy válčíme také, protože je to lenoch línej na učení.
![]()
Udělám to asi tak jak tu některé z vás holky jste psaly… sedneme, probereme co vše si platí, co je a není nutné a pak se to nastaví. Ale myslím, že zustaneme u těch 1500 s tím, že telefon si bude platit sám. ![]()
@lola74 to mi přijde jako velmi rozumné. I když si zaplatí neomezený paušál, bude mít 1 000 Kč na měsíc. To není na živoření, ale zase ho to bude motivovat k další práci
, protože na vyskakování to taky není.
@panikralickova píše:
@lola74 to mi přijde jako velmi rozumné. I když si zaplatí neomezený paušál, bude mít 1 000 Kč na měsíc. To není na živoření, ale zase ho to bude motivovat k další práci, protože na vyskakování to taky není.
jenže on má paušál 350 a dokonce přišla FA na 1500,– no na odstřel. Takže pak je jasné, že mu kapesné nestačilo a pořad žebral. prostě se musí vzpamatovat a já nesmím polevit. Pokud mu je to málo, bude muset si vydělat.
Občas mu strčím stravenku, takže to má také navíc. proto jsme rozjela diskusi, abych věděla jak to funguje i jinde. ![]()
@lola74 jak to dělá, s tím telefonem??? To posílám MMS??? Nebo volá do ciziny??? Nechápu to.
Ale myslím, že jdeš dobrým směrem, tak to snad zabere!
@panikralickova nevim, jak to dělá. Je to blbec a štve mě. On se věnuje hodně fotbalu a zařizoval turnaj, takže hodně telefonoval, ale on to prostě neřeší, protože ví, že když už je hodně zle, tak mu pomužu. FA jsme za něj zaplatila, ale musí mi to splatit. Už mi 500 zaplatil. Takže ještě si nechám něco zaplatit, aby videl, že musí splácet a zbytek mu odpustím. Ale proto s ním si na konci prazdnin promluvím, že takhle by to tedy nešlo. je mi ho kolikrát líto, když vidím, že nemá prachy, ale to nejde donekonečna mu pořad pomahat… je to rošťák. naštěstí jinak je v pohodě. nechlastá, nelíta mi po nocích. Má slečnu, takže teď jsou spolu na chalupě a sportují. Zlobí mě trochu ze školou, kde ty výsledky nic moc a právě s těma penězma je to také děs. ![]()
@Anonymní píše:
@panikralickova nevim, jak to dělá. Je to blbec a štve mě. On se věnuje hodně fotbalu a zařizoval turnaj, takže hodně telefonoval, ale on to prostě neřeší, protože ví, že když už je hodně zle, tak mu pomužu. FA jsme za něj zaplatila, ale musí mi to splatit. Už mi 500 zaplatil. Takže ještě si nechám něco zaplatit, aby videl, že musí splácet a zbytek mu odpustím. Ale proto s ním si na konci prazdnin promluvím, že takhle by to tedy nešlo. je mi ho kolikrát líto, když vidím, že nemá prachy, ale to nejde donekonečna mu pořad pomahat… je to rošťák. naštěstí jinak je v pohodě. nechlastá, nelíta mi po nocích. Má slečnu, takže teď jsou spolu na chalupě a sportují. Zlobí mě trochu ze školou, kde ty výsledky nic moc a právě s těma penězma je to také děs.
oni jsou potvory a vědí jak na nás i když jsou velký
![]()
@lola74 Ono je to celé velmi složité - aspoň já to tak vidím - z jedné strany, je to pořád mé milované dítě a nějak přesmoc řešit ty náklady mi občas zavání tím, jako bychom ho třeba vůbec už doma nechtěli s jeho nároky. ![]()
Z druhé strany zase vidí, že někdo něco má a nutně to musí mít taky, což prostě nejde a čím dřív si zvykne na to, že fakt všechno nikdy mít zřejmě nebude, tím líp.
A že je normální, že i vydělávající člověk má věci, které si prostě musí odepřít. Já si odepřu nejnovější mobil, někdo zase novou jachtu, nikdo nemá ty prostředky bezedné.
U nás aspoň ten mobil neřešíme, máme nějaký supertarif od manžela z práce, tak je to o starost míň.
@Virginia píše:
@lola74 Ono je to celé velmi složité - aspoň já to tak vidím - z jedné strany, je to pořád mé milované dítě a nějak přesmoc řešit ty náklady mi občas zavání tím, jako bychom ho třeba vůbec už doma nechtěli s jeho nároky.
Z druhé strany zase vidí, že někdo něco má a nutně to musí mít taky, což prostě nejde a čím dřív si zvykne na to, že fakt všechno nikdy mít zřejmě nebude, tím líp.
A že je normální, že i vydělávající člověk má věci, které si prostě musí odepřít. Já si odepřu nejnovější mobil, někdo zase novou jachtu, nikdo nemá ty prostředky bezedné.U nás aspoň ten mobil neřešíme, máme nějaký supertarif od manžela z práce, tak je to o starost míň.
to je pravda, pak to hlavně ty hádky prožíváme my maminy a u nás je to stejně. mám pak strach aby od nás neutekl na truc. já jsem se hrozně těšila, až vystřelím od našich a nechci aby takhle přemýšleli i moje děti. Dokud to půjde, chci abya si šetřili a bydleli u nás, aby neplatili nějaký podnájmy, zbytečný výdaje. až bude pracovat, jsme dohodlý, že nám bude přispívat na bydlení a na jídlo (on si vařit sám nebude, když nebude muset
)
@lola74 vždyt existuje neomezený tarif asi za 700 a bude volat všude zdarma?
@anubis25 píše:
5000kč je celková častka pro všechny a nebo jen pro tu nejstarší?
pro nejstarší..mladší se vejde do 1500,– i s telefonem..
@peggy.sl píše:
Ta starsi dostava 5000,– za mesic? ![]()
@peggy.sl píše:
a to má jen pro svoji zabavu i s tím oblečením že si kupuje všechno oblečení a nebo ji oblečení kupuje vy a ona si kupuje jen to co „nutně“ musí mít i to jídlo jakožto jak jde někam posedět s kamoškami že to je vše jen její zabáva? Promiň že se ptám jeto váše věc, ale já jsem pár let starší než tvá dcera tak mi to přijde hodně že by třeba mohla chodit na nějakou občasnou brigádu
@anubis25 píše:
a to má jen pro svoji zabavu i s tím oblečením že si kupuje všechno oblečení a nebo ji oblečení kupuje vy a ona si kupuje jen to co „nutně“ musí mít i to jídlo jakožto jak jde někam posedět s kamoškami že to je vše jen její zabáva? Promiň že se ptám jeto váše věc, ale já jsem pár let starší než tvá dcera tak mi to přijde hodně že by třeba mohla chodit na nějakou občasnou brigádu
Kdybych měla tolik peněz a mohla to dítěti dát jako kapesný, tak bych ale chtěla, aby si z toho něco ukládal na účet stranou, aby se naučil šetřit ![]()
@Lenka 5dětí píše:
Kdybych měla tolik peněz a mohla to dítěti dát jako kapesný, tak bych ale chtěla, aby si z toho něco ukládal na účet stranou, aby se naučil šetřit
přesně tak a nebo aby chodila aspoň občas na brigádu at pochopí vyznam peněz a že peníze nemá člověk jen tak, ale že jsi je musí vydělat…není to tak dlouho co bylo 17 mi a já nedostavala žadné kapesné samozřejmě mi platili jídlo i obědy ve škole + měsíčník, ale jinak jsem si platila vše sama jakkékoliv posezení s kamarady když jsem něco potřebovala do školy tak většinou jsem si to platila já i komplet všechno oblečení tak mi to přijde jako docela dost…ale zas nevíme jak to mají doma jestli si z toho třeba platí i měsíčník, obědy ve škole a třeba ještě bydlí na intru tak je to asi i tak akurát, ale jinak mi to přijde hodně, ale každý to má jiné
5000kč je celková častka pro všechny a nebo jen pro tu nejstarší?