Výše kapesného u středoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4950
1.7.14 08:34

@Lenka 5dětí - no jasně, také mu ovbčas strčím stravenku, ale pak mě bere vztek, když příjde, že jsi pujčil od kamoše 1000,– a že mu není schopen to splatit. Musím mu vysvětlit, že pokud bude potřebovat peníze navíc, musí přijít a říci na co to potřebuje a podle toho se uvidí. Ale měl období, že sazel na sport. On sice někdy vyhrál, ale samozřejmě po sečtení výdajů a příjmů byl v mínusu. To naštěstí už je v pohodě. Ale ty mladý lidi se nechájí strašně vším zvyklat a ovlivnit. No te´d to neřeším, na dovču (jel na chalupu se slečnou) dostal 2000. V srpnu má brigádu, tak to mu dám jen minimum. Na konci prázdnin si s ním sednu a promluvíme si. Protože opravdu s penězma je to s ním věčný boj. :zed: :zed: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
1.7.14 08:38

Tak já mám pecivála domácího počítačového, takže on nemá potřebu někam chodit a já válčit už přestala, protože to bychom se jen hádali, a to taky nechci aby mi utekl. Jde teď do třetáku na automechanikovi a pak ho čeká robota. na maturitu jít nechce, nejde mu anglina a čj. Tak ho nechávám si užívat veget, ono mu to brzy skončí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
2.7.14 16:48

Po pravdě, maturovala jsem 5 let zpátky a takoví frajírci, kteří chodili sázet a když nevyšli s penězi šli za maminkou dopadli nejhůř. Nedodělaná matura, odchod z VŠ po dvou - třech letech nebo věčný student a tak dlouho to flákali až skončili mamince na krku. Jako jasně, 500 Kč je na dnešní dobu málo, ale od toho jsou brigády, ne? Základ mu dáš - platíš všechno ostatní a zbytek ať si vydělá, ne? Kluci můžou jít přes léto na brigádu na stavbu, kde si vydělají opravdu slušně. A 400 na mobil zvlášť? Když existují tarify pro studenty kolem dvou stovek? A potom nad limit blokovat nebo ať de na brigádu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
2.7.14 16:52
@maole píše:
Po pravdě, maturovala jsem 5 let zpátky a takoví frajírci, kteří chodili sázet a když nevyšli s penězi šli za maminkou dopadli nejhůř. Nedodělaná matura, odchod z VŠ po dvou - třech letech nebo věčný student a tak dlouho to flákali až skončili mamince na krku. Jako jasně, 500 Kč je na dnešní dobu málo, ale od toho jsou brigády, ne? Základ mu dáš - platíš všechno ostatní a zbytek ať si vydělá, ne? Kluci můžou jít přes léto na brigádu na stavbu, kde si vydělají opravdu slušně. A 400 na mobil zvlášť? Když existují tarify pro studenty kolem dvou stovek? A potom nad limit blokovat nebo ať de na brigádu!

ono taky záleží na tom kolik těch kapesných člověk vyplácí :mrgreen: U nás je to míň než 500 ale oni to nějak neřeší. můžou být rádi, že něco dostávají, já nedostávala nic, a to bych taky nechtěla jim nedávat ani korunu. mají 350, mobil platíme, ale oni si dobíjí tak jednu za čtvrt roku, moc netelefonují, komunikují přes skype :mrgreen: na pizzu, občas na kino na nás vytáhnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.14 16:59

@lola74 no tak jestli si chlapec půjčoval na sázeni, tak to bych ho hnala. Neomezené volání se dá sehnat kolem 500 Kč. Pokud mu dáš kapesné 800-1000 Kč, tak bude chlapec za vodou. Předpokládám, že k narozeninám a vánocům občas nějaké peníze dostane.
Měl by hlavně pochopit, že nemusí a nemůže mít vše na co je v TV reklama. TO je základ všeho.
Jestli chce víc, ať jde na brigádu. Je to velký kluk, může mít na každém prstu deset brigád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
2.7.14 17:21

Řekla bych, že je celkem důležitý, kde s těma penězma člověk má vyjít. Ono taky pivo v Praze stojí dvakrát tolik co v malým městečku. Já strávila střední v Bechyni a pak VOŠ v Brně a to byl sakra rozdíl „zajít na jedno“. Když člověk zná ceny, pak se to dá celkem propočítat. Když má zaplacený bydlení, obědy a telefon, tak stačí spočíst náklady na snídaně a večere, nějakou tu drogerii a dejme tomu jednou týdně kino nebo hospoda. Pokud budou stížnosti, ať sepíše aspoň zhruba měsíční výdaje ať je vidět, jestli jsou oprávněné. U nás pak svátky a narozky probíhaly tak, že se mi třeba složili a měla jsem limit na útratu v nějakém shopping parku, abych si koupila něco na sebe. A před Vánocema jsem většinou brala „prémie“ :D. Nikdy jsme na rozhazování neměli, ale hodilo se to, teď co jsem na rodičáku, tak aspoň umím žít s málem :mrgreen:. Dostávala jsem peníze týdně a s tím se mi líp hospodařilo, vždycky ve čtvrtek jsme šli s kámoškou propít všechno co nám zbylo a v pátek jsme jeli domů stopem :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
3.7.14 11:04

Dávám 16leté dceři kapesné 500kč. Jízdenku, telefon jí platím a na svačiny jí také dávám průběžně nějaké drobné… Pak vždycky dostane k narozeninám, vánocům, vysvědčení i od babiček atd. Je to šikulka má brigádu a s penězma umí docela dobře hospodařit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.7.14 11:11

@lola74 :mavam: Syn půjde do třeťáku. Dostává 400,–. Platíme mu mobil, cestu, svačiny, obědy, školní pomůcky, hokejbal.
Má to vyloženě na své potřeby - diskotéka, zábavy, výlety, kino.
Stačí mu to a většinu utratí za potřeby na ten hokejbal, když chce mít něco hezčího a lepšího.
Na brigádu ve školním roce nechodí, dojíždí daleko do školy, k tomu tréninky, zápasy, když dojede domů, je pozdní večer a je rád, že je rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
3.7.14 11:14
@Virginia píše:
@lola74 :mavam: Syn půjde do třeťáku. Dostává 400,–. Platíme mu mobil, cestu, svačiny, obědy, školní pomůcky, hokejbal.
Má to vyloženě na své potřeby - diskotéka, zábavy, výlety, kino.
Stačí mu to a většinu utratí za potřeby na ten hokejbal, když chce mít něco hezčího a lepšího.
Na brigádu ve školním roce nechodí, dojíždí daleko do školy, k tomu tréninky, zápasy, když dojede domů, je pozdní večer a je rád, že je rád.

jé taky máte hokejbalistu :P? já taky 16ti letého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.7.14 11:17
@Lenka 5dětí píše:
jé taky máte hokejbalistu :P? já taky 16ti letého.

Aspoň se kluci nepoflakují a mají náplň volného času. A navíc jsou to velcí sportovci. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
3.7.14 11:23

Podle potřeby..měsíčně to vychází tak na pět tisíc..řasy, nehty, jídlo, kafíčka, oblečení, telefon,, zábava..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.7.14 11:24
@lola74 píše:
@Lenka 5dětí - no jasně, také mu ovbčas strčím stravenku, ale pak mě bere vztek, když příjde, že jsi pujčil od kamoše 1000,– a že mu není schopen to splatit. Musím mu vysvětlit, že pokud bude potřebovat peníze navíc, musí přijít a říci na co to potřebuje a podle toho se uvidí. Ale měl období, že sazel na sport. On sice někdy vyhrál, ale samozřejmě po sečtení výdajů a příjmů byl v mínusu. To naštěstí už je v pohodě. Ale ty mladý lidi se nechájí strašně vším zvyklat a ovlivnit. No te´d to neřeším, na dovču (jel na chalupu se slečnou) dostal 2000. V srpnu má brigádu, tak to mu dám jen minimum. Na konci prázdnin si s ním sednu a promluvíme si. Protože opravdu s penězma je to s ním věčný boj. :zed: :zed: :cert: :cert:

A když to vezmu obecně - my s tím taky zpočátku celkem bojovali. Pomohl otevřený rozhovor a určení pravidel, co a v jaké výši my akceptujeme jako náklady, co by si on představoval atd. Jasně, má ty požadavky mnohem vyšší, jako asi každý, ale nakonec jsme dohodli, že pokud investujeme do toho sportu (min 15 tis. ročně), jsou věci, které si prostě musí odepřít. Má-li nároky výrazně vyšší, může místo lítání po trénincích vyskládávat zboží v supermarketu a místo vyspávání po zápasech piglovat v mekáči.
Taky měl zpočátku představu, že z nás budou padat tisícovky na počkání.
Musím ale říct, že je zodpovědnej a férovej, nikdy se nestalo, že by se zadlužil, nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
3.7.14 11:26
@Virginia píše:
Aspoň se kluci nepoflakují a mají náplň volného času. A navíc jsou to velcí sportovci. :mrgreen:

jo to je pravda. ten mladší je sportovec. má rád kolektivní hry, ten starší dělal jako malej krasobruslení (pak toho nechal, trenérka byla na dvě věci) ale do dneska toho lituje. Teď je z něj počítačový maniak, jak mu to já pořád říkám, ale už jsem to vzdala. Akorát bych ho vypudila a to nechci. Za rok mu končí učnák, dělá automechanika a pak ho čeká robota. Tak ten počítač snad už nebude hlavní nápln dne, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.7.14 11:32

@Lenka 5dětí Tak pc mi teda taky vadí. Neřeknu, že si hodinu, dvě pohrají nebo něco projdou, to dělám taky, ale celodenní vysedávání je hrozný. U nás nejstarší hokejbal, nejmladší fotbal, holka klavír, malířák, zvířata. S pc problém nemá nikdo, naštěstí.
Nenarozenému plánují kariéru hokejisty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
3.7.14 11:38
@Virginia píše:
@Lenka 5dětí Tak pc mi teda taky vadí. Neřeknu, že si hodinu, dvě pohrají nebo něco projdou, to dělám taky, ale celodenní vysedávání je hrozný. U nás nejstarší hokejbal, nejmladší fotbal, holka klavír, malířák, zvířata. S pc problém nemá nikdo, naštěstí.
Nenarozenému plánují kariéru hokejisty. :mrgreen:

Já s tím hrozně bojovala, ale nakonec z toho vyšlo to, že jsme se každý den hádali. Pak mi to došlo, že to je vlastně hrozný, se každý den hádat s vlastním dítětem. V dnešní době je průšvih ten, že to dělá min polovina mladých. Všichni jejich kámoší klikaj a já už na to nemám sílu. :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí