Výše kapesného u středoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
49159
29.6.14 17:31
@kvaček píše:
Ono taky záleží jaké má náklady, já dostávala 1000 kč a vyjít jsem nemohla a to jsem pomalu nic nekupovala.. Jenom jízdné bylo na den 20 kč, takže měsíčně 300 kč pryč, svačina to stejné a zjistila jsem, že mám 400 kč na utratu, něco pak koupít do školy, nějakou drogerku, telefon a bylo po penězích

tak o tom to je jestli je těch třeba 1000,– i na něco okolo př dopravu a nebo jestli už je to jen na útratu..já dávám 400,– vyloženě na útratu zbytek má hrazeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vartová
29.6.14 17:40

Ja dostávala od 15cti do 16cti 3800, - mesačne. A platila som si z toho drogérii, sem tam jedlo a nejaké oblečenie a zvyšok by na čo som chcela. K tomu som chodila na brigádu a v 16 cti za mňa všetko začal platiť partner.

• Citovat
  • Upravit
kvetinka56
29.6.14 18:26

Je to teda už pár let (konkrétně 15 8o ) co jsem odmaturovala, ale kapesné jsem neměla nikdy. Teď si říkám, že to byla škoda, mohla jsem se naučit hodspodařit s penězi. Rodiče mi platili jízdné do školy, obědy byly doma po škole (ve 14 hodin), pokud jsem zůstavala déle, tak něco na svačinu. Každý týden jsem chodila s vyžírací kámoškou na diskotéku u nás na vesnici, dostala jsem 50 korun, z toho 2× vstup (měly jsme za polovinu - známosti u vstupu :mrgreen: ), zůstalo 10 korun na dvě barevné malinovky za 4 koruny jedna :lol: Oblečení ze sekáče, v tu dobu bych byla vděčná za vietnamce, ještě to tehdy k nám nedošlo. Jsem z větší rodiny, takže více dětí. Ale na školu bylo vždy, i na doučování kvůli VŠ. Jenom jsem nedostávala pravidelně peníze. Ale když tak počítám, mohlo to měsíčně být i 400 korun 8o
Na VŠ mi zaplatili rodiče bydlení, cestu, obědy a k tomu navíc jsem první rok měla 500 na týden, časem míň, bylo drahší bydlení. Z toho jsem si platila vše ostatní, na brigádu jsem chodila jenom chvilku.

• Citovat
  • Upravit
62
29.6.14 18:35

Syn, dostával 200,– Kč tydne, s tim, ze jeden den si z toho platil obed. Přes prázdniny nic - ma brigádu, od záři předpokládám, ze se domluvíme na stejne částce. Zbývá mu vždy par drobných. Telefon a vse ostatní platíme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
29.6.14 18:39

Ahoj, děti mám sice ještě malé, ale dala bych tolik, aby jsi nezatěžovala nějak extra rozpočet domácnosti. záleží na tom, jakej máte příjem pokud je nízký a jste rádi ze vyjdete dej mu 500 a zaplať paušál. Pokud máte peníze tak mu těch 1500 dej, ale musí se naučit hospodařit a ten paušál neplat když mu dáš víc. Záleží taky v jaké společnosti se pohybuje aby když mu dáš málo tak aby nebyl za „socku“ a naopak. Lidi jsou dnes zlý tak aby nebyl byt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
29.6.14 19:03

Ja v 15 dostala platebni kartu, kde mi nasi posilali penize, ze kterych jsem si platila uplne vse. autobus do skoly, svaciny atd. udelala bych to stejne u sveho ditete. naucila jsem se tak rychle hospodarit s penezi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
29.6.14 19:18

Ahoj, těch 1500 mi příjde akorát. Jako je mu už 18 a ještě má holku, tak jí určitě bude chtít někam pozvat, něco koupit. Já měla před čtyřmi lety asi tu 1000.Ale jen pro svoje potřeby. Tel ani nic dalšího v tom nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
29.6.14 19:19
@bismarck píše:
Ja v 15 dostala platebni kartu, kde mi nasi posilali penize, ze kterych jsem si platila uplne vse. autobus do skoly, svaciny atd. udelala bych to stejne u sveho ditete. naucila jsem se tak rychle hospodarit s penezi
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
29.6.14 19:33
@lola74 píše:
@karfice - ty jo, tak to jsi se musela otáčet.NO TAK SE JEŠTĚ ZEPTÁM, KOLIK KAPESNÉ U STŘEDOŠKOLÁKA, KDYŽ NENÍ BRIGÁDA? :)

Ahoj, je mi 22, takže zkušenost nedávná. Dostávala jsem kapesné 700 na měsíc a bylo to jen pro vlastní potřebu. Jízdné platili naši, paušál taky do určité částky a pokud jsem přesáhla, doplatila jsem to. Na obědy jsem ve škole nechodila. Stačilo mi to. Můj bratr maturoval teď nedávno a dostával kapesné 1000,– se stejnými podmínkami jako já. Stačilo nám to vždycky, není to ani moc, ani málo. Brigády jsme měli vždycky jen přes letní prázdniny. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.6.14 19:37

Napíšu zkušenost u mého okolí. Kamarád má 4 děti vše sš a vš, jsou na tom finančně velice dobře, mohl by dětem koupit cokoli, ale nedělá to. Děcka nedostávají žádné kapesné, prostě nic. Platí jim studia, nejnutnější oblečení v určitých časových intervalech, když chtějí na sebe něco extra musí si vydělat. Platí jim stravování, svačiny a obědy ve škole, ubytování na intru/koleji, dopravu a jiné náklady spojené se školou. Ovšem školní výlety už ne, krom stáží v zahraničí. 2× ročně je vezme na dovolenou, k osmnáctinám dostanou auto, ale benzín a náklady spojené si hradí sami včetně řidičáku. Dále jim má v plánu zaplatit svatbu a to je vše, zbytek se musí starat sami. Po ukončení školy můžou zůstat bydlet doma, ale budou platit a to žádné symbolické peníze, ale skutečné náklady.
Ty děcka jsou každý víkend na brigádě, celý červenec jsou v práci aby v srpnu mohli jet se kroužkem pod stan či na poznávačku. Jsou pracovití a slušní, váží si peněz a myslím že do budoucna tatínkovi poděkují. Podobně to funguje ve francouzských aristokratických rodinách, nedají dětem peníze dokud děti neznají jejich hodnotu, kdyby to udělali dřív ty děti by měli v dospělosti problém
Tento přístup se mi líbí. Brigád je dost, pracovat může každý. Dostávat peníze jen tak- kapesné není podle mě dobré, dostat peníze za nic…Nejde jen o prachy, jede o způsob uvažování těch dětí v budoucnu.

Anonym, jejich sestřenice sem chodí.

• Citovat
  • Upravit
354
29.6.14 19:41
@Anonymní píše:
Napíšu zkušenost u mého okolí. Kamarád má 4 děti vše sš a vš, jsou na tom finančně velice dobře, mohl by dětem koupit cokoli, ale nedělá to. Děcka nedostávají žádné kapesné, prostě nic. Platí jim studia, nejnutnější oblečení v určitých časových intervalech, když chtějí na sebe něco extra musí si vydělat. Platí jim stravování, svačiny a obědy ve škole, ubytování na intru/koleji, dopravu a jiné náklady spojené se školou. Ovšem školní výlety už ne, krom stáží v zahraničí. 2× ročně je vezme na dovolenou, k osmnáctinám dostanou auto, ale benzín a náklady spojené si hradí sami včetně řidičáku. Dále jim má v plánu zaplatit svatbu a to je vše, zbytek se musí starat sami. Po ukončení školy můžou zůstat bydlet doma, ale budou platit a to žádné symbolické peníze, ale skutečné náklady.
Ty děcka jsou každý víkend na brigádě, celý červenec jsou v práci aby v srpnu mohli jet se kroužkem pod stan či na poznávačku. Jsou pracovití a slušní, váží si peněz a myslím že do budoucna tatínkovi poděkují. Podobně to funguje ve francouzských aristokratických rodinách, nedají dětem peníze dokud děti neznají jejich hodnotu, kdyby to udělali dřív ty děti by měli v dospělosti problém
Tento přístup se mi líbí. Brigád je dost, pracovat může každý. Dostávat peníze jen tak- kapesné není podle mě dobré, dostat peníze za nic…Nejde jen o prachy, jede o způsob uvažování těch dětí v budoucnu.Anonym, jejich sestřenice sem chodí.

Hm, to je hezké, ale nějaké, alespoň symbolické kapesné by jim mohl dávat. Není to vždycky tak, že dítě, které dostává kapesné, si neváží peněz. Naopak, se naučí hospodařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
29.6.14 19:44

Anonymní, každý to má jinak, každý má svůj názor na to, já třeba tento způsob financování bych pro dítě nechtěla..
Ono je to víc věcí okolo nejde o to, že by mělo chodit na brigády.. Ono třeba nechodí, ale třeba doma domáhá a pracuje pomalu od rána do večera, zná hodnotu peněz, v ordině, ví, jak musí máma třeba pracovat v kuse 12, ví to, protože domá třeba půl dne pomáhá s domácnosti, nemusí nutně někde chodit na brigády..
Toto měla moje kamarádka, jenom ten princip, že si má vážit peněz.. Holka slušná, myslím, že hodnotu peněz znala, ale prostě to měla takto.. Na střední jsem ji pujčovala, aby s náma mohla chodit si sednou, když jsme si občas chodily s holkama v pátek na jídlo a sodovku, pohár..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.6.14 19:52

Pokud děcko maká doma půl dne na statku tak souhlasím, má nárok na odměnu je to práce. Ale pokud jen pomáhá s běžným chodem domácnosti tak bych za to odměnu nedávala, v dospělosti bude taky udržovat domácnost a nikdo mu za to nic nedá. Ale chápu že je to věc názoru, jde hlavně o princip nerozmazlovat a znát hodnoty.

• Citovat
  • Upravit
Mi24
29.6.14 20:03
@Anonymní píše:
Tento přístup se mi líbí. Brigád je dost, pracovat může každý. Dostávat peníze jen tak- kapesné není podle mě dobré, dostat peníze za nic…Nejde jen o prachy, jede o způsob uvažování těch dětí v budoucnu.Anonym, jejich sestřenice sem chodí.

dobrý přístup mě se líbí a v budoucnu bych jsem to taky tak nějak chtěla :palec:

• Citovat
  • Upravit
12921
29.6.14 20:24

Já mam v okolí tolik lidí, co by chtělo chodit na brigady, ale nic rozumnýho neseženou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí