Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ze sel do nebe a bude na nej dohlizet a treba za nej zasadit kvetouci ker nebo stromek spolu s ditetem?
Dát někam domů jeho obrázek, říct, že na něho budeme vzpomínat.
Udělat nějaký obřad - někde třeba nechat na památku fotku, něco, co zesnulého připomíná atd.. ![]()
Tak jak to myslel pan Karafiát v „Broučcích“ - za každou zemřelou dušičku vyroste kytička, já to takhle dělám - když zemřel děda, který měl rád slivovici, zasadila jsem na zahradě novou švestku, když mi umřel milovaný pejsek, zasadila jsem 3 tůje, které měl rád a chodil se o ně drbal - pod každý strom jsem dala do země malou žulovou desku, tam chodím zapalovat svíčky a rozjímat. Nemám ráda hromadné pohřby, ať se každý se svým milovaným rozloučí sám…hodně sil! ![]()
Co třeba vypustit lampion nebo balonek napuštěný heliem (prodává se i helium na domácí napouštění balonků) se vzkazem?
Moje babička sice měla pohřeb, ale já se s ní rozloučila vnitřně po svém, při žehlení
(byla to totiž babička, která mě učila žehlit).
Můžete třeba zajet na nějaké místo, které měl zesnulý rád, ale někdy stačí oblíbená muzika, film nebo i jídlo.
A nezapomeňte, že po rozloučení následuje veselá část, i z hřbitova se jde s veselou muzikou následuje hostina, kde se na zesnulého vzpomíná v dobrém a pozitivně.
@Oudrey píše:
Ze sel do nebe a bude na nej dohlizet a treba za nej zasadit kvetouci ker nebo stromek spolu s ditetem?
@simona.b.
to se mi libi, i kdyz chlap mi zase tvrdi, ze se zasazuje strom za narozene a ne zemrele ![]()
Ja to 4letemu bratrovi vysvetlila tak, ze nase maminka odesla do nebe a ted ho chrani a kouká na nej.
@Anonymní píše:
@simona.b.
to se mi libi, i kdyz chlap mi zase tvrdi, ze se zasazuje strom za narozene a ne zemrele
Myslím, že záleží na každém, jak to cítí - já když jdu zalívat švestku, vidím dědu, s doutníkem, v montérkách a jeho stálým úsměvem, jak mi říká „holčičko, Tobě to dneska ale sluší“, zapálím svíčku, zavzpomínám na prázdniny, vyprávím mu o pravnukovi…to samé u hafana…
Je to velmi citlive tema, prosim omluvte anonym.
Zemrel nam pomerne blizky clovek. Snazim se svemu diteti (4) vysvetlit co znamena smrt. Moc to nechape, rada bych se rozloucila. Zesnuly si nepral pobreb, nebude mit hrob.
Poradite jak se rozloucit primerene k veku 4leteho ditete?