Výchova bez facek

2153
3.7.14 14:34

Výchova bez facek

Ráda bych se zeptala na výchovné tipy těch, kdo vychovávají děti bez tělesných trestů, pohlavků a plácání přes ruce ve chvíli, kdy dělají něco, co by neměly.

Jak řešíte situace, kdy dítě dělá něco, co nemá (u nás je nejobvyklejší „práce na počítači“ (zatím to odnesly 2 monitory…), lezení na televizi a mlácení rukou a autíčky do skleněné vitríny), případně když samo mlátí někoho v okolí a vzteká se, když se mu v tom brání.

Mrňousovi budou dva, takže to zatím ještě není na rozumnou domluvu typu „nemlať do té skříně, mohla by se rozbít“, i když v některých případech samozřejmě ví, že dělá, co nemá - případně provokuje a čeká, co se bude dít.

Prosím, pokud má někdo potřebu mi sdělit něco o nezvládání vlastního dítěte nebo o tom, že sem tam facka neuškodí - zkuste se zapřít a nechat si to pro sebe ;-). Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4328
3.7.14 14:38

@Elke dobré téma. Zajíma mě tedy jestli se tady nějaká maminka najde…já to zkoušela, ale bez výsledně :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
3.7.14 14:40

Já odvádím pozornost. Nalákám syna na něco co má rád nebo ho odneseme a pokud se vzteká, tak začneme blbnout - dělat grimasy, lochtat ho…Je mu 21 měsíců a zatím to zabírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
3.7.14 14:42

Bohužel neporadím, ale děkuji za založení tématu, protože se stále snažím, hledám metody, leč nenacházím…
3,5leťák si to většinou vysvětlit nechá, ale touha je často silnější než rozum. A někdy i úmyslně provokuje. Takže ten občas dostane. Ale je mi to líto a beru to jako svoje selhání.
Mladší 1,5roku ještě nedostal (co si pamatuji), tomu prostě fyzicky zamezím v té nežádoucí činnosti (seberu věc, seberu jeho z inkriminovaného nežádoucího místa, odvedu pozornost). Někdy to funguje, někdy je velice vytrvalý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
3.7.14 14:42

Facky nepoužívám (dostal jednou nedávno lehce přes tvář, kdy mi plivnul do obličeje, když jsem mu něco zakázala :cert: ), ale přes zadek/ruku v určitých situacích dám. Třeba nechápu matky, ktrerým dítě v běhne do silnice a ony mu v klidu vysvětlují, že se to nedělá.

Příspěvek upraven 03.07.14 v 14:44

• Citovat
  • Upravit
6836
3.7.14 14:43

Jo a samozřejmě skříně, kde máme věci, které nechci aby kramařil, ty mám zalepené dětskou pojistkou. Celkově máme byt trochu přizpůsobený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
3.7.14 14:43

Ano, dcerce jsou tři roky a nedostala ani přes ruce. Jde to, občas je to na jogínské dýchání. Ale jde to ;).

Začala nám to v dobrém vracet, je to úžasné :srdce:

• Citovat
  • Upravit
927
3.7.14 14:45

Jako když mě hodně naštve tak mu dám přes zadek a nebo přes ruce, ale facku bych mu nikdy nedala 8)
Jinak odvedu pozornost a nebo mu řeknu, že tohle proste delat nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
3.7.14 14:46

Řeším to odnesením batolete jinam, do jiné mísnosti, zabránění činosti(případně i podržení v určité poloze, místě),při tom vysvětluju domlouvám, zvyšuju hlas a měním intonaci. Občas jsou to nervy :P
Facky neuznávám, na zadek JEDNU plesknu když jde o extrémní situaci, třeba když mě začne kopat vzteky, že se nechce oblíkat a fakt mi tím ubližuje. Oba dobře víme, že se to nedělá a proč, chápe to, ale chce se mstít za to, že se musí oblíct a tak ho přes ten zadek jednou plesknu :think: Dobře mi to nedělá :roll: Ale nic jiného nezabralo…To samé plánuju i v extrémním případě ohrožení, kdy schválně udělá něco o čem ví, že je tabu.Ale na to ještě malej, v tom hodně zkouší hranice, to bych ho musela mlátit furt.
Přes ruku dávám taky velmi málo a většinou když mi schválně něco těžkého hodí do obličeje atd.Je to trochu cholerik, vím, že v tu chvíli chce ublížit, ale neuvědomí si co tím může způsobit.
U starších fyz. netrestám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
3.7.14 14:47

@Elke Nechám si rozbít televizi, nábytek vše co dětem příjde do ruky, protože je, přece netrestám násilím a když někoho bijí, tak ať :nevim: a třeba v dospělosti budu mít doma grázliky, protože je teď netrestám :) nebo místo dát plácanec na zadek ho pohladím. Hele nikdo není na tresty, ale nevím, jak jinak chceš dítěti vysvětlit, že určite věci se fakt nedělají :nevim: osobně mě to také zajímá, jak jinak na dítě, když domluva nestačí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
3.7.14 14:49

@marguaret přidávám se tohle je zajímavé téma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4328
3.7.14 14:52

To co zmiňujete o odpoutání pozornosti funguje i u nás u 20měs. Ale já to nedokážu tak jak manžel ten na to má elán a nervy. Ovšem jsem zjistila, že když dobře zhodnotíte situaci je nejlepší účinek když se malej poučí sám. Prostě nechat ho ať si natluče, ať se praští tou hračkou ať si přivře ten prst ve vitríně. Jen je třeba opravdu předvídat, že to nebude větší úraz. To teda u nás zabírá na maximum. Ale jsou situace kdy to nezvládnu a na ten zadek dostane :nevim:

U starších krásně fungují zákazy, pc, tabletu, kola, sladkostí :palec: Pokud nezabere ani to pak jedna přiletí, ale to už musí být fakt velkej průser. Ale já osobně na to nemám abych prostě v určitých situacích vysvětlovala a zakazovala jak blbec a nic z toho :zed: To už bych byla v blázinci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2153
3.7.14 14:52
@Anonymní píše:
@Elke Nechám si rozbít televizi, nábytek vše co dětem příjde do ruky, protože je, přece netrestám násilím a když někoho bijí, tak ať :nevim: a třeba v dospělosti budu mít doma grázliky, protože je teď netrestám :) nebo místo dát plácanec na zadek ho pohladím. Hele nikdo není na tresty, ale nevím, jak jinak chceš dítěti vysvětlit, že určite věci se fakt nedělají :nevim: osobně mě to také zajímá, jak jinak na dítě, když domluva nestačí :)

A tak já ho samozřejmě od tý televize odtáhnu, nicméně ho tam příště najdu zas (doma televizi nemáme, dělá to jen na návštěvách). Takže třeba tip na to, jak ho to odnaučit, by se mi hodil. A obávám se, že jedna přes zadek/ruku by to stejně nevyřešila - a zřezat dvouletý dítě jak žito, aby mu to došlo, skutečně nehodlám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
3.7.14 14:55

Já jsem teda děti nikdy neuhodila. Jde jen o to hned pochopit, že ke když ti řekne debile, protože to slyšel ve školce apod., že to nemyslí jako dospělý.

Bud se dá nalákat na něco jiného nebo si s ním vklidu popovídat, že to nedělá protoproto. A hlavně se nesmíš nechat vytočit, zvlášt kluk 4-6 roků to zkoušel celkem urputně a partner po něm skočil, ale po čase i on pochopit, že se dožaduje od dítěte něčeho, co nemůže pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
3.7.14 14:57
@Elke píše:
A tak já ho samozřejmě od tý televize odtáhnu, nicméně ho tam příště najdu zas (doma televizi nemáme, dělá to jen na návštěvách). Takže třeba tip na to, jak ho to odnaučit, by se mi hodil. A obávám se, že jedna přes zadek/ruku by to stejně nevyřešila - a zřezat dvouletý dítě jak žito, aby mu to došlo, skutečně nehodlám.

No, možná ho to láká, protože to nemá doma :nevim:
Já mám teda 9,5měs. a ta vleze všude. Zatím pomáhá zvýšit hlas a poslechne. Jak to tak čtu, mám se na co těšit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí