Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ulice Jednou, kdyz jsem dcerku, tehdy dvouletou, vytahovala po koupani z vany, tak me kousla do ramene. Rekla jsem ji, ze tohle se nedela, ze to ted maminku boli, mala se jen usmala a kousla me znova, ale tentokrat fakt silne, az jsem zarvala bolesti. Hned jsem ji polozila na podlahu a dala ji na zadek, docela silne jsem ji uhodila a udelala bych to znova ve stejne situaci, nastesti se to neopakovalo. Jsem proti nasili na detech, ale jsou pripady, kdy domluva fakt nestaci
Já jsem zvládala výchovu bez fyz. trestů, dokud jsem měla jen jedno dítě. Ale přestala jsem být schopná se ovládat, když jsem byla pokročile těhotná a 2-letý kluk se mi začal válet po zemi a já ho musela zvednout a táhnout ke kočárku, on začal dělat takové to, čemu říkám „hadráček“ Období vzdoru trvalo 1,5 roku a to dítě mě zdeptalo tak, že jsem zhubla na 45 kg. Nešlo to po dobrém ani po zlém. Přehouply se 3. narozeniny, dala jsem ho do miniškolky a najednou fyz. tresty vůbec nepotřebujeme a je to super. Teď už mám konečně pocit, že má smysl něco vysvětlovat, že to není jen o tom, že melu pusou do prázdna. Když začne přicházet vztek, tak dělám to, že mu beru hlavu do dlaní a říkám: Vnímej mě…uklidni se… a nutím ho, aby mi koukal do očí. Viděla jsem tuhle praktiku u lidí, co měli mentálně postižené dítě(asi 5 leté)a někdy to zabere.
@saceresto A nepotřeboval prostě víc se unavit, syn když je týden doma tak je k přetržení
@ugluk píše:
Na druhou stranu si pripustme, ze jsou deti, kterym staci rict, a jsou deti ponekud zivejsiMne tchyne rekla, ze druha vnucka je tak strasne hodna, protoze na ni maminka umi pouzit takovy hodne prisny pohled
Jenomze ona druha vnucka proste pulku veci, ktere nas rarach dela pravidelne, nezkusila udelat ani jednou. Domacnost, kde muzou mit na polickach az k zemi vyskladane kytky a knizky, na stolech ubrusy a k vychove staci prisny pohled, dost dobre nelze srovnavat s tou nasi, kde v ramci prevence vetsinu techhle veci musim na nejaky cas vynechat. Svagrove v dobrem zavidim
Zkousela to i ma mama, ze nas stacilo parkrat placnout pres rucicku a rict, ze se to nesmi, tak jsme to proste nedelali. Z vnucky je pak totalne zoufala, zadne zazracne metody (vcetne toho, ze u babicky parkrat pres ruku dostala a totalne na to kaslala) na ni zatim nefunguji
Takze do zblbnuti opakovat, jeden zly pohled jaksi nestaci, snad to jednou ovoce prinese.
Jojo, presne jsem pri cteni myslela na sveho syna, kteremu je nejaky muj „zly pohled“ zcela ukradeny.
Takhle bych taky dovedla vychovavat bez placancu, sklebit se umim. Ovsem to u nas jaksi nejde, tak pri extremni uminenosti placnu po zadecku. Nedelam to ani casto, ani rada, ale nenasla jsem jine reseni. Odpoutani pozornosti (notabene stylem lechtani atd.) v mnoha pripadech nepovazuji za vychovne.
Kazde dite je jine.Na nejake staci zvysit hlas a je poslusne.Pak jsou i deti a u nich je vychova nadlidsky ukol.Ja mela stesti na hodne holky. Stacila velka davka trpelivosti a diplomacie. Puberta byla boj, ale vse jsme ve zdravi prezily. Kamaradka ma dva kluky, nikdy je. nebila a neponizovala. Vedou sporadany zivot a jsou to schopni a samostatni jedinci.Po letech se ji narodila holcicka, ktera je od narozeni velmi narocne dite. Vedeme velmi casto na toto tema debaty. Obecne by se mela vychova prizpusobit osobnosti ditete.Dite od rodicu nejvic potrebuje jejich lasku a respekt k jeho osobe. V pozdejsim veku i davku duvery a porozumeni.Taky by melo dostat to co potrebuje a ne to co chce.
@open mind Tak já si myslim, že to jde ukaždýho já mam extremně tvrdohlavý dítě a občas mi nervy přetečou. Stejně s častym mluvenim a furt vysvětlovanim to jde, sice to trvá
@annaei píše:
@open mind Tak já si myslim, že to jde ukaždýho já mam extremně tvrdohlavý dítě a občas mi nervy přetečou. Stejně s častym mluvenim a furt vysvětlovanim to jde, sice to trvá
Nevim, jak mas stare dite, ale memu synovi je rok a tri ctvrte. Vysvetlovat muzu jak chci, ale nejake argumentace zatim prilis nepobira. Presto to delam a placanec je az posledni moznost. Ovsem nutno rict, ze sila toho meho placance je opravdu mala. Kazdopadne rada pockam na nejakou radu/taktiku, kterou jsem jeste nezkusila, abych to delat nemusela.
@open mind Já si snim povídam ono to pomáhá mě se uklidnit a jemu je to tedave dvou a půl letech většinou jedno. Tak pokud řve někde ne uprostřed silnice tak si snažim řikat at si řve. A já vim, že u mýho syna i to planutí je zbytečný, protože on zasadně chce dělat, co nesmí a i placnutí ho neodradí. Tak že mu furt v něčem zabranuji nebo se ho snažim přesvědčit at dělá něco jinýho.
Hodně při řvaní pomáhá řikat, že chápu že je naštvaný, ale že to nejde protože něco.
@Althya píše:
@ulice Jednou, kdyz jsem dcerku, tehdy dvouletou, vytahovala po koupani z vany, tak me kousla do ramene. Rekla jsem ji, ze tohle se nedela, ze to ted maminku boli, mala se jen usmala a kousla me znova, ale tentokrat fakt silne, az jsem zarvala bolesti. Hned jsem ji polozila na podlahu a dala ji na zadek, docela silne jsem ji uhodila a udelala bych to znova ve stejne situaci, nastesti se to neopakovalo. Jsem proti nasili na detech, ale jsou pripady, kdy domluva fakt nestaci
Já toho trochu lituju
Byla jsem zastánce uplně bez fyz, trestů, ale na nejmladšího někdy nefunguje nic.Je to hodný kluk, ale dokáže vzteky kousat, tahat za vlasy, štípat, kopat(ale jen mě nebo tatínka, jiným dětem anebo hlídačům to nedělá) a to všechno velkou silou, takže jsem musela zasáhnout
Mám pocit, že jinak to asi nešlo…Přiznám se, že tahání za vlasy, které mám dlouhé jsem vyřešila jedině tím, že jsem ho zatahala taky.Od té doby stačí říct, že když bude tahat, tak maminka má taky zatahat za vlasy? On hned „nene“ a nezatahá mě…Snažila jsem se dva roky po dobrém, vysvětlovala, domlouvala, on to chápal, ale ve vzteku se neudržel. Tohle pomohlo…Třeba by to někdo zvládl jinak, ale já na nic nepřišla ![]()
@ulice Urcite je to tak spravne.Tady jsou fyzicke tresty na detech trestne. Maminky u malych batolat to resi tak, ze kdyz dostane zachvat vzteku.Coz je v obdobi vzdoru normalni.Dite seberou do naruce a rvouci odnasi z oci verejnosti. V ustrani to pak resi dle sveho naturelu. Vetsinou, ale fyzicke tresty neuplatnuji.Deti zde mi pripadaji stejne jako vsude jinde na svete.Jak se v CR povidaji myty o tom, ze jsou zde nevychovane je lez. Materska je tu jenom sest tydnu a vetsina maminek musi brzy do prace.Tak snad jedine v tomto maji deti v CR vyhodu.
Za mě radím odvést pozornost a zaměstnat natolik, že se k nežádoucí činnosti ani nedostanou…Nevím, asi máme domácnost natolik přizpůsobenou dětem, že moc takové věci neřeším. Momentálně řešíme zalévání kytek, respektive jejich přelévání…Takže jsem vyčlenila kytky na balkoně a ty se mohou zalévat dle libosti, protože je sluničko vysuší. Při vaření mi asistují -starší i dvouleťák, do skříní si lozí jen do svých a následně uklízí vše vytahané (většinou ponožky), takže časová dotace na úklid nula nula nic.
Když nad tím přemýšlím, dělají lotroviny, když se nudí. Tak to je vyženu ven a je domácnost zachráněna ![]()
@Elke píše:
Tak on to dělá hlavně na „návštěvách“ u babiček
Muze treba jen zkouset ( v dobrem slova smyslu, z detske zvidavosti), jestli u babicek porad plati zakaz na tu televizi a vitrinu nesahat ![]()
Diskuze se mi libi a zaznely tady skvele rady ![]()
My mame doma jen par zakazu a tv a elektronika jsou jedny z nich. Tak dlouho jsem ho od te tv oddelavala, kdyz se naprahoval (+prisne NE), az to pochopil. Zacala jsem hned jak zacal zaskodnicit - stavet se a premistovat se ![]()
Jinak to mame doma prizpusobene tak, aby si mohl volne otevirat skrinky a kramovat ( nebezpecne a cenne veci jsou mimo dosah). To uz samozrejme dlouho nedela, protoze uz ho bavi jine veci, ma 23 mesicu.
Na pokusy o biti nebo tahani za vlasy jsem reagovala zase jenom suchym duraznym NE (+ nejaka kratka veta) a zastavila jsem mu ruku, kdyz se naprahoval. Kdyz pokracoval, dala jsem ho na zem. Taky pochopil rychle.
Jeste bych chtela pripomenout, jak moc je dulezite mit nastavene hranice a dusledne je dodrzovat. Dukladne si promyslet, pres co nejede vlak a co se opravdu delat nesmi. Hodne lidi se shoduje na tom, ze pokud clovek o zakazu vnitrne vaha, neni presvedcivy a to dite to vyciti. K duslednosti - neexistuje, ze dnes mam dobrou naladu, tak necham dite delat x cinnost, a na druhy den mu tu samou cinnost zakazu, protoze treba nemam cas. To dite mate.
Ahoj holky, čtu celou diskuzi a docela mě to zaujalo. Mám 7 měsíčního syna a už všude leze a zkouší co může dělat. Začala jsem taky používat rázné NE. Začal lézt k miskám našeho psa a samozřejmě jí vždy vyleje vodu a má z toho srandu. Po pár zákazech NE (třikrát řeknu ne a pak ho odnesu) si to asi začíná uvědomovat. Takže se doplazí k miskám, je od nich tak metr a kouká na mě. Když já nic, tak se o kousek posune, řeknu ne, podívá se na mě, usměje se a zase popoleze, udělá to 3× a pak ho odnáším.
Dotaz zní, jestli má cenu 7 měsíčnímu takhle zakazovat, jestli to pochopí nebo je to zbytečné?
@annaei píše:
Tak to jsem se fakt nasmála. Jako respektuji tvůj názor, ale přála bych Ti toho svého záškodníka doma. On je totiž mazaný a když ví, že něco nesmí tak si počká až polevíš ve své ostražitosti a pak to provede. A ty jen likviduješ následky. A celý byt prostě nelze přestěhovat na poličku
a na ten záchod opravdu někdy musíš. A dokáže vymyslet takové věci co tě prostě ani ve snu nenapadnou. Nebo už jsi snad zkoušela oškrabovat zeď škrabkou na sýr? Prostě ono si říkáš, že to dáš, a opravdu už se některým věcem jen směji, ale někdy jsou dny kdy prostě ujedu. Chtěla bych, ale vidět Tebe jak trpělivě vysvětluješ mému synovi tytyty když by ti rozbil v JEDNOM dni druhý parfém. A pokud si myslíš, že nebyl z dosahu tak to by, ale on si už od jednoho roku (co začal chodit) přišoupně židi kam potřebuje a tak jediné bezpečné místo je snad na ledničce a ve vysokých skříních. Je to moje druhé dítko a opravdu je to extrém, protože ho normální hračky nezajímají. No snad teď má nářadí, kterým pořád tluče do stěn - asi budoucí stavitel a opravář.
@Lenny0 Já řikám, že hračky jsou zbytečný, protože on si snima nehraje. Je pravda, že já snim skoro nikdy nejsem doma tak to neřešim.