Výchova bez facek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
283
3.7.14 14:58

@Elke jistě to žádná maminka :) si aspoň myslím. Třeba tím, že tu televizi nemáte, tak ho víc láka :) u takto malých děti jen domluva nestačí stejně jdou a udělají to zase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
3.7.14 15:01

Zajímavé téma, jen tak mimo soutěž…
Na Islandu se děti nevychvávají vůbec, nebijí se, neplácají, nenapomínají. Mají absolutní volnost. Ale od jistého věku taky nafasují svého osobníko koníka, stádo ovcí a musejí se o ně starat. Do školy je nikdo nevodí a musí kolikrít v šíleném nečase do školy samy. Někdy se tam ani nedostanou, když přijde jejich pověstné spí počasí. Je to s nima peklo, u nás by se řeklo haranti nevychovaný, ruka by jednoho svrbila. Ale ze všech nakonec vyrostou pohodobí, objetaví, pracovití a slušní lidé. Jak? Nechápu… :nevim: Sami domorodci to nebyli schopni vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010

Jediné co zabírá u nás je vyvarovat se předem potencionálně nevhodným situacím. Na návštěvě leze po televizi a mlátí do ní? Tak tam nechoď a dej si sraz někde jinde. Nebo si s ním sedni a hraj si s ním, ale to už zrovna tam nemusíš chodit.

@Elke píše:
A tak já ho samozřejmě od tý televize odtáhnu, nicméně ho tam příště najdu zas (doma televizi nemáme, dělá to jen na návštěvách). Takže třeba tip na to, jak ho to odnaučit, by se mi hodil. A obávám se, že jedna přes zadek/ruku by to stejně nevyřešila - a zřezat dvouletý dítě jak žito, aby mu to došlo, skutečně nehodlám.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154

Obětaví :roll: :roll: :roll: pardon, taková hrubka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
3.7.14 15:03

@Lajka09 já bych to vysvětlila, tak, že na zlobení nemají snad ani čas :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
3.7.14 15:04

Dítě mlátí do sklenění vitríny nebo do televize? - chytnu ho za ruku a důrazně řeknu NE a opakuji a opakuji do aleluja, jednou to pochopí :palec:. Prostě to dítě neví co může a co ne a my jsme tady od toho abychom ho to naučili. Dítě se se učí postupně, co je nebezpečné, co se nedělá a tak podobně, prostě to neví a na to je potřeba myslet když dostáváme amok a myslíme si, že NÁM TO DÍTĚ DĚLÁ NASCHVÁL, nedělá. U vztekání nechat vyvztekat a ingonorovat a řešit až se dítě uklidní.
A jinak dvouleté dítě ( mám jedno doma:-)moc dobře chápe co po něm chceme takže já radím děti nepodceňovat a být ve všem důsledná - vyplatí se to :palec: Takže když něco řeknu tak to platí. Dítě mlátí hračkou - vezmu ti ji jestli budeš mlátit, dítě to zkusí jednou, dvakrát, potřetí hračku beru a tak pod.

Příspěvek upraven 03.07.14 v 15:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4328
3.7.14 15:05
@Anonymní píše:
@Elke jistě to žádná maminka :) si aspoň myslím. Třeba tím, že tu televizi nemáte, tak ho víc láka :) u takto malých děti jen domluva nestačí stejně jdou a udělají to zase.

jj ony to udělají i když ví moc dobře, že se to nedělá a nasadí u toho ten roztomilej šibalskej kukuč :D Už to neudělají tak suvereně, ale krůček po krůčku a koukaj přitom na tebe co ty na to…no a slovíčko NE - NESMÍŠ je bleskový zpoštěč. Okamžitě se zrychlí tempo a po te telce skočí nebo jí zapnou atd. prostě to co nesmí a když nestihnou, tak aspoň prstíčkem se dotknou. Je to uvědomělé a zkoušejí a budou pokud nebude následovat pro ně něco hooodně nepříjemného a to je bohužel to plácnutí na zadek či ruku. Jinak to nevidím v tomto konkrétním případě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
3.7.14 15:07

@Marsmeli Právě že zlobí fest!!! Britské děti jsou oroti nim slaboši :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
3.7.14 15:07

Rvu. Coz taky neni OK, ze. Ovsem placnuti pres zadek s latkovou plenou efekt nula nula nic, obcas mi v afektu ruka ujede, ono to tak hezky zaduni a dcera se tomu pekne zasmeje, coz me samozrejme rozliti jeste vic :mrgreen: A tuhle me teda zamrazilo, protoze neco vykladala panence a pak na ni zarvala a dost! a placla ji pres zadek, to jsem se fakt citila priserne :zed:
Delim situace na:

• bezprostredni ohrozeni zivota ditete, napr. kdyz se mi snazi skocit do silnice nebo si lehne na prechodu a ceka, co bude, to fakt rvu a nasilim ji odvlecu, at to klidne boli. Jakmile situace pomine (je odvlecena na chodnik), tak velmi durazna domluva, o efektu si teda nejsem vubec jista,
  • lehke ohrozeni zdravi ditete (nelez tam, spadnes a bude to bolet), durazne opakuju a zakazuju, kdyz pak nakonec spadne a prijde si pro pofoukani, zadne se nekona, muze si za to sama, treba se z toho ponauci (zatim ne),
  • ohrozeni majetku - nekolikrat durazne zopakuji, pote ji z mista odnesu nebo za (jejiho) hlasiteho revu seberu vec, kterou skodi (lopatku, co s ni mlati do skla), nicit se za zadnych okolnosti nesmi.

Bohuzel v jejich 2 1/4 letech mam pocit, ze jeste nepobira dusledky svych cinu. Tuhle vykoupala ovladac od televize v kafi, tv prestala fungovat a ona mi cely den delala hystericke sceny, ze JA ji odmitam pustit pohadku, odmitala pochopit, ze ten ovladac odrovnala ONA :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
3.7.14 15:09

Postupně jsem došla k závěru, že i u dítěte od 1 roku má význam důrazně krátce vysvětlit, že se něco nedělá, důležitý je tón hlasu.
Skleníky mám doma taky a většinou stačí říct nenene, to se nedělá. Pokud je dítě rozverné či nenaložené, je potřeba chytit za ruku, zamezit v činnosti, odnést, odvést pozornost.
Děti mi ještě nic zásadně nezničili, pokud něco děti zničí, nemyslím, že je to absencí fyzických trestů, ale absencí rozumu a předvídavosti rodiče, že danou věc nezabezpečil lépe :oops: Většinou už vidím dopředu, co jde batole tropit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283

@Lajka09 v tom případě to je zázrak, že jsou z těch dětí, potom slušní lidé v dospělosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
@Elke píše:
A tak já ho samozřejmě od tý televize odtáhnu, nicméně ho tam příště najdu zas (doma televizi nemáme, dělá to jen na návštěvách). Takže třeba tip na to, jak ho to odnaučit, by se mi hodil. A obávám se, že jedna přes zadek/ruku by to stejně nevyřešila - a zřezat dvouletý dítě jak žito, aby mu to došlo, skutečně nehodlám.

udělá to znovu ať ho majznu nebo ne.
já odnáším, podle situace věc od dětěte nebo dítě od věci. časem se dá domluvit čím dál víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
3.7.14 15:10

Tak to mě taky zajímá, boužel děti občas plácnu :? i když bych nechtěla :(

Radíte tady odvést pozornost, ale co v situaci, když to nejde :nevim: např. stojím u linky a vařím a dcera leze do šuplíků (jsou tam dětské pojistky, ale už je umí překonat :zed: ) a syn leze do trouby a věší se mi po nohách :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
3.7.14 15:13
@Anonymní píše:
@Elke Nechám si rozbít televizi, nábytek vše co dětem příjde do ruky, protože je, přece netrestám násilím a když někoho bijí, tak ať :nevim: a třeba v dospělosti budu mít doma grázliky, protože je teď netrestám :) nebo místo dát plácanec na zadek ho pohladím. Hele nikdo není na tresty, ale nevím, jak jinak chceš dítěti vysvětlit, že určite věci se fakt nedělají :nevim: osobně mě to také zajímá, jak jinak na dítě, když domluva nestačí :)

ha, hrdinka :lol:
mě udivuje jak si někdo myslí, že to, že dítě nepraštim ( nenafackuju, nedám na zadek, přes ruku) automaticky znamená, že si nechám všechno likvidovat a s. rát si na hlavu.
děti demolují byt i rodičům, kteří je mlátí hlava nehlava. stejně tak jsou děti, které mají nastavené hranice, co smí a nesmí, bez fyzických trestů. Ano, hranice jsou potřeba, ale není k tomu nutné děti mlátit. A už vůbec se vysmívat lidem, co chtěj děti tak vychovávat. Já to nedokážu, sem tam mi ujedou nervy, ale přála bych si, abych to zvládla bez mlácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
3.7.14 15:14

Taky jsem zvědavá… nemyslím si, že odvádění pozornosti je to pravé. Dítě musí pochopit, že něco dělá špatně. Nebiju hned, upozorním… malá už to pochopila a prakticky jsme na výcově bez bití… ale až po tom, co párkrát dostala. Je větší, takže se dá zakazovat, vyhrožovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí