Jak vytvořit blízký vztah s dítětem?

Anonymní
19.5.21 09:27

Jak vytvořit blízký vztah s dítětem

Ahoj holky. Mám tříletého syna. Je docela šikovný, učenlivý a relativně hodný. Právě prochází obdobím vzdoru. Přiznám se, že to úplně nedávám. Snažím se postupovat podle knihy AHA rodičovství, ale ne vždy se mi to podaří. Dost se tím trápím. Chtěla bych mít se synkem blízký vztah, kdy se budeme mit vzájemně rádi, budeme k sobě slušní a časem třeba jen tak ve volném čase vyjedeme na kolo, zajdeme do hor apod. Zatím mám pocit, že je to občas spíš boj, než nějaké vzájemné přátelství. Je mi z toho do breku už jen když to teď píšu. Prosím poraďte co udělat, aby jsme se synem vytvořili pěkný vztah teď i do budoucna? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lucenka
19.5.21 09:30

Vykašli se na knížky a říď se mateřským instinktem ;)

• Citovat
  • Upravit
35970
19.5.21 09:31

Každé dítě má nějaké horší období. To neznamená, že tě nemá rádo nebo spolu nemáte už teď vztah. Jen je na ty tvoje plány nebo společné chvíle které si představuješ ještě moc malý ;) to bude dobrý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.5.21 09:31
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Mám tříletého syna. Je docela šikovný, učenlivý a relativně hodný. Právě prochází obdobím vzdoru. Přiznám se, že to úplně nedávám. Snažím se postupovat podle knihy AHA rodičovství, ale ne vždy se mi to podaří. Dost se tím trápím. Chtěla bych mít se synkem blízký vztah, kdy se budeme mit vzájemně rádi, budeme k sobě slušní a časem třeba jen tak ve volném čase vyjedeme na kolo, zajdeme do hor apod. Zatím mám pocit, že je to občas spíš boj, než nějaké vzájemné přátelství. Je mi z toho do breku už jen když to teď píšu. Prosím poraďte co udělat, aby jsme se synem vytvořili pěkný vztah teď i do budoucna? Děkuji

Je to úplně normální a vůbec si z toho nedělej hlavu! Období vzdoru je jedna z největších zkoušek rodičovství, to mi věř! :hug: Vztah sis s ním budovala jistě i předtím, on na to nezapomněl, jen teď prostě zkouší, co si k vám může dovolit. Vyprdni se na knížky a poučky a řiď se spíš srdcem a selským rozumem. Nastav mu hranice tam, kde je to pro tebe nutné (to má každý jinak) a na těch bazíruj, zbytek se snaž přežít 8) Já myslela, že syna taky prohodím oknem kolem 3 let, to byly denní boje o každej prd :zed: Brzy se to zlepší, neboj. A mimochodem není důvod, proč bys s ním teď nemohla na kolo nebo na hory-to bylo pro mě naopak to, co mě v tomto těžkém období drželo při životě. A to jsme do toho měli ještě malé miminko :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.21 09:36
@unuděná píše:
Je to úplně normální a vůbec si z toho nedělej hlavu! Období vzdoru je jedna z největších zkoušek rodičovství, to mi věř! :hug: Vztah sis s ním budovala jistě i předtím, on na to nezapomněl, jen teď prostě zkouší, co si k vám může dovolit. Vyprdni se na knížky a poučky a řiď se spíš srdcem a selským rozumem. Nastav mu hranice tam, kde je to pro tebe nutné (to má každý jinak) a na těch bazíruj, zbytek se snaž přežít 8) Já myslela, že syna taky prohodím oknem kolem 3 let, to byly denní boje o každej prd :zed: Brzy se to zlepší, neboj. A mimochodem není důvod, proč bys s ním teď nemohla na kolo nebo na hory-to bylo pro mě naopak to, co mě v tomto těžkém období drželo při životě. A to jsme do toho měli ještě malé miminko :mavam:

Moc díky. :hug: my právě teď na těch horách jsme. Naivně jsem si myslela, že když vyoadneme z města, že se to zlepší. Ano zábavu tu má, louže, klacky apod. To se mi líbí. Je úžasné ho pozorovat. Jenže každé oblékání, svlékání, jídlo je řev, že nechce, že chce něco jiného apod. Takže z pěkného výletu je jen řvaní, že nechce na hrad ale na zvířata a opačně. :,(

• Citovat
  • Upravit
53190
19.5.21 09:39
@Anonymní píše:
Moc díky. :hug: my právě teď na těch horách jsme. Naivně jsem si myslela, že když vyoadneme z města, že se to zlepší. Ano zábavu tu má, louže, klacky apod. To se mi líbí. Je úžasné ho pozorovat. Jenže každé oblékání, svlékání, jídlo je řev, že nechce, že chce něco jiného apod. Takže z pěkného výletu je jen řvaní, že nechce na hrad ale na zvířata a opačně. :,(

Já vím, znám to. U nás se jednu dobu vztekalo i kvůli tomu, že dnes svítí sluníčko a druhý den, že zase nesvítí 8) Vydrž! Jestli jste na dovče, tak prostě zvolni. Nechce se oblékat? Ok, tak půjde prostě v pyžamu na hrad :mrgreen: Dej mu klidně na výběr, co by chtěl ten den dělat, pokud to jde, ale pak na tom trvej.
Se mi to radí, synovi už je skoro 9 a hodně věcí jsem pozapomněla, ale vím, že to bylo nejnáročnější období mateřství, a to započítávám i různé úrazy a hospitalizace :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
19.5.21 09:41

Pěkný vztah můžete mít i bez knížek, každý dítě má tohle období, každý dítě občas zazlobí, naštve se pro nic atd… a žádná příručka to neovlivní, pokud chceš, přečti si ji ale je to jen návod, dává možnosti jak se zachovat, ale každý dítě je jiný, i když v recenzích ji všichni chválí, tak i těm ty děti zazlobí a najdou se i děti na který to prostě nefunguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.21 09:54
@unuděná píše:
Já vím, znám to. U nás se jednu dobu vztekalo i kvůli tomu, že dnes svítí sluníčko a druhý den, že zase nesvítí 8) Vydrž! Jestli jste na dovče, tak prostě zvolni. Nechce se oblékat? Ok, tak půjde prostě v pyžamu na hrad :mrgreen: Dej mu klidně na výběr, co by chtěl ten den dělat, pokud to jde, ale pak na tom trvej.
Se mi to radí, synovi už je skoro 9 a hodně věcí jsem pozapomněla, ale vím, že to bylo nejnáročnější období mateřství, a to započítávám i různé úrazy a hospitalizace :mrgreen:

Vážně je to nejnáročnější období? :lol: já se delším, že to bude už jen horší, jak si bude prosazovat svoji osobnost. Teď jsem z toho na prášky. Jinak jsem zvolnila. To jo. Ale nahatého na hrad bych ho asi nenechala jít :lol: i když včera nechtěl venku bundu, tak jsem mu ji nedala a byl spokojený. :nevim: a pak začal kašlat, tak už ji vzal.

• Citovat
  • Upravit
53190
19.5.21 10:03
@Anonymní píše:
Vážně je to nejnáročnější období? :lol: já se delším, že to bude už jen horší, jak si bude prosazovat svoji osobnost. Teď jsem z toho na prášky. Jinak jsem zvolnila. To jo. Ale nahatého na hrad bych ho asi nenechala jít :lol: i když včera nechtěl venku bundu, tak jsem mu ji nedala a byl spokojený. :nevim: a pak začal kašlat, tak už ji vzal.

Jo, pro mě bylo. Nutno podotknout, že mladší dcera tohle nikdy neměla, ta byla „napřesdržku“ permanentně od roka do cca 5 let :mrgreen: Pamatuju si, že jsem si tehdy říkala, že kdybych nekojila, tak se uchlastám :pankac:
Osobnost si klidně prosazovat může, ale až zjistí, že jsou určité věci, které prostě dělat a zkoušet na tebe nesmí, tak na sebe přestanete narážet, neboj. Co jeho táta, funguje?

edit: utekla mi číslice ;)

Příspěvek upraven 19.05.21 v 13:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.21 10:07
@unuděná píše:
Jo, pro mě bylo. Nutno podotknout, že mladší dcera tohle nikdy neměla, ta byla „napřesdržku“ permanentně od roka do cca let :mrgreen: Pamatuju si, že jsem si tehdy říkala, že kdybych nekojila, tak se uchlastám :pankac:
Osobnost si klidně prosazovat může, ale až zjistí, že jsou určité věci, které prostě dělat a zkoušet na tebe nesmí, tak na sebe přestanete narážet, neboj. Co jeho táta, funguje?

No táta nema moc čas. Jsme tu teď sami bez něj. Jinak doma ho vidí cca 1-2 hodiny, ale jo manžel si moc nenechá líbit, jako já. Naučil ho spoustu věcí.

• Citovat
  • Upravit
53190
19.5.21 10:14
@Anonymní píše:
No táta nema moc čas. Jsme tu teď sami bez něj. Jinak doma ho vidí cca 1-2 hodiny, ale jo manžel si moc nenechá líbit, jako já. Naučil ho spoustu věcí.

Tak mu ho nechávej víc na starost - myslím spíš kvůli tomu, abys měla možnost si odfrknout, než že by ho měl „lépe vychovávat“ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
19.5.21 10:20
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Mám tříletého syna. Je docela šikovný, učenlivý a relativně hodný. Právě prochází obdobím vzdoru. Přiznám se, že to úplně nedávám. Snažím se postupovat podle knihy AHA rodičovství, ale ne vždy se mi to podaří. Dost se tím trápím. Chtěla bych mít se synkem blízký vztah, kdy se budeme mit vzájemně rádi, budeme k sobě slušní a časem třeba jen tak ve volném čase vyjedeme na kolo, zajdeme do hor apod. Zatím mám pocit, že je to občas spíš boj, než nějaké vzájemné přátelství. Je mi z toho do breku už jen když to teď píšu. Prosím poraďte co udělat, aby jsme se synem vytvořili pěkný vztah teď i do budoucna? Děkuji

Rodič není přítel, je to rodič, obzvlášť v takto nízkém věku, kdy dítě ještě přátelství není schopno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77497
19.5.21 10:22

Jak vytvořit blízký vztah s dítětem?
Zahodit příručky a řídit se tvým mateřským instinktem a osobností dítěte,
dítě není elektrický přístroj, aby fungovalo podle příručky,
každé dítě a každá matka jsou jiní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
19.5.21 10:29

Kdysi jsem si myslela, ze vlastni deti jsou spojenci. Nejsou, nikdy :D :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.5.21 11:04
@Tarjei píše:
Kdysi jsem si myslela, ze vlastni deti jsou spojenci. Nejsou, nikdy :D :lol: :mrgreen:

Ale jo, někdy jo - pokud máte společného nepřítele například v druhém dítěti či otci :mrgreen: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí