Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Dobrý den, chci se dát do hubnutí jen nevím kde začít, jestli pomalu začít měnit jídelníček a chodit někam cvičit nebo zezačátku cvičit doma? bojím se že to pro tělo bude hodně velkej šok když se dot hoho všeho pustím po hlavě hned v jeden měsíc, jaké máte zkušenosti vy? děkuji za všechny zkušenosti, potřebuji pomoct
Šok to bude maximálně pro tebe, že místo pizzy si budeš připravovat salát a místo sezení u TV funět u cvičení
Není důvod najíždět na něco postupně - za zdravou stravu ti tělo poděkuje a pohybem ho určitě neodrovnáš. Kolik měříš/vážíš? Kolik potřebuješ shodit? Jak jsi zvyklá se hýbat a stravovat? Od toho se vše odvíjí
Osobně nemám ráda, když se z hubnutí dělá přehnaná věda a zdá se, že kdo chce zhubnout, musí se stát pomalu výživovým poradcem a fitness trenérem v jedné osobě. Méně znamená více a selský rozum spolu s jednoduchými zásadami dokážou zázraky. To se osvědčilo mně ![]()
Já začala nejdřív cvičit doma, tím se pomalu zvyšovala i fyzička, též jsem postupně obměnila jídelníček. hodně toho prostudovala. Jelikož jsem měnila jídelníéček i celé rodině. Tak tvrdá výměna jídelníčku by mi ani neprošla ![]()
Ja cvicim doma porad…proste se mi nikam nechcedojizdet…jen navysuju intenzitu cviceni…a davam si do tela stejne kvalitne…ovsem chce to sebeprisnost…
Jídelníček změň okamžitě, tím nezkazíš nic
cvičení zapoj postupně, tím myslím začni ihned, ale ze začátku cvič 30 minut denně, postupně 45min denně pak 60min denně, ono ani cvičit od začátku denně hodně, by ničemu neublížilo, ale hrozí, že by ses po 3 dnech unavila tolik, že by ses na hubnutí a cvičení vykašlala, takže svaly je potřeba zapojovat postupně, protože to bude bolet
Momentálně se snažím změnit stravu podle Antónie Mačingové (slovenská autorka knihy Zhubněte jednou pro vždy). stravu jsem změnila ze dne na den, což pro mě samozřejmě šok byl, ale tělo se s tím vypořádalo během prvních třech dnů a teď už mi je dobře a krásně hubnu. Začala jsem před 11 dny a mám dole 4,7 kg ![]()
Tak hodně záleží jak moc velkou nadváhu máš. Pokud hodně velkou tak bych začala doma protahováním a lehkým posilováním středu těla (core) a na ven bych si naplánovala chůzi, min. půl hodiny. Záleží i na tvé kondičce, pokud je skoro nulová, tak jen chůzi rychlostí, kterou zvládneš. Pokud je nějaká, tak lehce svižným tempem. Jakmile si zvykneš na tento pohyb, postupně bych přidávala na inzenzitě a u posilování přidávala další a další cviky.
Co se týče jídelníčku, tak tam bych asi začala tím, že bych si týden zapisovala vše (ale úplně vše) co sním, i jednu lentilku do pusy a k tomu čas, také bych si zapisovala kolik vypiju. Pak máš lehký přehled toho co a jak jíš. Po té bych si nad tento přehled sedla a snažila se zjistit kde a co můžu upravit, tj. vynechání bonbonů a jiných sladkostí (ne sacharidů), brambůrky, solené oříšky apod. Všeobecně bych zařadila hodně zeleniny, jak tepelně upravené tak syrové, klidně 1/3 objemu talíře, i klidně trochu více (já mám na sebe upravené množství 80 g příloh, 150 g masa/bílkovinou složku, 150 g zeleniny, hub). A začala dodržovat pitný režim - voda, čaje (neslazené), různé zdroje uvádí jiné hodnoty, ale nejčastěji jsem viděla cca 0,3 litru na 1 kg váhy.
A hlavně vůli a vytrvalost. Neobviňovat se za malý prohřešek, spíš se zamyslet proč
![]()
Hodně zdaru ![]()
Holky a jak na hubnuti, kdyz nemam vuli?
Porad si rikam, ze musim zacit cvicit a jist zdrave - rano dobry, dopoledna taky, ale jakmile prijdu domu musim porad neco jist
A uz radsi ani nepocitam kolikrat uz jsem vyrkla to, ze dnes je to naposledy:-(
Tak já se přimlouvám pro postupnou změnu jídelníčku, protože kdykoliv jsem najela na „zdravou stravu“, tak jsem nevydržela a měla abstáky na svoje oblíbená jídla. Už jsem začínala asi 100×, mám ještě sníženou funkci štítné žlázy, takže hubnutí jako takové je o to trochu těžší.
NICMÉNĚ jsem dost experimentovala co mi vyhovuje co ne, co bych nahradila a co nezvládnu. Takže např. jsem zjistila, že pokud snídám cokoliv jiného než musli s mlékem, tak mě během dne přepadají různé chutě a žravé mánie. Problém je, že mi to strašně nechutná, nejsem moc na sladké, takže sladká snídaně je pro mě prostě za trest
Ale snažím se to překonat, protože v tomto bodě vidím opravdu zásadní problém. Druhá věc na kterou jsem najela, že odpoledne už se krotím a jím opravdu jen ty „správné“ věci, když nějaké „zhřešení“ tak dopoledne. A třetí věc - striktně 1,5 litru vody dopoledne a 1 litr odpoledne, ikdyž to do sebe fakt tlačím až je mi blbě.
Výsledek je 2 kg dole za dva měsíce, což někdo si řekne že teda nic moc, ale pro mě, která se snaží shodit více než rok, díky té štítce, je to něco jako zázrak. ![]()
Se cvičením neporadím, já mám práci kolem 20 koní - házení hnoje, ježdění, takže zatím jsem se na cvičení nevrhla.
@Anonymní píše:
Holky a jak na hubnuti, kdyz nemam vuli?Porad si rikam, ze musim zacit cvicit a jist zdrave - rano dobry, dopoledna taky, ale jakmile prijdu domu musim porad neco jist
Bez vůle to půjde těžko, pač pokud nevydržíš u změny životního stylu, tak se ti vše vrátí. K tomu musíš dozrát.
Tak v prvním kroce se mi osvědčilo okrouhat vyložená zvěrstva (slazení nápojů, uzeniny, čokošky, sušenky, slané pochutiny atd.) Cvičení tak zlehka, 10 min ráno, 15 večer, spíš protažení, aby se člověk dostal do nálady. Po měsíci jsem pak mohla přitvrdit a odebrat víc tuky, přidat cvičení a tak. Mně se terapie šokem vyloženě neosvědčila, naopak postupné najíždění ano
Teď se chystám odstavit druhé mládě a tak opět najíždím na zostřený režim.
A vyloženě si užívám klikání na www.kaloricketabulky.cz Velmi polopatický program, klikám si tam jídelníček, abych orientačně viděla, jak jsem na tom a fakt výborné ![]()
@Anonymní píše:
Holky a jak na hubnuti, kdyz nemam vuli?Porad si rikam, ze musim zacit cvicit a jist zdrave - rano dobry, dopoledna taky, ale jakmile prijdu domu musim porad neco jist
to znám
taky jsem se přemlouvala dost dlouhou dobu… mně pomohlo to, že mám úplně přesně napsáno na každý den co mám jíst.. snídaně, oběd a večeře. Ke svačině dopoledne ovoce, odpoledne zelenina nebo jogurt s ořechy a medem. Ta jídla jsou pro mě většinou hnusná (nesnáším brokolici, fazolové lusky a špenát), ale zase si říkám, že když už jsem si to den předem u vařila, že to přece nevyhodím
a to mi pomáhá. Chuť na sladké mě přešla vcelku brzo, se slaným je to horší. Za pizzu a brambůrky bych vraždila, ale zase si říkám, že už to vydržím, když jsem se do toho dala. Program je na 28 dní, což není tak strašné… a potom si čas od času zahřešit můžu
takže mě pomohlo vědomí, že je to jen na měsíc a potom, až mi bude lépe, tak si zase čas od času můžu zobnout co chci
přeju hodně síly a odhodlání!!!
@kocka228 píše:
Dobrý den, chci se dát do hubnutí jen nevím kde začít, jestli pomalu začít měnit jídelníček a chodit někam cvičit nebo zezačátku cvičit doma? bojím se že to pro tělo bude hodně velkej šok když se dot hoho všeho pustím po hlavě hned v jeden měsíc, jaké máte zkušenosti vy? děkuji za všechny zkušenosti, potřebuji pomoct
Já zhubla jedině tak, že jsem tu udělala ze dne na den a ne postupně. I s cigárama by se mělo přestávat ze dne na den.
Držím palce. Začni hned. ![]()
@Anonymní píše:
Anonymní, a nejíš dopoledne málo? Máš dostatečný příjem? A co jíš, když přijdeš domů? Sladké, slané, nebo je ti to jedno? Máš dostatečný pitný režim? To jezení hned po příchodu domů, může být „jen“ oblbovací věc, že doma máš povinnosti a nechce se ti hned do nich. Zkus třeba po příchodu domů dělat něco jiného, nebo si ráno nebo večer den předtím nakrájej zeleninu a tu zbašti. Kdy chodíš domů? Není čas na odpolední svačinu? Mnoho lidí si ji nedá, páč „za chvíli odcházím z práce a doma se najím“, ale než se dostanou domů, tak mají vlčí hlad. Zkus se zamyslet nad tímto.
Já třeba má cca hodinu po obědě neuvěřitelnou chuť na sladké, ale na nic jiného ne. Zkouším to odbourat už hodně dlouho a zatím mi pomohlo jen dát si kousek ovoce po obědě, nebo něco malého sladkého poobědě, ale fakt hned. Takže někdy si jen navýším množství přílohy.
Hele já zrovna hubnu, mám dole 12 kg… a věř, že postupně to nemá smysl, přestane tě to navit.. nenusíš dělat radikákní změny aa udělat ze sebe buhví co, jen přemýšlej co jíš.. já prostě přestala jíst bílé pečivo, knedlíky a tak, jediný co miluju a neodpustim si sou špagety, ale i ty sem nahradila celozrnnýma.. a nebo hodně dělám to, že si na talíř dám kousek masa ( na přírodno na kapce oleje ) úplně maličko brambor, protože přílohy taky potřebuješ a ze 3/4 talíře je zelenina, porce jak hrom, přitom víc jak půl talíře zelenina..
pij vodu, přijdeš jí na chut.. a cvičení.. to sem začla doma podle dvd ( pilates ) a ted chodím denně do fitka a dam si hodinu svižné chůze na pásu.. kila letí dolů sami
posupně to fakt nemá smysl.. ono to hce aby se ti povedlo zhubnout třeba 4 kg a najednou tě to nakopne, jakmile ti někdo řekne, že si zhubla, všimne si, tak se začneš usmívat jako měsíček na hnůj a jak řikam, šíleně tě to nakopne.. ![]()