Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AjaF píše: Více
Proč celodenně? Ty vytíráš podlahy celý den? Já tak deset minut.
@Kolicek95 píše: Více
Ne. Ani se dvěma malýma dětma jsem to nedělala celý den. Bez nosítka. Proč zase někoho udivuje, že někdo děti nosit nechce?
Jinak moje děti už jsou dávno dospělé a přežily i ohrádku bez úhony, látkové pleny, doma vařené příkrmy (skleničky moc nebyly a když, tak hlavně sladké). Nicméně to se tu asi slyšet nechce. Ale jo, byla jsem mladší než dnešní maminky a měla víc energie.
Myslím, že tu někdo psal o nošení dětí v šátku či nosítku téměř celý den.
@AjaF píše: Více
Ne. Diskuze je o zvládání domácích prací s dětmi, ne o celodenním nošení.
Pokud potřebuje něco rychle udělat a děcko se motá a věší na nohu, může být řešením ho na deset minut posadit na záda. O celodenním nošení se tu vůbec nikdo nebaví.
No jo, stará generace, jasný
.
Já popravdě nechápu tohle upřednostňování domácnosti nad dětmi. V klídečku si šúrovat a přitom nechat dítě hodinu vřískat v ohrádce, na to nemám srdce. Navíc děti jsou přirozeně zvědavé a chtějí vidět, co máma dělá, učí se nápodobou. Vidí, že se svět netočí jen kolem nich, ale že je potřeba něco doma udělat a že můžou přiložit ruku k dílu. Dat je do obrádky a učit je, že akorát překáží a mají se klidit z cesty, no, nevím. Nehledě na to, že roční dítě ohrádku přeleze a nepovažuji za bezpečné je v tom nechat a jít si někam uklízet. Aspoň teda moje děti zvládli v roce bez problému vyskočit z postýlky, předpokládám, že to má podobnou výšku.
Nedávno publikovali zajímavý výzkum, že pocit opuštění má u malých dětí na mozek horší vliv než pády na hlavu.
@Kolicek95 Ty máš zase takové nastavení, že jedině podle Tebe je to správně a my matky ze „staré“ generace jsme dělaly všechno blbě. Tak jo.
@AjaF Každé dítě je jiné. Každému dítěti vyhovuje něco jiného. Já nikdy žádnou ohrádku neměla ani na již dospělé děti - nebyla potřeba a dle potřeby dítěte buď nosila nebo ne. Tobě vyhovovala ohrádka OK. Jiným nemusí. Jinak ohrádka se dá koupit i dnes.
@kocourGarfield nikde jsem nepsala, že byly děti v ohrádce celý den. ![]()
@AjaF tvrdím že byly? Jen píšu, že každému ( i dítěti ) vyhovuje něco jiného a je jedno na jak dlouhou dobu. O době trvání jsem nenapsala ani slovo.
Mně tedy i došlo, že jsi tam ty děti neměla cely den. Já je tam nechtěla mít ani 5,10 minut.
Ale já si vždy dělala tak trochu co jsem považovala dle sebe za správné. Třeba i dítě před 25 lety jsem měla od porodnice v posteli s námi. Přišlo mi to přirozené. Tchyně z toho měla malém infarkt. Stejně jako že jsem ho nechtěla rvát do chodítka ( nelíbilo se mi to )- internet tehdy ještě jsme doma neměli - čili jsem si to nikde nemohla ani přečíst ![]()
Ať si každý dělá co mu vyhovuje ne?
Tobě a Tvým dětem vyhovovalo nevím chodídko?, ohrádka … OK tak tam děti měj. Vždyť to můžeš i dnes.
![]()
Příspěvek upraven 22.07.24 v 09:05
@Kolicek95 píše: Více
A ty jsi zase chytrá jak rádio
Co si nepřečteš, tak nevíš ![]()
@Anonymní píše: Více
Hlavně prosím nenuť staršího starat se o mladšího. Vyvoláš akorát averzi staršího k mladšímu. Mám o 7 let mladšího bratra a máma nás nutila se o něj starat. Dost dlouho mi trvalo si k bráchovi najít vztah.
Co se týká úklidu a vaření, tak uklizený dům spokojenou rodinu neudělá. Prostě se věnuj dětem. Já vařím a uklízím večer až dítě spí. Navařím na druhý den. Manžel dělá kolem baráku a pomůže s úklidem a spokojení jsme všichni.
@Hibou já jsem třeba dite nosila hodně, první, a druhé a třetí už vůbec, protože mě boli zada a zejména je mi to neprijemne na krční pater, nejsme schopna se s nositkem na sobě zcela dokonale narovnat jako bez nej a nutí mě to se hrbit. A co vidím ženský s nositkem, tak kazda v nem stojí prihrbena.
@Magda124 píše: Více
Hlavně vychovat sobce, co myslí jen na sebe a aby po něm nikdo nic nechtěl…
@ibis píše: Více
V tomhle má ale pravdu. Pětileté se nemá starat o sourozence.
@Anna766 píše: Více
Tak starat by se neměl, ale pohlídat ano. Otec by se taky měl statat a asi jenom občas pohlídá
Ale tak každý to vnímá jinak. A vidím to kolem sebe. Sourozenci co jsou vlastně jedináčci, protože jsou zvyklé starat se jen o sebe.
@ibis píše: Více
Dávat pětiletemu zodpovědnost za malého ročního sourozence?
Taky pamatuju jak pětiletá kamarádka od nás když jsme byly děti dostala své sourozence dvojčata do kočáru se slovy že je dvě hodiny nechtějí vidět a my vozily. Já bych to neudělala dneska ani náhodou.
To už by snad byla lepší ta ohrádka kterou já nikdy jen tak mimochodem neměla.
Mám od sebe děti 8 let a nikdy jsem staršímu kočárek vozit nedávala. Ani hlídat. Když chtěla vzala si brášku sama ven na deku a u toho jsem seděla i já.
To dítě bylo moje, ne mého staršího dítěte.
@Anna766 píše: Více
A já to tak praktikovala, děti od sebe 3 roky a představ si, oba to přežili a mají spolu úplně vztah ![]()