Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ibis píše: Více
Ale houby.
Pětiletému dítěti nepřísluší zodpovědnost za malého sourozence ani omylem a ani na pár sekund… resp. ano, může takový úkol dostat (aby si s bráchou chvíli hrál a „dával na něj pozor“), ale vždycky to musí být jen na oko, za nenápadného dozoru rodičů.
Doba se od dob J. Š Baara dost změnila - není už dávno potřeba, aby se Hanýžka starala o Marjánku a tři další sourozence místo matky, protože ta musela na pole
- a rodiče, kteří dnes házejí malé děti na krk sourozencům jsou jen nezodpovědní alibisté, co pod roušku „výchovy dětí k nesobeckosti a zodpovědnosti“ schovávají jen vlastní lenost, nezodpovědnost, neochotu a neschopnost přemýšlet a řešit náročné situace jinak.
Jestli to tvoje děti přežily - super, ony to téměř všechny děti dneska přežijou. Ale výchova dětí by už dávno neměla být jen o jejich „přežití“…
Nemůžeš srovnávat druhého rodiče se sourozencem.
@citlivaduse píše: Více
Druhý rodič ať se stará. Starší dítě nemá co dělat chůvu. Ale to je můj názor, nechci se hádat.
Osmilety mi taky hodí na ročního oko venku u kočáru, když se třeba pro něco vracím domů. Když jdu dělat treba rychle večeři, tak si s ním taky třeba pohraje, často sám od sebe. Milujou se, ale chuvu si z něj nedělám.
@Anna766 Přesně, je to porad dítě a pětileté uz vubec nemůže mít zodpovednost za takového prcka a za mě ma naprostý nárok nedělat mu animatora..kolikrát mam ja co dělat uhlídat ročního akčňáka
V tomhle období snížit nároky na naklizenou domácnost. Ono to zase za nějaký čas bude jiné. Taky jsem některé dny rada, ze zvládnu uvařit a nějaký uklid dozenu treba odpoledne, když je uz manzel doma. Nebo to tu prostě placam s malým pomocníkem/škodičem ![]()
@Anna766 píše: Více
Ano moje věc. Ty děláš, jak kdybych ty děti týrala a nechala je o samotě non stop a vůbec se o ně nestarala a nechávala je bez dozoru
Prostě zakladatelka je v řiti a to já nebyla.
@citlivaduse píše: Více
Tak on je rozdíl "podívej se Honzíku na Pepíčka jestli nepláče " a "Honzíku tady máš kočár a jdi hodinu vozit ať můžu vytřít ".
Holt jsem vytřela večer když děti spaly.
To nikde nepíšu. Jestli si to bereš osobně, tak bohužel… já si taky neberu osobně že podle tebe jsem vychovala sobce.
@Anna766 píše: Více
Pane bože a když sourozenec chce vozit kočár, tak mu ho nedáš, protože přece není od toho, aby vozil?
@BohunkaP píše: Více
Ano, výchova je jinde, čteme to tu dnes a denně ![]()
Pětiletému sourozenci, aby někde sám hodinu vozil bez dozoru rodičů?
To bych musela být padlá na hlavu.