Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na kase a prikrmy bych taky moc nespolehala. Ja dala kasi na noc s tim, ze bude holka spat az do rana
no, nespala. Vzbudila se asi za hodinu s revem a bolavym briskem. Syn mi spal od porodnice celou noc, takze jsem z holky byla dost rozcarovana.
Doporucuju: Nevarit, neuklizet, jen odpocivat
a pokud mas moznost hlidani, tak ji vraz do kocaru a lehni si. Bude to dobre, nic netrva vecne ![]()
Mela jsem to same a neco pomohlo, prestala jsem v tu dobu jist rafinovany cukr - jakekoliv cokolady, dorty atd, i kdyz me to k nim svadelo. Ony dodaji energii, ale pak nastane o to vetsi utlum. A ja v tu dobu byla schopna obetovat cokoliv, abych usetrila spetku energie. Opravdu to pomohlo, i kila sla rychleji dolu, prijemny bonus. Bohuzel mi to nevydrzelo naporad, jak mala zacala spat lip, motivace zmizela ![]()
Mám 5ti měsíční. Nespí od porodnice, za celý den spí max 6hodin. Včetně noci. Začátek byl děs pak jsem vynechala cukry a stačí mi spát za den 3hodky a funguji bez únavy. Navíc natolik si věřím že dnes mám půst, starám se o malou a jeste budu cvičit. Energie mi nechybí. Jo a na ty prikrmy fakt nespolehej, u nás žádný efekt.
Dvě děti v období nemoci nebo špatných snů, to je teprv kolotoč
mě se mladší budí od cca pěti měsíců co dvě hodiny, přes den spí tak hoďku dohromady a starší mluví ze spaní což mě taky budí
a jak to zvládám? S kofeinem to jde přežít 🤣
No já si všechny děti jako miminka nastěhovala do naší postele, abych musela vstávat jen minimálně, jednou v noci na mléko…jinak strčím dudlíka zpátky do pusy a spí se dál, někdy je nutné hladit, někdy mě chytne za ruku, když rostou zuby je to horší, teď v 10 měsících se dcera v noci na jídlo budí výjimečně, a ještě spíš až třeba okolo páté ráno, jo a taky nikde nerozsvěcím…s věkem je to lepší vydrž a taky nestartuj na první zakňourání
někdy to i dítě znovu zaspí…první půl rok je na spánek nejnáročnější vydrž
@kve-tinka píše:
Já prostě, chodila po obědě spát s ním…syn ještě ve dvou letech nespal celou noc. Dneska má skoro 6, v noci záchvaty kašle, které mě budily, plakal, že ho bolí ouško, takže jsem tančila kolem něho… za 7 týdnu rodím a když si představím, že mi budou plakat dvě děti naráz, jsem na mrtvici už teď![]()
at ti někdo jde s kočárem, ty se vyprdni na domácnost a běž odpočívat
Jo a já nekojila, takže v noci vstanout, jít ohřát mlíko, přebalit, uložit,…a než jsem zaspala, plakal třeba znova.
Taky nekojim, mám dvě termosky přímo i se savičkou, jen do toho v noci dohodim mlíko, které mám nadavkovane a za deset vteřin krmim, kdybych měla jít ohřívat, tak bych taky pak už neusnula, přebaluji jednou za noc.
Zvládám to tak, že jsem si prostě zvykla. Dcera se od 3 měsíců budí tak pořád. bylo období, kdy se budila i co 15 minut. Teď jsou jí skoro 2 roky a trochu lepší ale pořád hrozný
Přes den spát nejde, mám i jiné povinnosti a spát fakt nemám kdy… Prostě si na to tělo zvykne. K večeru už sice piju tak 5. kávu, ale dá se to ![]()
Kaše, mlíka, příkrmy, spací rituály, úpravy režimu… Nepomohlo nic.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit nebo se spíš vypovídat. Jak zvládáte nevyspání? Skoro 4 měsíční syn se v noci budí, ať už hlady nebo z jiných důvodů a přes den taky nic moc a já už jsem úplně hotová a nevyspala. Manžel mi o víkendech pomáhá v noci, ale stejně moc nemůžu spát, to se se mnou táhne už od porodnice. Pak jsem úplně nepouzitelna, nic mě nebaví a kolikrát mám na malého i vztek, i když ho samozřejmě miluji. Prosím, nemáte radu, aby dítě lépe v noci spalo? Je dost hladový, za pár dní začínáme a příkrmy, tak to snad pomůže. A jak na únavu, abych nebyla chodící zombie? Obdivuji maminky více dětí, já mám jednoho nespavce a jsem hotová. Děkuji Moc za rady.
kdyz se mi nechtelo vstavat, zduchla jsem do manzela, at vstane on. Mala doted nespi moc dobre, budi se nam i 2-3× za noc. Nekdy teda prospi i celou noc. Mame dohodu, ze k ni vstava manzel, me to nocni buzeno nedela dobre.
S prvorozenou jsem taky měla pocit, že unavou už nevidím. Teď už nespím 3,5 roku a tak nějak jsem si zvykla
(mám dceru 3,5, skoro dvoletá dvojčata - ty se ještě tak jednou za noc nakojí a čekám čtvrté).
Moje rada je vzít si mimčo do postele, nechat prsa navolno a ať se kojí dle libosti. Já pak už ani netušila, kdo kdy se jak a kolikrát v noci kojil, jen jsem se natočila, kde jsem zrovna slyšela nějaký brek.
No a pak zdravá pravidelná strava, ať má tělo kde brát - hoooodně ovoce a zeleniny, já třeba denně piju smoothie, ten mě dokáže hodně nabít. A doplnit hořčík (Mg olej) - nedostatek hořčíku se projevuje zvýšenou únavou
Naši malé je 27m a nespí celou noc ani teď…od novorozence mela prevraceny rezim, potom asi od 3m do 7m byl klid a budila se jen na vypadnuty dudlik a pak zaclo vyslovene peklo, ktere trva prakticky do ted…chodi spat mezi 21-22h.,vzbudi se kolem 2h.rano a tak do 5-6h. ranni v kuse(max.15min. pauza) trva knuceni, poplakavani, vstavani, sedani, vymysleni vsech moznych potreb, kriceni, vrteni..no vsechno mozne
Nad ranem tvrde usne, kdy ji nevzbudi ani manzel se starsi, kteri vstavaji do prace a skoly a spi do tech 8:30-9h…odpol.spi vyjimecne, takze ja jsem chodici zombie uz 2 roky v kuse, dopuju se kávou a prochazkama…nejhorsi je, ze at jsem unavena, driv nez po pulnoci stejne neusnu…
Od 6tydne byla plne na um a prikrmy ve 4m, jidlo to nespravilo, celkove je nejedlik..je povahove hodne drazdiva, vztekla, ubrecena..vyvojove celkem napred-mluvi ve vetach, pri pohybu ji v nicem nemusim asistovat, hodne veci(hygienu, nocnik, castecne oblekani zvlada sama-pod dohledem samozrejme a neco ji pomuzu dopilovat
,takze zas nemame problem tady…kazde dite ma neco ![]()
Snazim se na to nemyslet. Hodne chodit ven. Nejhorsi bylo, kdyz bylo malemu par dni. Porad byl u prsa a starsi syn zacal mit nocni desy. Litala sem z loznice do pokojicku. A modlila se aby mi starsi svim revem nevzbudil miminko, ktere me prave uslo ![]()
Chlap si v sobotu vzal dite do kocaru a sli ven v 7 rano nekam na snidani. Ja spala jak zabita do 11. Pak z toho ziju dalsi tyden ![]()
@warita píše:
kdyz se mi nechtelo vstavat, zduchla jsem do manzela, at vstane on. Mala doted nespi moc dobre, budi se nam i 2-3× za noc. Nekdy teda prospi i celou noc. Mame dohodu, ze k ni vstava manzel, me to nocni buzeno nedela dobre.
To je manzel sikovny, ja zatim tomu memu tvrdim, ze to po nem chtit nebudu. Prece jen on jde do prace, kde se nenatahne, mi se to povest doma muze ![]()
@kve-tinka píše:
To je manzel sikovny, ja zatim tomu memu tvrdim, ze to po nem chtit nebudu. Prece jen on jde do prace, kde se nenatahne, mi se to povest doma muze
to se mne po narozeni male nepovedlo. Mela bohutel 3 mesicni koliku, takze jsem nosila na rukiu skoro nonstop cely den. A kdyz zrova spala treba 20min, cekal me uklid kuchyne, dezinfekce flasek, prani, suseni a zehleni pradla. Totalni nasazeni kazdy den.