Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A co ho vypravit do kočárku a poslat s babičko, dědou na procházku a vyspat se? Já když už jsem toho měla plné zuby, tak jsem jela k našim a jen odpočívala a kojila o mimino bylo postaráno ![]()
Radu nemám, jen se připojuji
dcera se od narození budí 3-10× denně, ve dne moc nenaspí. Jídlu moc nedá, po kaši večer se budila ještě dřív.
Od asi 1 hodiny ranni ho mam u sebe, vystrcim prso, on se napije a zase spi. Tak celou noc. Byly noci, kdy se budil kazdych 45 minut. To se nedalo. Hodne se budil u spurtu, u zubu. Ted asi 4× za noc, nemam uz moc prehled, kojim v polospanku. Je mu sest mesicu. Prikrmy, kase nepomohly. Pomohlo mi nesledovat hodiny, neresit pocet vstavani, neresit unavu. Proste to tak je.
Rict si, ze nic netrva vecne a jednou se vyspis
to jedine me nabijelo optimismem.. dobre a jeste kava!
nikde neni psano, ze se to treba uz zitra nespravi… clovek nikdy nevi ![]()
Časem si člověk zvykne. Do roka a půl byl syn vzhůru i 20×. Teď mu budou 3 roky a stale nespí celou noc. Hlídání nemáme abych si dachla, manžel je velmi vytížený a přes den když junior náhodou usně, tak mám povinnosti ke staršímu dítěti. Teď už budu chodit do práce, tak jsem zvědavá jak to budu zvladat
Vzít si ho do postele a když se probudí tak jen vyndat prso ve tmě bez vstávání nakojit a spát dál.
V případě že je problém v prince tak rozsvítit světlo bez modrého světla ba bez mluvení rychle prebalit a mlčky zase uložit.
Taky nechci kazit radost, ale na příkrmy moc nespoléhej, u nás to nepomohlo. Mám devítiměsíční holčičku a budí se stále. Mně snad jediný co pomohlo je, že se snažím hned co jí utiším zase usnout k tomu mi pomáhá absolutní tma v místnosti, tedy žaluzie a zatemňovací závěsy a hlavně necucet do mobilu, nehlidat čas a na nic nemyslet. Za noc jsem několikrát vzhůru, ale usínám po pár minutách, co malou zas uložím nebo uklidnim a tím se aspoň trošku vyspím.
Já mám teď 3 měsíčního ( k tomu dvě starší děti), usíná 21-21.30 a budí se 2× většinou, výjimečně 1×, ráno kolem 6 už budíček ( od některého z dětí, které stejně musím ráno vypravit do školy). Přes den jsem spala jen párkrát s ním, když jsem měla zánět prsu. Starší kluci se budili častěji a též se vstávalo brzo. S nejstarším jsem v 8h už jezdila s kočárkem venku. Nejvíc mi pomáhal právě pobyt venku a sluníčko. A sociální kontakt ( kamarádky na procházky, mateřská centra, návštěvy příbuzných..)
Pokud je možnost, a usneš přes den, tak dát někomu kočárek ven a jít spát. To noční spaní se časem zlepší ( starší spali celou noc od cca 1 roku, příkrmy na to moc vliv neměly ale)
Mám doma rok a půl staré dítě a v noci se budí tak 6× za noc..bývalo to i 10× když byl menší. Radu nemám, asi jen vydržet. Od narození druhého syna jsem taky pořádně nespala a čekám kdy to příjde.
Jo a mám prcka v posteli. V noci obvykle nakojim, položím a usínám. O víkendu ráno dám do postele hrazdičku a dřímám vedle něj. Manžel se stará podle možností, ale v noci ne.
Ano, taky to tak mam jako @lolink. Ted uz se to da zvladat. Ale kolem 3.mesice jsem neco dospala o vikendu a postaral se tatinek. Chce to se dat do klidu, nepocitat intervaly kojeni. Bude lip ![]()
Já prostě, chodila po obědě spát s ním…syn ještě ve dvou letech nespal celou noc. Dneska má skoro 6, v noci záchvaty kašle, které mě budily, plakal, že ho bolí ouško, takže jsem tančila kolem něho… za 7 týdnu rodím a když si představím, že mi budou plakat dvě děti naráz, jsem na mrtvici už teď
at ti někdo jde s kočárem, ty se vyprdni na domácnost a běž odpočívat ![]()
Jo a já nekojila, takže v noci vstanout, jít ohřát mlíko, přebalit, uložit,…a než jsem zaspala, plakal třeba znova.
Zvládám to dobře, malého mám v posteli, tak když se vzbudí, vytáhnu prso a spíme dál… Když má třeba rymicku jako zrovna teď a nestačí mu prso, ale musíme jít odsát nudličky a pak chce chovat, tak je to horší, ale řeším to tak, že si pak přes den lehnu s nim. No a pak samozřejmě kafe ![]()
Ahoj, potřebovala bych poradit nebo se spíš vypovídat. Jak zvládáte nevyspání? Skoro 4 měsíční syn se v noci budí, ať už hlady nebo z jiných důvodů a přes den taky nic moc a já už jsem úplně hotová a nevyspala. Manžel mi o víkendech pomáhá v noci, ale stejně moc nemůžu spát, to se se mnou táhne už od porodnice. Pak jsem úplně nepouzitelna, nic mě nebaví a kolikrát mám na malého i vztek, i když ho samozřejmě miluji. Prosím, nemáte radu, aby dítě lépe v noci spalo? Je dost hladový, za pár dní začínáme a příkrmy, tak to snad pomůže. A jak na únavu, abych nebyla chodící zombie? Obdivuji maminky více dětí, já mám jednoho nespavce a jsem hotová. Děkuji Moc za rady.