Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak u pití se nestojí, jí se jen u stolu bylo od začátku kdy se začalo jíst v sedačce pak u stolu… jinde se u nás není a nejedlo.
Na kamna se nešahá, tátovi se neberou brýle, neotvírají se šuplíky atd… se začalo zakazovat v době kdy to holky začaly dělat. Sáhnou tátovu po brýlích tak dostanou přes ruce malé je 11m a slabé plácnutí přes ruku a důrazné to nesmíš dělá manžel od doby co to dělá teď v 11m to nedělá.
Jediné co své pětileté říkám máš povinnost
uklízet si hračky… ostatní nejsou dle mého pravidla, ale styl života
Mám 7,5 měsíčního kluka a máme jedno zásadní pravidlo:,,nechceš jíst? Tak až další jídlo za 3 hodiny" a to máme zavedené co začly příkrmy
Ale funguje to - jí pěkně.. Teď učím „povel“ NE a celkem úspěšně, momentálně ho aplikuju na pojídání štěrku
![]()
@chatwenna píše:
@Blanka S Placat jedenactimesicni…? To je docela sila…
lepší než jedenáctileté
![]()
@chatwenna píše:
@Padre Paolo Kdyz to beres takhle…![]()
Přijde mi to logičtější - pro malé je to fyzický signál ve smyslu, hele, tady je nebezpečno a bolí to, těžko mu vysvětlíš, hele to jsou brýle, tatínek bez nich nevidí ani na krok, navíc to stojí spoustu těch papírových penízků, které tatínek musí vydělavat ve fabrice právě s těmi brýlemi a ještě by ses mohlo pořezat a tekla by ti červená. Kdežto jedenáctiletému už to takhle vysvětlíš, takže plácnutí je urážka.
@Padre Paolo
Jako normalni nevidim ani jedno.
Tomu malemu odvedu pozornost nekam jinam a bryle schovam, kam nedosahne.
Bit kojence se mi prici.
@chatwenna píše:
@Padre Paolo
Jako normalni nevidim ani jedno.Tomu malemu odvedu pozornost nekam jinam a bryle schovam, kam nedosahne.
Bit kojence se mi prici.
Tím mu ale nepředáš informaci, že určité chování je špatné a ohrožuje ho. Ty brýle stejně neuhlídáš a jednou je do ručičky dostane. Považuju za lepší naučit dítě i plácnutím (samozřejmě přiměřeným či symbolickým), kde je riziko, než trnout, že jednou neuhlídám a bude průšvih. A osvědčilo se to. Malé dítě prostě získává zkušenosti fyzickými pocity, teprve tak od 2,5 až třech let je vhodnější vysvětlování. To už je schopno pochopit. Podle mě by i symbolické fyzické tresty měly skončit ve 4 letech dítěte.
@Padre Paolo Nemuzu souhlasit. Ja mu nepredam informaci, ze ho neco ohrozuje, ja mu predam informaci, ze dostane od maminky a bude to bolet, kdyz to udela. A ono to to dite udela stejne, az se maminka nebude divat nebo az bude s babickou.
Kdyz jsem nechtela, aby sahal na varici troubu, nekolikrat jsem mu na tu troubu prilozila na desetinu sekundy ruku…
Ale jinak jsem proto byt ve strehu nez bit dite, ktere naprosto nechape, co a jak.
No, za braní brýlí neplácám po ruce ani skoro dvouleťáka. Prostě mu brýle seberu a po x-té zopakuju, že nenenene.
Omluva za OT.
@chatwenna píše:
Kdyz jsem nechtela, aby sahal na varici troubu, nekolikrat jsem mu na tu troubu prilozila na desetinu sekundy ruku…
Ach jo, neshodneme se nikdy v ničem
.
Hele bacha na ta prohlášení, aby ses nedočkala toho, že na tebe vlítne sociálka, že úmyslně trápíš dítě spálením, víš jak to je na netu, hned se toho někdo dementní chytí a napráská, radši to smaž.
Mimochodem, tím mu dáváš pocítit, že maminka ho spálila… Dítě si musí šáhnout samo pod dohledem, ne že mu tu ručičku spálíš vědomě ty ![]()
@Padre Paolo Pockej, on se nespalil vubec… On jen ucitil trochu tepla, az kdyz ruka byla v bezpeci… ![]()
A samozrejme, ze jsem ho tam jen tak z pleziru nepristrkala… On mel tendenci na tu troubu sahat, ja mu ruku chytila, nekolikrat rekla, ze se to nesmi, NENENE, tvarila jsem se desne prisne a pak udelala, co jsem uz psala…
Jenze je to o tom, ze stejne mam oci na stopkach a radej moc nepecu ![]()
Proste jsem chtela sdelit, ze se moje dite boji trouby, ne maminky ![]()
EDIT: A ted me napada, ze proste neni duvod bat se bryli…
Tudiz je schovam, hotovo dvacet… ![]()
@chatwenna píše:
@Padre Paolo
Jako normalni nevidim ani jedno.Tomu malemu odvedu pozornost nekam jinam a bryle schovam, kam nedosahne.
Bit kojence se mi prici.
Brýle, které máš na na nose a nevidíš bez nich, těžko schováš někam, kam nedosáhne…
Ale plácání mi teda taky přijde zbytečně drsné, stačí za všetečnou ručičku pevně chytit a odtáhnout ji. Musí to být dost pevně na to, aby se se mnou dítě nezvládlo přetlačovat, ale bolest způsobovat netřeba. Já to takhle praktikovala od narození, trvalo to pár měsíců, ale teď už mi momentálně roční dcera brýle nestrhává a dlouhé vlasy můžu klidně nosit i rozpuštěné. Však jsem to tu psala, že mezi naše nejdůležitější pravidla patří „maminka se netahá za vlasy“. Na ty brýle jsem zapomněla, ale patří tam taky.
Pokud jde o bryle, ktere jsou na nose, tak predpokladam, ze na dite na dospeleho ze zeme nedosahne.
Toto bych resila ukoncenim hry, polozenim ditete na zem, popride bych zacala delat cinnost, pri ktere na me dite nedosahne.
Samozrejme s duraznym NENENE…