Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@mischelinmisa píše:
Já myslím, že takové levné jídlo je játrová omáčka. Ale já ji dělám jen jednou za čas. Nepřijde mi to moc vhodné pro děti, ale mě tááák chutnáJe těžké vařit levně z kvalitních surovin. Já třeba za 20dkg dětské vepř. šunky platim přes 60kč. A z toho udělám max. snídani pro všechny. Někde jsem četla, že na jeden den stačí 150kč na jídlo. Tomu se mi ani nechce věřit.
To máš pravdu, a teď k té šunce ještě sýr, pečivo a třeba vajíčko-pokud není domácí chov, a hned se divíš proč zhubla peněženka ![]()
@pikola píše:
jako suche salamy, juniory, tocenaky a lunchmeaty neuznavam.
To my zrovna nejíme. Šunka, sýr, pomazánky, zelenina…
@zasemamina Všechno je drahé a kolikrát nekvalitní. Mám tři děti a každý den jim dávám jogurt. Jeden stojí skoro dvacku. To je 60kč za den. YTo je 420 za týden a 1800 za měsíc. Je to hrozný.
Tak u nás večeře je jakoby oběd.. To co uvařím na oběd má manžel na večeři, protože chodí z práce v 6 a jak tu někdo psal, teplé jídlo většinou nemá…
Dělám většinoou polévku a druhé..
O víkendu to je jak kdy. Někdy chléb se sýrem teplý čaj a někdy si uděláme nějaké zapečené brambory atd.
Tak zrovna dětská šunka prý podle nějakých testů má víc soli než určitá kvalitní šunka od kosti..
Něco jsou jen reklamní tahy výrobců..
Játrová omáčka vhodná je, já ji vařím i pro děti dvakrát do měsíce. Vhodnější jsou vepřová nebo hovězí játra než kuřecí a krůtí..Je to tak k vůli železu, obsahují ho hodně a dcera trpěla chudokrevností. Doporučili mi, že se nemám bát jí dát dušená játra - omáčku, už před 2. rokem. Je sice pravda, že játra obsahují jako všechny vnitřnosti odpadní látky těla, ale to by člověk nemohl jíst nic. Vše je nutné brát trochu s rozumem. Kdybych měla poslouchat doporučení, tak je fakt, že ty játra nemá ještě teď
A potom ještě játrový knedlíček do polévky máme taky rádi.
My si je sem tam dáváme ještě navíc jako lahůdku - pečená jatýrka s bramborem nebo chlebem, hořčicí nebo tatarkou, taky dobrá večeře ![]()
To ale dětem nechutná.
Já se přiznám, že nemám ráda starší pečivo, jen čerstvé, máme v mrazáku nebo kupujeme v pekárně, ale mám ho ráda jen ten den, co ho vytáhnu nebo koupím. Takže jakékoliv pečivo starší než jeden den spotřebovávám jinak - topinky nebo chleba ve vajíčku, obloha, to se snažím omezit k vůli smažení, nebo zapékáme v toustovači jako tousty, nebo rohlíkové těsto na pizzu, žemlovku pro děti(já to nejím) nebo nádivka ke kuřeti.
V létě máme pořád zeleninu - nejraději ve formě různých nákypů nebo zapečené - např. cukety, lilky, patizony, potom máme jako přílohu rajčata, papriky, okurky nebo saláty z nich.
V zimě taky, ale méně, protože to není čerstvá česká zelenina a výživové hodnotě mám své mínění.
@Jana206 Šunku od kosti i děti nejí, tudíž nekupuju, takže nemůžu srovnat. Ale Čtyři roky jim jen tu šunku, žádný salám. Byla jsem na návštěvě a dala si tam z mísi paprikáš. Fuj, to byl hnus. Zlatá šunka.
Tak to mame uplne, ale uplne stejne
u me taky pristroj tvrdil, ze jsem obezni a mam to jen od pasu dolu
Do pasu je to ok, tam jsem zas skoro podvvyzivena…nejlepsi by bylo, abych cely den byla jen za pultem a byla videt jen ta horni pulka
A pekne me to u ty Mudr prekvapilo-sportuju, pomerne slusne se stravuju…holt ten pitny rezim no…aby se to „vyplavilo“ ![]()
@mischelinmisa píše:
@tessy A co třeba jíte?
@tessy píše:
To my zrovna nejíme. Šunka, sýr, pomazánky, zelenina…
Jako ja se klidne priznam, ze to levne fakt neumim. Ve trech lidech projime skoro cely muj rodicak. Jdu do kramu pro normalni nakup a necham tam majlant. K snidani mame pecivo a k tomu pomazanka/maslo/domaci dzem/med/syr/sunka/vajicko/zelenina-jak kdy, podle toho co je. Jogurty mame malo, pac dcerka ma intoleranci laktozy, tak jime doma jen bezlaktozove a nemame je v lednicce porad. Varim z cerstvych surovin, nemam rada polotovary. Jime ryby, hovezi maso, drubezi maso, veprove min, jatra, kralika, tofu, soju…Pecivo si kvuli dceri pecu doma-v kupovanym je casto mleko a to i v chlebu. Co se uzenin tyce, tak kupuju prsni sunku, sunku od kosti, ale i trvanlive salamy, ale musi byt kvalitni-napr. choriso. To nedavam ale diteti. Syry-v podstate jakekoli, na testoviny parmezan. Vajicka-jen z podestylky-ne kvuli vyzive, ale kvuli tomu, ze jsem byla na exkurzi v drubezarne a videla jsem nosnice v klecich a odmitam to podporovat. Ovoce a zeleninu-neco mam od mistnich zemedelcu-brambory, cibuli, cesnek, jablka, mrkev, celer…Mame zahradku u rodicu, takze v lete mame vlastni a i to zpracovavame na zimu. Jsem ujeta-vim to o sobe, je to profesionalni deformace-muj obor je bezpecnost a kvalita potravin. Delam si i na Vanoce vinne klobasy, obcas i doma sunku
Ale na stranu druhou nepohrdnu pecenym buckem nebo zabijackou ![]()
Ani nevim, kde by se dalo usetrit-pokud chci sunku od 90% masa, tak cena je plus minus 190 kc/kg
Ovoce a zelenina je v lete levnejsi, ale vetsinu roku taky +- stejne. Chodim nakupoat do Lidlu, mistni Tesco je katastrofa a jiny kram tu neni, ale jsem spokojena-cerstva ovoce a zelenina, jogurt sice pilos, ale vyrobce je Holandia, sunka 96% masa, maso cerstve-takze me to staci ![]()
Na cem setrite?
@Luciiia
my na nem s manzelem ujizdime, nejlepsi je origos ze Spanelska, chutna lip, nez cesky
My mame v lednicce, asi si dojdu ![]()
@Johankac U nás se dělá teplá večeře, protože k obědu máme chleba. Udělat nějakou pomazánku je velmi levné