Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím mám dotaz. Mám pro dvě děti croozera a už šetřím na chariota a na jaře bych ho chtěla pořídit. S dětmi sem dotěď jezdila jen na bruslích nebo běhala, ale chtěla bych zkusit i kolo, protože přeci jen mi přijde tlačit před sebou na bruslích nějakých 35kg docela namáhavé. Jenže na kole jsme jezdila naposledy v pubertě a měla jsme klasické horské kolo a tak sem vlastně zjistila, že nevím jaké kole bych měla koupit, abych za něj mohla zapřáhnout dvoj vozík a zvládlo cyklostezky (žádnej extrémní terén). Čím taháte děti vy? Pořád nevím jestli horské kolo, nebo crosové, jakou značku, jakou velikost rámu na 180cm postavu? Jediný v čem mám asi jasno je že bych chtěla pánské, protože jsem ho měla vždy. Děkuji za rady
@Denino Upřímně, chceš to kolo táhnout ty? Já bych to dobrovolně nedělala. U nás na kole s vozíkem jezdil zásadně muž, já naprosto vyjímečně a jen s jedním dítětem. Sebemenší kopeček je pořádná zabíračka. A jestli nehodláte na kole jezdil každý týden, tak bych si nechala vozík co máš. Jezdíme na kole hodně, máme bohaté zkušenosti.
@Denino to ti poradi v nejakem cykloobchode. Kazde cislovani ramu je trochu jine, zalezi na geometrii. A zda mtb ci crossove? To zavisi na tom, jak chces jezdit potom, pripadne co ma za kolo partner. Nez urcovat znacku, tak spis urci cenovou hladinu, v te na tom budou vsechny zname znacky podobne. A tahnout za sebou nejakych 35kg neni o moc snadnejsi.
Se dvema detma urco nebudes tahat tereny. Takze za me trekove/ krosove. Horske je. Velikost ramu tii poradi v obchode.
@zuzkasim píše:
@Denino Upřímně, chceš to kolo táhnout ty? Já bych to dobrovolně nedělala. U nás na kole s vozíkem jezdil zásadně muž, já naprosto vyjímečně a jen s jedním dítětem. Sebemenší kopeček je pořádná zabíračka. A jestli nehodláte na kole jezdil každý týden, tak bych si nechala vozík co máš. Jezdíme na kole hodně, máme bohaté zkušenosti.
Jezdime taky hodnem s dvema dwtmi se da i zenska, ale fakt rovinky, cyklostez l y podel reky. Tak to zlratim, no. Misto 50azsedmdesati pred detmi dam se dvema ve vozejlu15. Nebo 10
Jinak chariott cruser mi prijde velkej rozdil. Pro komfort deti-vetrani v lete, bubnova brzda na koleckove brusle, prujezdbost-sirka, odpruzeni…
@Lama Lama Rozdíl ve vozíku je, ale pokud se vytáhne 3× za sezónu na projížďku na 10 - 15 km, je to investice nanic, i když existují lidi, kteří finance neřeší a klidně si koupí jeden z nejdražších vozíku na pár vyjížděk. Já to brala spíš z praktického hlediska pro průměrného člověka. A taky záleží, kde člověk bydlí. Pokud přímo u cyklostezky na rovině, není problém, ale jestli ne, tak vozík se dvěma dětma průměrná ženská do kopce nedá, mají s tím co dělat i chlapi, pokud nejsou trochu trénovaní. Zakladatelka píše, že na kole jela naposled v pubertě, z čehož vycházím.
@Denino mám horské kolo. Zatím jsme měli croozera pro 1 dítě, dalo se to v pohodě utáhnout i do mírného kopce (ale já teda na kole jezdila dost i předtím). Teď jsme pořídili chariota pro 2 děti. Ale předpokládám, že občas budu muset táhnout i já. Loni jsme takhle byly na dovolené jen ženské s dětma. Kamarádka tahala 2 děti a zvládala to v pohodě. Doporučuji kolo s kotoučovýma brzdama, lépe brzdí a když za sebou táhneš vozík, tak je to potřeba. A určitě trojpřevodník, budou se hodit lehké převody.
Pořídila bych crosové, je i do mírného terénu. Na horáku budeš po silnici šlapat jako pako. Hlavně kotoučovky, líp brzdí a rám to bude chtít tak 21, 22 velikost, ale to záleží na značce kola.
Manžel jezdil s Kellysem Definit s vozíkem croozerem a malou a v pohodě, ale je namakaný. Jako dvě děti ve vozíku by se mi tahat nechtělo ![]()
Co bych fakt řekla, že ženská nemá šanci jsou běžky s dvěma dětma ve vozejku. Ale mám dojem, ž jsem tu na jednu někde narazila. já bych se asi ani nerozjela
@Lama Lama jo, tu si pamatuji, davala s tim tedy „jen“ asi 30 km… nejaka rambozena
@Lama Lama běžky? Z kopce rozjela a dole rozplácla, vozík na mě, děti vysmátý ![]()
Děkuji za reakce, taky jsme si říkala že crosové bude lepší, ale prostě když na ty kola koukam, tak mi přijdou jako nic oproti těm horskáčům ![]()
Jinak k tomu tahání dětí a a vozíku. Náš croozer už je v katastrofálním stavu, to je taky jeden důvod proč budu kupovat chariota. Druhý důvod je, že s dětmi jezdím přibližně od dubna do října x krát do týdne 8km na bruslích po asfaltové cyklostezce, po které chci jezdit i na tom kole. je tam jeden kopec, který je docela příkrý, ale malý…když tam vyjedu s dětma na bruslích, tak tam vyjedu i na kole. Myslim si že na bruslích je to větší makačka než na kole, ale mě tohle ničení prostě baví.
Nemyslim si že bych byla po takovém tréninku nějaké máslíčko a neuvezla bych je skoro po rovině, když sem doteď měla takovej trénink ![]()
A vozík netahám jen na brusle, ale i na běhání, když jedeme do většího města, nebo na delší tůru do lesa, takže si myslím že určitě nebude jen tak ležet ve sklepě
a další důvod koupě jsou nevýhody croozeru - je těžký, málo komfortní pro děti, široký, neodprůžený, nemá brzdy ( na bruslích opravdu sranda bez brzd), dá se nastavit zátěž na každou stranu zvlášť
A manžel žádný kolo nemá, ten by s těma dětma ani těch 8 km neušel, natož ujel na kole ![]()
@Denino tak i ke croozeru se dá pořídit odpružení, pak je i docela komfortní. Ale souhlasím s tím, že chariot pro 2 děti bude lepší volba. U toho pro jedno je to asi jedno, ale u toho pro 2 je rozdíl váhy velký. Také proto jsme koupili chariota, i když s croozerem pro 1 dítě jsme spokojeni. A to, že nemá brzdu je teda velká nevýhoda. Já s ním na bruslích nejezdím, ale třeba když ho chci někde zaparkovat, tak musím oddělat přední kolo, nebo ho někde zaklínit aby se nerozjel. A určitě to zvládneš i se dvěma dětma. Jen se musíš rozjet už pod kopcem, v kopci je to hrozná dřina. Jinak pokud chcete koupit nového, tak akci měli na mall.cz (byl v akci a v ceně i cyklistický set), jinak jsou dost drahé (i ty bazarové). A ty nové se prodávají bez všech příslušenství, vše se musí dokupovat a cena se hrozně vyšplhá.