Jaké máte bydlení a jak jste spokojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13112
1.11.24 14:56
@PaníBovaryová píše: Více

Asi jo, lepsi nez dratem do oka, ale myslim, ze realne se za to zas tolik nepostavilo. Nasi meli v tu dobu novomanzelskou pujcku taky a koupili si za to akorat nabytek.
Kolegyne stavela na sklonku osmdesatych let, to ty pujcky byly uz vyssi (prekvapive i za sociku byla inflace :lol:), dokonce dostali i navic nejakou kompenzaci za to, ze zbourali starou stodolu a staveli novy dum. Ovsem vzpomina na tu dobu se slzou v oku, tenkrat pry „stavel kazdej“, nic nebylo a co bylo, melo mizernou kvalitu. Okna treba menili uz po deseti letech, protoze byly vyrobeny z mokryho dreva. A nakupovani veci za penize z pujcky pry byla taky sranda, kdyz uz neco sehnali, museli to zamluvit a dojit s dokladem do sporitelny a tam jim nakup teprve odsouhlasovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:02

@větvička1 Jako doba to byla samozřejmě příšerná a tohle by nikdo dnes neměnil, ale to bydlení dostupnější bylo no. Moje babička s dědou takhle dostali v 70.letech 80m2 byt v hezkém úplně novém menším paneláku kousek od lesa, tak měli krásný pokoj pro děti, jídelnu, komoru, velký balkon… žili tam celý život, splaceno měli vše i to vybavení z té manželské půjčky za těch 15 let, takže vlastně ve 40ti byli bez dluhů a koupili si zahrádku, sem tam nějaká rekonstrukce a spotřebiče atd, jezdili na dovolené a prý se měli dobře a to měli obyčejná zaměstnání a rozhodně nebyli komunisti. V důchodu nám kupovali docela dost věcí, protože měli ve výsledku ve dvou ve svém bydlení lepší rozpočet než my jako mladí na začátku s hypotékou… Myslím, že tohle by dnes každý docela bral. Když vezmu čistě tu možnost pořízení bydlení tímto způsobem.

• Citovat
  • Upravit
13112
1.11.24 15:17
@Anonymní píše: Více

Ono to s temi byty taky nebylo vsude tak ruzovy. Moje teta zila s manzelem a ditetem u rodicu v panelakovym 3+1 skoro dva roky, nez dostali byt. Moji rodice si to zopakli o par let pozdeji, kvuli bytu se ve finale museli prestehovat pres pul republiky. Dvoupokojovej byt, v koupelne se topilo v kamnech, uhli se muselo tahat ze sklepa do druhyho patra, nadhera. Bylo to v roce 1980.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9167
1.11.24 15:22

Můj otec začal stavit v 94 roce. Postavil barák, že to byl obytný nadzemní sklep (normální okna a fr. dveře) a dvě patra nad tím byty. Takže je to barák, který má tři samostatné bytové jednotky. Půjčku nevím, jestli měli. Ale otec hned po otevření hranic jako zedník jel do Německa, Ruska, na Ukrajinu a nevím, kde všude jinde. Tam si na barák vydělal. Za dva roky jsme se stěhovali. Ale je fakt, že pozemek dostali od babi (mamky mamky). Ale taky si pamatuji, jaká to bývalá brigáda, když se stavilo. Kolik stanů bylo na zahradě. Všichni chlapi v rodině přijeli. Aj tvárnice se vyráběly. Chlapi na stavbu a mamka a babi, teta atd. jim vařit.

Příspěvek upraven 01.11.24 v 15:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:22

@větvička1 Možná ne, nevím, ale mám to takhle okolo dost. Babička žili s dítětem u jejích rodičů na domku asi rok, tam taky nebyl ani splachovací záchod samozřejmě.
Ale třeba i rodiče mojí kamarádky (je nám teď 40), kterou měli na tu dobu pozdě, až v 35ti letech, tak taky nějak jednoduše pořídili velký pěkný byt v novém paneláku a taky měli brzy splaceno a přestože on pracoval v továrně a ona na poště, tak pak po revoluci byli bez dluhů, koupili si auto, byt super zrekonstruovaný, jezdili každý rok k moři a tak. Protože prostě žádné dluhy… Kdo to dnes má. A stačil jim k tomu výuční list a obyčejná práce, ve které neseděli do večera, a v 55 nebo kolika šli do důchodu si užít důchod… Takhle dnešní mladí ani naše generace teda běžně nežije, pokud je rodina nezajistila nebo nejsou programátoři :lol:

• Citovat
  • Upravit
56286
1.11.24 15:28

Vy si nepomahate v rodině? Ono se to nesmí dnes? Tohle fnukani je hrozný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:31

@jkra bavili jsme se tu o vícegeneračním žití nebo pomáhání. Dnes máš rodiče kolikrát v době stavby domu i staré už :lol: Já třeba takovou rodinu ani nemám a manžel nemá už rodiče, takže v tomhle směru ne :D Ale asi na vesnici staví pořád rodina dětem domy, neříkám, my jsme nestavěli a nejsme z vesnice :D

• Citovat
  • Upravit
1426
1.11.24 15:35

My máme družstevní byt 3+1 v Teplicích a já jsem s tím absolutně spokojená. Vychytali jsme přesně období, kdy se ty družstevní byty daly pořídit hódně levně, teď má ten byt hodnotu mnohem větší. Družstvo udělalo zateplení, vyměnilo okna někdy těsně předtím, než jsme se zrovna nastěhovali.
Barák se zahradou jsem nikdy nechtěla, nejsem ochotná věnovat tomu čas a peníze. Navíc mám nějakou iracionální paranoiu, že do baráku je snadnější se vloupat než do bytu, a mám dobrý pocit také, že jsme takhle v bytovém domě obklopeni sousedy.
Kluci mají společný pokoj a tak to i zůstane, nedá se svítit. Ale mají společné zájmy a celkem si rozumějí. My jsme s bráchou také vyrostli v jednom malém pokojíčku. Bydlíme zároveň v dobré lokalitě a kluci se všude dostanou buď pěšky, nebo busem. Budu ráda, když se mi tu povede strávit zbytek života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21545
1.11.24 15:37
@větvička1 píše: Více

Tady se nakradlo z vyrob. :mrgreen:
Ale tchanovic dum treba porad stoji tak jak byl. Oni ho po rozvodu prodali a stridaji se v nem majitele. Teprve nedavno ten posledni majitel menil vrata :nevim:
Prumerna mzda byla 2,3k mesicne, takze tyto „nenávratné pujcky“ 57 - 77 tisic, nejspis byla velka uleva. Kdyby tak ted stat rozdaval 24 az 33 nasobek prumerne mzdy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56286
1.11.24 15:39

My stavěli ve městě, pomáhal, kdo mohl. Úplně běžná věc. Mým rodičům bylo 55, když jsme začali stavět. Mě je teď 49 a pomuzu dětem. Když jsem byla malá, pomáhala naším babička, s hlídáním, stavbou.

Příspěvek upraven 01.11.24 v 15:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:40

@jkra Jasně,.tohle je o lidech. Spíš dneska jsou rodiče starší a tak.

• Citovat
  • Upravit
2692
1.11.24 15:45

My bydlíme tři roky v menším domku 4kk na vesnici 10 km od okresniho města. Je tu klid, krásná příroda, konečně jsem si také mohla pořídit psa. Dětem se tu také libí. Nevýhoda ale je, že když děti už konečně dorůstají do věku, kdy by mohly začít jezdit sami autobusem ze školy domů, nemohou, protože sem jezdí jen jeden autobus denně, což jim prostě někdy nevychází.
Práci tedy musím mít přizpůsobeno tak, abych je mohla vozit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:49

@kyslík Hezká skromnost, co život hodně ulehčuje :srdce: Za ničím se nehoníte a jste spokojeni :palec:

• Citovat
  • Upravit
1513
1.11.24 15:58

My do 10 let děti ( holka+kluk) 3+1 65m být se společnou zahradou ve vnitrobloku. Bylo to fajn…ale centrum Prahy jinak pro děti hnusné. Teď 150 let starý dům 30 km od Prahy (moc tam nepracujeme). 4+1 a velká zahrada se stodolou. Práce hafo. Zatím jsme spokojeni.

Lidi, myslíte že ve 4/5 lidech jsou nutné 2×WC a koupelna? Máme WC+koupelnu dohromady dole. Chcem rekonstrukci podkroví ale moc se mi nechce dělat koupelnu na úkor pokoje ( mohly by tam být 3). Podle mě to děti prezijou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3000
1.11.24 16:01

Bydlíme ve větším zrekonstruovaném dome s mladší dcerou. Až se postaví na vlastní nohy, což pomalu plánuje, budeme zde sami, už teď se toho děsím.
Bývaly časy, kdy nám tu bylo tesno, to už je dávno pryč a do prvního patra kolikrat ani nepotřebuji jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí